Lirpain – elixír mládí  
Přirozený přenos genu mořských bakterií prodlužuje život hlubinným rybám. Bílkovina lirpain má razantní účinky i na savce.

 

 

Zvětšit obrázek
Kmen myší s expresí lirpainu (vpravo). Vlevo je stejně stará myš, na které jsou vidět neklamné známky vysokého věku.

Výzkum biodiverzity oceánů přinesl nečekaný objev. William Fun a Sheila Jokeová z New York Free University studovali bakterie žijící v okolí hlubinného vřídla vroucí solanky na blíže neurčené lokalitě v severovýchodním Pacifiku. Při genetických analýzách bakterie, pro kterou navrhují vědecké jméno Ventella funii, odhalili sekvence genu, který má krajně nezvyklou strukturu. Alternativním sestřihem podle něj mohou v organismu obratlovců vznikat stovky různých bílkovinných  molekul. Americkým vědce zajímalo, k čemu je bakteriím takový gen, když u něj nemohou využít alternativní sestřih.

Zvětšit obrázek
Profundus viridis se dožívá více než 600 let.

Zjistili, že blokování genu vede ke zkrácení buněčného cyklu. Spíše jen náhodou se Sheila Jokeová podívala po odpovídající sekvenci v genomu hlubinné ryby Profundus viridis, která žije v okolí pramenů se solankou a živí se především mohutnými povlaky bakterie. Americká bioložka se nestačila divit, když našla gen pojmenovaný lirpain na mnoha místech genomu ryby. Jediným vysvětlením je tzv. horizontální přenos genů. Proteomický výzkum rybího organismu odhalil, že se v těle ryby nachází široké spektrum bílkovin syntetizovaných podle genu lirpain s využitím alternativního sestřihu. Bílkoviny jsou zatím kódovány číselně jako lirpain 1 až lirpain 237. Šokující výsledky přinesly výzkum tzv. otolitů – jakýchsi „kamínků“, které se nacházejí v rybím statoakustickém orgánu a lze z nich určit věk ryb. Nejstarší exempláře ryb Profundus viridis byly staré 630 let!

 

Podmořský gejzír vroucí vody teplé více než 200°C je místem, kde žije podivuhodná bakterie Ventella funii


Mají na tom nějaký podíl lirpainy? Zřejmě ano. Pokud byl plůdku ryb gen pro lirpain zablokován RNA interferencí, dožívaly se jen osmi měsíců. V jejich organismu byly patrné známky stárnutí.

 

 

Zvětšit obrázek
Bakterii Ventella funii se daří v laboratoři kultivovat jen díky nezměrnému úsilí. Napodobit podmínky hlubokomořského pramene je velmi obtížné.

Fun a Jokeová se spojili s předním odborníkem na genetické modifikace myší Mariem Capecchim z University of Utah. Capecchiho tým přenesl do genomu myší gen pro lirpain a i v tomto případě došlo k expresi genu a tvorbě početné skupiny bílkovinných molekul lirpainu alternativním sestřihem. Detailní analýzy nejsou zatím hotovy, ale odhaduje se, že se v těle myší tvoří asi 800 různých typů lirpainů. Myši s genem pro lirpain se dožívají dramaticky vyššího věku. Zatímco běžné myši umírají zhruba ve dvou letech, z myší nesoucích bakteriální gen lirpain neuhynula zatím ani jedna, i když už žijí déle než pět let. Myši jsou i v tomto věku plně plodné a bez problému se rozmnožují. Některé pokusy naznačují, že jsou navíc odolnější k infekcím bakteriálního kmenů Cyanidium  a  Methanococcoides .

 

 

Výzkum byl dlouhou dobu držen v tajnosti, protože probíhalo rozsáhlé patentování lirpainu. Zdá se, že licence zakoupí koncern Monsanto. V současnosti jsou připravovány výsledky výzkumu a experimentů k publikaci. Chapecchi, Fun a Jokeová připravují hned několik článků, jež už byly přijaty k otištění v Science, Nature, PNAS a Cell.

 

Zvětšit obrázek
Poloprovozní bioreaktor pro kultivaci bakterie Ventella funii a výrobu lirpainu.

 


Poznámka:


Převratné poznatky někdy mohou vznikat i díky malým soukromým nadacím. http://www.sloof.us/  Dr Lirpa Sloof   je původem Indka ze státu  Madras (nyní Chennai), je původem geoložka a nadaci založila poté, co nashromáždila majetek podnikáním v Las Vegas.  Je pravděpodobné, že výzkumníci jako výraz vděku, nazvali podle Lirpain právě podle jejího křestního jména.


Pramen:
AprS, doi: 01042007

 

 

 

 

 

 

Poznámka redakce
Pokud se vám obsah tohoto příspěvku nějak nezdál, měli jste pravdu. Jeho platnost vypršela dnem jeho zveřejnění a jeho význam odpovídá rubrice ve které je zařazen.

 



 

Datum: 01.04.2007 01:36
Tisk článku

Související články:

New Horizons míjí Triton     Autor: Tomáš Petrásek (01.04.2011)
Smí Rakušané topit uhlím?     Autor: Igor Tureček (17.04.2008)
Ig Nobel ceny 2007     Autor: Josef Pazdera (06.10.2007)
Budou se děti jmenovat „@“,...?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2007)
Přehrajte si své geny třeba na piáno     Autor: Jaroslav Petr (03.05.2007)



Diskuze:

Skoda

Vetrix,2007-04-07 19:22:26

Je mi trosku luto tychto clankov na prveho aprila, aj ked je to iba moj sukromny nazor.

Odpovědět

Super

Michael,2007-04-04 08:40:22

Ten aprílový příspěvek se Vám poved. Taky jsem článek přečet jedním dechem a uvažoval, co budu dělat s tak dlouhým životem :-)

Odpovědět

Lirpa Sloof = april fools

osel oslovič,2007-04-03 14:36:09

Odpovědět

Super

con,2007-04-03 12:15:15

Tak tenhle mě nachytal :)

Odpovědět

Lirpa

Zdeněk,2007-04-01 23:14:17

Lirpa = april pozpátku

Odpovědět

Lirpain

Sona,2007-04-01 14:32:37

Ta nadace doktorky Lirpa ale je fakt skutečná! Já si to ověřoval. Granty uděluje. A ta doktorka taky žila v Las Vegas a zabývala se hornictvím. No, možná na tom něco je, proč by tojinak nazvali "lirpain"?

Odpovědět


nadácia

Martin,2007-04-01 20:27:38

Tu je niečo o doktorke Lirpa Sloof a jej nadácii:

http://www.stratofox.org/herc-200404-revealed.html

Odpovědět

Dobry vtip

Mirek,2007-04-01 14:09:46

Skoda, ze na tom neni aspon kousicek pravdy.

Odpovědět

Pekne

Tonda,2007-04-01 12:00:48

diky za prijemnou zabavu

Odpovědět

:(

Martin,2007-04-01 11:26:21

Škoda, že mená "výskumníkov" a "sponzorov" sú také priehľadné - Fun, Joke, Lirpa Sloof...
Inak naozaj pozoruhodný objav, už sa teším, na 25. storočie, budem sa môcť pohrať so svojimi prapraprapraprapraprapraprapraprapraprapraprapraprapravnúčatami....

Odpovědět

To je skoda

Erix,2007-04-01 02:34:07

ze je ten april...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz