Nanosíť hojí zrakový nerv  
Nanomateriály pronikají do lékařství. Nejnovějším šlágrem se stala bílkovinná nanosíť, která vytváří podmínky pro regeneraci poškozeného očního nervu.

 

Zvětšit obrázek
Řez regenerovanou částí očního nervu. Nově narostlé axony jsou zbarveny zeleně.

Zrak vracejí slepcům buď proroci, šarlatáni nebo oční lékaři. Těm posledním se blýsklo  na lepší časy s experimentem týmu vědců z Massachusetts Institute of Technology. Ti nejprve poranili pokusným křečkům oční nerv a připravili je tak o zrak. Pak na poraněné místo vstříkli roztok bílkovin, který v iontovém prostředí lidského těla vytváří zcela samovolně síť se strukturou, která má „oka“ nanometrových rozměrů (miliontiny milimetru).

Zvětšit obrázek
Šéfovi týmu biologů z MIT Ruttledgovi Ellis-Behnkemu (vpředu) je do smíchu. Aby ne, vrátil zrak křečkům.

Ta velmi přesně napodobuje pojivo, které podporuje růst nervových výběžků axonu. 

 


Za 24 hodin bylo v poraněném místě patrné hojení a časem se řez v očním nervu zcela zahojil. Ještě důležitější je, že se znovu propojily neurony. U jednoho křečka z více než 80%. Přitom stačí obnova ze 40%, aby se zvířeti vrátil zrak. Hojení probíhalo stejně dobře u dospělých zvířat jako u mláďat. Růst axonu proto nebylo nutné povzbuzovat speciálními růstovými faktory.

 


 

Zvětšit obrázek
A co na to křečci? „Uvidíme,“ říkají.

Není jasné jak nanosíť funguje. Snad přitahuje na poraněné místo nové neurony. Možná působí mechanicky tím, že přitáhne přerušené konce očního nervu k sobě. Časem se nanosíť rozloží a zmizí. Částečně jsou její komponenty vyloučeny z těla pryč, částečně ji  „sežerou“ okolní buňky.

 


Otázka je, jak se nanosíť osvědčí v praxi. Skutečná poranění očního nervu obvykle nemají ostré, rovné okraje. Konce nervu tvoří změť nervové „cupaniny“. Také není jasné, zda bude lidský zrakový nerv reagovat stejně jako nerv křečka. V pokusu byl a nanosíť vnesena na poraněné místo okamžitě, což nelze u pacientů vždy zajistit. Do „oříznutí“ zajizvených konců zrakového nervu po starších zraněních se asi lékařům moc chtít nebude. Odlišit jizvu od zdravé části nervu není nijak jednoduché.

 

Pramen: PNAS

Datum: 18.03.2006 10:14
Tisk článku

Související články:

Proč je tygr oranžový?     Autor: Josef Pazdera (31.01.2022)
Nebezpečná měňavka v kontaktních čočkách     Autor: Jaroslav Petr (03.11.2008)
Chytré kontaktní čočky     Autor: Jaroslav Petr (16.07.2008)
Umělá sítnice napodobuje přírodní předlohu     Autor: Jaroslav Petr (22.10.2006)
Brýle, které poslouchají     Autor: Jaroslav Petr (07.04.2006)



Diskuze:

Ztráta zraku

Marie Škrhakova,2018-03-09 08:13:32

Dobrý den , moje dcera je po operaci menigeomu pátý den a má stejné problémy jako Vy.Prave oko měla v důsledku nádoru slepé ještě před operací a teď nevidí i na levé ! První den po operaci viděla šedé , pak žlutě , včera údajně bílé. Je to sice krátká doba po zákroku ,ale máme strach , že úplně oslepne !Vy jste měl stejné. problémy hned po operaci nebo se Vám zrak poškodil později ? Děkuji za odpověď a přeji Vám zvládnutí této situace Maja

Odpovědět

Poškození očního nervu

W Bosak,2015-03-14 12:19:48

Dobrý den,
dcera utrpěla autoimunitním onemocněním a otokem očního nervu jeho poškození. Na jedno oko nevidí. Lékaři nedávají šanci, že by mohla ještě vidět. Nechceme se ale vzdát. Poradili byste prosím co je možné v tomto případě dělat?

Děkuji
WB

Odpovědět

Regenerace zrakového nervu

Miloslav Hubatý,2009-06-07 22:58:09

V roce 1991 jsem byl na operaci meningeomu v oblasti tureckého sedla. Tumor mi vyřadil z činnosti jeden oční nerv, čimž jsem oslepl na pravé oko. V r. 2007 jsem byl na reoperaci, neboť tumor rostl a směřoval ke zdravému očnímu nervu a hrozila mi tudíž úplná slepopta. Po operaci zůstaly následky, jelikož duhé oko zůstalo na půl slepé. Centrum zůstalo zachované, ale periferní vidění je špatné. Takže prakicky vidím jen na půl levého oka.
Chci se jen zeptat zdali by u mne pomohlo aplikovat bílkovinu nanosiť, nebo zda se někde třeba i v cizině zabývají léčbou a regenerací očních nervů.
Děkuji za odpověď a radu.
M.Hubatý

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz