CAVEman - první 4D virtuální lidská bytost  
Kanadští vědci vytvořili prostorový, počítačem vytvořený model lidského těla. Nedávno zveřejněný 4D atlas lidského těla byl nazván CAVEman. Nový pohled na naší tělesnou schránku a její útroby umožnilo převedení anatomických dat spolu s údaji, které poskytl vědní obor zvaný genomika.

 


 

Zvětšit obrázek
Pohled do dílny, kde se lidské anatomické preparáty připravují k plastinaci.

V současné době se v našich mediích přetřásá výstava anatomických preparátů lidských těl – „Bodies“. Většina médií a lékaři nás přesvědčují, že tyto rozřezané mrtvoly patří jen na lékařské fakulty. Oponenti zase prohlašují, že studenti medicíny nejsou ničím víc, než čím jsou obyčejní lidé a že by pohled na kuřákovy plíce, játra s cirhózou, močový kámen v ledvině, ale i pohled na potracené embryo nebo pohled na svaly a jejich  úpony zaměstnané při sportovním výkonu, neměl být upírán ani nám bez medicínského vzdělání. 

 

Zvětšit obrázek
Gunther Von Hagens, objevitel metody plastinace spolu s jedním ze svých výtvorů.

Anatomické preparáty vystavované v pražské Lucerně, byly připraveny technikou polymerové konzervace. Je známá spíše pod názvem plastinace. Je založena na tom, že se voda v tkáních nahradí silikonovým polymerem.  Zatímco tyto anatomické preparáty nám umožňují vidět lidské tělo v měřítku 1:1, zahraniční výzkumná pracoviště již začínají nabízet pohled, který je mnohem detailnější. Nejméně dvě vědecká pracoviště již předvedla svoje programy, jež umožňují virtuální projekce a zobrazení celého lidského těla, včetně jeho detailů.

 

Jeden z výstupů těchto výzkumných projektů byl nazván „CAVEman“. Název je odvozenina od začátečních písmen anglického názvu výzkumného úkolu: Cave Automatic Virtual Environment. Jde o prostorový atlas lidského těla. Jeho sestavení trvalo výzkumníkům šest let a na jeho zhotovení se podíleli biolog, matematik, specialista na počítačovou grafiku a výtvarník z oboru holografické projekce.

 

 

Zvětšit obrázek
Označení „CAVEman“ lze přeložit také jako osoba v prostoru, v místnůstce, případně v jeskyni. Stejně tak ale lze použít hanlivý překlad: „neotesanec“. A právě toto označení, jak se zdá, tomuto virtuálnímu Kanaďanovi, zůstane.

První veřejné předvedení projektu komentoval děkan lékařské fakulty na University of Calgary Grant Gall,  slovy: „Je to velký zlom v lékařské informatice a systémové biologii. Christoph Sensen se svým týmem si zaslouží uznání a naše blahopřání za to, že se jim podařilo vytvořit nástroj, který nejen, že dovolí studovat chorobné stavy, ale též umožní chirurgům si modelově zkoušet a trénovat nové zákroky“. 

Pro zajímavost dodal, že začátky zmíněného projektu byly dost dětinské a že první aplikace měla být jen návodem k terapeutickým masážím. Virtuální člověk byl stvořen proto, aby lékařům a výzkumníkům pomohl při hledání nových způsobů léčby a že jeho užitečnost lze demonstrovat například na sledování mutací a jejich dopadu na vývojové problémy jakými jsou třeba rozštěp rtu a horního patra. Tato technika dovoluje předvídat, jak se bude postižení postupně rozvíjet a které partie a jak moc budou zasaženy.

Zvětšit obrázek
„Neotesanec“ spolu s Christopherem Sensenem, ředitelem centra pro genomiku na University of Calgary (ředitel je vpravo). Foto: Masumi Yajima

Při projekci není třeba zobrazovat člověka celého. Z  CAVEmana si lze vybrat libovolný detail a ten pak zvětšit do požadovaných rozměrů. Detail si lze natáčet a prohlížet si jej ze všech zorných úhlů. Základem programu je programovací jazyk Java 3D, který se běžně na webu používá.

 


Virtuální lidské tělo
S podobným systémem jako je kanadský CAVEman, přišli i Američané. Také jejich projekt umožňuje pohled do nitra lidského těla. Tento projekt virtuálního lidského těla pochází z dílny  The American Institute of Physics (AIP).  Konkurenční New Yorské pracoviště nedává pohled na celé tělo, tak jak kanadský CAVEman. Američané se zaměřují jen na důležité vnitřní orgány. Abyste se mohli  vnitřnostmi procházet, je třeba si nasadit speciální helmu, do níž jsou z počítače obrázky promítány. Prostorové zobrazení mají na starosti dva programy. Jeden zajišťuje virtuální procházku uvnitř těla na mikroskopické úrovni, druhý posílá obrázky přes polarizační filtry a zajišťuje prostorový vjem.


Ukázku virtuální procházky slinivkou břišní, na které se podíleli studenti, si můžete spustit ze stránek  OSA.

 

Procházka slinivkou (video).

New Yorští studenti, kteří se na projektu podílí, zatím nasnímali pankreas, játra, ledviny a srdce.  V plánu ale samozřejmě mají celé tělo. Včetně mnoha chorobných stavů. Americký projekt nemá sloužit jen lékařům, ale i širší veřejnosti. Podle vyjádření Američanů je možno prostorový efekt dosáhnout prakticky i na běžných stolních počítačích a program má také sloužit při školní výuce.


Jaké stanovisko k těmto programům zaujímají odpůrci výstavy Bodies, kterými jsou například Tomáš Halík a Česká anatomická společnost, se nám zjistit nepodařilo. Že se okolo toho diskuse také rozvine je nabíledni. Účastník prohlídky těchto preparátů už nebude mít možnost podívat se jen na rozpitvané lidské tělo ve skutečné velikosti, ale bude se moci projít zvětšenou vagínou, případně vlézt do řiti.

 


 

Komentář Osla

Zvětšit obrázek
Rembrandt van Rijn namaloval „Lekci anatomie“ v roce 1632. Za tento svůj čin se rovněž dočkal patřičné kritiky.

Na veřejné pitvy jsme svého času byli kadeti. Svým způsobem jsme tím v minulosti udělali díru do světa, neboť Jesenius o pitvě napsal učený spis, který vyšel ve Wittenbergu. Tato učebnice anatomie se stala vodítkem pro následovníky. Jedním z nich byl doktor Tulp, jehož pitvu zaznamenal Rembrandt van Rijn. Díky Janu Jeseniovi jsme tehdy byli slavní po celé Evropě. Jesenius pocházel z Vratislavi, studoval lékařství ve Wittenbergu a v Padově. Zaměřil se anatomii a chirurgii. Publikoval celou řadu chirurgických prací a byl osobním lékařem císařů Rudolfa II. a Matyáše. Později se stal rektorem a kancléřem University Karlovy v Praze. Jan Jesenius jako první uskutečnil veřejnou pitvu a přispěl tak významně k rozvoji anatomie. Ve spise Pro anatome sua actio et ad spectandum indicatio objasnil význam pitev z hlediska anatomických znalostí proti oponentům církve. Pitva těla popraveného muže se konala ve slavnostně vyzdobené Rejčkově koleji v červnu roku 1600, trvala pět dní a jako přihlížející se jí zúčastnilo asi 5000 osob. Karlova universita však nesla důsledky pobělohorské porážky. Byla v roce 1622 předána jezuitům. Její rektor Jan Jesenius, propagátor znalostí anatomie byl popraven 21. června 1621. Na popravčím lešení na Staroměstském náměstí při popravě 27 českých pánů. Před popravou mu byl katem vyříznut jazyk a jeho tělo bylo vystaveno na náměstí.

 

 

 

 

Datum: 04.06.2007 00:26
Tisk článku


Diskuze:

..oznamuji...

jara cimrman,2007-06-05 19:39:02

...poprve verejne oznamuji, ze chystam zlepsenou verzi atlasu lidskeho tela, 5D,(CIMRman) tedy petidimensionalni, jiz ted se totiz ukazuje, ze pouha 4D verze tohoto atlasu, CAVEman, nedostacuje pozadavkum kladenym na zaky lekarsko-alternativnich fakult....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


Nic 4D a Vratislav ve Slezsku

b,2007-06-15 08:50:34

Přesně tak, Járo da, přece na tom není nic 4D.
Wroclav - Vratislav byla tehdy součástí Českého státu - Slezsko.

Odpovědět

oprava

Král Kojot,2007-06-05 17:41:33

Na obraze jení Jesenius ale Nicholas Tulp, nizozemský lékař a anatom. Celý název obrazu je "Hodina anatomie doktora Tulpa".

Odpovědět


Máte pravdu

josef pazdera,2007-06-06 02:12:57

Na obraze není Jesenius, ale to ani v popisce pod obrazem netvrdím. Pitvu naobraze prováděl doktor Tulp. O pitvách napsal Observationeum medicarum libri tres (tedy tři knihy). Doktor Tulp se ve svých pracech odkazoval na poznatky svých předchůdců. Felixe Plattera z Baileje, na poznatky z anatomických pitev v Leidenu, ale především na spis, ze kterého čerpal a který se nazývá "Anatomiae Prague". Celý název této práce dlouhý a zde jej uvádím jen ve zkrácené verzi, nicméně právě oním návodem jak postupovat při pitvách se ve svých veřejných vystoupeních řídil (pitvách) doktor Tulp řídil. Autorem citovaného spisu je náš Jesenius. Tuto jakousi první anatomii vycházející z pitev, vydal Jesenius ve Wittenbergu r. 1601. Odtud se dostala k doktoru Tulpovi. Tuto souvislost mezi "učitelem" (Jeseniem) a "žákem" (Tulpem), jsem měl ve svém komentáři na mysli. Asi jsem to napsal příliš zkratkovitě,takže to vyznělo zmatečně. Pokusím se to v textu komentáře narovnat. Josef

Odpovědět

BOdies

iko,2007-06-04 20:28:22

Ak som dobre pochopil diskusiu, u Bodies je primarny problem v tom, ze tela pochadzaju z Ciny, z nejasnych zdrojov. Pri stave ochrany ludskych prav v Cine to kludne mozu byt vazni (nekriminalni)... teda, darcovia mozu byt kludne nedobrovolni. Az v druhom rade je problem v tom, ze je to prejav neucty k ludom...

Odpovědět

Jan Jesenius

mj,2007-06-04 18:08:14

Na
http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Jesenius
píšou, že Jan Jesenius byl Slovák a narodil se ve Wrocławi a uskutečnil první veřejnou pitvu v Českých zemích.

Odpovědět


To: mj

josef pazdera,2007-06-04 21:42:49

Vždyť píší, že byl náš! Osel je federální! Můžete se otom přesvědčit třeba i z dnešní myšlenky dne (4.6.07)- je ve slovenštině.
Snad i autoři časem budou.
Josef

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz