Dýchání z úst do úst při infarktu víc škodí než prospívá  
Z rozsáhlé studie vyplynulo, že pokud se dostaneme do situace, že nás budou zachraňovat podle předpisů, budou naše šance na to, že se z toho dostaneme živí a zdraví menší, než když to záchranáři odbudou. Pokud vynechají dýchání z úst do úst, naše šance vzrostou dvojnásobně!

 

 

Pacienti s infarktem mají dvojnásobně větší šanci na záchranu, pokud záchranář provádějící resuscitaci vynechá dýchání z úst.

V uplynulém týdnu se v oblasti kardiologie udály dvě zajímavé věci. Američané přišli s vysvětlením, proč nám v ranních hodinách hrozí infarkt nejvíce a jak by se to dalo eliminovat.  Japonci zase přišli s překvapivou studií, která zřejmě změní pravidla pro poskytování první pomoci.


Za poznatkem Američanů stojí pokusy na myších. Ukázalo se, že ranní nárůst infarktů má na svědomí zvýšení krevního tlaku. Ten totiž kolísá ve 24 hodinových cyklech a je řízen molekulárními hodinami a geny odpovědnými za tvorbu a odbourávání katecholaminů, které se účastní stresových reakcí. Největší hladiny katecholaminů a krevního tlaku spadají do časných ranních hodin.  Pokud vědci myším jejich geny pro řízení molekulárních hodin vyřadili z provozu, ranní rizikové období se u nich nekonalo. Vědci soudí, že tento poznatek by se dal u ohrožených pacientů léčebně využít.

 

Zatímco Američané pracovali s pokusnými zvířaty a na praktické využití jejich poznatků si budeme muset ještě počkat, japonská studie vychází z pozorování na lidech a tyto závěry lze využít okamžitě. Vědci zjistili, že šance na přežití srdeční příhody mimo nemocnici se zdvojnásobují, pokud osoba poskytující pomoc provádí masáž hrudníku, vynechá dýchání z úst do úst. Zjištění je to dost šokující, když si uvědomíme, že dýchání z úst do úst je standardní součástí všech předpisů zaměřených na správné provádění resuscitace.

 

Vídáme to v televizi, ve školách při výuce první pomoci. Všude se ukazuje, že správný postup je střídat masáž srdce s podpůrným dýcháním. Podle studie, která vyšla v odborném lékařském časopisu Lancet, je ale na tomto postupu něco špatného. Dýchání z úst do úst totiž víc škodí, než prospívá. Podle doktora Ken Nagao z Nihon University hospital v Tokyu ventilace plic nejen, že nepřináší očekávaný užitek, ale u těch pacientů, kde se zachraňující soustředí jen na obnovení pulsu rytmickým masírováním hrudníku, má zachraňovaný šance na přežití, aniž by měl trvale poškozený mozek, dvojnásobně vyšší. Tyto výsledky nejsou jen nějakým plácáním do větru. Jde o fakt, který vyplynul z posouzení více než 4000 případů infarktů, které se udály v oblasti Kanto a které byly pečlivě zdokumentovány.

Zvětšit obrázek
Prof. Gordon Ewy: „Předpisy pro personál provádějící záchranu mimo nemocnici, se musí neprodleně změnit“.

Ve všech 4068 případech šlo o infarkt myokardu u dospělé osoby. Vždy se jednalo o případy doložené svědectvím přesného průběhu resuscitace. V 439 případech byla postiženým prováděna jen masáž srdce stlačováním hrudníku. V 712 případech bylo poskytnuto klasické oživování, při kterém se střídala masáž srdce s dýcháním z úst do úst. Ve 2917 případech byli postižení ponecháni svému osudu a vypořádávali se se situací sami, protože v době nehody nebyla žádná pomoc na blízku.

 

K závěrům této studie se již začínají vyjadřovat i další specialisté, kardiologové. Podle profesora Gordon Ewy, ředitele Sarverova kardiologického centra při University of Arizona, by tento poznatek z Japonska měl co nejdříve vést k revizi pokynů, kterými se řídí  záchranáři v případě poskytování pomoci mimo nemocnici. 

Zvětšit obrázek
"Z úst do úst" od infarktu nepomáhá, spíš naopak.



Redakce časopisu Lancet zorganizovala diskusi k závěrům zmíněné studie. Z té jednoznačně vyplývá doporučení okamžitých změn v poskytování zdravotní pomoci postiženým infarktem.  Audiozáznam.

 

Účelem vpravování vzduchu do plic u postižených infarktem je snaha okysličit jim krev, zatímco masírování srdečního svalu má obnovit rytmické stahy srdce. Podle dosud největší studie provedené na osobách postižených infarktem vyplynulo, že pokud je postiženým prováděna jen masáž hrudníku a na okysličení krve se nebere zřetel, jsou jejich šance na přežití dvojnásobně vyšší. Autor studie Japonec Nagao ale upozorňuje, že zjištěné údaje a z toho vyvozené doporučení, platí jen pro případy srdečních infarktů. V případě záchrany tonoucích, škrcených a narkomanů předávkovaných drogami, je kombinace masáže s podporou dýchání zcela na místě. V těchto zvláštních případech bychom měli dál poskytovat pomoc navyklým způsobem - střídáním dvou vdechů po každých třiceti stlačeních hrudníku. 

 

Prameny:
Proceedings of the National Academy of Sciences
The Lancet.

Datum: 19.03.2007 00:25
Tisk článku

Související články:

Železom proti srdcovému zlyhaniu     Autor: Matej Čiernik (18.01.2024)
Príbeh koronárnych stentov     Autor: Matej Čiernik (18.11.2021)
Kardiaci mají v létě obvykle méně problémů     Autor: Dana Lipovská (22.07.2020)
Analgetiká a srdcovocievne choroby: príbeh nekonečný aj poučný     Autor: Matej Čiernik (04.02.2016)
Kardiocerebrálna resuscitácia - náhrada kardiopulmonálnej resuscitácie     Autor: Matej Čiernik (05.02.2013)



Diskuze:

Výměna plynů v plicích

Václava.a,2007-04-18 14:07:31

Jetliže pomáhá samotná masáž srdce bez poskytnutí dýchání z úst do úst, nemůže to být i tím, že při samotné masáži srdce při každém stisku dojde i k stisku celého hrudníka a tím výměně plynů v plicích? Jestliže je tato výměna větší než "mrtvý prostor" , mohlo by být okysličení krve při rychlé frekvenci stisků postačující ?

Odpovědět

Nesmely dotaz ..

Miker,2007-04-11 15:51:21

Je to zajimavy clanek, ale naprosto mi neni jasne, jak u pacienta v bezvedomi poznam, ze jde o infarkt? Symptomy infarktu myokardu jsou prece spolecne i pro jine diagnozy, takze mi to cele pripada spis jako ciste akademicka debata ..

Odpovědět


nepodstatné

css94381672,2007-05-11 23:00:24

jde o to, že to nemusíš zjišťovat. Postup je takovejto (přesněji v roce 2003 byl takovejto - to se furt mění)
1. zkontrolovat odezvu na reakce, zprůchodnit dýchací cesty, zkontrolovat jestli jedinec dýchá (věnovat se tomu max 10 sekund, tomu zkoumání, jestli dýchá)..jestli nedýchá, tak:
2.
a) jestliže se jedná o kojence nebo dítě (mladší osmi let), tak je bezvědomí pravděpodobně vyvoláno problémy s dýcháním. Proto napřed by se mělo provádět minutu umělé dýchání + nepřímá masáž a pakjít volat záchranku
b) když dospělý je v bezvědomí, tak (jestliže to není následkem poranění, tonutí, dušení nebo se neví, co se stalo) pravděpodobně je stav důsledkem srdečních obtíží - proto nejprv volat pomoc, pak resuscitaci a dýchání

Odpovědět

význam dýchání z úst do úst

polymeraza,2007-03-20 19:59:24

Myslel jsem, že principem dýchání z úst do úst je aktivace center dýchání v prodloužené míše v důsledku změny pH v cévách, způsobené vyšším obsahem oxidu uhličitého a ne snaha jim krev okysličit. Vzhledem ke koncentracím plynů ve vydechovaném vzduchu mi to přijde celkem logické.

Odpovědět


re: význam dýchání z úst do úst

css94381672,2007-03-26 21:39:36

Masáž srdce se provádí, aby se krev rozváděla po těle, umělé dýchání se provádí, aby ta krev byla okysličená. Vydechovaný vzduch obsahuje jen o 5% méně kyslíku než vdechovaný.
Lapání po dechu se projevuje jen při mírné hypoxii (nedostatek kyslíku), při infarktu ne, nedostatek kyslíku naopak ničí nervové buňky a šanci na přežití snižuje. Ta studie je dost zajímavá.

Odpovědět

Chybí informace o délce resuscitace

Tomáš Sládek,2007-03-19 23:22:42

Obrovský rozdíl bych očekával u účinnosti resuscitace bez dýchání prováděné několik málo minut (<10) a delší dobu (třeba 15 či 20 minut, v nejhorším i déle).

Pokud jsem dobře pochopil seminář Ondry Fraňka (metodik pražské záchranky), tak resuscitace po infarktu má za úkol překlenout dobu do defibrilace, která jediná má slušnou šanci obnovit srdeční činnost.

Učili jsme se, že při infarktu či jiné náhlé zástavě pumpy je na počátku dost kyslíku v plicích a dost kyslíku navázaného na hemoglobin, takže ze začátku netřeba dýchat, přednost má distribuce už v těle obsaženého kyslíku. Při delší resuscitaci bych ale pokládal za důležité dodat i ten kyslík.

Rozumím potápění a IT, ne medicíně, tak mne prosím berte s rezervou.

Odpovědět

Dovolím si jednu doměnku:

Jan Šimůnek,2007-03-19 13:49:48

Pokud se u pacienta dělá kompletní KPR (dýchání i masáž), pak je asi v horším stavu, než když stačí jen masírovat. A potom by celá tahle statistika nebyla nic jiného než artefakt (a že už jsem pár takových viděl).

Odpovědět


Když se trochu proberete....

ZEPHIR,2007-03-19 22:05:05

...a první co při návratu z tunelu zjistíte, že vam právě dává francouzáka nějaká lepá sestřička, nebo naopak zpocenej plešatej doktor, tak to zákonitě s krevnim řečištěm trochu zamává, to je jasný...

Odpovědět

Dychani

Balki,2007-03-19 10:43:29

A co v pripade, ze davaju prvu pomoc dvaja ludia? Vtedy pri umelom dychani nieje nutne prerusit masaz srdca ... to sa v clanku nikde nespomina.

Odpovědět


Tot otazka!

josef pazdera,2007-03-19 12:13:55

Souborm na kterém byl objev učiněn nerozlišoval zda první pomoc zajišťoval jeden, nebo dva. Kriterium bylo zda se dychani z ust do ust provadelo nebo ne. Neni pochyb o tom, ze ve sledovaném souboru byly i pripady, kdy poskytovaly pomoc dve a více osob. V kazdem pripade tento vyzkum ukazal, ze profit ventilace neni takovy, za jaky byl povazovan. Presnejsi odpoved na vasi otazku muze dat jen dalsi vyzkum. A ten se ted zcela jiste rozjede. Problematiku budeme sledovat a pokud se vyskytnou dalsi veci, budeme o nich referovat.

Odpovědět


zdroje o resuscitaci

Stein,2007-03-19 12:44:13

http://www.erc.edu/
kde jsou postupy pro laiky i profesionály" rows="7" cols="55"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz