Gen p53 a opálení  
Gen p53 si vysloužil pro své schopnosti potlačovat nádorové bujení přezdívku „ochránce genomu“. Nyní se ukázalo, že jeho ochranná role proti zhoubnému melanomu zahrnuje i regulaci tvorby a distribuce kožního pigmentu melaninu.

 

 

Kůže která obsahuje p53 (normální, „ +/+“) a kůže která byla geneticky pozměněna tak, aby jí gen p53 v buňkách chyběl („-/-„).
Na řezu je vidět stav před a po vystavení ultrafialovému záření. Zatímco v normální kůži se objevuje pigment (tmavé skvrny uvnitř kožních buněk), u kůže, které mají gen p53 poničen, tvorba pigmentu selhává.
(Foto: Rutao Cui, Farber Cancer Institute).

Tým onkologů z bostonského Dana Farber Cancer Institute vedený Davidem Fischerem popsal  překvapivé účinky genu p53 v prestižním vědeckém časopise Cell . 

 

 

Pod účinky ultrafialového záření uvolňují keratinocyty pokožky melanocyty-stimulující hormon (MSH). Hormon MSH se váže v melanocytech na MSH-receptory a tím je nastartována kaskáda procesů, jež vedou k produkci melaninu a zhnědnutí pokožky.

Zvětšit obrázek
David E. Fisher (vpravo) se kolegou Rutao Cui.

Ztmavnutí pokožky působí jako ochranný filtr, protože zachytává ultrafialové záření.
MSH je vytvářen podle dědičné informace genu pro pro-opiomelanokortin (POMC).

 

 

Fischer zjistil, že exprese genu POMC je závislá na aktivaci jeho regulačních sekvencí proteinem p53. Myši, které měly metodami genového inženýrství vyblokován gen p53, nebyly s to po osvícení ultrafialovým světlem zvýšit produkci melaninu v pokožce uší a ocásku. Myši s nenarušeným genem p53 se pod UV zářením ale normálně „opálily“.

 

 


Další pokusy prováděl Fischer v podmínkách in vitro s lidskou pokožkou. Zjistil, že po ozáření UV světlem dochází v buňkách kůže během jedné hodiny ke zvýšení exprese genu p53 a to je během tří hodin následováno zvýšením produkce MSH. Ultrafialové záření samo o sobě nejen zvyšuje expresi genu p53, ale zároveň spouští vnitrobuněčné mechanismy, které stabilizují protein p53 a prodlužují jeho biologický poločas.

Mezi proteinem p53 - hnědnutím kůže - endorfinem a s tím spojenými libými pocity z opalování na slunci je zřejmě souvislost.

 

 

Fischer se zabývá i osudem dalšího produktu vytvářeného genem POMC. Tím je beta-endorfin. Tento endogenní opioidní peptid má anestetické účinky a v mozku vyvolává libé pocity. Fisher zkoumá, zda se tvorba beta-endorfinu k pokožce ozářené ultrafialovým zářením podílí na potlačení bolesti  při spálení. Zároveň jej zajímá, nakolik mohou příjemné pocity spojené se zvýšenou produkcí beta-endorfinu ponoukat savce k pobytu na slunci.

 

Pramen:

Dana Farber Cancer Institute

 

 

 

 

 

 


 

Datum: 15.03.2007 20:22
Tisk článku

Související články:

Unikátní nález souvku stockholmského skvrnitého kvarcitu v České republice     Autor: Aleš Uhlíř (29.04.2023)
Odposlouchávání v lese: Houby si povídají po dešti     Autor: Stanislav Mihulka (29.04.2023)
Unikátní nálezy ledovcových souvků z Ostravska     Autor: Aleš Uhlíř (26.05.2022)
Fyzici vytvořili kvantový plyn z fotonů, který je extrémně stlačitelný     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2022)
Boseho–Einsteinův kondenzát ve volném pádu prorazil rekordně nízkou teplotu     Autor: Stanislav Mihulka (11.09.2021)



Diskuze:

jo.jo

ales H,2007-03-16 17:20:07

Chtelo by to fotit s vetsim rozlisenim, aby byly ty bunky s pigmentem zretelnejsi. Jinak super. Fandim vam. AH

Odpovědět

Žádost autorovi

Al,2007-03-16 09:06:14

Pane profesore, prosím o větší množství ilustrativních obrázků jako je ten vpravo dole!!!

Odpovědět


je mi líto

jarda petr,2007-03-16 10:24:08

Je mi líto, obrázky k mému textu doplnila redakce. Obratte se na ja@osel.cz. Ja fakt nevim, kde to ten Pepik Pazdera fotil. Ale kdybyste náhodou stál o nějakou fotku opravdu ošklivého zhoubného melanomu, tak těch mám pár uložených na harddisku a rád se o ně podělím.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz