Atkinsova dieta je lepší než ostatní  
Nejnovější studie, která porovnávala čtyři nejrozšířenější diety, ukázala, že ta navržená Robertem Atkinsem před třiceti lety, je co do úbytku na váze, tou nejlepší.

 

 

Zvětšit obrázek
Tučné maso, husí pečínku a vejce neodmítejte. Sice vám bude cítit z pusy, ale za to budete mít příznivé hodnoty cholesterolu, nízký krevní tlak a ještě k tomu zhubnete víc než při jiných dietách.

Americký dietolog Robert C. Atkins vymyslel dietu podle které se šlo ke štíhlé postavě projíst. Při této dietě totiž je možné jíst tuky, ale nesmějí se konzumovat škroby. Zakazuje konzumaci chleba, brambor, těstovin a rýže, doporučuje jíst tučné maso, zvěřinu, husí pečínku a vejce. Autor se potvrzení své teorie nedočkal, zemřel před čtyřmi roky. Za dob svého života sklízel mezi odborníky útrpné posměšky. Musel se pro podezření z ohrožování zdraví spoluobčanů dokonce zpovídat před vyšetřovacím výborem Kongresu USA.
Včera zveřejnil server New Scientist výsledky jedné z největších studií, která kdy na ženách s nadváhou byla provedena. Ukázalo se, že ženy držící atkinsovu dietu zhubly více, než ženy, které držely tři jiné dnes populární diety.

 


Klání diet se účastnila zónová dieta, která také omezuje škroby, ale ve srovnání s atkinsovou dietou je omezuje méně drasticky. Třetí z porovnávaných diet byla dieta, která na rozdíl dvou předešlých, zase tuky omezuje a místo nich doporučuje jíst škroby. Čtvrtou z testovaných diet byla dieta podle pana Ornishe. Ta je ještě přísnější než předchozí dieta a tuky zavrhuje zcela.

 

Žen, na kterých se porovnání diet provádělo, bylo celkem 311.  Všem ženám bylo mezi dvaceti a padesáti let a každá z nich držela jednu ze čtyř jmenovaných diet.
Pokus probíhal pod vedením Christophera Gardnera, který se svými kolegy ze Stanford University v Kalifornii po roce všechny otylky v pokusu zvážil. Zjistil, že vyznavačky Atkinse na tom byly nejlépe.  Zchudly o 4,7 kilogramu.

 

 

 

Christopher Gardner, Stanford University, Kalifornie, USA.

Nejhůře dopadly ženy se zónovou dietou. Její představitelky sundaly v průměru jen 1,6 kg. Další dvě diety zbavily ženy o 2,6 respektive o 2,2 kg nadváhy.  Statisticky významný rozdíl byl jen mezi atkinsovou a zónovou dietou.

 


Nejen, že pokus ukázal na účinnost této diety, ale současně také rozptýlil obavy, že zvýšená konzumace tuků u atkinsovy diety povede ke kardiovaskulárním problémům. Opak byl pravdou. Ženy, které se nacpávaly tučným, měly nejlepší hodnoty „dobrého“ cholesterolu (HDL). Stejně tak byly nejlepší v hodnotách triglyceridů (tuku) v krvi. Také měly nejlepší hodnoty krevního tlaku.

Zvětšit obrázek
Robert C. Atkins, 1930 – 2003

O tom, jakým mechanismem dochází u této metody ke ztrátě hmotnosti se toho ví jen málo.

Robert Atkins zemřel v 72 letech po úrazu hlavy. Za svůj život vydal několik knih, podle nichž se řídí miliony lidí. Atkinsova dieta se stala natolik populární, že se podle ní už vaří i speciální pivo a některé restaurace nabízejí „Atkinsovo menu“.

 

Některé z dřívějších prací poukázaly na jisté vedlejší příznaky, která tato dieta s sebou nese. Jsou to zácpa a nepříjemný dech. Co se ale dopadu na hmotnost otylých týká, výsledky dávají Atkinsovi za pravdu. Metoda funguje a ze čtyř nejrozšířenějších metod vyšla vítězně.


Prameny: NewScientist, Stanford University

 

 

Datum: 07.03.2007 02:34
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz