LINKY  
Sklo z oxidu uhličitého, smrt na únavový syndrom...

Od příštího roku by i v ČR mohlo být dostupné očkování proti rakovině děložního hrdla (účinné proti dvěma typům virů, které způsobují 70 % všech onemocnění tohoto typu).
Podrobnosti: Idnes

 

 

Stephen Hawking podnikl další veřejné vyjádření, tentokrát na podporu expanze lidstva do vesmíru.
Podrobnosti: Ihned (a jinde)

Poznámka: Hawking argumentuje logicky, žít jen na jednom místě je riskantní s ohledem na sice nepravděpodobnou, ale možnou katastrofu typu srážky s nebeským tělesem. Nicméně se nelze ubránit dojmu, že Hawkingova veřejná vyjádření jsou v posledních letech poněkud pózérská.

 

 

Evropský parlament odhlasoval, že EU bude moci financovat výzkum lidských kmenových buněk k lékařským účelům.
Podrobnosti: Ihned

 

 

Podařilo se připravit novou formu pevného oxidu uhličitého, na rozdíl od známých krystalků suchého ledu se v tomto případě jedná o amorfní materiál, jakési „sklo“. Příprava byla provedena za extrémního tlaku, mimo toto prostředí je skelný CO2 nestabilní. Spekuluje se, že tato forma CO2 by se mohla vyskytovat i na povrchu planet typu Jupitera a Saturnu, kde panuje potřebný tlak.
Podrobnosti: Yahoo News

 

 

Únavový syndrom byl údajně poprvé koronerem oficiálně prohlášen za příčinu smrti; 32letá Britka podlehla akutně dehydrataci. Pozůstalí přivítali označení příčiny smrti, protože podle nich může vést k dalšímu výzkumu únavového syndromu a jeho pochopení jako něčeho odlišného od duševní poruchy.
Podrobnosti: New Scientist

 

 

Myšlenky na pěstování rostlin/zeleniny na palubě kosmických lodí, konkrétně během letu k Marsu.
Podrobnosti: Astro.cz

Poznámka: Článek se zmiňuje o produkci kyslíku a o blahodárném vlivu čerstvé zeleniny ve stravě kosmonautů; zajímavé jsou podobné experimenty ale hlavně z hlediska vývoje nových odrůd adaptovaných na mimozemské prostředí.

 

 

Perlička: kočky údajně vhodné pro alergiky, by mohly přijít na americký trh již v příštím roce. Plemeno bylo získáno klasických křížením (označuje se jako GD, genetic divergent), byť původně se uvažovalo i o genetické modifikaci.
Podrobnosti: Science World

 

 

Kakyeův problém, matematická úloha s překvapivým závěrem. Najděte nejmenší plochu, ve které lze jehlu o jednotlivé délce otočit o 180 stupňů (určitě to jde udělat v kruhu, ale co dál?).
Podrobnosti: Science World

 

 

Paradoxy ekonomického chování: přikládají muži větší váhu obsahu peněženek svých partnerek, nebo ženy obsahu peněženek svých partnerů? A co může k problému říct evoluční psychologie?
Podrobnosti: Business World

Autor: Pavel Houser
Datum: 18.06.2006 04:11
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

CO2

Z.Rohlik,2006-06-18 11:11:01


Ten originalni clanek o CO2 je dost hrozny - snad jenom par upresneni: SiO2 sam o sobe se rozhodne nepouziva na bezne "sklenene" vyrobky - kremenne sklo je daleko fajnovejsi material na opticke, chemicke a jine soucastky a nadobi.--- Termin "glassy crystalline solid" je tak trochu oxymoron, protoze skelna faze je z principu amorfni.--- A jeste soukromy nazor: je to rozhodne pekna vec, ale vyroky o stabilizaci takove formy za normalniho tlaku jsou rekl bych dost odvazne. Maximalne se snad podari pripravit nejaky metastabilni material, ale nechtel bych videt nasledky samovolneho fazoveho prechodu zpet - nejlepe az do plynne faze :o)

A jeste pripojuji link na clanek o temze objevu na strankach BBC.

Odpovědět


ehm, a jeste ten link:

Z.Rohlik,2006-06-18 11:12:00

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5083222.stm

Odpovědět


Dotaz

redakce,2006-06-19 00:44:47

Neví někdo proč mezi autory článků na Oslu není taky pan Z. Rohlík? Pokud ho někdo potkáte, vyřiďte mu prosím, že bychom si toho vážili. Josef Pazdera

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz