Bude mít Sluneční soustava 12 planet?  
Možnému rozuzlení se blíží diskuse o definici pojmu planeta. Komise Mezinárodní astronomické unie předložila návrh, o kterém budou příští týden na Valném shromáždění této organizace konajícím se v Praze hlasovat její členové. Bude-li návrh přijat, zvýší se počet planet Sluneční soustavy na 12.

 

Zvětšit obrázek
Obrázek „nové“ Sluneční soustavy

Šest „tradičních“ planet bylo známo už od starověku, další dvě - tedy Uran a Neptun přidali až astronomové až v letech 1781 a 1846. Když pak bylo v roce 1930 objeveno Pluto, označili jej astronomové automaticky za devátou planetu Sluneční soustavy. Asi nikdo v té době nemohl tušit, jaké problémy s pojmem „planeta“ vzniknou na konci 20. století.

 

Situace se začala komplikovat na přelomu století s nárůstem počtu objektů nalezených za drahou planety Neptun, tedy tzv. členů Kuiperova pásu. Objevována byla stále větší a větší tělesa a bylo jen otázkou času, kdy některé z nich dosáhne velikosti Pluta. Vyvstala tedy otázka, co se pak stane. Bude takové tělesa automaticky uznáno za desátou planetu? Řada vědců se naopak přimlouvala za vyřazení Pluta ze seznamu planet. Podle tohoto názoru by Pluto - pokud by bylo objeveno až dnes - nebylo nikdy za planetu považováno. Jednoduše by bylo přiřazeno do Kuiperova pásu jako jeden z jeho členů.

 

A pak se to „konečně“ stalo. V polovině loňského roku oznámil Mike Brown, že společně se svými spolupracovníky objevili ve dvakrát větší vzdálenosti než se nachází Pluto těleso, o kterém se domnívali, že je skutečně výrazně větší než Pluto. Další měření pomocí různých přístrojů sice rozměry tělesa nesoucího prozatímní označení 2003 UB313 - a přezdívaného objeviteli Xena - snížila, nicméně i tak jsou stále ještě o něco větší než jsou rozměry Pluta.

 

Mezinárodní astronomická unie (IAU) proto ustanovila komisi složenou z 19 odborníků působících na poli planetární astronomie, aby připravila definici pojmu planeta, která by otázku Pluta a dalších nově objevených těles vyřešila. Komise ovšem nedospěla k jednotnému závěru. Nová komise byl sestavena ze sedmi astronomů, kteří svým zaměřením pokryli širší pole astronomie. A tato komise nakonec k určitému závěru dospěla.

 

Zvětšit obrázek
Srovnání rozměrů 2003 UB313 se Zemí, Měsícem, Plutem a jeho měsícem Charónem.

V těchto dnech se v Praze koná 26. Valné shromáždění IAU a komise mu předložila k hlasování resoluci, která pojem planeta jednoznačně definuje. O návrhu resoluce budou jednotliví členové unie hlasovat příští úterý.

 

 

V příslušné resoluci je pojem planeta definován následovně:

1) Planetou je kosmické těleso, které obíhá kolem hvězdy a zároveň není samo hvězdou nebo měsícem jiné planety. Objekt musí být zároveň dostatečně velký (nebo přesněji hmotný) na to, aby vlivem vlastní gravitace měl sférický tvar. V praxi to znamená tělesa o průměru větším než 800 km a hmotnosti nad 5x1020 kg - za předpokladu rozumné hustoty.

 

2) Resoluce rozlišuje osm klasických planet objevených před rokem 1900, které obíhají kolem Slunce po téměř kruhových drahách v blízkosti ekliptiky. Ostatní tělesa, která se podle bodu 1 stanou planetami a jsou menší než Merkur dostávají označení „trpasličí planety“.

 

3) Pluto podle bodu 1 zůstává planetou i nadále. Nově se stává prototypem planetární kategorie „pluton“, která bude zahrnovat tělesa s výstřednými drahami, velkým sklonem a oběžnou dobou větší než 200 let.

 

4) Všechna ostatní tělesa, která obíhají kolem Slunce jsou nově označována jako „malá tělesa Sluneční soustavy“.

 

Definice má několik důsledků. Mezi planety se nově řadí i největší objekt z hlavního pásu asteroidů ležícího mezi Marsem a Jupiter, těleso Ceres, které má průměr 952 km a o kterém je známo, že je vlivem vlastní gravitace v hydrostaticky rovnovážném sférickém tvaru. Zajímavostí je, že když byl Ceres v roce 1801 objeven, byl skutečně zpočátku za planetu označován.

 

 

Snímek Keckova dalekohledu ukazující těleso 2003 UB313 a jeho měsíc (malý objekt na třech hodinách). [foto W. M. Keck observatory]

Mezi planety se dostává i Plutův měsíc Charón, která má průměr 1200 km. Pozorný čtenář se může pozastavit nad tím, že těleso menší než náš Měsíc se může stát planetou. I tuto situaci ovšem nová definice řeší. Pokud se jedná o systém několika těles, je důležité kde leží tzv. barycentrum soustavy (společné těžiště). Pokud leží uvnitř hlavního tělesa, je druhé (a případně) další těleso jeho měsícem. To je například i případ systému Země - Měsíc. Pokud ale barycentrum leží mimo hlavní těleso, je za planetu považován i jeho průvodce. A to je právě případ soustavy Pluto - Charón. Zajímavé je, že i dříve byl tento systém označován za „dvojplanetu“.

 

A konečně novou planetou se stává i výše zmíněný objekt 2003 UB313, jeho poloměr činí 2400 km.

 

V neposlední řadě je nutno ještě zmínit řadu „čekatelů“ na zařazení do seznamu planet. Jsou mezi nimi i další asteroidy z hlavního pásu ale i nová tělesa daleko za Neptunem. Zda splňují podmínky nové definice, to bude posuzováno v každém případě individuálně. Počet planet Sluneční soustavy tak může i nadále růst.

 

Na závěr je nutno zdůraznit, že se stále ještě jedná pouze o návrh, který nebyl dosud schválen.


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 17.08.2006 11:25
Tisk článku

Související články:

Astronomové našli nové důkazy pro existenci Devítky     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2024)
Nové simulace počítají s jadernou planetární obranou proti balvanům z vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.12.2023)
Podivný svět K2-18 b: Něco je ve vzduchu     Autor: Tomáš Petrásek (04.10.2023)
Kdy se ve vesmíru objevily na planetách první kontinenty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.09.2023)
Kde jsi, devátá planeto?     Autor: Dagmar Gregorová (12.09.2023)



Diskuze:

kk

iki,2007-03-21 10:34:41

kuzuitiuiuujkkjjjjzufuiýáutzutzu2456kujulghzujkuuku

Odpovědět

vzal bych to komplexněji... moje definice:

Tinny,2006-08-24 11:33:07

Podmínky, že 1) planeta má být dominantní ve své zóně a že 2) má obíhat v rovině ekliptiky bych neuznal. Ani že 3) nesmí být její dráha příliš výstředná (nebo se křížit s jinou planetou, jak Pluto) či 4) oběžná doba nesmí být delší než 200 let, nebo snad že 5) jí příslušný prostor má být vyčištěn od dalších těles.

Lze si totiž představit těleso, řekněme dvojníka Uranu na vzdálenější oběžné dráze obdobné jako má např. Pluto. Nebylo by pak planetou? A nebo teoreticky dvě, tři srovnatelně velká tělesa, která by byla obdobou Marsu a přitom byla na jedné oběžné dráze mezi spoustou dalšího různě velkého "smetí"(něco jako Trojané); pak by nebyly na orbitu dominantní ani neměli uklizeno; nebyly by planetou? A co planeta (např. velikosti Uranu), která se ztratila své soustavě a letí vesmírem... neplatila pro ní podmínka, že 6) musí obíhat hvězdu.

Nezapomeňme, že se hledá obecná definice planety a ne si stanovit účelové podmínky, které se právě hodí. Takže všechny tyto vyjmenované podmínky bych zavrh (jakožto účelové obezličky) a všechny vymýšlené podmínky bych testoval podobnými hypotetickými příklady.

---

Zvolil bych intuitivní rozdělení a definice:

vesmírná tělesa bych dělil na:
I) tělesa hvězdného typu (různé typy hvězd)

II) tělesa planetárního typu (nerovná se ještě planeta!)

III) drobná tělesa planetárního disku (asteroidy, měsíce asteroidního typu, komety, prach...)

Podmínkou by byla hmotnost. Pokud by byla dostatečná, aby aby mohla proběhnout jaderná fúze, jde o hvězdu. Pokud by stačila jen k tomu, aby se těleso vlastní gravitací zakulatilo (hydrostatická rovnováha), je to těleso planetárního typu. Určení přesných hranic není možné, určilo by se individuálně, dle pozorování a dle dosaženého vědění.
---
II) tělesa planetárního typu (dál jen TPT) dělit na a) planety, b) planetky a c) měsíce planetárního typu (MPT).

Pokud TPT obíhá jiné TPT, je jejím satelitem - měsícem (MPT - Měsíc, Triton, Titan, Io, Europa...). Jinak je za a) planetou, b) planetkou.

Rozdíl mezi planetou a planetkou stanovit na základě velikosti 1) dohodou (větší, rovna Merkuru nebo Měsíci je planeta), nebo lépe 2) na základě nějakých fyzikálních hranic -možná diferenciace jádra a pláště.

další poznámky:
- těleso, které není satelitem ani neobíhá hvězdu a samo není hvězdou, je bludné těleso (bludná planeta, bludná planetka);

- si nejsem jist, jak by to vyšlo, ale intuitivně lze předpokládat, že těleso planetárního typu má mít hmatatelný povrch (pevný či kapalný).
Tj. neplatí pro kouli nebo rotující disk plynu či prachu - pokud by měl tento systém dostatečnou hmotnost, musel by se gravitačně zkondenzovat a podmínku by splnil. Měla by tedy stačit podmínka dostatečné hmotnosti.

- binární tělesa - rozhodující je umístění těžiště, zda uvnitř primárního tělesa (pak to druhé je satelit) a nebo vně (pak jde o binární systém). Podle velikostních hranic (viz výše) pak označit jako dvojplaneta nebo dvojplanetka (Pluto-Charon). Případně dvojměsíc, pokud ještě vzájemně jsou satelitem planety...

Takže podle tohoto intuitivního dělení máme 8 planet a větší množství planetek (lze dělit dle různých kritérií, např. vnitřní kamenné, vnější ledové - plutina ap.), asteroidů nepočítaně...

Odpovědět

:)

Martin,2006-08-18 20:36:46

Hm, vidím tu márnu snahu zaškatuľkovať nezaškatuľkovateľné :)))

Odpovědět

Definice

Saša,2006-08-18 11:45:24

Planeta je
1. těleso obíhající kolem hvězdy,
2. na němž může libovolný člověk stát cele ponořený do atmosféry (aniž by mu hlava koukala ven)
3. a z které člověk nespadne (tedy vlastní svalovou silou bez použití techniky se nedostane do meziplanetárního prostoru).

Odpovědět

To si nikto nevsimol ?

Dalli,2006-08-18 11:05:38

V uvode je mylna zavadzajuca informacia, o akych objaviteloch Uranu a Neptunu v STREDOVEKU to Osel (ci skor autor clanku :) basni?
Chcete prepisovat ucebnice??
Alebo som nieco prehliadol???

Odpovědět


Re: To si nikto nevsimol ?

Pavel Koten,2006-08-18 11:58:31

Uran - objeven v roce 1781 - William Herschel
Neptun - objeven v roce 1846 - Galle, d'Arrest

Mojí osobní představu stredoveku,to splňovalo. V článku je text již opraven. Díky. Autor

Odpovědět

je mi líto

ditom,2006-08-17 20:59:22

chudáků astrologů. Budou muset předělávat všechny horoskopy!!! Ale zase už víme, proč to doteď nefungovalo - chyběly jim planety ke konjunkcím, disjunkcím, ekvivalencím, a možná i homomorfismům. 12 planet jim asi nakonec bude vyhovovat (měsíce, zvěrokruhy...). Ale jestli ten počet poroste... :-)

Odpovědět


všichni víme

CC,2006-08-17 22:49:37

že to funguje/nefunguje silou psychologickýho účinku, takže pár objektů sem, pár tam - koho to zajmá

ale zrnko pravdy se i v týhle magii dá najít - na sluneční aktivitu a tím i na pozemský klima maj totiž vliv /malej ale znatelnej/ taky jupiter se saturnem, když se vhodně postavěj (tedy nikoli v důsledku arginmaxu, španělskejch mušek, viagry, kozlích varlat...)

Odpovědět

Guvernér

Stanley_B,2006-08-17 20:05:30

.. kolónie rozhodne či ide len o kus šutru, alebo o planétu, planétku...
:)

Odpovědět

Mesic

Milan Bacik,2006-08-17 16:50:23

Ja bych to vzal podle mesice - co je vetsi to je planeta. Co je mensi to je planetka.

Odpovědět


CC,2006-08-17 22:43:48

podle merkuru - co je menší, to je prostě smetí

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz