Smí Rakušané topit uhlím?  
Březen za kamna vlezem, duben ještě tam – přemýšlet - budem. Podle rakouské ústavy je zakázáno odstraňování nebo zužitkování radioaktivních látek. Je proto provoz rakouských uhelných elektráren protiústavní? A co topení v kamnech?

Jeden diskutující na Oslu poukázal na rakouskou ústavu, která podle jeho názoru údajně zakazuje dopravu a uskladňování štěpného materiálu. Dále napsal, že uhlí obsahuje štěpný materiál a že z toho plyne, že provoz uhelných elektráren odporuje rakouské ústavě a jejich provoz by proto byl protiústavní a měl by se zastavit.
Při bližším ohledání bylo zjištěno, že citoval z Wikipedie, kde je příslušný ústavní paragraf zjednodušen a že onu pasáž přeložil. Formulace v § 3 je taková, že se zakazuje jak získávání energie štěpením jádra, tak odklízení štěpného materiálu jako odpadu.

Kdyby tomu opravdu bylo tak, jak čtenář uvádí, nesměly by uhelné elektrárny mít žádné funkční komíny a popel by se nesměl odstraňovat, poněvadž obsahuje radioaktivní látky. Zajímavá myšlenka.
Bundesverfassungsgesetz für ein atomfreies Österreich
Rakousko zatěžuje životní prostředí každou hodinu 20 – 40 kg uranu
Podívejme se ale jak je formulován rakouský ústavní zákon.


Spolkový ústavní zákon pro bezatomové Rakousko
(zkráceně Bezatomové Rakousko)
Bundesverfassungsgesetz für ein atomfreies Österreich
BGBl. I Nr. 149/1999 (BGBl = Bundesgesetzblatt)
§ 1. Atomové zbraně se v Rakousku nesmí vyrábět, skladovat, transportovat, testovat nebo použít. Zařízení na umístění atomových zbraní se nesmí budovat.
§ 2. Zařízení za účelem výroby energie stěpením jádra se v Rakousku nesmí zbudovat. Pokud taková již existují, nesmí být uvedena do provozu.
§ 3. Doprava štěpného materiálu je na rakouském území zakázána, pokud tomu neodporují mezinárodní závazky. Z tohoto zákazu je vyjmut transport výlučně za účelem mírového užití, nikoliv ale za účelem získání energie stěpením jádra a odstranění nebo zužitkování radioaktivních odpadních látek. Nadto se nesmí udělovat žádné výjimky.
§ 4. Zákonem se musí zabezpečit, že škody, které v Rakousku vzniknou jadernou nehodou, byly přiměřeně vyrovnány a náhrada škody byla také prosazována vuči zahraničním škůdcům jak jen to je možné.
§ 5. Provedení této spolkové ústavy náleží spolkové vládě.
http://www.salzburg.gv.at/1999a149.pdf

Poznámka: Následující pohled si nečiní nárok být právní analýzou.


Kritický je třetí paragraf a v něm podtržená věta
„§ 3. Die Beförderung von spaltbarem Material auf österreichischem Staatsgebiet ist untersagt, sofern dem völkerrechtliche Verpflichtungen nicht entgegenstehen. Von diesem Verbot ausgenommen ist der Transport für Zwecke der ausschließlich friedlichen Nutzung, nicht jedoch für Zwecke der Energiegewinnung durch Kernspaltung und deren Entsorgung. Darüber hinaus sind keine Ausnahmegenehmigungen zu erteilen.“
Pojem „Entsorgung“ zahrnuje v němčině jak odstranění (Beseitigung) odpadků, tak jejich zhodnocení (Verwertung). Vztažné zájmeno „deren“ (jejich) se vztahuje jak k štěpnému materiálu, z kterého by se získávala energie, tak také k štěpnému materiálu, který by se Rakouskem transportoval za účelem „Entsorgung“ (odstranění, zhodnocení).
Výše jsme tuto větu tedy přeložili jako „Z tohoto zákazu je vyjmut transport výlučně za účelem mírového užití, nikoliv ale za účelem získání energie stěpením jádra a odstranění nebo zužitkování radioaktivních odpadních látek.“


Podle rakouské ústavy tedy platí, že štěpný materiál obsažený v uhlí se nesmí do kotle uhelné elektrárny dostat. Když už tam jednou je, nesmí kotel opustit. Jestliže by byl z kotle odstraňován, je to již „Entsorgung“ (odstraňování). Jestliže by se popel přidával do panelů nebo jinak zužitkovával, bylo by to rovněž protiústavní.
Jestliže by se na rakouské uhelné elektrárny uplatnila rakouská spolková ústava, tak by všechny přestaly během jedné hodiny fungovat. Vzato do důsledku nesmí v Rakousku žádná domácnost ze svých domácích kamen odstraňovat škváru a popel, poněvadž by tak porušovala ústavu.

Artuš Scheiner - Kocourkov (1903)


Takový závěr připomíná Kocourkov. Kocourkov určitě není smyšlená obec, kde bydlí smyšlení obyvatelé, kteří vše dělají neúčelně a neúspěšně.

Rakousko je příklad země, kde se neúčelné zákony dávají do ústavy, aby s nimi lidé jednali jako mouchy s obrazem císaře pána.

Máme si my Češi nechat líbit porušování rakouské ústavy Rakušany?

Datum: 17.04.2008 08:51
Tisk článku

Související články:

Cizí planety jsou nejspíš obyvatelnější, než jsme si mysleli     Autor: Stanislav Mihulka (18.01.2015)
Dvojice monstrózních černých děr těsně před apokalyptickou srážkou     Autor: Stanislav Mihulka (08.01.2015)
Spasila čerstvě zrozený vesmír gravitace?     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2014)
Jak vyoperovat z mozku arachnofobii     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2014)
Suborbitální raketa objevila tajuplné moře hvězd     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2014)



Diskuze:

Popilek

Martin,2008-04-19 08:33:25

Popilek a skvara jsou vice radioaktivni nez uhli, uhlodiky se premeni na plyny a zbyde ten sajrajt. Takhle se vysvetluje proc skvara ve stavbach vytvari radon. Jinak uhli vice nez dost i bez radioaktivity. Kour smrdi a obsahuje siru a tezke kovy.

Odpovědět


Svatá pravda,

Jirka,2008-04-22 13:26:44

uran zůstává většinou k popelu a škváře, ale do luftu jde CO2 (mimo jiných svinstev), částečně tvořený radioaktivními isotopy uhlíku s poločasem rozpadu cca 5000 let, takže taky dobrý...

Odpovědět

Jezismarja to je neuveritelna hovadina

sisa,2008-04-17 20:45:41

Jezismarja to je neuveritelna hovadina. Autor clanku je patrne blb hodny politovani. Sam si asi bude mco vysvetlit svou poruchu mysleni tim, ze ji jeho telo obsahuje zanedbatelne mnozstvi stepnych prvku :-D

Odpovědět


???

Martin,2008-04-17 22:27:39

Práve naopak, autorovi článku to perfektne páli a dokáže si dať veci do súvislostí. Takže "hovadina" nie je článok, ale prehnane úzkostlivé, až paranoidné, a pritom pokrytecké zákony našich spoločných susedov.

Odpovědět


Slecne sise

Jan Zvara,2008-04-20 10:53:36

Doufam, ze jsem trefil pohlavi a stav. Slecno, co treba take uvest nejaky protiargument. Neco verohodnejsiho, nez jen ubohou invektivu. Takhle se Vam podarilo jen vytlacit sisu... nic vic.

Odpovědět

Len do nich

Michal,2008-04-17 12:59:22

Dajte im, hajzlikom. Ked ti pakovia su schopny blokovat kvoli Temelinu hranice, taketo clanky vobec nie su na skodu. Nech zozelenaju aj od hnevu. Jadro je buducnost, ziadne vetre a ci kravske prdy.

Odpovědět


Metan

Martin,2008-04-19 08:36:02

Ja myslim ze "kravske prdy" by se zachytavat mely. Jednak to jde spalit v nasich autobusech, jednak je metan silny sklenikovy plyn, horsi nez CO2.

Odpovědět

Jako vtip dobry...

Karel,2008-04-17 11:31:58

... ale kdyby se rakusani zacali stejnym zpusobem vrtat v nasich zakonech tak by myslim velmi brzo vyplavaly mnohem zabavnejsi perly.
Poukazovat na to ze rakouske uhelne elektrarny zamoruji zivotni prostredi (mimo jine i) radioaktivitou je jedna vec a vozit se na nepresnostech ve formulacich zakonu druha.

Odpovědět


Tady se ale nejedná o "ňákej" zákon

jar,2008-04-17 15:25:53

Ale o Ústavu, to už bych na lehkou váhu nebral.

Odpovědět

Atomové zbraně se v Rakousku nesmí použít

DonNight,2008-04-17 11:31:42

by mě zajímalo, jak tohle dokážou zajistit :-)

Odpovědět


looney laws

gersheimer,2008-04-17 20:36:00

V Americe se tomu říká "looney laws", čili bláznivé zákony. Jednotlivé státy Unie i města jich mají spoustu. Tuším, že se často cituje vyhláška města New Orleans hned z roku 1946, podle které je na katastru města, "city limits", zakázáno odpálit atomovou bombu pod pokutou až 150 dolarů...

Odpovědět

Projaderné Rakousko

Didi,2008-04-17 09:33:37

Jen tak mimochodem jsem si všimnul, že je řeč výslovně o štěpení atomů. O jaderné fůzi nikde ani zmínka. Že by Rakousko nebylo až tak protijaderné, jak se nám snaží aktivisté namluvit ? :-)

Odpovědět


fuzia

miro,2008-04-18 10:22:52

jadrova fuzia je myslim aj povodcom slnecneho ziarenia, to by si museli rakusaci zakryt cely stat, aby na nich nesvietila ta "zla" energia :-)

Odpovědět


geotermalni energie

Martin,2008-04-19 08:42:28

Miro: Slunce vyrabi teplo fuzi a zemske jadro stepenim. Tudiz by musely zakazat taky tepelna cerpadla a geotermalni zdroje.

Odpovědět

Jestli jsem to pochopil

Pavel,2008-04-17 09:11:40

Jestli jsem to dobře pochopil (a váš výkladový překlad je správný, tak dobře německy neumím), tak se uhlí do kotle dostat může, protože se v kotli na uhlí nezískává energie štěpením, ale popel už se nesmí z kotle hnout, protože to už je radioaktivní odpadní látka.

Jen tak mimochodem, jak se v Rakousku provádí radionuklidová lékařská vyštření a léčba ozařováním? Vždyť takový pacient vyšetřený radionuklidy by se nesměl aspoň tři týdny vymočit (to je transport radioaktivního odpadu).

Odpovědět


Ona je otazka,

Jirka,2008-04-17 10:30:16

jestli smi Rakusane vubec dychat, kdyz maji v baraku trochu radonu.

Jinak clanek je dost ucelovy. Podobnych blbosti je v zakonech spousta. Rozhodujici je vyklad soudu. Pokud tedy chce p. Turecek delat nejake zavery, tak at poda v Rakousku zalobu na provozovatele uhelnych elektraren. Jestli to dopadne tak, ze se soud prikloni k vykladu p. Turecka, tak se Rakusani asi zvencnou. Jestli se ale prikloni ke zdravemu rozumu a bude uprednostnovat duch zakona (asi beze sporu jim je znemozneni jaderne energetiky) pred jeho literou, tak tenhle clanek ma smysl jen jako vtip.

Takze p. Turecku: dejte vedet, az podate zalobu. Budu to sledovat.

Odpovědět


uz se tesim az to nekdo poda

jd,2008-04-17 16:34:58

Smysl zakona je zamezit radioaktivnimu zamoreni Rekouska. Pokud se soud bude ridit zdravym rozumem, tepelne elektrarny jsou protiustavni. Pokud se bude ridit doslovnym znenim jsou take protiustavni.
Ale hlavni smysl teto zaloby je vyvolat skandal. Skandal nad tim, jak je mozne zaslepene odmitat atom ve prospech daleko horsi varianty.

Ted jen najit nekoho kdo zalobu poda. Skoda ze umim jen anglicky, ne nemecky.

Odpovědět


Radioaktivita uhli

Martin,2008-04-19 08:44:10

Radioaktivita horenim nevznikne, pouze se zkoncentruje, protoze v popelu zustane vetsi podil nez v kouri.

Odpovědět


Ještě k vyšetření radionuklidy

Ghar,2008-05-01 19:11:37

Jestli jsem to dobře pochopil, tak transport radionuklidů za účelem vyšetření pacienta, případně ozařování nádorů povolen je, ale likvidace radionuklidů z nemocnic a průmyslu(kde se, pokud si dobře vzpomínám, používají k vyšetření vnitřní struktury a případných mikrotrhlin např. v budoucnu vysoce namáhaných odlitků ve strojírenství a v dopravě - třeba ropovody) už možná není. Co s nimi teda ti Rakušani zelení dělají? To je skladují v nemocnicích, továrnách, výrobních halách...?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz