Ultrafialové pavoučí námluvy  
Berete si na rande zrcátko? A co baterku? Asijský pavouk Cosmophasis umbratica si bere obojí. Má to ale trošku pomotané. Zrcátky jsou vybaveni kluci a baterku nosí holky. Ale co se dá dělat. Bez baterky a zrcátka se žádné randění nekoná.

 

Samička Cosmophasis umbratica

Rande pavouků Cosmophasis umbratica z čeledi Salticidae čili skákavkovití provázejí složité taneční figury. Samec mává končetinami a kroutí zadečkem. Přitom vystavuje na odiv zvláštní stříbřité skvrny na hlavě a těle. Samička tato „zrcátka“ postrádá. Pyšní se ale na rozdíl od samečka svítícími makadly – malými „nožkami“ umístěnými poblíž úst. Ultrafialová složka slunečního záření dodává samiččiným makadlům zeleně fluoreskující zbarvení.

Li pojal podezření, že pavouci komunikují při námluvách i ultrafialovým světlem. Podezření se potvrdilo při pokusech, kdy Li zavíral pavouky do průhledných krabic, které odfiltrují ultrafialové záření. Pavouci se viděli, ale přesto jeden na druhého nereagovali. Vyznání lásky v ultrafialovém světle jim citelně chybělo.

 

Zvětšit obrázek
Singapurský biolog Daiqin Li zvaný kolegy Spiderman


Využití ultrafialového světla k vzájemné komunikaci mezi živočichy není novinkou. Ultrafialovými „baterkami“ jsou vybaveni například mořští korýši strašci. Také „zrcátka“ pro odrážení ultrafialového světla není novinkou. Na pírcích na temeni hlavy a na hrdle je nosí australští papoušci andulky vlnkované. Pavouk Cosmophasis umbratica ale zvládl obojí. Samičky si svítí ultrafialovým světlem a samečci jim signál vracejí jako „prasátka“ vzniklá odrazem od „zrcátek“ na hlavě a těle. Podobně jako ostatní skákavou má i Cosmophasis umbratica vynikající zrak. Na hlavě mají hned osm očí a ty vysoce jsou citlivé právě na světlo s vlnovou délkou odpovídající ultrafialovému záření.


Ultrafialové námluvy pavouků Cosmophasis umbratica popsal v časopise Nature tým vedený Daiqinem Liem z Národní university v Singapuru, jenž si vášnivým zájmem o všechny pavouky vysloužil od kolegů přezdívku Spiderman.

 

Pramen: Nature

 

 

Datum: 28.01.2007 00:22
Tisk článku

Související články:

Pavouci kolektivisté     Autor: Jaroslav Petr (08.09.2007)



Diskuze:

Měl jsem o tomto serveru/webu lepší mínění...

mowla,2007-01-30 15:49:22

Pominu překlepy, ale nemohu pominout některá autorova vyjádření - např."Podobně jako ostatní skákavou má i Cosmophasis umbratica vynikající zrak. Na hlavě mají hned osm očí a ty vysoce jsou citlivé právě na světlo s vlnovou délkou odpovídající ultrafialovému záření."
Všichni pavouci mají osm očí...
Téměř všichni pavouci jsou citliví na UV, podobně jako nejsou citliví na IR...
Všechny skákavky mají vynikající zrak...
"Pyšní se ale na rozdíl od samečka svítícími makadly – malými „nožkami“ umístěnými poblíž úst."
Makadla mají všichni pavouci...
'nožky' - dost podivný popis těchto orgánů...
"Ultrafialová složka slunečního záření dodává samiččiným makadlům zeleně fluoreskující zbarvení."
A není to spíše tak, že UV záření vyvolává fotoluminiscenci???
:-)))
Zajímavost, podaná takto diletantsky, působí jako 'woodoo'...
:-)))

Odpovědět


výzva novým autorům

jarda petr,2007-01-31 08:40:58

Osel rád přijme nové autory, kteří by nahradili starou a neschopnou gardu, jako jsem já. Takže s chutí do psaní, vážení kritici. Už se těším, jak si na Oslu počtu ve skutečně kvalitních příspěvcích. Opravdu. JP

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz