Co odpoví chřipkový virus, až se ho zima zeptá?  
„Zaskočil jsem si do tropů a křížil jsem se s viry jiných kmenů.“

 

V létě virus chřipky A, lidi nenapadá, ale nespí! S končící sezónou se chová jak tažní ptáci. Začne migrovat. Dělá to proto, aby si zajistil nový kabát. Na severní polokouli se pak vrací jako znovuzrozený, jako někdo úplně jiný.


Proč zrovna virus chřipky A

Zvětšit obrázek
Edward Holmes

Potenciálně jde o pandemický virus. Pandemie chřipky se objevují vždy s časovým odstupem a vzhledem k tomu, že od poslední chřipkové pandemie  uběhlo mnoho let, její hrozba je reálná. Chřipkové pandemie se zřejmě vyskytovaly již před naším letopočtem, nicméně v literatuře je první popisována až od roku 1510. Pandemie se objevily minimálně čtyřikrát v předminulém století (1830-1833, 1847-1848, 1889-1892, 1898-1901) a třikrát v minulém století (1918-1919, 1957-1958 a 1968-1969. Objevují se tedy přibližně jednou za 35 – 40 let. Poslední malé, ale vysoce letální epidemie chřipky vypukly v roce 1997 a 1999 v Hongkongu. Ukázaly, že chřipka neztratila nic ze své potenciální smrtelné hrozby. V roce 1997 byl prokázán první známý případ lidského onemocnění chřipkou, které bylo vyvoláno ptačím virem typu A H5N1. Epidemiologové soudí, že očekávaný nový pandemický kmen bude s největší pravděpodobností opět kombinací „ptačího“ a „lidského“ chřipkového viru. To je dost pádný argument k tomu, abychom se o zvyklosti „obyčejného“ chřipkového viru A, zajímali.

 

Ve skutečnosti nikdo neví, proč je v mírném pásmu chřipka nemoc zimního období a v tropech se chová jako záležitost celoroční. Prostě tomu tak je a pro naše končiny platí, že chřipková infekce je typicky rodinnou a sezónní záležitostí, která těsně před začátkem léta, jako mávnutím kouzelného proutku, z lidské populace mizí. Kde mezi dvěma úspěšnými sezónami virus přebývá a co tam chudák celou dobu tak sám dělá? Tak přesně to vrtalo hlavou i výzkumníkům z Pennsylvánské státní university.
Chtěli znát odpověď na otázku, zda se virus uchyluje do klidu a čeká na nějaký podnět, jakým by třeba mohla být změna teploty, nebo délka slunečního svitu, co tedy virus znovu aktivuje?
A nebo, zda je tomu jinak a virus migruje do nějakých rezervoárů, odkud se později znovu šíří zpět do svých původních lovišť?

 


Předpokládá se, že jakýmsi tavícím kotlem vznikajících nových virů, by mohla být místa v jihovýchodní Asii, kde lidé žijí se zvířaty v těsném svazku. Tady by mohly viry trvale cirkulovat a během svého obcování si s náhodnými známými vyměňovat svoje genetické nádobíčko.
Mladí začínající vědci, pod vedením profesora Edwarda Holmese, se rozhodli platnost této migrační teorie, prověřit.
Analyzovali genomy viru chřipky A v počtu devíti set exemplářů. Byly to vzorky z Nového Zélandu, Austrálie a ze státu New York. Jednalo se o případy virových epidemií z let 1998 – 2005. 

 

Zvětšit obrázek
Chřipkový virus v létě nespí. Vydává se na jih, kde v žáru vášní obcuje s „příslušnicemi“ jiných kmenů, aby se po své dovolené vrátil plný síly zase zpět. (Kredit: CDC/ F. A. Murphy)

Ukázalo se, že genomy 52 virů z New Yorku jsou velmi blízké virům, které od dubna do října  cirkulovaly po Novém Zéĺandu a v Austrálii. To znamená, že u virů nejde o nějaké členění teritorií vhodných pro určité kmeny. Žádná válka „severu proti jihu“. Naopak. Jde o jakousi míšeneckou virovou rodinu. Výsledky genetických testů svědčí o exodu.  Viroví seveřané každoročně překračují rovník, aby navštívily své jižanské příbuzné. Právě v tomto jednání spočívá pravá síla chřipkových virů kmene A, jež jim umožňuje se každoročně znovu vracet do našich mírných pásem.     

 

A co že tuto teorii podpořilo? Přece to, že kdyby virus jen nečinně pospával ve svých mírných oblastech, vzorky jednotlivých infekcí by musely vykazovat vysokou míru genetické příbuznosti se vzorky virů z minulých let. Ostatně, ani si to nemůže dovolit. Náš imunitní aparát není žádný blbec a s opakovanou infekcí se nepáře. Jinak řečeno, případné sezení na zadku by pro virus znamenalo krátký konec. A to, že genetické testy takovou příbuznost nepotvrdily, je toho důkazem a znamená to jediné - viry milují cestování a pravidelně migrují.


 

To, kam se viry vypravují za svým každoročním školením na téma „ jak vyzrát nad lidským imunitním systémem“, uchylují, nám zatím ještě neprozradily. Víme tedy jen to, že svůj nový make-up si pořizují v během letní okurkové sezóny a že by to mělo být někde v tropech. Kde přesně, těžko v tuto chvíli říci.  Mladí vědci ale hodlají zjistit i to.  Budou k tomu potřebovat vzorky virů z tropických oblastí. Ty chtějí získat během několika málo let.

 

Záhad okolo virů chřipky je hodně. Zcela jasné není ani to, proč se v létě zdá, jako by viry uhynuly.
Známo není ani to, co spouští jeho come-back. Může za tím být cokoli. Lidské migrace, klimatické změny, délka slunečního svitu, měnící se sezónní odolnost lidí a nebo kombinace všeho dohromady, s ještě něčím dalším navíc.
Jisté je jen to, že i letos, tak jako loni, se jak k nám, tak i do New Yorku, viry vrátí. A že to na nás budou zkoušet s nově nabroušenou genetickou výbavou vypůjčenou od svých jižních bratrů.

 

V globalizovaném světě je šíření virů stále snadnější záležitostí.  Jediný možný způsob, jak společnost před chřipkou uchránit, je podle vědců z Penn State, dobře fungující monitorovací zdravotní služba a vlastnictví vakcín, které by byly účinné proti všem kmenům chřipkových virů.
Zdá se, že by tu mohlo existovat ještě jedno řešení. Pokud by se podařilo přesně lokalizovat „zimoviště“ nebezpečných virů, zavést ochranná opatření tam. Takovou možnost ale vědci z Penn State nezmiňují.

 

Pramen: Penn State     

Datum: 22.09.2007 01:03
Tisk článku

Související články:

Co umí španělská chřipka?     Autor: Jaroslav Petr (18.01.2007)
Test na ptačí chřipku     Autor: Josef Pazdera (03.11.2005)
Dvě zprávy o ptačí chřipce     Autor: Josef Pazdera (29.10.2005)



Diskuze:

už se těším na viry:-)

Petr Skeptik,2007-09-25 14:22:23

Jsem zvědav na novou chřipkovou sezonu, dostal jsem coby věčný marod jako dar mašinku na výrobu koloidního stříbra Agkoloid 010. Koloid chci vyzkoušet na naší rozvětvené rodině a na sobě. Na zhruba stejně velké rodině svého kamaráda vyzkoušíme čistou destilku jako placebo a třetí rodina mého souseda bude jako referenční vzorek, dostane kulové:-). Uvidíme, jak zmutované viry budou řádit. Typuji, že bude fungovat, možná i placebo až překvapivě dobře. Antibiotika už beru jako přežitek, tak přemýšlím, jak s toho ven. Má někdo nějakou zkušenost?

Odpovědět

???

CC,2007-09-23 18:57:49

Jaký zimoviště sakra, celá polokoule momentálně prožívající zimu je zimovištěm.

Odpovědět


Sakra

bb,2007-09-24 01:40:43

Zkuste se zamyslet. Třeba kde mají zimoviště takoví čápi. Určitě si vzpomenete, třeba na ten seriál čápa s batůžkem... Napovím - létají přes rovník až do Afriky.
No a ono to vypadá, že s viry to bude podobné. Copak jste si nevšimnul, že od chvíle, kdy začne mrznout, s chřipkama je šmytec?

Odpovědět


to bb

aa,2007-09-24 12:28:26

ja se obavam, ze cc ma pravdu. Chripka na rozdil do capu odleta na leto. Ze mizi s mrazy, je dano tim, ze se prenasi kapenkovou infekci, a tak musi byt alespon chvilku mimo teplo tela. A na mraze dlouho nevydrzi a k infikovani dalsich oveti uz se nedostane. Neni to tedy tim, ze v zime nekam zdrhne, jen se mu za mrazu nedari. Takze misto zimoviste je to spis letovisko ;)

Odpovědět


Pozor

Lojda,2007-09-24 14:25:31

Problem jevtom, že ty chřipkový kmeny, které se příští sezónu objeví, mají zanky těch, které se zde již vyskytovaly. Nejde o antigenně úplně nové kmeny. To, čím se vyznačují, nemohli vesvém "původním inkubátoru" nějak znovu náhodně získat. Spíše to svědčí o tom, že nějak cestují a pak se znovu pozměněny vrací.

Odpovědět

ale jak?

vosel,2007-09-22 10:54:52

Ale jak by mohl virus takovýmhle způsobem cestovat?

Odpovědět


Zkus tohle

Lenka H,2007-09-22 11:35:53

Přečti si na Oslovi články, třeba "Na křídlech ptáků" a nebočlánek "Na křídlech letadel",stačí zadat heslo chřipka, nebo virus.

Odpovědět

hezkyyy

Jan Hejny,2007-09-22 10:21:31

Takhle pište i články o fyzice. Mějte se! Jan

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz