Kanabinoidy proti neplodnosti kuřáků  
Vše nasvědčuje tomu, že THC a z něj odvozené látky, mohou pomoci mužům, jimž nikotin porouchal spermie.

 

Zvětšit obrázek
Vítězná spermie proniká do zona pellucida.

Studií popisujících zajímavé terapeutické účinky látek obsažených v konopí nebo jejich syntetických derivátů se objevuje tolik, že už je docela problém najít něco vyloženě převratného. Mezi pozoruhodné objevy se ale každopádně řadí nová práce týmu specialistky na reprodukční medicínu Lani Burkman z University of Buffalo.

Badatelé se zaměřili na léta známý fakt, že kouření tabáku může u mužů vést ke snížení kvality spermatu. Podle dříve publikovaných výsledků, na nichž se podílela i Burkman, dlouhodobé působení nikotinu mění klíčové parametry spermií. Tato studie se velmi sympaticky hlásí k trendu, který neoperuje s fanatickým bojem proti nikotinu, ale realisticky a elegantně se snaží minimalizovat škody působené nepříliš zdravým koníčkem.

 

Zvětšit obrázek
Průřez lidským vajíčkem a v detailu průnik úspěšné spermie.

U lidských spermií jsou známy dva regulační systémy. Spermie nesou jednak acetylcholinové receptory, které za normálních okolností reagují na acetylcholin. Nikotin se ale dokáže za acetylcholin úspěšně vydávat a umí se na tenhle receptor navázat taky. Zároveň se ví, že spermie mají i kanabinoidní receptory, které vážou naše vlastní endogenní kanabinoidy a pochopitelně také kanabinoidy odjinud. Oba systémy regulují život spermie a především ji připravují na oplození vajíčka. Je známo, že dlouhodobé působení nikotinu dokáže sehranou regulaci rozhodit.

 

Burkmanová s kolegy testovala látku z příbuzenstva THC, syntetický kanabinoid AM-134. Vybrali si 9 kuřáků nikotinu, u nichž nejprve vyšetřili funkčnost spermií při průniku do vajíčka. K tomu použili test Hemizona, v němž se sleduje, jak se spermie vážou na zona pellucida, nápadnou glykoproteinovou membránu obklopující buněčnou membránu lidského vajíčka. Je to klíčový moment oplození, kontakt spermie a zona pellucida spouští akrozomální reakci, díky níž se hlavička spermie dostane dovnitř vajíčka.

 
Superspermie. I kuřáci je mohou mít, pokud si občas zapálí něco jiného.

Pak je podle kvality spermatu rozdělili na dvě skupiny a na jejich sperma následně nechali po několik hodin působit AM-134. Nakonec sperma opět otestovali metodikou Hemizona a zjistili tak, zda a jak AM-134 na sperma působil. Testovaný kanabinoid ovlivnil kvalitu spermatu ve všech případech, je ale pozoruhodné, že se jeho účinek lišil podle toho, v jakém stavu bylo dotyčné sperma na počátku. Kuřákům s mizerným spermatem AM-134 výrazně pomohl a jejich sperma vylepšil. Naopak u kuřáků s normálním spermatem ve většině případů kanabinoid funkčnost spermií snížil.

 

Studie nepracovala s příliš velkým počtem dat a vlastně přinesla víc otázek, než odpovědí. Bude potřeba zkoumat, proč sperma některých kuřáků nepodléhá vlivu nikotinu a také je jasné, že regulační systémy spermií jsou komplikovaným způsobem propojené. Kanabinoidy podle všeho plodnost univerzálně nezvyšují. Přesto je ale očividné, že právě kanabinoidy mohou mnohým mužům kuřákům významně pomoci. V době celosvětového poklesu kvality mužských spermií bude marihuana nepochybně nadále v centru pozornosti vědeckých laboratoří. Lze jen doufat, že koncept minimalizace škod postupně převládne nad momentálně panující strategií smrt všemu nezdravému. Výzkumný potenciál tu nepochybně je.

 

Pramen: Konference American Society of Reproductive Medicine 
 

Datum: 18.12.2006 15:50
Tisk článku

Související články:

Elektronické cigarety neškodí buňkám tolik, jako klasické kouření     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2016)
E-cigarety škodí více, než ty klasické     Autor: Josef Pazdera (04.12.2014)
Genovou terapií proti závislosti na nikotinu u myší     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2012)
Zachutná mi hned první cigaretka?     Autor: Josef Pazdera (12.08.2008)
Kouření a nikotin nemocným Alzheimerovou chorobou nesvědčí     Autor: Josef Pazdera (02.05.2005)



Diskuze:

kvalita spermatu se asi nehorší

JaryG,2006-12-24 08:13:53

Horšící se kvalita spermatu za poslední desetiletí: nejspíše se jedná o chybný výběr dat viz "Skeptický ekolog" kde je o tom kapitolka.

Odpovědět

otázkou je

CC,2006-12-20 11:00:39

Zda má cenu porouchané spermie kuřáků zprovozňovat. Jak to u poruchy a následné léčby je s genama (popř. epigenetickejma faktorama).

Odpovědět

no jo, no

L.,2006-12-19 11:13:24

nevím, co za lidi sem přispívá, ale třeba je možnost prezentovat svůj světonázor jejich jedinou odměnou. Já bych jim to dopřál, no ne? ;?)

Odpovědět


Máte pravdu kolego!

L. Bednar,2006-12-19 13:21:20

Copak tady na Oslovi to tolik škody nenadělá. Ale představte si ty zvracené kapitalisty. Tak ti té Burkmanové za to ještě platí! A ten vyzkum ji financují z daní! A vůbec nejhorší je, že jí ten blábol nechají přednést na konferenci a tam to musí poslouchat celá řada lékařů. No a ještě jí to otisknou ve sborníku, aby se to šířilo dál... No považte! God bless Amerika!

Odpovědět


WTF?

WTF?,2006-12-19 16:57:50

Cože?????

Odpovědět

...ten pan M

jara..,2006-12-18 19:57:09

...pan M se proste prekonava.....si budu moct brzo strcit moji cimrmanologii za klobouk.....Vas Jara

Odpovědět


jára stále stejně chytrý

WC,2006-12-20 10:58:22

teda hloupý, váš W. Cimrman

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz