Dělají nám výrobci krmiva z mazlíčků diabetiky?  
Sladké a voňavé lahůdky nechávají naše kočky chladnými. Teda alespoň ty čtyřnohé. Na rozdíl od jiných savců jim totiž chybí schopnost sladkosti vnímat.

 

Zvětšit obrázek
Kočkám chybí gen pro sladké.

Jazyk většiny savců má chuťové receptory, což jsou proteiny na povrchu buněk, které na sebe vážou přicházející látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. Tyto substance aktivují vnitřní buněčné struktury, které pak vedou k vyslání signálu do mozku. Lidé se těší z vnímání pěti (možná šesti) chutí:
Hořko, sladko, slano, kyselo a umami. Za šestou chuť je v poslední době považováno vnímání tuků. Výsledná chuť se ze zaslaných signálů tvoří v temenním laloku mozkové kůry, kde se nachází centrum chuti. Receptor pro sladkost je tvořen dvěma párovými proteiny.
 Zajímavé na tom je, že každý protein z tohoto páru je řízen vlastním separátním genem (Tas1r2 a Tas1r3).

 

Zvětšit obrázek
Joe Brand, biochemik z Philadelphie


Když tyto dva geny pracují tak jak mají, proteinové receptory na chuťových buňkách jsou v pořádku a pokud přijde do úst něco, co obsahuje cukry (významný zdroj energie), je nám to příjemné. Tak to funguje u býložravců a všežravců. Kočky jsou ale masožravci, kteří se výlučně živí masem. Těžko říci, zda jednostranná strava toho byla příčinou, nebo byla až následek, ale skutečností je, že kočkám vypadlo 247 párů aminokyselinových bází. Chybí jim to v místech, kde je na DNA kódován gen Tas1r2. Platí to jak pro naše domácí mazlíčky, tak pro lvy a tygry. 

Porouchaný gen znamená, že tato zvířata nemají funkční protein na povrchu buněk svých chuťových pohárků a jsou tedy o vnímání sladké chuti ochuzeny.

 

Zvětšit obrázek
Výrobci krmiv „nastavují“ své zboží určené kočkám, a to dnes obsahuje okolo 20% sacharidů. To ale pro tyto dravce není vhodná potrava a může to vést ke vzniku diabetes.

Jak na to vědci přišli?  Napadlo je prověřit lidové rčení o tom, že kočkám je jedno, jestli jim vodu osladíte nebo ne. Ukázalo se, že lidová moudrost má pravdu a že kočky, na rozdíl od ostatních zvířat, misku se sladkou vodou nepreferují. Pak už bylo genetickými metodami snadné, viníka zjistit. Správně bychom u koček ale o genu pro sladkost mluvit ani neměli, protože se o žádný gen vlastně nejedná. V takovém případě, kdy se nějaká část genomu jako gen tváří, ale není jím, hovoří genetici o  pseudogenu.  

Záhadou jsou kočičí výjimky. Existují totiž kočky, které mají rády zmrzlinu a nebo cukrovou vatu. Na to vědci krčí rameny a odpovídají v tom smyslu, že i poničený senzorický aparát asi někdy může obzvlášť vysoké koncentrace cukrů zaznamenat.

Vědci  upozorňují, že kočky sice naznají pojem sladko, ale zato zase vnímají něco, co my nedokážeme. Rozpoznávají přítomnost adenosin trifosfátu (ATP), což je látka, ve které si schraňuje energii každá živá buňka. A to je pro kočky něco jako visačka – toto je maso.
Není to nic překvapivého, protože celá řada živočichů vnímá něco jiného a jinak. Tak třeba mnohé z ryb dokáží vnímat přítomnost aminokyselin v koncentracích nanomolů. Jejich receptory jsou citlivější na změny v koncentracích, které jsou menší, než je obsah těchto látek v jejich běžném prostředí kde se vyskytují (pozadí). Je to logické, že příroda tímto směrem prováděla tvrdou selekci - kdo ve ztížených podmínkách najde potravu dříve, přežívá. 
Zatím se zdá, že kočky jsou jedinými savci, kterým chybí gen pro sladké. I jejich blízcí příbuzní, jakými jsou hyeny nebo promyky, tento gen mají. Kočkám zřejmě také chybí klíčový enzym pro trávení glukózy v játrech (glukokináza), který konvertuje glukózu na glukózo-6-fosfát.

Všichni hlavní výrobci krmení pro kočky ale do svých výrobků používají kukuřici nebo jiné obilniny. Koupená kočičí potrava má dnes okolo 20% sacharidů.  Právě tato skutečnost může stát za tím, proč tolik koček má diabetes.  

 


Pramen: Li, X., Li, W., Wang, H., Bayley, D.L., Cao, J., Reed, D.R., Bachmanov, A.A., Huang, L., Legrand-Defretin, V., Beauchamp, G.K., and Brand, J.G. "Cats lack a sweet taste receptor." Journal of Nutrition 136 (7Suppl) (2006): 1932S-1934S.

 

Datum: 15.03.2007 02:21
Tisk článku

Související články:

Co chutná dětem?     Autor: Jaroslav Petr (07.01.2009)
Chuť vnímáme i střevem     Autor: Jaroslav Petr (16.10.2008)
Někdo to rád kyselé     Autor: Jaroslav Petr (28.08.2006)
Zaplísněná káva, dobrá káva     Autor: Josef Pazdera (27.08.2006)
Někdo to rád hořké     Autor: Jaroslav Petr (29.07.2005)



Diskuze:

no

richard,2007-03-17 18:45:16

na kočky je třeba dávat pozor, toho našeho jsme v poslední chvíli zachránili z puštěné trouby....

každá kočka, kterou znám, má ráda šlehačku:)

Odpovědět

jj

Tinny,2007-03-16 14:03:12

měla ráda hlavně studenou a nanuky..

Odpovědět

kočky

Tinny,2007-03-16 08:59:04

jedna naše kočka na nás vždy loudila zmrzlinu a čokoládu :)

Odpovědět


to je možné

josef pazdera,2007-03-16 11:26:09

Pokud bylo ve zmrzlině mléko, je příčina loudění jinde než v "cukru".

Odpovědět


čokoláda

krmič,2007-03-24 11:01:58

V literatuře se běžně uvádí, že čokoláda je pro kočku jedem. Nevzpomínám si, jaká se uvádí smrtelná dávka, ale není nijak velká, myslím něco jako tabulka čokolády. V diskusích na webu ale někteří uvádějí, že jejich kočka čokoládu v menším množství opravdu mlsá. Ono je taky otázka, kolik v těch výrobcích je skutečné čokolády a kolik jiných přísad (proč se tomu například říká "mléčná čokoláda").

Odpovědět


no nevím

Mautycka,2007-03-24 18:40:44

Naše Micka teda sladké ráda. Taková piškotová buchta je pro ni poklad, a o vánocích chodí olizovat vanilkové rohlíčky. Čokoláda jí nevoní, mléko nerada, ale na buchty si teda potrpí. Naštestí má osvícené majitelky, a tak je dostává jen jednou za rok, malinký ždibínek k narozeninám. A k vánocům si jde olemcat ty rohlíčky, než si vzpomeneme, co že to vlastně chodí okusovat :-)

Odpovědět

..ten popis

jara za redakci,2007-03-15 17:22:55

...jak jste mohli tu tlustou kocku na tom obrazku nazvat dravcem, to mi teda vysvetlete....ta by nechytla snad ani plastickou mys vod komputru......Vas Jara Cimrman

Odpovědět

dik

jenda,2007-03-15 16:00:30

taky bych si toho pripojeneho souboru nevsimnul :) :) :)

Odpovědět

jezismarjaaaa

franta,2007-03-15 15:59:17

Lidicky, ten nenapadne pripojeny soubor dole, malem sem ho zabednil: Kocka masozravec - to ale fakt stoji za to. Jezismarja, je to mozny???? Jen bych to nazval "Super kocka". Nebo "Kocka Super".

Odpovědět

co je to umami?

horomer.jan,2007-03-15 10:57:03

co je to umami?

Odpovědět


umami

josef pazdera,2007-03-15 11:20:48

Umami je japonský výraz, neboť tato chuť je typická pro pochoutky orientální kuchyně. Chuť umami je dosahována přídavkem glutamátu (MSG) nebo jiných ribonukleotidů (jako inosinmonofosfát - IMP a guanosinmonofosfát - GMP), a také po dlouhém pomalém vaření, při kterém se bílkoviny štěpí za vzniku glutamátu (např. u rajčat, u nichž hladina glutamátu navíc roste se stoupající zralostí). Vysoký obsah glutamátu mají i sýry a šunky, v nichž se hladina MSG zvyšuje během zrání výrobku.

Odpovědět


umami

rdu,2007-03-26 07:55:59

V čínské kuchyni pod názvem Wej-su. Dávají to skoro do každého jídla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz