Žena v kóma hrála tenis  
Skenování mozku ženy, která byla pět měsíců ve vegetativním stavu ukázalo, že reagovala na povely a „hrála tenis“. Tak to alespoň vidí Owenův výzkumný tým.

Doktor Adrian Owen, vědec z oblasti neurologie pracující na University of Cambridge, se svými kolegy z Británie a Belgie, použili zbrazovací metodu zvanou funkční magnetická rezonance (fMRI), aby se podívali do ženského mozku. Šlo o mozek 23leté ženy, která v polovině minulého roku byla zraněna při automobilové nehodě. Pacientka nehodu přežila, ale neodpovídala, nedávala najevo žádné emoce ani nevykazovala na podněty žádné reakce. Splňovala kriteria pro označení, že se nachází ve vegetativním stavu.
Vědci skenovali mozek této ženy a při tom na ní hovořili. V hovoru šlo o běžné záležitosti týkající se slazení kávy a přidávání mléka,... Při skenování  zjistil aktivitu podobnou té, kterou pozoroval i mozcích zdravých dobrovolníků.


 

Funkční magnetická rezonance ukázala, že některým pacientům, kteří jsou ve vegetativním stavu, aktivují stejné oblasti mozku, když se na ně mluví, jako u zdravých dobrovolníků. (Obr: Adrian Mark Owen)

Pokusy probíhaly tak, že pomocí slovních pokynů podsouvali pacientce pocit jako by hrála tenis. Jiné hlasové vjemy zase vyžadovaly představu  vstupu do domu, kde osoba bydlí, pak následovalo postupné procházení místnostmi. Vědcům se během pokusů zobrazovala a zanikala aktivní místa,která napodněty reagovala. U pacientky docházelo k aktivaci určitých míst mozku. Ukázalo se, že šlo o stejná místa, jaká se aktivovala u zdravých dobrovolníků, kterým položili stejné dotazy. Pacientka také údajně měla rozlišovat podobně znějící, ale výrazově rozdílná slova.

Žena si zachovala schopnost vnímat a rozumět hlasovým pokynům a i když se neprojevovala pohybem a nebo slovně, její mozek na slovní podněty reagoval. Owen z toho usuzuje, že pacientka vědomě spolupracovala a že jeho pokus nade vší pochybnost potvrdil, že žena byla při vědomí a že vnímala své okolí.

Jiní experti k tomuto pokusu poznamenávají, že se v tomto případě nejedná o obvyklý případ. A že žena měla relativně malé poškození mozku. Navíc tu je stále určitý rozpor - jestliže tato pacientka byla při vědomí, proč nebyla schopna komunikovat a projevit se? Například pohybovým gestem. Podle oponujících neurologů tato studie není důkazem toho, že by v mozku probíhal nějaký rozhodovací proces.
Nakolik je tento případ typický a Owenovy závěry platné i pro další pacienty nacházející se ve vegetativním stavu, ukáží až další pokusy.


Prameny: University of Cambridge,   Science

Datum: 10.09.2006 04:57
Tisk článku


Diskuze:

Kódovaná komunikace

Ford,2006-09-15 00:49:19

Šmankote, když teda Owen umí poznat, jaké centrum se aktivuje při tenisu a místnostech - proč nezkusili kódovanou komunikaci?? Příklad:
"Pokud nás slyšíte... zkuste odpovídat tímto způsobem: ANO=myslete na tenis, NE=myslete na místnost."
A pak pokládat dotazy a číst odpovědi. Šlo by to vymakat na psaní písmenek (A=Auto, B=Banán, C=Citrón, a třeba by se aktivovala pro každé písmenko jiná centra). Nebo binární metodou "Je písmenko mezi A-M?" atd., a půlit intervaly. Ty bláho...

Odpovědět

Priklad proti eutanazii?

Jirka,2006-09-12 16:19:04

Tohle neni priklad proti eutanazii. Takovy zivot k nicemu neni. Nema smysl opecovavat zivot, ktery je zivotem jen z definice.

Je to sice velmi zajimave a muze to vest i k novym lecebnym postupum. Ale o etice cehokoli to nerika prakticky vubec nic.

Proti eutanazii hovori jen ty pripady, kdy se lidi skutecne probrali. Ale tohle ne.

Odpovědět


nesuhlasim

ArthurPhD,2006-09-13 09:52:53

Prave v pripade tejto pacientky by som s eutanaziou nesuhlasil. Ak reaguje na zvuky/hlasy tak je sanca, ze sa preberie (lebo nema odumrety mozog).

Naopak pokial ziadna mozgova aktivita nie je pozorovatelna dlhu dobu a pri ziadnych podnetoch ( colvek moze byt aj hluchy ;) ) tak asi nema zmysel cakat 40-60 rokov kym odumru vsetky bunky ...

Odpovědět

Toto je odpověď všem zastáncům tzv. euthanasie.

Saša,2006-09-12 11:51:12

A nejen toto - řada případů lidí, kteří se z komatu probrali po dlouhé době, někdy i po mnoha letech.

Odpovědět

richard,2006-09-10 16:24:55

no, četl jsem o jednom případu(tuším u Damasia), kdy se žena probrala z kómatu po kratší době a vysvětlovala, že vnímala vše, ale nic necítila. prostě žádnou emoci, tak neměla důvod jakkoli reagovat.

Odpovědět

Vjemy

bluemoon,2006-09-10 09:25:54

Ne nadarmo se zacina v lekarstvi vyuzivat bazalni stimulace, ktera hlavne zacala u techto osob. Aspon i lide v komatu a s tezkym mentalnim postizenim muzou vnimat pocity, ze maji nekoho, kdo jim je blizky, i kdyz ho treba na zaklade svych vjemu nemuzou identifikovat. Pro blizke takto postizenych lidi doporucuji prostudovat...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz