Jsou někteří lidé imunní k viru H5N1?  
Nákaza obyčejnou chřipkou způsobenou virem H1N1 může zvýšit odolnost lidí k ptačí chřipce. Stejně tak i očkování proti sezónním chřipkám.

 

 

Zvětšit obrázek
Neuraminidáza chřipkového viru

Současná populace se masově střetává s chřipkovými viry H1N1, které sdílejí typ neuraminidázy N1 z virem „ptačí chřipky“ H5N1. Viry H1N1 a H5N1 se od sebe hodně liší. Imunologové proto nepředpokládali, že by imunitní systém konfrontovaný s virem H1N1 dokázal reagovat na infekci chřipkovým virem typu  H5N1. Experimenty provedené Richardem Webbym ze St. Jude Children´s Research Hospital  v americkém Memphisu ale naznačují, že alespoň někteří lidé mohou být k viru H5N1 částečně odolní.

 


 

Richard Weby

Vědci imunizovali laboratorní myši proti neuraminidáze N1 viru H1N1 a následně zvířata vystavili viru „ptačí chřipky“. Část zvířat byla k infekci zvýšeně odolná. Podání séra imunizovaných zvířat zajišťovalo myším obdobnou odolnost. Analýzy sér lidí, kteří prodělali infekci virem H1N1, prokázaly přítomnost protilátek, které jsou s to inhibovat aktivitu neuraminidázy N1 viru „ptačí chřipky“. Výsledky experimentů byly zveřejněny v lékařském časopise PLoS Medicine.

 

Autoři vyslovují na základě výsledků experimentů závěr, že humorální imunita navozená neuraminidázou N1 lidských chřipkových virů chrání částečně i před infekcí virem H5N1. Část lidské populace tak může být do určité míry imunní vůči viru H5N1. Tato rezistence by mohla ještě zesílit po očkování proti běžným sezónním chřipkovým virům.

 

Pramen: PLoS Medicine

 

 

 

Datum: 19.02.2007 22:53
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Za článek v Science 6 let „natvrdo“     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2012)
Slibná DNA vakcína proti ptačí chřipce     Autor: Anna Marcinková (06.10.2008)
Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?     Autor: Josef Pazdera (22.09.2007)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz