Samci s vyšší hladinou testosteronu žijí krátce, ale plodí více potomků  
Srovnávací studie zaměřené na hladinu testosteronu si dosud všímaly především počtu pohlavních styků a agresivity, ale jen málo z nich se zabývalo vztahem testosteronu k době života, prosazení se v reprodukčním procesu a na přežití potomstva.

 

Wendy L. Reedová je docentkou na katrdře biologických věd, North Dakota State University.

Američanka Wendy Reedová z University státu Severní Dakota, se více než devět sezón věnovala se svými spolupracovníky studiu malých horských zpěvných ptáků strnadů. Jde o ptáky, kteří se v severní Americe vyskytují v hojném počtu.

 

Zvětšit obrázek
Testosteron je hlavním endokrinním produktem Leydigových buněk, jeho sekrece podmiňuje nejen spermatogenezi, ale i rozvoj sekundárních pohlavních znaků, chování,...


Její pokus spočíval v tom, že samcům těchto ptáků injekčně vpravovala testosteron. Cílem bylo zjistit, jaký vliv vyšší hladina tohoto hormonu bude na ptáky mít. Ukázalo se, že vyšší hladina testosteronu vedla k tomu, že ptáci se dožívali nižšího věku. Zato byli úspěšnější v produkci potomstva. Více potomků měli i se samicemi, které se pářily i s jinými samci. Je zajímavé, že testosteronem ošetření samci se v reprodukčním procesu více prosadili. Celkově měli ve srovnání s neošetřenými samci více potomků. To ale vede k otázce – proč v přírodě nedochází samovolně k selekci na vyšší hladinu testosteronu? Vysvětlením jsou další poznatky z pozorování Reedové, a sice že tito samci produkují více potomků, ale ti jsou menší. A menší potomci mají zase menší vyhlídky na přežití ve volné přírodě.

Zvětšit obrázek
Samci s vyšší hladinou testosteronu se dožívají kratšího věku, mají více potomků, ale jejich potomci jsou méně životaschopní.

 

Z výsledků pokusu stojí ještě za zmínku, že starší, zkušenější samice dávaly přednost páření se staršími samci. Toto počínání bylo spojeno také s vyšší reprodukční úspěšností.
Pokud ale byli testosteronem ošetřeni mladí samci, zvýšilo to jejich atraktivnost u starších samic a ty se s nimi ochotněji pářily. Výsledek těchto spojení mladých „nadopovaných“ samců  byl ale z pohledu reprodukce žalostný.

 

Autoři studie výsledky tak komentují, že ačkoli testosteron zvyšuje samcům reprodukční výkonnost (vztaženo k době přežití a počtu potomků), prokázaný efekt na přežitelnost potomstva (hmotnost potomků), včetně výsledků vzešlých z páření se staršími samicemi, jsou těmi faktory, které brání tomu, aby se selekční tlak na vyšší hladinu testosteronu v přírodě prosadil.


Pramen:   W.L. Reed, M.C. Clark, P.G. Parker, S.A. Raouf, N. Arguedas, D.S. Monk, E. Snajdr, V. Nolan, Jr., and E.D. Ketterson. "Physiological effects on demography: A long-term experimental study of testosterone"s effects on fitness," The American Naturalist 167:5.


Komentář osla

Pokud by tento fenomén zjištěný u ptáků (že vyšší hladina testosteronu snižuje šanci potomstva na přežitelnost) platil obecně, potom módní snaha mužů být sexuálním přeborníkem za cenu polykání prášků s účinkem testosteronu je více než na pováženou.

Datum: 14.04.2006 08:03
Tisk článku

Související články:

Sexualita v řeckém náboženství     Autor: Zdeněk Kratochvíl (02.11.2019)
Sublimace erotiky podle Platóna, alias filosofie     Autor: Zdeněk Kratochvíl (11.10.2019)
Kdo má hodně testosteronu, kupuje extravagantní šunty     Autor: Josef Pazdera (06.07.2018)
Čím menší varlata, tím ochotněji se otec zapojí do výchovy     Autor: Stanislav Mihulka (10.09.2013)
Viagra pro ženy se bude vtírat do nosu     Autor: Josef Pazdera (02.11.2012)



Diskuze:

Účel studie ?

Dawe,2006-04-18 18:52:44

Účel této studie velice pochybný, nehledě na to, že testosteron a jeho analoga patří u lidí k nejvíce prozkoumaným. Uměle navozená, nadměrná hladina testosteronu přeci z nikoho "sexuálního přeborníka" nedělá - nemá totiž na organismus žádný vliv a navíc, během několika měsíců dojde k naprosté adaptaci .. účel má pouze substituce, při zjištění abnormálně nízkých hladin.
Specifická situace vzniká při zatížení organismu tréninkem kulturistického typu tj. přesně určená zátěž v sériích, rozvržení tréninku, dostatečná strava a odpočinek. Zde se opravdu pod vlivem ex. podaného testosteronu projevuje vysoká sexualita i agresivita, která je, ale spíše druhotně způsobena vysokým tonusem svalstva .. opět i zde, dojde po několika měsících k adaptaci a ztrátě účinku na buněčné úrovni, i přes podávání vysokých dávek.
Na závěr: muži s chromozomem typu XYY údajně disponují trvale extrémní sexualitou, schopností se prosadit i vrozeně vysokou fyzickou výkonností - přestože, jejich hladina testosteronu vykazuje naprosto normální hodnoty.

Odpovědět

Zajímalo by mě...

Al,2006-04-14 11:59:37

Zajímalo by mě, jaké vlivy způsobují, že testosteronem "dopovaní" samci mají menší potomky...
Jsou za tím epigenetické změny nebo něco jiného???

Jinak lze výsledek stručně shrnout jako: testosteron má pozitivní vliv na kvantitu potomků, ale negativní vliv na kvalitu potomků. Znovu se ale vtírá otázka "Co za tím je?".

Odpovědět


nevím

Josef (paz),2006-04-14 12:29:10

Ano, zjištění, že hladina pohlavního hormonu samců snižuje přežitelnost (fitness) potomstva je neočekávaný a na stávajících znalostech těžko vysvětlitelný výsledek. Nabízí se vámi nadhozená možnost - prostřednictvím epigenetických dějů (metylace genů prostřednictvím té části genomu přenášeného spermiemi). Možná hraje úlohu také fakt, že hormonálně nadopovaní mladí samci se sice pářili se staršími samičkami, ale z těchto svazků byl počet potomků malý. Tedy většinu potomstva hormonálně stimulovaných samců bylo potomstvo od mladých samiček - a to by mohlo způsobit snížení fitness u této populace. Studie pouze popisuje zjištěná fakta. Jakým mechanismem k pozorovaným jevům dochází asi zatím nikdo nedokáže vysvětlit. Z pohledu chovatelů hospodářských zvířat ale tento pokus je určitým varováním - pokud totiž tento mechanismus je obecným jevem, pak volba hormonální stimulace plemeníků by byla pouze chvilkovým efektem, který by se chovateli vymstil hned v následné generaci jeho chovu.
Možná se nyní statistici podívají zda něco obdobného se nepozoruje u lidí, protože hormonální léčba testosteronem je dnes téměř módní záležitostí.

Odpovědět


hmmm

Martin,2006-04-14 15:07:40

A možno ide len o to, že rodičia jednoducho nestíhajú dostatočne zásobovať potravou zvýšený počet potomkov (aj ich deň má len 24 hodín), takže každému potomkovi sa ujde menej potravy a zakrpatieva. To je len predpoklad, možno sa mýlim.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz