LINKY  
Pastelky kreslící 3D, nová divočina na okrajích velkoměst, lvům neudělal lov lidí dobře...

Nová divočina vzniká hlavně na okrajích měst, jde o podivný propletenec civilizace a přírody utržené ze řetězu. Výsledek je esteticky působivý a mnohdy snese srovnání se skutečnou exotikou - viděli jste třeba někdy osmimetrové růže se stromovými kmeny? Přitom podobné rarity máme skutečně na dosah ruky...
Podrobnosti: Business World




Zajímavé experimenty řeší otázku, nakolik byli naši předkové selektováni na rozpoznávání altruismu. Ukazuje se, že nás nezajímá ani tak altruismus, ale velice pečlivě testujeme, zda ostatní plní uzavřené dohody. Pokud nás někdo pozve na oběd, nesoustředíme se na jeho štědrost, ale spíše přemýšlíme, proč jsme byli pozváni právě my a co po nás asi bude finálně požadováno za protislužbu.
Podrobnosti: Science World




„Podobnost lidských a lvích bakteriálních původců žaludečních vředů přivedla vědce k domněnce, že se oba druhy mikrobů nejspíše postupně vyvinuly ze společného předka.“ Takže - lvi získali žaludeční vředy, neb jedli naše předky.
Podrobnosti: Lidové noviny

Poznámka: Takže by snad chování toxoplazmy v lidském organismu nebylo jen vedlejším efektem, ale přímo adaptací? Těžko říct. Článek uvádí, že k přenosu lidských žaludečních bakterií na velké kočkovité šelmy došlo spíše jednorázově. Na druhé straně, pokud naše předky lovili orli (taková má snad být příčina smrti tzv. taungského dítěte), jistě tak činily i velké kočkovité šelmy.




Koh-i-noor uvádí barvy, které po normálním kreslení (i na papír) vyvolávají dojem 3D obrazu. „Vývoj barev, které jsou světovou novinkou, trval tři roky a podílela se na něm Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice včetně studentů.“ Jedna aplikace se přímo nabízí, potisky/kresby na oblečení. A pokud takové 3D lebky budou navíc světélkovat...
Podrobnosti: Technet




K dispozici je skenovací přístroj, který dokáže slepým lidem předčítat texty. Novinkou je, že nejde o prototyp, ale již o zařízení v prodeji. Velikostí odpovídá PDA počítači nebo mobilnímu telefonu. Zařízení vyvinul tým vedený známým vynálezcem a vizionářem Rayem Kurzweilem (jeho názory viz např. zde).
Podrobnosti: Technet




„Němečtí zoologové z Univerzity v Ulmu náhodou zjistili, že mravenci, kterým se zkrátí poslední články končetin, nejsou schopni nalézt cestu domů.“ Z toho se soudí, že se orientují krokováním vzdáleností. Jedná se o pouštní mravence obývající prostředí, kde není moc použitelná klasická mravenčí chemická komunikace.
Podrobnosti: 21. století
New Scientist
(zde k dispozici také video)





Plastické hmoty by se mohly efektivně vyrábět také z fruktózy, z níž by se získával pro další syntézy jako základní jednotka 5-hydroxymethylfurfural. Nová technologie by samozřejmě snížila závislost chemického průmyslu na ropě.
Podrobnosti: New Scientist

Autor: Pavel Houser
Datum: 03.07.2006 11:31
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz