Konec banánů?  
Užijte si banány, dokud jsou. FAO vydalo varování, podle kterého hrozí „ovocným“ banánům zkáza. Kulturní linie trpí plísňovou chorobou a plané rezistentní banány mizí s ničením pralesů.

 

Zvětšit obrázek
Původcem choroby je houba Mycosphaerella fijiensis. Jméno sigatoka dostala choroba podle fidžijského údolí Sigatoka, kde byla choroba banánů poprvé objevena v roce 1963.

Ve světě se netěší zdaleka největší oblibě žluťoučké banány, které známe z našich obchodů s ovocem a zeleninou. Mnohem více se pěstují tzv. zeleninové banány čili plantejny, které se před konzumací tepelně upravují. Banánovník patří k nejdůležitějším zemědělským plodinám světa. Připisuje se mu čtvrté místo v zásluhách za obživě lidstva.


U nás tak oblíbené ovocné banány pocházejí v drtivé většině ze sklizně odrůdy Cavendish, jež je původem v Indii. Ty ohrožuje černá houba zvaná sigatoka. Šance na záchranu banánovníků Cavendish spočívá ve vyšlechtění odolných odrůd.

Zvětšit obrázek
Tak je znázorňována hrozba „černé sigatoky“ – plísňové choroby banánů.

To je ale zapeklitý úkol, protože Cavendish patří ke sterilním odrůdám, které se nemohou rozmnožovat pohlavně a množí se jen vegetativně. To znemožňuje křížení.

Zdrojem genů pro rezistenci k houbě by mohly být planě rostoucí indické banánovníky. Ty ale mizí s devastací pralesa. Podle dobrozdání pracovníků FAO jsme už o některé plané nositele rezistentních genů nenávratně přišli. Jiní mají namále. Platí to o místních „primitivních“ odrůdách, které se přestávají pěstovat z ekonomických důvodů a jsou tudíž na vymření. Poslední exemplář jedné z odrůd odolávajících houbě přežívá v kalkatské botanické zahradě. Program tzv. genových rezerv, který by zajistil přežití banánovníků s mnoha zatím ještě nedoceněnými vlastnostmi, chcípá na úbytě. FAO vyzývá ke „globálnímu úsilí“, jež by sundalo banánovníky hrobníkovi z lopaty.

 

napadený list

 

A tak vypadá sigatoka v reálu – houbou zničený list banánovníku.

 

Pramen: FAO

 

Datum: 14.05.2006 09:29
Tisk článku

Související články:

O nemocných plicích sprejerů z vinic     Autor: Miloslav Pouzar (02.08.2023)
Přečtení genomu plísně bramborové     Autor: Jaroslav Petr (16.09.2009)
Plíseň jako Jekyll a Hyde     Autor: Jaroslav Petr (09.05.2006)
BIK1 aneb za všechno se platí     Autor: Jaroslav Petr (10.02.2006)
Polštář - ideální postýlka pro houby     Autor: Josef Pazdera (24.10.2005)



Diskuze:

pro Martina k postřikům banánů

Marie,2006-05-16 12:29:27

tak jestli je těch postřiků tolik, tak z toho maj jejich výrobci superkšeft. Každýho, kdo by jim ten byznys chtěl vzít, ukamenujou odpůrci GMO. Doufám, že když se ty banány jí i v Indii, tak nějakej Franknštajn Cavendish přece jen vznikne. Já bych si je kupovala i kdyby měli na obale fotku Igora Karloffa i s Franknštajnovou nevěstou.
PS. Vsaďte se, že zase minu link!

Odpovědět


postreky

Martin,2006-05-17 21:47:24

Milá Marienka, správne si odhadla prepojenie výrobcov postrekov a odporcov GMO odolných proti chorobám. O množstve postrekov som čítal v nejakom časopise, myslím, že v staršej 100+1, presne si nespomínam. Je to asi 1 - 2 postreky za týždeň. Keďže plesne získavajú odolnosť, treba vyvíjať stále nové a silnejšie fungicídy. Zaujímalo by ma , aké ochranné prostriedky používajú tí, čo postrek vykonávajú. Hm, provokačná otázka...

Odpovědět

Nejde jen o plody

Pavel,2006-05-15 07:51:16

Při svém pobytu v Indii jsem si všimnul, že nejen plody banánovníku jsou tam využívané. Listy používají místo talířů, dokonce tam prodávají nasekané kmeny jako zeleninu, ale nevím, co s tím dělají. Prostě banánovník tam zužítkují celý (podobně, tako se v našich krajích zužitkuje celé prase).

Odpovědět

banany

pavel houser,2006-05-14 14:16:41

jak je to vubec s dejinami domestikace bananu. kdysi jsem cetl, ze je strasne stara, az 12 000 let. co si o tom myslime dnes? ty plane banany se mnozi pohlavne, nebo take jen vegetativne? chapu dobre, ze jedinou moznosti, jak dostat geny z planych bananu do tech pestovanych, je GM?

Odpovědět


divé banány

Martin,2006-05-14 17:37:04

Históriu pestovania banánov asi nie je možné vystopovať, určite je oveľa dlhšia ako prvé písomné záznamy.
Jedlé banány patria druhom Musa x sapientum (ovocné) a Musa x paradisiaca (plantejny). Kultúrne odrody sú sterilné triploidy, množiteľné len vegetatívne.
Vznikli krížením druhov Musa acuminata a Musa balbisiana, ktoré doteraz divo rastú v juhovýchodnej Ázii a majú plody plné semien.
Zdroj: Pavel Valíček - Užitkové rostliny tropů a subtropů, Academia, Praha 1989
Existujú aj takmer mrazuvzdorné banánovníky - Musa basjoo (banánovník japonský) a Musa wilsoni (asi himalájsky), ktoré sa bežne pestujú v južnej Európe ako okrasné a znášajú slabé mrazy. U nás by mali prezimovať vonku pod hrubou vrstvou lístia a za cenu straty listov. Treba prešľachtiť a zo Slovenska aj z Českých zemí sa stanú banánové republiky.

Odpovědět


valka klonu

tmoravec,2006-05-15 04:34:36

Plane banany se rozmnozuji normalne semeny. To az cloveku pripadaly plody bananu plne velikych seminek prilis obtizne pozivatelne a tak se jal prirodu vylepsovat. Genetickou modifikaci (tehdy se tomu jeste tak nerikalo) pripravili sterilni triploidni banany bez seminek. Kulturni banany jsou, jak uvadi Martin nejakym mixem M. acuminata x M. balbisiana, podle mych udaju je ale jmenovany Cavendish triploidem AAA, tj. obsahuje pouze chromozomy od M. acuminata.
Problemem bananu je prave ono vegetativni rozmnozovani - prakticky vsechny bananove plantaze jsou pokryty klony jedne jedine rostliny. Vetsinou pak netrva dlouho a vyselektuje se nejaka choroba, ktera je vsechny smete. To se jiz stalo v minulosti nekolikrat, naposledy v 60. letech. K Vasi otazce tykajici se pouziti GM technologie - teoreticky by nemel byt problem vytvorit klasickym slechtenim nejaky novy kultivar podobny soucasnym bananum s pridanym genem pro rezistenci (pokud je zdroj rezistence znam). Problem je v tom slove "podobny" - tento novy kultivar bude mit pravdepodobne jinou chut, texturu, vuni a bude mit jine vlastnosti dulezite pro pestovani, transport a skladovani. Pomoci GM technologie by melo byt mozne pripravit primo rezistetni odrudu Cavendish, tj zachova se chut, vune i vsechno ostatni.

Odpovědět


ešte čosi

Martin,2006-05-15 19:15:09

Ešte doplním, že banány, ktoré sa k nám dovážajú, absolvujú počas vegetácie cca 40 - 50 postrekov drastickými fungicídmi, aby vôbec dozrli do zberovej (nie konzumnej) zrelosti skôr, ako ich úplne zničia huby. A my to, prosím pekne, s veľkou chuťou papkáme ako tropickú delikatesu... Mňam!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz