Specializací pohlaví proti neandrtálcům  
Naší zbraní proti zákeřným neandrtálcům docela dobře mohl být trik s rozdělením ekonomických rolí mezi muže, ženy a děti.

 

Zvětšit obrázek
Neandrtálci v době největšího rozkvětu.

Příběh neandrtálců snad nikdy nepřestane přitahovat pozornost. Jeho reálie se vlastně pořád mění. Naši bratranci neandrtálci jsou nejprve vnímáni jako nemocní lidé, pak dlouho jako přitroublé jeskynní opice a pak zase jako vcelku sympatičtí introverti bez fantazie. Vedou se spory o to, jak žili, co všechno dovedli a co naopak nezvládali. A ty úplně největší hádky provázejí jejich odchod ze scény.

 

Zvětšit obrázek
Starší pohled na neandrtálce jako na opičáky.


Neandrtálci postupně osídlili Evropu a západní Asii a to během mrazivého klimatu dlouhých dob ledových, jen pikantně prokládaných meziledovými epizodami. V Evropě jsou první nálezy neadrtálčích kostí staré nějakých 350 000 let. Po dlouhé chladné roky tu provozovali svoji živnost a pak jsou vcelku z ničeho nic pryč. Ze západní Asie před 50 000 lety, z Evropy před nějakými 33 000 tisíci lety. To, že v pár zastrčených koutech a jeskyních Evropy zřejmě přežilo pár okrajových populací neandrtálců, nic nemění na tom, že velmi podezřelou shodou okolností právě v době příchodu našich předků kromaňonců dostali neandrtálci ránu, z níž se už nikdy nevzpamatovali.

 

Odborníci se přou především o to, čím jsme neandrtálce vyřídili. Možností je spousta. Mohli jsme je prostě vytlačit z jejich sídlišť bez nějakého obzvláštního násilí. Taky jsme je mohli s pocitem dobře vykonané práce pozabíjet a případně ještě v euforii z vítězství sníst. Část badatelů z ne zcela jasných pohnutek prosazuje frivolní konečné řešení neandrtálské otázky.V jejich fantaziích neměli naši předci nic jiného na práci, než sexuálně zneužívat neandrtálské ženy, což údajně dokládají některé fosilní nálezy a některé geny v lidském genomu. Jiné studie to ovšem výslovně vyvracejí, takže je to stále ještě otevřená záležitost. Jistým vodítkem může být chování úspěšných kultur vůči kulturám neúspěšným v nedávné historii a je nasnadě, že kolonizátoři a dobyvatelé vedli své výboje spíše mečem, než penisem.

 

Zvětšit obrázek
Zvítězili jsme díky specializaci pohlaví.

Ať už to bylo jakkoliv, je jasné, že kromaňonci přišli a své neadrtálské příbuzné převálcovali. V čem jsme vlastně tehdy byli lepší, pokud to nebyla jen souhra nahodilých okolností? Nová studie Stevena Kuhna a Mary Stiner z americké University of Arizona naznačuje, že by klíčem k našemu úspěchu mohla být ekologická specializace (ošklivým slangem dělba práce) pohlaví.

 


Podle všeho se totiž organizace ekonomických rolí podle pohlaví a věku lidí objevila v naší historii teprve velmi nedávno. Neandrtálci byli především lovci velké zvěře, z níž nárazově získávali velká množství kalorií. Jiným způsobům obživy příliš nevěnovali pozornost a semena trav či oříšky byly zřejmě dost pod jejich úroveň. Očividně nudný jídelníček a zároveň lovecká zranění na kostrách neandrtálců všeho věku a pohlaví dokládají, že i neandrtálky a neandrtálčata aktivně lovily. Jistě našly uplatnění při nahánění kořisti nebo při odřezávání únikových cest.

 

 

Zároveň se ve fosilních nálezech z doby největšího rozkvětu neadrtálců nenašly klíčové artefakty nezbytné pro výrobu odolného oblečení či umělých přístřešků, jako jsou například kostěné jehly. Zdá se, že rozvoj pestrého sběru stravy a používání nástrojů vyžadujících šikovnost u našich předků nastal v okamžiku objevu „ženské role“. Tak se naše populace mohly snáz poprat s nejrůznějším klimatem  od tropů až po polární kruh a lidí mohlo utěšeně přibývat. A rozhodujícím prvkem při střetu kultur jsou kromě technologie právě populační hustoty.

 

 

Zvětšit obrázek
Ale v dnešní době to už není tak ostré.

Velké druhy savců mají občas tak trochu tendenci k ekologické specializaci pohlaví. My jsme to ale dotáhli nejdál a pokud je nějaká vlastnost speciálně lidská, tak je to, feministky prominou, právě tohle. Inteligence, uvědomění si sebe sama, výroba nástrojů, altruismus, náboženství, války, vraždy, zabíjení pro zábavu, to všechno se v určité podobě mezi zvířaty najde.

 

Nápadně odlišní a to i od svých nejbližších příbuzných jsme právě v rozdělení ekonomických rolí mezi lidi různého pohlaví a věku. Zrcadlí se to i v odlišnostech mezi mozky lidských samců a samic. Máme konečně být na co hrdí, zároveň je to ale pochopitelně špatná zpráva pro dnešní bojovníky za rovnoprávnost pohlaví.

 

Pramen: Current Anthropology 47:953-980.

Datum: 08.12.2006 00:47
Tisk článku


Diskuze:

sašovi

Jarda,2007-01-16 21:08:43

Germáni jsou na severu krátce ale geneticky mají mnohem víc praevropských genů než indoevropských,protože předci Basků se v Evropě objevují před 40tis.lety,kdežto ti čukčové atd přicházejí na Sibiř až po všech vlnách co tudy prošli do Ameriky,tj Ainové,Amerindové ,Na Dené,takže jsou tam tak dlouho na severu asi jako eskymáci,mín než 12-14tis let.Podle gamkkrelidzeho šli do evropy Indoevropané spíš cestou vých.od kasp.moře a ne přes Kavkaz či Balkán.

Odpovědět

vykapeme ako oni

Martin,2006-12-16 16:07:58

Vyzerá to tak, že znižovanie pôrodnosti kráča ruka v ruke s úrovňou emancipácie žien. Porovnajte pôrodnosť a úroveň zamestnanosti u nás a v tých krajinách, kde počet ľudí prudko stúpa. Alebo len u nás a našich spoluobčanov pôvodom z Indie. Ak nechceme skončiť ako neanderátlci, mali by sme ženám zakázať chodiť do roboty a chlapom dať také výplaty, aby v pohode uživili rodinu :)))))))) A teraz ma, provokatéra, ukameňujte...

Odpovědět


Porodnost má nejspíš souvislost

otazník,2007-02-06 02:54:31

s množství zdrojů, které potřebují (nebo si mslí, že potřebují) rodiče pro výchovu potomků. Byl o tom onehdá pěkný článek v časopise Vesmír. Čím těžší je pro rodiče udržet své potomky na živu, tím míň jich mají. A to platí i o lidské společnosti. Lidé, kteří vidí existenci svého potomka jako velkou ekonomickou zátěž mají míň potomků a naopak.

Odpovědět

ve snech jsem neandrtalec

psychohouba,2006-12-14 01:53:12

Doporučuji knížku "Dědicové" (The Inheritors, 1955)
autor: William Gerald Golding

Odpovědět

Známka 5

Kája,2006-12-09 17:41:06

Článek se hodí tak do bulváru. "Zákeřným Neandrtálcům, čím jsme je výřídili..." Objekty, které tak obdivujete, mají v našem těle podobné vlastnosti jako rakovinné buňky.

Odpovědět

prostě je to tak

dan,2006-12-09 13:05:37

Děvčata to si nikdo nevymyslel tak to zařídil vývoj, chcete-li PánBůh

Odpovědět

Žádná genocida nebyla!

Tecumseh,2006-12-08 14:31:41

Proč stále používáme katastrofické scénáře? Neandrtálci mohli odejít ze scény pozvolnou cestou, např. neschopností konkurovat a tedy přicházením o potravní zdroje...

Odpovědět


Vžij se do kromaňonců

Colombo,2006-12-08 16:49:53

počkal by sis 500 let než nedaleký kmen neadrtálců vymře sám od sebe? Nebo bys tomu pomohl a do 2 let by bylo po nich a ty by si mohl lovit na území, které si tvrdě bránili?

Odpovědět


Colombo,

Jirka,2006-12-08 20:55:53

s velkou pravdepodobnosti byli pro sebe navzajem nebezpecni a tak je mozne, ze se radsi sobe vyhybali. Take hustota osidleni byla mnohem nizsi, je mozne, ze se dlouhou dobu vubec nestykali.

Odpovědět


Pokud se nestýkali

Colombo,2006-12-08 23:12:24

tak nemohli být ani potravními konkurenty;)

Odpovědět


Colombo,

Jirka,2006-12-10 22:21:25

proc ne? To, ze se dva druhy sobe vzajemne vyhybaji, jeste neznamena, ze nemaji zajem cerpat stejne zdroje. Nejsem etolog ani ekolog, ale rekl bych, ze velke selmy se taky zrovna dvakrat nechteji potkavat a presto si jsou vzajemnou konkurenci.

Odpovědět

Ženy nemaju rovnake práva ako muži

Andrej,2006-12-08 13:48:22

Samozrejme, že ženy nemaju rovnake práva ako muži. Niektoré práva majú trochu iné - najmä v oblasti pracovného práva a v oblasto branného práva.
A ak niektoré ženy tužia po rovnoprávnosti, s radosťou by som im doprial narukovať na základnú vojenskú službu spolu s mužmi (hoci dnes je to už pase).

Odpovědět


.

Andrej,2006-12-08 13:50:30

Dofrasa, zasa mi to hodilo niekde inde než som chcel. Toto mala byť reakcia na prvý príspevok.

Odpovědět


lol

Mikky,2006-12-08 20:05:34

No vidis, jak jsi neschopny. A nevidim duvod proc by mela byt zena zrovnopravnena pres vojenskou sluzbu. To muze napadnout jenom hloupeho jedince.

Odpovědět


Mikky

Andrej,2006-12-08 21:37:32

Tiež nevidim dôvod prečo by žena mala byť zrovnoprávnená prostredníctvom vojenskej služby. To skutočne môže napadnuť len hlupého jedinca. A prave v tom je pointa - ak je niekto taký hlúpy, že silou-mocou túži po rovnoprávnosti, prečo mu to nedopriať. Ako sa vraví: "Kto chce kam, pomôžme mu tam".
.
Ozaj, a vďaka za upozornenie, že som neschopný.

Odpovědět


Pak by nejhloupějším národem na světě

Mirek,2006-12-09 13:16:24

byli židi, resp. Izraelci s povinným vojenským výcvikem i pro ženy v nedávné minulosti. Vzhledem k tomu jakému tlaku, jak obrovské přesile zatím úspěšně čelí, se o tom dá s úspěchem pochybovat.

Odpovědět


Finky

Jirka,2006-12-09 14:06:42

10 % Finek pry chodi dobrovolne na vojnu. A Finky jsou emancipovane az za hrob, hlavne co se kecu tyce.

Odpovědět


Spousta zvyků a instinktů

Colombo,2006-12-09 17:10:41

které má člověk z podobného života je v nynějším přetechnizovaném světě na nic a když už, tak na škodu. Spousta z nich vede k tloustnutí(snaha mít co nejvíc potravy) a podobně. Není toto jeden zvyk z této doby? Který se ukazuje v dnešní společnosti na překážku? Já myslím že ne. Jsme jiní, mozky máme jiné a chování k opačnému pohlaví taky. A jestli stejná práva, tak se vším všudy(práva nemyšleno jen právní systém, ale i morální). To by potom ony emancipované ženy hleděly.

Odpovědět

Článek je výborný a mrzí mne,

Saša,2006-12-08 13:21:49

že mne to samotného nenapdlo. Je to tak dokonalé vysvětlení, že stěží může být kdy nalezeno lepší.
Dělba práce vedoucí k specialisaci a tím k vyšší kvalitě i kvantitě je jednoznačnou výhodou a provází celou lidskou pouť k civilisaci. Bylo by tedy nesmyslným předpokládat, že nebyla již na počátku.
Co však i nadále stojí za přemýšlení je to, proč se dostatečně neprohloubila dělba rolí pohlaví u neandrtálců.

Odpovědět


stejná a různá velikost pohlaví

kapitán,2006-12-09 07:29:14

Podle nálezu koster byl rozdíl velikosti samců a samic neandrtálců podstatně menší než extrémní rozdíl např výšky u cromaňonců. Proč tomu tak bylo ? Jedno z vysvětlení naznačuje, že SUBTILNÍ samice neandrtálce by v nehostinné chladné Evropě nepřežila. Naopak v Africe se subtilní žena vyvinot mohla - a tím podpořila i specializaci

Odpovědět


Pro Kapitána

Jana P.,2006-12-10 07:29:46

A proč teda u středomořských národů jsou ženy téměř stejně vysoké i těžké jako muži a u seveřanů jsou rozdíly mezi pohlavími mnohem výraznější?

Odpovědět


Jano P.,

Saša,2006-12-12 08:17:11

koho myslíte těmi "seveřany"? To je totiž kardinální podmínka Vaší námitky.
Jestli tím myslíte germány, tak ti jsou na severu tak krátce (tak malý počet generací), že se k uvádění jako příklad rozhodně nehodí. Uvědomte si prosím, že Indoevroprané vznikli v Anatolii před pouhými cca 4 tisíci lety - teprve pak mohli vyrazit na sever (Chetité ovšem na jih, Árjové pak na východ), a to předkové budoucích keltů a germánů přes Balkán a předkové budoucích baltů a slovanů přes Kavkaz.
Ti, kteří jsou tam opravdu dlouhou, jsou napříkla Laponci, Čukčové, Něnci, Jakuti, ... Inuité. U těchto skutečných "seveřanů" však Vaše hypothesa vůbec neplatí.

Odpovědět


Sašovi

Jana P.,2006-12-13 23:14:48

Fajn, nedomyslela jsem to. Jaké jsou teda rozdíly ve výšce mužů a žen u Inuitů a ostatních vskutku severských národů?

Odpovědět

rovnopravnost

JM,2006-12-08 13:21:44

Zensky ze maj mensi plat za stejnou praci? To je prece nesmysl. Vsechny zensky co znam co jsou schopne odvadet stejnou praci jako chlapi, maji stejne nebo lepsi platy nez oni. Jina vec je, ze takovejch zenskejch je malo.

Odpovědět

prosím

láryfáry,2006-12-08 13:18:56

malé upřesnění, kteréže to náboženství se doposud mezi zvířaty našlo?...popř.ještě nachází?...

Odpovědět


Víra v člověka.

Saša,2006-12-08 13:26:30

Mezi psy a kočkami jde o nejrozšířenější kult.
Ale kdyby uměli mluvit, možná bychom zjistili, že věří také v anděly (aspoň naše kočka takovým dojmem mnohdy působí). Zda věří v Boha Stvořitele, to si netroufám soudit - ti jedinci z živočišné říše, kteří sami něco tvoří, možná ano. Možná že takový pták si klade otázku, zda svět není jen velké hnízdo, které někdo zvlášť šikovný musel uplést ...

Odpovědět


..hm,

láryfáry,2006-12-08 13:50:28

ale stále jde o člověčí iterpretaci, a já myslím, že zvířata spíš důvěřují než věří(ve smyslu víry)..asi jim podsunu, že jsou spíš fatalisti..

Odpovědět


Destove obrady

Satai,2006-12-11 09:36:19

u nekterych simpanzu.

Odpovědět

Neexistuje žádné právo,

Saša,2006-12-08 13:18:01

které by měli jen muži a ženám nebylo přiznáváno. Neexistuje žádná svoboda, kterou by měli jen muži a ženám byla upírána.
Existuje však právo, které mají jen ženy a muži nikoli: je to právo žádat o zabití svého dítěte ještě před porodem. To mohou jen a výhradně ženy. Mužům toto právo přiznáno není (ač alimentační povinnost se po nich vymáhá i v případě, kdy dítě nechtěli a žádali po ženě, aby je dala zabít dřív než se narodí). Mužům dokonce není ani přiznána svoboda vyjádřit se k záměru ženy, zda jejich dítě bude zabito nebo ne.
Takže rovnoprávnost pohlaví u nás rozhodně není, protože ženy mají více práv než muži.

Odpovědět


:o)))

láryfáry,2006-12-08 13:23:55

...s prominutím, takový blábol tu opravdu chyběl...myslím, že vše se liší případ od případu...a vše je o domluvě, zodpovědnosti...ostatně těch nechtěných a narozený dětí je pořád víc než hafo..

Odpovědět


Pro láryfáry:

Saša,2006-12-08 13:33:17

Plácáte nesmysly. To není o žádné domluvě.
Žena má právo žádat o ukončení těhotenství umělým potracením plodu, muž toto právo nemá. Muž se může se zdravotnickým zařízením snažit domluvit sebevíce a není mu to nic platné. Žena se s zdravotnickým zařízením domlouvat nijak nemusí - podá si žádost a pokud zdravotnické zařízení nechce vyhovět, musí o tom rozhodnout a žena si může dát odvolání a proti odvolacímu rozhodnutí může podat správní žalobu.
O žádné domluvě to vůbec není, je to o právech a povinnostech. A těch práv mají podle našeho právního řádu ženy více než muži, to je zcela neoddiskutovatelné.

Odpovědět


ano..

láryfáry,2006-12-08 14:03:00

..právně samozřejmě je rozhodnutí na ženě, neb v nemocnici je vykonán zákrok pouze na ní..jinak trvám na tom, a opakuji se, že vše je o domluvě a oné zodpovědnosti..

Odpovědět


Láryfáry,

Jirka,2006-12-08 21:03:48

trvat můžete, to je asi tak to jediné, co s tím můžete dělat.

Odpovědět


Ach ano

n,2006-12-19 12:24:02

Pokud dítě nechcete, není nic jednoduššího než používat kondom, nesouložit nebo si nechat provést vasektomii. Ptám se: Udělal byste to? Nechal byste se dobrovolně připravit o plodnost? Ne? A pročpak ne, když nechcete děti? To, že pláčete, že musíte platit alimenty, i když jste děti nechtěl, je jenom vaše chyba, s tím žádná práva ženy nemají nic společného.

Odpovědět


??

KLara,2007-07-29 15:18:33

Také pomíjíš to, že řada žen je k takovému rozhodnutí dotlačena právě svým partnerem. No, a pokud se tomu vzepře a klidně si porodí, tak mnohdy již otce dítěte ani alimenty v životě neuvidí..

Odpovědět

Znamka - 4

Dudlaj,2006-12-08 09:42:50

TOHLE MUZE BYT PRAVDA, ALE NEMUSI. Autor popisuje celou situaci jako fakt, jako totalni pravdu a to se mi nelibi protoze to potom je "jen" nazor plny fylozofie.
Otazka pro autora clanku: A co kdyz je to jinak?

Odpovědět


??

Archimedes,2006-12-08 10:36:33

Vám formulace jako "Studie...naznačuje", "Zdá se, že..." připadají jako prezentování jediného možného výkladu???

Odpovědět


Re

Roman Rodak,2006-12-13 13:38:09

mily pan Archimedes, vy asi na osla moc casto nechodite pretoze by ste vedel ze pan Mihulka pise stylom "co poviem ja to je svate" uz veeelmi velmi dlho

Odpovědět

A co kultura?

Trouba Největší,2006-12-08 09:27:14




Podle clanku tedy neadrtalci zili podobne, jako dnes ziji Eskymaci. V nehostinnych podminkach, ktere snadno snaseli, lovili zver, ktera je hojna, metodou, ktera je ucinna az velmi ucinna.
A nasi predci ? - zili radeji v teple, lovili zver, ale casto, velmi casto, pouzivali zvirata i jinak (psy a dobytek). A to bylo zasadni veci pri osidlovani novych mist. (Komu se to nezda, at jede do Řecka a zamysli se, z čeho asi žili osamělí poustevníci, např. svatý Dionýsios na Olympu. Anebo uspesnost Hunu pri pouziti koni. A obecny narust uspesnosti "indianů pláni" kdyz zacali pouzivat kone - k lovu, zivotu i boji.).
Jakmile se oteplilo (a Kromaňonci jsou dolozeni az kdyz se oteplilo) byla tato strategie mnohem uspesnejsi nez neandertalska.

Podotykam, ze vim, ze Eskymaci maji psy. neandrtálci neměli. A Roald Amundsen dobyl jižní pól (a vrátil se živ) proto, ze sežral svoje psy.


S pozdravem, Trouba Největší

Moje otázka pod čarou : Proč berete tuto v podstatě genderovou (skrytě genderovou) studii jako vědu?

Odpovědět


Zaujimave

laďa,2006-12-08 11:00:10

Tak nám trošku rozveď čím se živí svatí, ať už na Olympu nebo jinde. Já v Řecku nebyl.
L.

Odpovědět


první kromaŇonci a domestikace?

CC,2006-12-08 11:06:08

a není to trochu divoké, bratře žižko?

Odpovědět

všežravci

hu,2006-12-08 08:10:44

Jestli to nebude spiš tím, že člověk sežere všechno, zatímco neadnrtálci asi ne

Odpovědět


hm...

Martin,2006-12-08 09:12:50

Ono je celkom logické, že môžeme zjesť len to, čo máme poruke. A ktovie, čo okrem zveri mali neanderálci k dispozícii ako zdroj potravy... Možno nejaké severské bobule, kľukvu a tak...

Odpovědět

Autor si plete rovnoprávnost a stejnost

PP,2006-12-08 06:48:11

Pouze malý komentář k jinak dobrému článku. Bojovníkům za rovnoprávnost pohlaví fandím a přesto nemusím být feminista. Ženy by měly mít, a doufám, že jednou i budou, stejná práva jako muži. Na druhou stranu, ženy nejsou a doufám, že nikdy nebou, stejné jako muži.

Odpovědět


Zeny nemaju rovnake prava???

pepe,2006-12-08 08:24:48

Prosim Ta ...co to tu pleties?

Predpokladam ze sa bavime o spolocnosti z nasich zemepisnych sirok.
Mozes prosim ta uviest konkretne - v com maju nase zeny mensie prava ako muzi?

Odpovědět


ano

CC,2006-12-08 11:07:49

souhlas s pepem - v čem že to ženský nemaj stejný práva?

Odpovědět


nestejna prava

eva,2006-12-08 12:40:51

pro pepe a CC: napriklad ja za stejnou praci dostavam min penez, nez kolegove - chlapi. Pry ze musi zivit rodinu :/

Odpovědět


prava jsou stejna

sovinisticke prase,2006-12-08 13:11:13

evo,
vim o cem mluvis, ale to neni o PRAVECH - prava maji zeny stejna jako muzi - to o cem mluvis je pouze dusledkem chovani spolecnosti, ale nema to charakter zakona xy pargraf 666: "zenskejm musime davat min, protoze sme zli"

Pokud se bude problem presouvat z roviny mezilidskych vztahu do roviny pravni, akorat vytvarime dalsi slozite zakony ktere vesmes znamenaji "pozitivni diskriminaci" - coz je normalni diskriminace tech ostatnich. teprve PAK si nebudou zensky a muzsky rovni.

Vim ze podobne veci se musi resit - ale urcite ne cestou zmeny prava. Tak se vytvori akorat dalsi bezpravi.

Odpovědět


Za stejnou práci dostává

Saša,2006-12-08 14:06:02

u zdrcující většiny zaměstnavatelů každý stejně.
Stejná práce ale nespočívá ve stejném pracovním zařazení, ale ve stejnosti odváděných výsledků.

Odpovědět


Hlouposti

Zdeněk,2006-12-09 15:09:43

Mezi mzdami žen a mužů JE rozdíl. Můžete se podívat sem:
http://www.czso.cz/csu/2005edicniplan.nsf/t/69003C06E1/$File/3111t01.pdf
Zde je bohužel pouze průměrný rozdíl, což podbízí námitku, že je rozdíl v zaměstnání (ženy dělají jednodušší a méně placenou práci), nikoliv v ohodnocení zaměstnanců. Setkal jsem se s tabulkou, která ukazovala výrazné mzdové rozdíly mezi pohlavími, při stejném objemu odvedené práce a to od učitelů, přes lékaře až po top management. V tomto případě bohužel nemám poruce odpovídající zdroj v elektronické podobě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz