Množství viru HIV a oslabení imunity  
„Zlobiví hoši z Clevelandu“ popírají na stránkách prestižního vědeckého časopisu jednu „nezpochybnitelnou pravdu“ o viru HIV.

 

 

 
Podle "zlobivých hochů z Clevelandu" T-lymfocyty při AIDS nezabíjí jen virus HIV a ve hře musí být nějaký další významný faktor.

Přímý vztah mezi množstvím viru HIV v těle pacienta a nástupem choroby AIDS popírá nejnovější studie zveřejněná prestižním lékařským časopisem Journal od American Medical Association (JAMA). Benigno Rodriguez a Michael Laderman z Case Western Reserve University v ohijském Clevelandu spolu s kolegy z universit ve státech  California, Massachusetts a Washington analyzoval vzorky krve tisíců pacientů. Stanovili v nich množství viru HIV a množství T lymfocytů před nasazením antivirových léků. Přitom se potvrdila známá skutečnost, že pacienti s vyšší „náloží“ viru obecně ztrácejí T-lymfocyty rychlejším tempem než pacienti s menším množstvím viru v těle. U jednotlivých pacientů ale choroba postupuje různě rychlým tempem, i když jsou na počátku nakaženi virem HIV stejnou měrou. Z virové „nálože“ lze nástup choroby u konkrétního pacienta odhadnout jen asi v 5% případů. Znamená to, že T-lymfocyty při AIDS nezabíjí jen virus HIV a ve hře musí být nějaký další významný faktor.


 

Mnozí imunologové považují za důležitého činitele vysokou mobilizaci imunitního systému. Virus HIV podle nich stimuluje imunitní obranu tak silně, že to T-lymfocyty nevydrží a hynou.

Zvětšit obrázek
John Mellors , profesor medicíny, patologie,infekčních nemocí a microbiologie na University of Pittsburgh: „Zlobiví hoši mají ve výpočtech chyby“.

Nabízejí se i jiná vysvětlení. Americký virolog David Ho, který vede newyorské Aaron Diamond AIDS Research Center, se domnívá, že individuální rozdíly v postupu choroby AIDS může vyvolat různě rychlá míra obnovy populace T-lymfocytů v těle jednotlivých pacientů.

Každopádně nabízí studie z JAMA zcela nové podměty pro výzkum. Určitě stojí za to testovat možnost, nakolik se zpomalí úbytek T-lymfocytů potlačením jejich nadměrné aktivace po kontaktu s virem HIV.

 

Studii, jež vzbudila mezi virology a imunology velkou pozornost, publikovala skupina třiceti lékařů, kteří sami sebe označují jako „Zlobivé kluky z Clevelandu“. Na tomto označení trvají, i je mezi nimi i několik „zlobivých dívek“. Scházejí se už dva roky, aby diskutovali o výsledcích svých výzkumných projektů, nápadech, hypotézách a zkušenostech. Buřičská práce v JAMA je prvním výsledkem neformálních schůzek „Zlobivých kluků z Clevelandu“. O jejich zaujetí pro věc svědčí výmluvně fakt, že si platí cestu i pobyt během schůzek z vlastních prostředků.

 

Autoři studie z roku 1996, která dokazovala, že množství viru HIV je spolehlivý ukazatel pro prognózu u pacientů, práci „zlobivých hochů“ ostře odmítají.
„Množství virové RNA je nejsilnější vodítko pro určení doby nástupu AIDS a úmrtí,“ tvrdí například John Mellors z University of Pittsburgh.
Podle Mellorse je práce v JAMA poznamenána velkými chybami ve stanovení počtu T-lymfocytů v hodnocených vzorcích.

 

Pramen: JAMA
 


 

Datum: 18.10.2006 05:06
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz