LINKY  
S BiDilem to nevypadá dobře, čínská sňatkománie možná zdraží zlato...

Otisky prstů jsou sice pro každého člověka unikátní, přesto se však v průběhu věku mění a nabývají tak některé obecné charakteristiky. A tak prý lze z otisku prstu třeba zjistit, zda dotyčný kouří, eventuálně i jeho věk. (Přesněji řečeno, s článku se zdá, že tyto možnosti nesouvisejí s „geometrií“ otisku, ale spíše s doprovodnými chemickými látkami, což je přijatelnější, ale nepůsobí tak revolučně.)
Podrobnosti: Idnes

 

 

Díky archeologickým nálezům a jejich nové interpretaci máme k dispozici podrobnosti o tom, jak probíhala domestikace pšenice. Celý proces byl dlouhý, trvalo tisíce let (mj. jiné i asi kvůli zpětnému křížení), než vznikly kulturní odrůdy připomínající ty dnešní.
Podrobnosti: Lidové noviny
Poznámka: To se zdá být docela logické. Například někteří australští domorodci „pěstovali“ obilniny, protože však ještě nedošlo k jejich mutacím oproti plané formě, nepokládá se to za zemědělství v pravém slova smyslu.

 

 


Mise Deep Impact bude mít následníka jménem Don Quijote. „Jestliže v případě sondy Deep Impact se hlavní část kolem místa střetu mihla během několika okamžiků, Sancho bude mít možnost pozorovat účinky dopadu z bezprostřední blízkosti po dlouhou dobu.“
Podrobnosti: Kosmo.cz

 

 

O léku BiDil, který byl účinný pouze u Afromameričanů, jsme již na Oslu psali opakovaně - včetně „politických“ souvislostí celé kauzy. Nyní se zdá, že to s léky šitými na míru nevypadá aktuálně dobře. Manažeři firmy Nitromed, která je výrobcem BiDilu, rezignovali na své funkce. Předpokládá se, že příčinou byly nevalné finanční výsledky firmy a neočekávaně slabý prodej BiDilu.
Podrobnosti: Forbes

 

 

Vědcům z mnoha oborů odedávna vrtalo hlavou, proč se lidé v ekonomických záležitostech rozhodují tak zdánlivě nelogicky. Teorie subjektivního užitku a omezené racionality se tuto nesnáz snaží alespoň částečně vysvětlit. Přitom se dostaneme úplně mimo svět byznysu, budeme se muset zamyslet, jaké evoluční mechanismy nás formovaly, přenést se i do počítačového světa a uvědomit si rozdíl mezi algoritmem a heuristikou...
Podrobnosti: Business World

 

 

Trochu související téma opět ukazující podivné cesty lidského myšlení. Jakým způsobem odhadujeme rizika? Bojíme se více smrti po úderu bleskem nebo po autonehodě - a jak je to, pokud své obavy srovnáme s reálnými číselnými pravděpodobnostmi?
Podrobnosti: Science World

 


 

O tom, jakými podivnými cestami se ubírají mechanismy, jimiž se řídí vývoje cen, pojednává článek Pes vystřídal kohouta. Astrologii asi vesměs nevěříme, a to ani v její čínské podobě. Pokud tomu však věří ostatní, může mít jejich víra dosti bizarní důsledky. Třeba podle mechanismu „šťastné znamení“ - „více sňatků“ - „zájem o snubní prstýnky“ - „další nárůst ceny zlata“.
Podrobnosti: Business World

 

 

Zajímavost - mohly by korálové útesy chránit pobřeží před vlnou cunami? Zdá se to být vcelku neproblémové, zbývá ale ještě otázka zajímavější: je to prostě mechanická vlastnost, asi jako kdybyste do moře zapustili betonový kvádr, nebo to koráli dělat „chtějí“, tj. řekněme byli na tuto schopnost selektováni?
Podrobnosti: Science World

Autor: Pavel Houser
Datum: 08.04.2006 05:21
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz