Nadějná vakcína proti AIDS  
Švédská HIV vakcína vyvinutá vědci z Karolinska Institutet a dalšími dvěma spolupracujícími švédskými institucemi je na nejlepší cestě stát se tím, co by mohlo zastavit šíření AIDS. Vakcína je v prvním stádiu testů a ty jsou velmi nadějné. Ukázalo se, že u více než 90% vakcínovaných osob se vytvoří protilátky proti viru HIV.

 

vir HIV

Viry jsou submikroskopičtí intrabuněční parazité obsahující ve své nukleové kyselině komplex genetických informací nezbytných pro nezávislou reprodukci v hostitelských buňkách. Ten který způsobuje chorobu AIDS se jmenuje HIV, náleží k tzv. retrovirům, což je skupina RNA virů mající schopnost vytvořit podle své RNA řetězec DNA a ten vložit do genomu buňky. Infekční částice HIV sestává z molekuly RNA, enzymu zpětné transkriptázy (je zodpovědná za přepis RNA do DNA), enzymu integrázy (zodpovídá za začlenění nově vzniklé DNA do DNA buňky), kapsidy a membrány z dříve infikované buňky, obohacené o glykoproteiny gp120 a gp41, sloužící k identifikaci vhodné buňky a usnadnění průniku do ní. I když choroba byla poprvé diagnostikována dříve než před dvaceti lety, boj s ní je zatím marný a všichni nakažení umírají.

 

Zvětšit obrázek
a jedna z jeho každoročních tří milionů obětí.


Vakcínu vyvinuli v Institute for Infectious Disease Control a zkouší se na zdravých dobrovolnících ve Švédsku. Zkouší se zda nebude mít vedlejší účinky a také různé způsoby její aplikace. Jde o vakcínu, které se říká genetická vakcína. Principem je užití úseků DNA tvořené virem HIV. Jde o tu část  genetického kódu, která spustí tvorbu virových proteinů, tedy toho, co provokuje imunitní systém k tvorbě protilátek.  

Britta Wahren: „90% imunizovaných osob získalo po naší vakcinaci proti viru HIV protilátky"

Zkoušky probíhají se třemi aplikacemi vakcíny. Přitom se nejedná o injekční formu. Aby umocnili efekt tvorby protilátek, zkouší vědci i čtvrté podání vakcíny. K vakcinaci se používá virus planých neštovic, který lidský organismus vnímá jako velkou hrozbu a tvoří proti němu snadno protilátky. Jde o geneticky modifikovaný virus, který je „vykuchaný“ a je do něj vpravena část genetické informace z viru HIV. Část, která kóduje tvorbu zmíněného proteinu charakteristického pro HIV viry. Takto upravený virus byl pro potřeby Švédů sestaven v USA. Podle profesorky Britty Wahren je jejich nová vakcína spolu s imunizačním schema skládajícím se ze čtyř  kroků, cestou, která dovoluje ochranu proti oběma typům HIV virů, které se vyskytují jak v Africe, tak na západě (HIV-1 a  HIV-2). K tomu je nezvykle účinná, protože ve více než 90% případech se u pokusných osob dostaví imunitní odpověď. Vakcína je také dobře snášena.

Výsledky o zkouškách nové vakcíny byly presentovány na právě probíhající konferenci v Amsterodamu, která je HIV problematice věnována. Podle profesorky Gunnel Biberfeld, která je vedoucí projektu, se ještě letos začne s ověřováním účinnosti vakcíny v Tanzánii.

 


Poznámka: Od roku 1985, kdy se AIDS v Česku  začal sledovat, bylo odhaleno 891 infikovaných osob. U 202 se již rozvinulo onemocnění AIDS. Podle mínění představitelky Národní referenční laboratoře bude počet nakažených u nás neustále stoupat.

 

Datum: 03.09.2006 04:38
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz