Rekordmanka mezi černými dírami - nejvzdálenější černá díra  
Černá díra, nacházející se ve vzdálenosti 13 miliard sv.l. od Země, by mohla poskytnout informace o raném vývoji vesmíru. Objevil ji mezinárodní tým astronomů z Kanady, Francie a USA dalekohledem CFHT na Havaji.

 

 

Představa vědců, jak černá díra v centru kvasaru pohlcuje okolní plyn a prach. Kredit: NASA/Aurore Simonnet, Sonoma státní univerzita)

Detaily objevu presentoval 7. června Dr. Chris Willott (University of Ottawa) na každoroční konferenci Kanadské astronomické společnosti (CASCA 2007) v Kingstonu (Ontario, 5. – 8.6.2007).

 

 

Chris Willott

Černá díra, ležící ve vzdálenosti téměř 13 miliard sv. l. od Země, byla objevena díky tomu, že „nasává“ okolní prach a plyn, ten se ohřeje a pak velice jasně září. To umožňuje spatřit tento typ černé díry ve velkých vzdálenostech od Země. Černá díra je jakýmsi „motorem" kvasaru a leží v jeho centru.

 

 

Tato rekordmanka mezi černými dírami byla nalezena v rámci nového programu průzkumu vzdálených kvasarů CFHQS (Canada-France High-z Quasar Survey), který používá kameru MegaCam na 3,6m dalekohledu CFHT  (Canada-France-Hawaii Telescope, Mauna Kea, Havaj).

 

 



Soubor dat z kamery MegaCam obsahuje impozantní počet hvězd a galaxií - přes 10 miliónů. Astronomové museli velmi pečlivě údaje prohledávat, aby mezi obyčejnými hvězdami a galaxiemi rozeznali 4 vzdálené kvasary. Nejvzdálenější kvasar nese označení CFHQS J2329-0301 -  po názvu programu CFHQS (Canada-France High-z Quasar Survey) následují souřadnice, které určují jeho pozici na obloze v souhvězdí Ryb (Pisces).


 

Zvětšit obrázek
3,6m dalekohled CHFT (Havaj). Kredit: CFHT

 

 
Spektrum kvasaru pořizovali astronomové na 8m dalekohledu Gemini-South Telescope (ESO, Cerro Pachon, Chile). Emisní čáry ve spektru ukázaly, že kvasar má rudý posuv z = 6,43.

Zvětšit obrázek
Kopule dalekohledu CHFT (Havaj). Kredit: IFA Hawai/Scott S. Sheppard

„Jakmile jsem uviděl ve spektru posuv emisních čár, hned jsem věděl, že objekt leží velmi daleko,“ řekl Willott.

 

 

CFHQS J2329-0301 je tak daleko, že světlo cestovalo mezi galaxiemi téměř 13 miliard let než dorazilo k nám na Zem. Protože Velký třesk (Big Bang) nastal před 13,7 miliardami let, znamená to, že vidíme kvasar, který se „narodil“ necelou 1 miliardu let po Velkém třesku. Tento trik „cestování v čase“ dovoluje astronomům přímo pohlédnout do minulosti vesmíru – do jeho nejranějších počátků.

 

 

Význam tohoto objevu spočívá ve skutečnosti, že se stále více přibližujeme k počátku vesmíru. Předchozí držitel rekordu SDSS J1148+5251, objevený v roce 2003 (Sloan Digital Sky Survey), je o 2 milióny sv.l. blíže než CFHQS J2329-0301.

 

 

„Je to opravdu vzrušující objev,“ říká Professor Michael Strauss (Sloan Survey a Princeton University). „Věděli jsme, že náš rekord bude překonán.“

 

 

Podle Dr. Johna Hutchingse (National Research Council Canada"s Herzberg Institute of Astrophysics) je tu ale problém - v době pouhých 700 miliónů let po Velkém třesku neměly ještě galaxie existovat.

Zvětšit obrázek
Obraz vznikl kombinací snímků pořízených 3 různými filtry. Kvasar na fotografii (bílá šipka) je výrazně červený proti hvězdám nebo galaxiím v poli 350x350 pixelů (56"x56"). Intenzivní červená barva je charakteristická pro velmi vzdálené kvasary. Kredit: CFHT

Proto se buď musely tvořit dříve než předpokládáme nebo kvasary také slouží jako „zpětné zrcátko“ a jejich světlo obsahuje celou historii vesmíru, jak ji „sesbíraly“ během svého putování v kosmu.

 

Zvětšit obrázek
Spektrum CFHQS J2329-0301 pořízené Gemini-South Telescope (Chile).

 

 

Protože kvasar je velmi jasný, chtějí astronomové jeho světlo využít, aby zjistili vlastnosti mezihvězdného plynu v raném vesmíru - jestli většina atomů měla elektron „spojen“ s jádrem nebo jestli atomy byly ionizovány.

 

 

Podle současných teorií v období 380 000 až 400 miliónů let po Velkém třesku byl vesmír temný, protože nebyly žádné hvězdy ani galaxie a všechny atomy byly neutrální. Teprve pak nastává období reionizace vesmíru - vznikly první hvězdy a jejich pronikavé záření zanedlouho ionizovalo všudypřítomný vodík a hélium. Určení konce temného věku vesmíru je jedním z hlavních cílů současné kosmologie. Další pozorování nám řeknou, jestli plyn před tímto kvasarem ionizovaný byl nebo ne.

 

 



Černá díra by měla být 500 miliónkrát hmotnější než naše Slunce. „Je záhadou, jak mohla být tak supermasivní černá díra nalezena v tak raném vesmíru. My se domníváme, že černé díry rostou velmi dlouho,“ naznačil Hutchings další problém.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Blikající kvasar - animace složena ze dvou obrázků pořízených v různých vlnových pásmech ("r" a "z"). Blikající ostré útvary, odlišné od hvězd a galaxií, je "smetí", které vzniká při dopadu kosmického záření na CCD detektor. Pokud by vám dělalo problém kvasar najít, orientujte se podle horního obrázku (bílá šipka).

Dr. Alain Omont (Institutu d"Astrophysique de Paris, Universite Pierre et Marie Curie, CNRS) řekl, že „stejně jako se k výzkumu reionizace vesmíru používá kvasar, mohou se použít i první velmi hmotné galaxie.“ Poukázal také na to, že předchozí objev kvasaru SDSS J1148+5251 vedl astronomy k pokračování pozorování a to dalekohledy umístěnými nejen po celém světě ale i ve vesmíru.

 

 

 

Tým plánuje další pozorování kvasaru. „Zejména chceme dělat infračervená spektra, abychom zpřesnili rudý posuv,“ řekl Willott. Teprve potom uvidíme, co nám kvasar může říct o reionizaci a růstu prvních černých děr a galaxií."
Dr. Christian Veillet (ředitel CFHT) řekl: „Byly objeveny už čtyři kvasary s rudým posuvem  nad 6 a v jejich průzkumu CFHQS se musí v dalších letech pokračovat. A také se ukazuje důležitost relativně skromného 3,6m dalekohledu CFHT.“

 

 

A ještě dodal: „Skutečně je to nejvzdálenější objekt. A nebudu překvapen, jestli se brzy objeví ještě něco dokonce vzdálenějšího. Vždyť jsme teprve uprostřed průzkumu, tak by něco ještě většího mělo přijít.“

 

 

 

 

 

Mauna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Observatoř Mauna Kea (Havaj). Dalekohled CHFT v popředí. Kredit: IFA Hawai/Scott S. Sheppard

 

Zdroj: Astronomy



Komentář osla

Astronomové neví, kde kvasar bere tolik energie, aby mohl tak nepředstavitelně svítit. Jediné, co zatím znají, jsou ty černe díry. Tento článek je jednom z možných vysvetleni - hvezda těsně před sežráním černou dírou silně zazáří. Její posleni vykřik před smrtí. A protože ta superhmotná černa díra je pěkný Otesánek, tak toho zářeni je hodně. Ale je docela možné, že zdroj energie je úplně jiný - buďto ho zatím neznáme (možná jej ani nikdy nepoznáme) nebo za těch 13 miliard let se kvasar pěkně "zakuklil" a my nejsme schopni to prečist. Ale možná to jsou pekně vyčúraní ufonci, co si z nás dělají srandu.

Datum: 13.06.2007 07:01
Tisk článku

Související články:

V blízké galaxii se možná srazí supermasivní černé díry. Během 3 let     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2022)
Supermasivní černá díra Mléčné dráhy brzy posvačí     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2012)
Co kdyby se primordiální černá díra srazila se Zemí?     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2012)
Gigantické bubliny gama záření v Mléčné dráze     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2010)
O krok blíže monstru     Autor: Pavel Koten (11.09.2008)



Diskuze:

Blázni byli, kordy měli...

William,2007-08-19 16:45:22

Internet je plný různých pábitelů, pánů Streitů ..., no zkrátka diletantů, kteří chtějí se nějak výrazně uplatnit. Nejlépe je útočit přímo na velikány jako třeba Einstein a doufat, že uspějí. Pan Streit kdyby možná TR pochopil tak by nepsal takové své nesmysly. Tento pán Streit, třeba předepisuje \"svůj\" čas celému vesmíru a v tomto jeho čase se pak mění náš obyčejný čas. :-) Tento předpoklad mu stačí aby vyvrátil TR, jak by ale takový čas prokázal to vám neřekne. Jeho dvě vydané knihy jsou enigmatické a plny odporujících si tvrzení. Kdož máš smysl pro humor a podivínství, kup si je.

Odpovědět

Jediná konštanta c

PeterP,2007-07-14 20:16:49

E = m× c^2
ako sa má energia k hmote cez konštantu?

E×c^-1 = m×c^+1

je to identická rovnica!!

Odpovědět

nádherná teorie

ovečka,2007-06-21 12:24:37

blahopřeji s tak geniální ještě nikdo nepřišel

Odpovědět

Jste všichni vedle, pánové.

Jirka Š. Svejkovský,2007-06-14 14:05:18

Teorie Velkého prdu
Vážení vědci. Jistě cítíte, že většina velkých teorií je už dále neudržitelná. Protože nelze po kouskách opravovat chatrné trosky teorií, jako je TR a pod, rozhodl jsem se udělat lidstvu službu a odvodit teorii novou, revoluční. Pokusím se odpovědět na základní otázky vzniku vesmíru, fyzikálních zákonů a jejich důsledků.
Po dlouhém a pečlivém bádání jsem dospěl k těmto závěrům:
1) Vesmír vznikl v okamžiku velkého prdu. Tím se úplně vysvětluje období "velkého temna" 700 mil. let po Velkém Prdu, i kde se vzala Temná hmota. Nezávisle totiž na sobě se do vesmíru vyvrhlo mnoho temné hmoty a prd-éteru. Interakcí TH a PE za vzniku silných turbulencí vnikaly galaxie. Černé díry jsou důsledkem tzv. Mirkozácpového efektu - kumulace hmoty těsně před vyvržením a následným výstřelem velkou rychlostí.
2) Vesmír je vyplněn temnou hmotou, která do svého okolí vyzařuje prd-éter. Ten kondenzuje a vytváří světlou hmotu - viditelný vesmír. Hustotu prd-éteru určujeme v jednotkách SI 1 puch = 1000 smradů. Tím se vysvětluje nerovnoměrnost reliktního záření (správně rektálního záření).
3) Světlo je pouhou derivací hustoty prd-éteru podle hustoty fluktujícího vakua, proto se může pohybovat libovolnou rychlostí. Protože se ale derivace blíží nekonečnu v 90ti stupních a ve vesmíru nikde pravý úhel nenajdete, je tato hodnota omezena hodnotu c. Tím se dá v pohodě zobecnit TR. Dejte mi pravý úhel a poletím nekonečně rychle.
5) Vesmír se bude nekonečně rozpínat. To je důsledkem prvotního tlaku před Velkým prdem. A až bude úplně rozepnutý, zhroutí se do sebe a vznikne singularita. Zde bych si dovolil navrhnout název Svejkovského zprdukulička. Děkuji.
4) Fyzikální zákony nejsou neměnné, ale lze je lobovolně přepracovat. Lze tedy bez problému změnit fyzikální zákon, který neodpovídá naší teorii. Problém je pouze v tom, že změněný zákon je nutno zavést do praxe a to je těžší než u zákona o provozu na silničních komunikacích.

Pokud snad někdo nepochopil hloubku mých myšlenek nebo dokonce se je pokusí vyvrátit, je amatér, nevzdělanec a vůbec nemá cenu s ním diskutovat.

Odpovědět


My o vlku...

ZEPHIR,2007-06-20 23:52:48

..a vlk za dveřma. To co si tu povídáme o černejch dírách bylo nedávno potvrzený nezávislejma teoretickejma modelama.

http://www.physorg.com/news101560368.html

Z nich mj. vyplývá, že černý díry nemohly vznikat napadáním nahromaděný hmoty po vzniku vesmíru. Jelikož sem tyhle věci vykládal na Mageo, na ScienceWorldu i jinde už před rokem, česká věda zase propásla příležitost se zviditelnit a obstarat nějakej ten grant navíc. Český "vědci" mě naopak ze svejch diskusních fór tvrdošijně mažou, pokud se ze mě ovšem nepokusej napřed udělat blbce jako příspěvek nahoře. Nebude to ostatně poprvý ani naposled.

Odpovědět

Casopriestor

Idealista,2007-06-14 10:57:36

Mne nie je moc jasne ako to funguje s tym svetlom.
Ja to chapem tak, ze pred velkym treskom nexistoval ziaden casopriestor, vznikol po velkom tresku a zacal sa prudko rozpinat. Ak vznikol kvasar 700 mil. r. po velkom tresku a foton ktory vyslal sa na "okraj" este maleho vesmiru dostane dost skoro. Ak predpokladam,ze nic sa nehybe a casopriestor je uzavrety, povedzme ako gula, tak sa foton po urcitom sace dostane na to iste miesto len z opacnej stany. Kde sa prida k bracekom ktory su aktualne emitovany. Ak to dame vsetko do pohybu, tak ten foton sa objavi uplne niekde inde ako sa aktualne kvasar nachadza. Ak teda Zem vznikla pred cca. 4 mld. rokmi, tak za tych 8 mld. rokov povodne fotony museli okolo nas davno prefrcat.

Jedine vysvetlenie, ktore ma napada, je ze casopriestor sa do takmer dnesnej velkosti musel rozvinut podstatne rychlejsie nez rychlost svetla spolu s hmotou. V tom pripade si viem predstavit ze tie fotony letia k nam este dnes.

Odpovědět


Jedine vysvetlenie, ktore ma napada

ZEPHIR,2007-06-14 12:52:40

Na vodní hladině se většina energie šíří podél povrchového gradientu hustoty. Objemovou fází se moc energie nešíří, protože i gradienty hustoty jsou zde malé. Když zkondenzuje koule tvořená superkritickou přehřátou párou, v určitým okamžiku se objemový fluktuace hustoty ztransformujou na houbovitou směs kapaliny a páry, ale s nepatrným rozdílem hustoty. Něco podobnýho si můžete namíchat i v kuchyni, když acetonovej roztok benzínu budete opatrně srážet lihem, ve kterým se benzín rozpouští omezeně.

Podstatný přitom je, že přitom vznikne spousta objemovejch gradientů, na který se vrhnou vlny energie a začnou se šířit podél nich v transversálních vlnách, takže šíření v objemový fázi půjde zanedbat. Co je důležitý, energie se podél objemovejch gradientů šíří mnohem pomalejc, než objemovou fází, což ve svým důsledku vede k tomu, že z hlediska pozorovatele plavajícího uvnitř znamenitě - a velmi rychle - naroste prostor. Pokud výchozí materiál bude hodně hustej, i fluktuace hustoty uvnitř se budou částečně přitahovat a dál se budou srážet na větší celky až kapky, podobně jako při srážení tý páry nebo lihobenzínu.

Doufám, že v tom příběhu najdete jistý analogie toho, co se v kosmologii nazývá velkej třesk a inflace a pochopíte, o čem všem je vlastně éterová teorie.

Odpovědět


casopriestor sa ..musel rozvinut ..rychlejsie

ZEPHIR,2007-06-14 13:24:25

Ve skutečnosti se do tý podoby rozvinul právě proto, že rychlost šíření energie přestala stíhat vyrovnávat rozdíly fluktuací hustoty. Ten proces dojíždí dodneska a klidně se může kdykoliv zopakovat, ale taky zreverzovat - oba scénáře jsou skoro stejně pravděpodobný.

Odpovědět


Re: Casopriestor

edison,2007-06-14 19:54:45

Odpovědi naleznete třeba zde:
http://aldebaran.cz/astrofyzika/kosmologie/index.html

Odpovědět

Pánové ZEPHIR a Sreit

edison,2007-06-14 09:30:16

by si měli uvědomit, že před 120 lety byla situace opačná, tedy éter byl všeobecně uznáván. Pak přišel jistý pan Mishelson a rozhodl se to dokázat experimentem - právě tento experiment ovšem existenci univerzální vztažné soustavy nade vší pochybnost vyvrátil a stejně dopadly i všechny následující až do dnes.
Pokud se vám to nelíbí, můžete si zkusit navrhnout a provést experiment vlastní a pak prezentovat výsledky:-)

Odpovědět


existenci univerzální vztažné soustavy.. vyvrátil

ZEPHIR,2007-06-14 10:10:11

Tím ale nevyvrátil existenci éteru. I na vodní hladině šíření malejch vlnek nezávisí na pohybu pod vodou, protože je řízený skoro výhradně povrchovým napětím. Čim je vlnová délka těchle vlnek větší, tím je je jejich závislost na vztažný soustavě éteru výraznější a skutečně taky ten absolutní pohyb pozorujem v případě mikrovlnnýho pozadí vesmíru.

Něco naměřit je jedna věc, správně intepretovat věc druhá.

Odpovědět


absolutní pohyb pozorujem v případě mikrovlnnýho..

edison,2007-06-14 11:09:53

Můžete nějak kvantitativně specifikovat, k jakým hodnotám rychlosti pohybu a při jakém kmitočtu vaše úvahy vedou?

Odpovědět


Můžete nějak kvantitativně specifikovat...

ZEPHIR,2007-06-14 12:10:31

To zatím nemohu, ale asi nebude náhoda, že k přechodu z transversálního modelu šíření vlna na longitudinální dochází jak v případě vln na vodní hladině, tak v případě vln světla ve vakuu v přibližně stejném rozsahu vlnových délek (pro vodu se to dá odvodit z Kelvinovy rovnice, je to přibližně 1,7 cm, což je i vlnová délka vln mikrovlnnýho pozadí kosmu).

Jelikož mechanismus přechodu transversálních vln na longitudinální zůstává stejnej, i vlnová délka, při který dochází k tomuhle "fázovému přechodu" stejná a může tak sloužit jako jakýsi universální etalon vzdáleností ve vesmíru. Myslím, že by ta délka měla odpovídat průměru největší a nejmenší křivosti časoprostoru, vymezeném šíření vln světla, gravitonů nebo vln na hladině. Asi není ani náhoda, že v takové rozměrové škále sami žijeme, protože ta vlnová délka odpovídá střednímu rozměru neuronů v našem mozku - je to rozměrová škála, která umožňuje dosáhnout nejvyšší komplexity evoluce.

Nicméně, to jsou všechno pouze dohady, byť zajímavé. Podstatné na tom je, že to, že se v nějakém prostředí nenajde absolutní referenční rámec ještě vůbec nemusí znamenat, že to prostředí neexistuje, protože se může manifestovat za jiných podmínek.

Odpovědět


Re Edison

Streit,2007-06-14 12:58:50

Michelsonův – Morleyův experiment, který neprokázal absolutní pohyb Země oproti nějakému univerzálnímu prostředí, vlastně odporoval závěrům TR. Tento experiment připouštěl dvě vzájemně se vylučující vysvětlení: Buď éter neexistuje, anebo dochází k délkovému smršťování ve směru pohybu (tzv. Fitzgeraldova kontrakce). Takže Fitzgeraldova kontrakce měla zachránit existenci éteru. Einstein však do své TR zabudoval délkovou kontrakci, a přitom protismyslně éter popřel. Pokud totiž existuje éter, kontrakce se odvozuje od tohoto absolutního prostředí. Pokud éter neexistuje, je kontrakce nadbytečná. Obojí zároveň platit nemůže.

Odpovědět


transversální/longitudinální

edison,2007-06-14 13:17:22

No docela by mě zajímalo, jak se dojde k tomu přechodu příčné/podélné elm. vlnění a jaký experiment to potvrdil...

Odpovědět


...jaký experiment to potvrdil...

ZEPHIR,2007-06-14 13:39:59

Pozorování Dopplerova posunu v oblasti mikrovlnnýho pozadí vesmíru může sloužit jako projev absolutního rámce, protože naznačujou, že se vůči mikrovlnám naše galaxie pohybuje rychlostí asi 400 km/sec. V oblasti gigahertzových vln se snažily prokázat narušení Lorentzovy symetrie např. pokusy H.W.Thimse:

http://www.atomicprecision.com/blog/wp-filez/Thim%20-%20Absence%20of%20the%20relativistic%20Doppler%20effect%20...%20.pdf

K témuž jevu může dojít v oblasti vysokejch energií, když se éterová pěna stane tak hustá, že se začne chovat jako nová kapalina, ve který se vlnění šíří převážně transversálně. Náznaky tohodle chování se vyskytujou v okolí magnetarů, kde se vakuum stává dvoulomný: éterová pěna houstne, membrány oddělující bubliny se rozpadaj na dva povrchy a vznikaj dvě radiační šipky času. Jev podobný kategorie je dvojitej horizont událostí nabitejch rotujících černejch dět. Je zřejmý, že pokud hustota energie ještě vzroste, počet časovejch dimenzí se ještě zvýší a vakuum se změní na kvantovejch chaos, tak jako ho pozorujeme na malý rozměrový škále. V takovým prostředí se samozřejmě energie opět šíří v longitudinálních vlnách. Narušení Lorentzovy symetrie pro vysoký energie předpovídá třeba teorie, jejímž autorem je Alan Kostelecky.

Odpovědět


Re: ...jaký experiment

edison,2007-06-14 19:51:04

1. To není odpověď na otázku ohledně přechodu z příčného na podélné vlnění.
2. Naše galaxie se nepohybuje vůči mikrovlnnému pozadí, ale vůči původní pozici jeho zdrojů.

Odpovědět


Re: edison 14.06.2007 v 19:51

ZEPHIR,2007-06-14 23:07:51

...naše galaxie se nepohybuje vůči mikrovlnnému pozadí, ale vůči původní pozici jeho zdrojů...

To je hypotetický tvrzení, anžto mikrovlnný záření nemá směr, pozici jeho zdroje nelze tedy určit.

V případě elektromagnetickýho vlnění je situace úplně stejná: vakuum je tvořený pěnou a světlo se šíří podél jejich membrán jako vlny po vodní hladině.

Odpovědět


Re: ZEPHIR

edison,2007-06-15 08:36:29

"To je hypotetický tvrzení, anžto mikrovlnný záření nemá směr, pozici jeho zdroje nelze tedy určit."
- Hm... a pročpak se asi s pomocí co nejsměrovějších antén dělají co nejpodrobnější mapy intenzit přicházejících z různých směrů?
- Každý foton má svůj konkrétní zdroj a tím je atom, který ho vyzářil.
- Moje tvrzení je stejně hypotetické, jako třeba existence svítícího plamene:-)
Mimochodem stále utíkáte před mou původní otázkou: "No docela by mě zajímalo, jak se dojde k tomu přechodu příčné/podélné elm. vlnění a jaký experiment to potvrdil..."

Odpovědět


Edison zase neodpověděl na: 14.06.2007 v 12:58

Streit,2007-06-15 10:37:33

Zcela jste ignoroval, že interpretace Michelsonova-Morleyova experimentu právě vyžaduje, je-li kalkulováno s kontrakcí, aby v tomto případě éter existoval. Kontrakce se pak vztahuje ve směru pohybu vůči éteru. Jestliže TR eliminovala - podle mě neprávem - absolutní vztažnou základnu, kontrakci zavedla nadbytečně.

Odpovědět


Re: Streit

edison,2007-06-15 14:17:39

Přečtěte si prosím pozorně třeba toto
http://aldebaran.cz/astrofyzika/gravitace/str.html
a napište mi, se kterými konkrétními věcmi nesouhlasíte a odvoďte Vaši verzi vzorců. Pak se můžeme začít bavit o alternativních výkladech M-M experimentu.

Odpovědět


Re Edison

Streit,2007-06-15 15:12:45

Neodpovídejte na otázku otázkou. Na moje selsky jasné konstatování stačí zdravý rozum. Zapojte svůj mozek a nechlubte se cizím peřím. Nemusíte mi předhazovat vzorce, které jsem viděl stokrát. Já ale nesouhlasím s tím,že by popisovaly realitu. Vzorečků, kde by pravá strana souhlasila s levou, Vám napíšu, kolik chcete. Zvlášť, když délku a čas budu měřit rychlostí světla a potom, světe div se, "c" vyjde jako rychlost světla. Jenomže při expanzi ani to fetišizované "c" není invariantní. Atd.atd. Navíc Einstein podle vlastních slov M-M experiment neřešil, protože o něm v té době nevěděl.
Vy jste mě poslal na Aldebaran, já bych Vás mohl odkázat na svou knihu "Absolutní vesmír v reálném čase" a chtít po Vás ať mi tam hledáte chyby. To by byla výměna názorů? Řekněte, vo sám víte!

Odpovědět


Re: Streit

edison,2007-06-15 15:47:01

Pokud nesouhlasíte s tím, že by vzorce STR popisovaly realitu, odvoďte Vaším selským rozumem své. Až je budete mít, můžeme stanovit, v kterých situacích a o kolik se budou výsledky lišit. Pak můžeme na základě známých experimentálních dat rozhodnout, která verze je správná, či která má k realitě blíže.

Odpovědět


Re Edison

Streit,2007-06-15 21:19:20

Na vyhodnocení M-M experimentu proboha nepotřebujeme vůbec žádné rovnice, stačí logicky myslet, však Einstein také STR nevydával za výklad M-M experimentu. To Vy jste prohlásil, že tento experiment nadevší pochybnost vyvrátil existenci éteru. Já jsem Vám na to sdělil, že to je jen jedna alternativa, přičemž ta druhá, založená na Fitzgeraldově kontrakci naopak existenci éteru vyžaduje. Vy se pořád schováváte za Einsteina na nereagujete na vyřčený problém.
Pokud se týká mé vlastní hypotézy, mám ji popsanou na 265 stránkách,i nějaké vzorce tam jsou, ale to uznáte, že na tomto fóru nemohu představit. Zde mohu jen upozorňovat na nelogičnosti, před kterými lidé jako Vy zavírají oči. Kdybyste nebyl anonym, mohl bych Vám mnohé podrobněji doložit,protože já se nebojím chodit s vlastní kůží na trh. Neschovávám se za žádné ikony a za učivo, které musí zvládnout každý vysokoškolák. Ale k dokazování TR se nepřistupuje korektně, viz ta tautologie založená na nezměřitelné rychlosti světla a její lokální platnosti.

Odpovědět

Historický moment

Streit,2007-06-13 22:52:21

Historický moment svalení TR se neodvratně blíží, přes takové naivistické dobré duše, jako máte Vy. Ale Vy za to nemůžete, jste jen produktem našeho školství, které nikdy nevedlo k rozvíjení vlastní logiky. No, Vaše děti pak zase ponesou jiný prapor..Ale i ten Zephir je dnes blíže realitě, než bezéterová, deterministická a subjektivistická TR s časem jako iluzí.

Odpovědět


...s časem jako iluzí

ZEPHIR,2007-06-13 23:13:15

S časem jako iluzí neodvodíte modely jako tyhle, s jejichž zdůvodněním přitom éterová teorie nemá žádnej problém.

http://www.physorg.com/news98468776.html
http://www.physorg.com/preview96027669.html

Odpovědět


ABSOLUTNÍ VESMÍR v reálném čase

Streit,2007-06-14 00:04:39

...čas jako iluze není můj, ale Einsteinův pojem. Já mám "reálný čas", jak odkazuji na svou shora uvedenou knihu.

Odpovědět


Já mám "reálný čas"...

ZEPHIR,2007-06-14 10:20:04

Já bych spíš řek, že akorád šíříte nesmysly a ještě za to taháte z lidí peníze nevyžádanou reklamou. Samozřejmě teď začnete tvrdit, že Vám závidím, ale to na věci nic nezmění.

Žádnej absolutní čas existovat nemusí, Vesmír může mít nekonečně mnoho historií a budoucností, stejně jako jedinou. To je klasickej duální pohled, v éterový teorii běžnej.

Odpovědět


Zephire, dýchejte zhluboka

Streit,2007-06-14 13:24:54

Nesmysl jsou alternativní historie a mnohočetné světy, tím spíše nekonečně mnoho historií. Historie je vždy jediná. Nekonečně mnoho budoucností vyplývá z toho, že neplatí předurčení dané determinismem, ale asymetrická kauzalita založená na nevratném času a principu informačního minima.

Nechápu tu nevyžádanou reklamu. Reklamu čeho? Když si někdo koupí knihu, to je nevyžádaná reklama? Vás už žárlivost připravila o zbytky logiky.

Odpovědět


Historie je vždy jediná

ZEPHIR,2007-06-14 13:47:30

To určil kdo? Pámbu a pan Streit je jeho Mojžíš?

Kecy o žárlivosti si nechte na koledu: pokud nemáte argumenty, psychologický rozbory vašim oponentů vám jen přitížej. Vícerozměrnejch modelů času ve skutečnosti existuje spousta, namátkou jich cituju asi dvacet napřiklad zde:

http://superstruny.aspweb.cz/?s=multidimensional%20time

Užijte si je.

Odpovědět


Plochá dimenze času

Streit,2007-06-14 14:40:34

Když je čas plochý, stačí jeden rozměr, i tak vede napříč všemi směry i měřítky. Plochý ale nesmíte chápat jako placatý,nýbrž naopak jako ten nejrozlehlejší, protože se uzavírá v nekonečnu. Na ostatní modely s více dimenzemi času stačí Occamova břitva.

Odpovědět


Když je čas plochý stačí jeden rozměr

ZEPHIR,2007-06-14 15:07:35

A když plochý není, tak jeden rozměr nestačí. Stejně tak se můžu podle Occamovy břitvy zeptat, proč by měl být zrovna čas omezen na jednu dimenzi, když prostorových může být víc? Ať tak či onak, éterová teorie s konceptem víc časů nemá principiální problém, tedy ani důvod, proč takový modely apriori vylučovat z popisu reality.

Odpovědět


Břitvou ořezáváme - nezmnožujeme

Streit,2007-06-15 10:24:13

Zmnožovat dimenze času a odvolávat se na Occamovu břivu je protimluv.

Odpovědět


Occamova břitva...

ZEPHIR,2007-06-15 13:59:40

...je ve skutečnosti dvousečná.

Stejně jako se můžu zeptat, proč přidávat nějaký skrytý dimenze časoprostoru, když stačej tři, můžu se aji zeptat, proč lpět na třech dimenzích, když obecná teorie jich prostě může uvažovat libovolnej, tedy i nekonečnej počet.

Co je potom jednodušší přístup?

Odpovědět


Occamova břitva brání zmnožování

Streit,2007-06-15 15:19:47

No to je výklad postavený na hlavu: zmnožování vydávat za zjednodušování. To je dialektika jak od vykladačů reálného komunismu. Occamova břitva nezjednodušuje, ale brání zmnožování hypotéz, a tím, že nepotřebné ořeže a nechá jen nezbytné, v důsledku zjednodušuje.

Odpovědět


Occamova břitva brání zmnožování hypotéz...

ZEPHIR,2007-06-15 16:13:34

No však jo a každý postulát navíc je taky hypotéza. Třeba předpoklad, že čas je jen jeden, nebo prostorový dimenze jen tři.

Odpovědět


Vy si děláte srandu, že?

Streit,2007-06-15 21:24:49

..nebo jste nejpodivnější demagog, na jakého jsem kdy narazil - to je lichotka :-)Vy prostě zdůvodníte i to, že tím olympijským vítězem v boxu už jste byl, a proto mi dáte na budku.

Odpovědět


Re: Streit

ZEPHIR,2007-06-16 00:44:02

Jenom předvádim, co je to dualismus v praxi. V okamžiku, kdy nějaká teorie připustí, že můžou existovat víc prostorovejch nebo časovejch dimenzi a takovej model se ukáže smysluplnej, pak jedinej zákonitej krok je zobecnění takovýho poznatku na nekonečnej počet dimenzí. Nehledě k tomu, že na my se na minulost i budoucnost vesmíru, kde se takovej počet dimenzí uplatňuje můžeme přímo podívat: kvantovej chaos elementárních částic nebo černejch dět není nic jinýho, než svět mnoha časovejch dimenzí, ve kterým kauzalita šipky času zdánlivě chybí jen proto, že jich je tam nekonečně mnoho.

Vratnost šipku času se uplatňuje např. vždy, když se nějakej systém částic hroutí do černý díry: intenzita gravitačního pole a hustoty éteru je zde tak vysoká, že vyrovnává hustotu éteru v elementárních částicích a ty se doslova rozpouštěj na záření: znamínka interakcí se obracej a částice hmoty se znovu mění v chaotický fluktuace vakua. Takovej výklad tu neni zdaleka off topic: je to právě ten mechanismus, kterým zářej kvasary.

Odpovědět


Bez času nejsou ani fluktuace

Streit,2007-06-16 12:37:09

Tady se nedohodneme.Černá díra existuje v čase. Že přitom dělá různé kousky s prostorem - třeba jej pod konkávním horizontem paradoxně zplošťuje - je věc jiná. Takovou dualitu pohledu na singularitu bych přijal.

Odpovědět


Čas je limita prostorového "zplošťování"

Streit,2007-06-16 13:29:55

//kauzalita šipky času zdánlivě chybí jen proto, že jich je tam nekonečně mnoho.

V plochém čase ukazuje šipka času nekonečně směry. ale nikdy ne tam a zase zpátky. Je to vektor o kladné velikosti.
Tím, že se prostor uvnitř černé díry zplošťuje, svírá ostřejší úhel s plochým časem. Dálo by se říct, že se kladně zakřivená prostorová bublina diskovitě natahuje do stran, ani nikdy se neuzavře až v nekonečnu jako čas.

Odpovědět


...nikdy se neuzavře až v nekonečnu jako čas...

ZEPHIR,2007-06-16 15:24:35

Hmota a tim pádem vesmír svede daleko hustší tanečky, třeba inverzi časoprostoru a výměnu prostoru za čas. A k dovršení všeho to dokáže dělat velmi jednoduše. Představte si obyčejnou pěnu, ale nevyplněnou vduchem, ale další, ještě hustší pěnou. Teď si představte, že se velký bubliny postupně zmenšujou (což jde bez problému, pokud je uvnitř vakuum), zatímco ty malý rostou. V určitým okamžiku si prohoděj úlohy {to je okamžik vzniku vesmíru, kdy je tvořenej symetrickou gravitonovou pěnou}. Čili tam, kde byl doteď prostor s kladnou křivostí, bude teďko čas s kladnou křivostí a obráceně, doslova se obrátí naruby. A všechny vaše dedukce tím obrátí naruby taky.

Odpovědět


Re: Streit

ZEPHIR,2007-06-16 15:33:00

Vesmír nepotřebuje bejt kdovíjak nekonečnej pro to, aby pro nás efektivně nekonečno emuloval. V okamžiku, kdy se role bublin převrátí se každá přímočará cesta k cíli rozpadne na spoustu kliček mezi nově vyrostlejma bublinama, mezi kterejma budete bloudit jako v zrcadlový síni. Uplně stačí, že nebudete vidět na cíl a obchůzka povede kolem celýho nově vzniklýho vesmíru. Tenhle trik vesmír zopakuje několikrát po sobě (nic nebrání tomu, aby uvnitř každejch bublin byly další generace) a budete v něj dokonale ztracenej, třebas uvězněnej těsně vedle svýho vyhlýdnutýho cíle, popř. přímo v něm. K dovršení všeho se tenhle proces dá jednoduše modelovat kondenzující superkritickou párou nebo pěnou.

Odpovědět


Re Zephir

Streit,2007-06-16 16:47:10

I kdybych to všechno připustil, ty změny, kterým se nevyhnete, se budou odehrávat v čase. Nikoliv "s časem" jako nějakým v pěně ukrytým parametrem. Jinak bychom si museli ujasnit, co je to ten Váš čas, který si může obléknout prostorový kabát. Já vím, že to Hawking zavedením imaginárního času zkoušel taky, ale to jsou takové matematické hříčky bez podstaty. Podstatou času je dynamická sekvence, kterou nikdo nemůže promítat obráceně, protože by k tomu potřeboval nadřazenou sekvenci.

Odpovědět


Potřeba nadřazené sekvence

ZEPHIR,2007-06-16 20:43:33

No, teď se zase vyjadřujete hodně obrazně. Fyzikální smysl vašeho tvrzení je zřejmě v tom, že se domníváte, že k tomu, abychom mohli pozorovat vlny na hladině potřebujeme vlnění vody pod hladinou, čili jakejsi referenční rámec. Vtip je v tom, že stejně jako v Jing-Jang může takovej referenční rámec tvořit jedna část vesmíru druhý. My akorád bydlíme v části, kde je referenční časovej rámec ustavenej poměrně jednoznačně, membrány vakuový pěny sou pěkně placatý a neni problém rozlišit prostor od času. Tak tomu ale už v nejbližší černý díře bejt nemusí. Referenční rámec času je prostě danej faktem, že se jedna část vesmíru mění vůči druhý, nikoliv že nutně musí měnit vůči celku, tj. že musí existovat obecnej časovej rámec, abysme ty vzájemný změny mohli pozorovat. Náš vesmír vůbec nemusí mít jednoznačnej začátek ani konec.

Odpovědět


Re Zephir

Streit,2007-06-18 09:37:47

Pro Vás je prostor a čas jen konfigurací hmoty a energie. Dobře, ale neshodneme se. Nevysvětlil jste, z čeho hmota a energie je.

Pro mě je hmota jen určitou konfigurací prostoru. Čas je pro mě absolutní univerzální referenční základna, ve které se prostor, hmota a energie "vlní". Kdybych chtěl najít nadřazený pojem tomu všemu, byla by to ZMĚNA, kterou si můžeme představit jako EXPANZI generováním nových amplitud do skalárního pole (asi jen 0/1). Čas se vyděluje z prostoru tím, že frekvence těch změn je limitně vysoká. Prostor je pak "bublinou zpomaleného času". Takže si myslím, že Čas, prostor, hmota, energie jsou jen konkrétním stavem nekonečně se generující INFORMACE. Informace se třeba manifestuje do prostoru jako hmota, jestliže "expanduje" pomaleji než rychlostí světla. Protože kauzalita je založena na výměně informací v čase, a ta může být přes hyperprostor rychlejší než "c", vysvětluje to ony "okamžité" interakce na dálku (EPR apod.).

Odpovědět


...ve které se prostor, hmota a energie "vlní

ZEPHIR,2007-06-18 15:46:43

Jenom hmota se může vlnit, prostor a čas jenom sledujou změny hustoty hmoty. Předpokládám, že hmota je tvořená fluktuacema další hmoty, ale z čeho to všechno doopravdy je, to nikdo neví. Taky si nemyslím, že čas je nějak nadřazenej prostoru, nekonečnej počet dimenzí prostoru odpovídá počtu dimenzí času. Nemyslím si, že Vesmír je počítač, i když to tak pro někoho může vypadat a neni tvořenej "informací" ani skalárama apod.

Odpovědět


Zephir: Nemyslím si, že Vesmír je počítač

Streit,2007-06-19 08:54:09

Teď tvrdíte, co jsem tvrdil dříve já, a popíráte svá vlastní slova:

Vesmír není počítač,:
Autor: Streit Datum: 14.05.2007 23:23

Re: Vesmír není počítač,:
Autor: ZEPHIR Datum: 15.05.2007 03:01
To není tak jistý, protože kolize bran (gradient; hustoty časoprostoru) a jejich projekce na nový brány jde interpretovat jako numerický operace násobení. Tímhle způsobem je např. roznásobenej počet částic v viditelný části Universa.
Jen to nemusí bejt počítač, kterej počítá něco pro nás smysluplnýho nebo je dokonce sestrojenej z našeho pohledu cílevědomou a/nebo inteligentní bytostí, na druhý straně je dostatečně rozsáhlej na to, aby v něm podobným způsobem nebylo možný odvodit oblasti jakýsi distribuovaný inteligence. Krom toho se zdá, že vesmír je vyladěn tak, aby v něm pravidleně docházelo ke spontánnímu vzniku inteligentních forem života na lokální úrovni.

Vesmír nestojí na numerické matematice:
Autor: Streit Datum: 16.05.2007 09:35
Překonal jste mě, a to jste mi spílal do metafyziků a idealistů. Že by byl vesmír založen na numerických operacích se skaláry?

Odpovědět


Takyžejo - nemyslím si, že Vesmír je počítač

ZEPHIR,2007-06-20 23:58:26

což neznamená, že některý kolize fluktuací hustoty éteru nejde interpretovat jako grafický násobení, např..

Skutečně bych to rozlišoval: počítač je úmyslně sestavenej výpočetní stroj pro počítání a simulace. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by vesmír byl něco podobnýho. To, že někde ve vesmíru spontánně vznikne umělá inteligence neznamená, že Vesmír jako takovej je produkt této inteligence. To už je mnohem pravděpodobnější, že je to výplod naší inteligence a představivosti.

Odpovědět

100 let chybné fyziky

Streit,2007-06-13 14:48:36

Je neuvěřitelné, jak konformní fyzika se drží zuby nehty navzdory všem pozorováním. Když pozorování neodpovídá teorii, doplní se temná hmota, když nestačí ani to, doplní se to temnou energií, posune se začátek velkého třesku, připustí se unizotropie vesmíru uvnitř mikrovlnného pozadí, jakkoliv nemá existovat privilegovaná vztažná soustava. Nevadí, že se zpožďuje signál Pioneer 1 a 2, nevadí, že nesouhlasí rudý posuv vzdálených galaxií, nevadí že se "staré" světlo ohýbá více, než by mělo. Kdokoliv se pokouší o vysvětlení založené na nějaké absolutní vztažné soustavě, je patafyzik, ačkoliv kosmologům,těm vyvoleným, nevychází nic. Brzy se dočkáme zřícení toho kolosu na hliněných nohách TR.

Odpovědět


A když..

Xavier,2007-06-13 17:22:56

A když udeří blesk vymyslí se elektromagnetismus. A když spande kámen s nebe vymyslí se celý vesmír. Že?

Odpovědět


historicky moment

e - zephirovo svedomi,2007-06-13 17:50:11

tak a od tedka dalsi z rady domacich kutilu-kosmologu nas bude oblazovat svymi fantaziemi, to bude souboju zephir vs streit, zephir vs zbytek, streit vs zbytek, vsichni proti vsem
wow, veda se pohne o notny kus dopredu, sledujme proto s potesenim toto a budouci fora

Odpovědět


Re Xavier

Streit,2007-06-13 22:46:17

Tady se nevymýšlí vesmír, aby vyhovoval pozorováním, ale co by v něm ještě mělo být, aby vyhovoval TR. Kdybyste myslel hlavou, nemusel byste být ani fyzik, abyste viděl ty nelogičnosti, třeba kolem časové symetrie s existencí budoucnosti nebo kolem odstranění univerzální vztažné soustavy, přičemž už vůči mikrovlnnému pozadí se dá určit absolutní rychlost. Už expanze vesmíru udělala z invarianty "c" konstantu pro srandu králíkům, když vždycky je to "c", ale pokaždé jinak velké. To potom výpočty vycházejí, jak potřebujeme. Mimochodem, když spadne kámen, "vymyslí" se Newton, ne Einstein.

Odpovědět


Brzy se dočkáme zřícení kolosu na hliněných nohou

ZEPHIR,2007-06-14 10:30:02

To je taky nesmysl. Na teorii relativity nic závadnýho neni, je to lokální teorie a nic nebrání ji učinit rekurzívní, stejně jako Newtonovu mechaniku v éterový teorii - bude to jen formálně trochu složitější. Prostě aplikovat princip relativity i na relativitu samotnou. Éterová teorie tu není proto, aby existující teorie rušila, ale aby je vysvětlovala a zobecňovala.

Odpovědět


Relativita je nelokální

Streit,2007-06-14 12:55:17

Proboha, jak může být TR lokálně platná, když je založena na nelokálním vztahu - relaci vůči jiné soustavě ?

Odpovědět


Proboha, jak může být TR lokálně platná...

ZEPHIR,2007-06-14 13:54:41

...když je založena na nelokálním vztahu - relaci vůči jiné soustavě...

Protože je založená na diferenciálech, který sou vždycky lokální. Ke všemu ještě obracíte pojem lokálnosti naruby. To, že je teorie lokální neni žádná pochvala, dobrá teorie by měla platit univerzálně.

Odpovědět


Co je správné lokálně, je správné globálně

Streit,2007-06-14 14:15:39

Lokálně pojatá TR vlastně nepředpovídá nic. Když budeme mít jen lokálně platnou hodnotu "c", tak rychlost světla bude vždycky "c", ale globálně pokaždé jiná, že. Já to taky neberu za pochvalu, ale když císař pán je nahý, nebudu tvrdit, že má aspoň trenýrky.

Odpovědět


..ale když císař pán je nahý...

ZEPHIR,2007-06-14 18:15:57

Mě je jasný, že se chcete nějak mocímermo vymezit proti mainstreamu, když už ničím jiným, tak vymezováním - ostatně to tak dneska dělá každej. Skoro každej druhej článek na Oslu je prezentovanej jako převrat v chápání existujících evolučních teorií, i když se v něm řeší jen to, jestli dinosauři žrali trávu nebo ne, nebo zda snášeli vejce nastojato nebo naležato.

Nicméně dualistickej pohled říká, že král nemusí bejt polonahej, ale polooblečenej: pro většinu reálnejch případů relativita funguje docela dobře a těch několik málo situací, kde dává nesmyslný předpovědi trápěj jen hrstku teoretiků.

Odpovědět


Nechodím s davem

Streit,2007-06-14 21:48:43

Já se vůči TR prvoplánově nevymezuji. To ona se vymezuje proti mému - doufám zdravému - rozumu. Od puberty mi stále něco nehrálo. Vždycky jsem hledal problém ve své neznalosti. Teď už můžu říct, že o TR už nemám co nastudovat nového, a nelogičnosti, místo aby se vysvětlily, se naopak potvrzují a prohlubují. Uvědomte si, že první pochybnosti jsem se odvážil prezentovat v 52 letech, a teď už na nich trvám. Vy si možná myslíte, že to dělám pro utkvělou představu o záchraně fyziky jako pan Navrátil nebo pro peníze. Nikoliv. Jen nedokážu kráčet jako ovce uvnitř stáda, které obdivuje císařovy šaty. Nesnáším ten kult celebrit, když za ním nevidím logiku. A na svou logiku jsem se zatím vždy mohl už 55 let spolehnout. Přivedla mě k nezávislosti. Fungovaly mi programy, o kterých stádo programátorů tvrdilo, že to nepůjde. Proti stádu chodím i na burze a vyplácí se to. Většina je vždy podprůměrná. Proto si zvolí celebritu a tu pak 100 let velebí. Klidně budu neuznaný a nehonorovaný solitér, stačí, když mám pravdu. Mohu si to dovolit.

Odpovědět


Re: Streit 14.06.2007 v 21:48

ZEPHIR,2007-06-14 23:17:01

Já v teorii relativity žádný nelogičnosti nevidim. Její postuláty si dovedu zdůvodnit pomocí představy mechanickýho prostředí a pomocí téhle představy si dokážu představit i její další možný upřesnění.

Teorie relativity je ve skutečnosti obyčejná vlnová mechanika jediný interakce. Popisuje svět, jak bychom viděli třeba i na vodní hladině, kdybychom si zakázali používat jakýkoliv další vlnění pro odměřování prostoru a času. Prostě proto, že podobný referenční vlnění pro kontrolu Newtonovy mechaniky ve vakuu taky nemáme, světlo je jediná interakce, kterou máme pro střední a velký rozměrový škály k dispozici. Polohu předmětů tudiž nemůžeme sledovat přímo, ale jen pomocí záření, který vydávaj. Viz třeba DHTML animace zde:

http://superstruny.aspweb.cz/images/fyzika/relativity/doppler.htm

Odpovědět


Re Zephir

Streit,2007-06-14 23:49:01

To by bylo na obsáhlejší debatu. Vy si těžko přečtete moji knihu, je to na str.187-214. Napíšu aspoň ve zkratce článek, a jestli mi ho někde na netu zveřejní, můžeme si vyměnit názory. Vám nevadí ani to, že časoprostor má být spojitým kontinuem (se singularitami místo kvant), a že má existovat permanentně i v budoucích časových souřadnicích? Vždyť je to deterministický monolit s časem jako iluzí, navíc symetricky vratným. Když někdo zpochybňuje šipku času a tak i druhý termodynamický zákon, zaslouží nulovou toleranci. Předem odmítám dělit šipku času na kosmologickou, termodynamickou a bůhvíjakou jěště, když existuje jen nezvratný - informačně podmíněný - posun reality směrem k budoucnosti, dosud nehotové. Žádný fázový přechod tu šipku nemůže obrátit, protože každá změna se děje v čase.

Odpovědět


Když někdo zpochybňuje šipku času...

ZEPHIR,2007-06-15 10:41:50

Jasně, každej má to svý malý božstvo, na kterým staví ty svý životní jistoty a ...;-) Ovšem v situaci, kdy se vám vývoj vesmíru rozpadne do mnoha historií a budoucností si budete muset nějakou vybrat. Podle vlnový teorie éteru je čas rozměrová dimenze napříč gradientem hustoty éteru, zatímco ty zbývající (obvykle rozsáhlejší) jsou souřadnice prostoru. Čili čas stejná houba jako prostor a navzájem se pěkně vlněj, míchaj, rozpadaj a spojujou.

Odpovědět


Šipka jednorozměrného plochého nevratného času

Streit,2007-06-15 13:46:28

Rozlišme, že historie se odehrála tím jediným způsobem, a budoucností, která je alternativní v rámci asymetrické kauzality. Takže jakkoliv se Vám v budoucnu může stát téměř cokoliv, třeba vstoupíte do síně slávy kosmologie, své minulé chyby už zpětně nenapravíte. A nenarodíte se třeba jako budoucí olympijský vítěz v boxu. Právě šipka času vždycky ukazuje od určitých příčin k alternativním následkům. Obrátit šipku času nelze, protože by alternativní historie vedla k deterministickým následkům.

Jestli uvažujete o nějakých spinových sítích, je to spíš založeno na tom, že čas zdánlivě vytváří jakési prstence v kvantové oblasti, protože od určité rozlišovací úrovně prostoročasu neunikají z kvantové oblasti spontánně (bez dekoherence)informace. Já za nadřazený pojem prostoru a času považuji "expanzi" ve smyslu kreace změnových stavů reality (třeba generováním dalších členů skalárního pole).

Odpovědět


Obrátit šipku času nelze...

ZEPHIR,2007-06-16 11:51:47

Zkuste si prostudovat tenhle model...

http://www.youtube.com/watch?v=cNV9FEKi9FQ

Odpovědět


Vynikající model

Streit,2007-06-16 12:31:59

Proč ti fyzikové si vždy myslí, že čas se řídí tím,když pustí film pozpátku?

Odpovědět


Proč ti fyzikové si vždy myslí...

ZEPHIR,2007-06-16 15:40:22

To sem nepochopil, co si myslíte o tom, co si myslej fyzikové, ale vaše pojetí času je výrazně antropocentrický, extrapolujete čas mimo jeho fyzikální význam. Když všechno kolem nás poběží pozpátku, nepomůže vám víra v to, že v rámci nějakýho multiversa jde jen o inverzní proces, kterej stejně běží v nějakým obecným čase dopředu. Prostě proto, že nebudete mít čim svoji tautologii experimentálně ověřit. Ve skutečnosti ten inverzní čas bude kypět přímo před vašima očima, uvnitř částic, kterejma ste tvořenej, takže klidně můžu říct, že současně prožíváte svoji minulost i budoucnost současně.

Odpovědět


Pochopil jste to dobře

Streit,2007-06-16 17:11:56

Naše myšlení už je antropocentrické, s tím se nedá nic dělat. Nejhorší ukázkou je antropický princip. Já si nemyslím, že je tady nějaká trvale existující realita, po které by jen klouzalo mé vědomí, a já bych nepoznal, zda dopředu, nebo dozadu. Já si myslím, že podstatou času je ta dynamika vytváření stále nové přítomnosti, přičemž informace z minulosti, které se nevtělily do následků, jsou už přemázány (princip informačního minima), a informace z budoucnosti ještě neexistují,protože tato adresa je teprve ve výstavbě.

Odpovědět


Informace a fyzikální teorie

ZEPHIR,2007-06-16 20:57:13

To co podle vás informace dělá či nedělá nepovažuju za relevantní v rámci fyzikální diskuse. Fyzika není abstraktní informatika, ve fyzice není informace bez energie a hmoty.

Pokud se něco ve Vesmíru děje a předává to informace, jde o setrvačnej přenos energie a hmoty. Informace je abstraktní veličina, o který můžete postmodernisticky pábit cokoliv, pokud ale pro ni existujou nějaký zákonitosti, jsou to zákonitosti šíření energie a hmoty.

Odpovědět


Re Zephir

Streit,2007-06-18 09:52:15

Na některých jiných fórech jste mě zkritizoval, když jsem tvrdil, že vesmír není počítač. Pokud by byl něco na ten způsob, tak hmota a energie by měly informační podstatu nějakého vnitřního - byť evolučního - algoritmu. Skutečná hmota by pak byl samotný hardware, uvnitř kterého byste byl emulován i z celým vesmírem. Vaše hmota a energie tak by byla jen informace uvnitř nadřazeného systému. Tomu jsem se vyhnul tím, že jsem všechno vnořil do autoreferenčního ČASu. Všechno vždy existuje v reálném čase, tedy v jediném stavu založeném na elementární změně, odlišující následující okamžik.

Odpovědět

Kazdy pohled

Karel,2007-06-13 13:11:13

Kazdy pohled do vesmiru je pouze pohled do minulosti.A tvrdit ze svetlo tohoto ukazu leti k nam na Zem 13,7 miliardy let je pouha fantazie-utopie. Neexistuje nic ,cim by se ta vzdalenost dala zmerit.

Odpovědět


To mi připomíná...

Xavier,2007-06-13 17:24:32

To mi připomíná tvrzení jednoho astronoma na sklonku 19tého století, který tvrdil, že nemá cenu pátrat po složení hvězd, protože si na ně nemůžeme sáhnout. Jen tak dál.

Odpovědět


Karel má pravdu

Streit,2007-06-14 00:16:53

..to však neznamená rezignaci na vymyšlení lepšího etalonu než "c". Kdyby nebylo expanze - kterou Einstein vyrušil kosmologickou konstantou - nepomohl by nám ani Hubbleův posuv pro odhad vzdáleností. Opakuji, že odhad, přopouštějící řádové chyby!

Odpovědět

black hole

qE_n,2007-06-13 12:15:53

Vyborny web o cernych dirach:

arxiv-hep-th.blogspot.com

Odpovědět


huste vizualizace

grg,2007-06-14 09:49:48

Davam 100 * ze 100 !

Odpovědět


hodnoceni

hawking,2007-06-14 14:07:15

96 * ze 100 ;-)

Odpovědět

V rámci rozptylu měření

Jirka Š. Svejkovský,2007-06-13 12:06:57

Co takhle mírně posunout vzdálenost o 0,3 mdl sv. let dál? Pak bychom se mohli dívat na velký třesk ve stadiu těsně po době temna ...

Odpovědět

teória a fakty

Martin,2007-06-13 08:41:22

„Je záhadou, jak mohla být tak supermasivní černá díra nalezena v tak raném vesmíru. My se domníváme, že černé díry rostou velmi dlouho,“

Ak sú v rozpore teória a fakty, čo zmeníme? Teóriu, alebo fakty? Je možné, že vesmír je o pár miliárd rokov starší ako nám tvrdia kozmologické modely?

Odpovědět


Jde o to, kterou teorii

Pavel,2007-06-13 09:21:36

Jde o to, kterou teorii chcete měnit. Teorii vzniku galaxií, teorii vzniku hvězd, teorii vzniku černých děr, nebo šmahem zahodit celou fyziku?

Uvědomte si, že pro stáří Vesmíru 13,7 miliardy let existuje zase spousta argumentů, které toto podporují. Jakmile prolásíte, že je Vesmír starší, tak se dostanete do rozporu s mnohem větším množstvím faktů, než je existence jedné černé diry.

Tento fakt prostě ukazuje, že nerozumíme přesně tomu, co se dělo v první miliardě let vývoje Vesmíru. A že je nutné do modelů vývoje hvězd, galasií, ... zahrnout asi nějaké další, zatím přehlížené či zanedbávané vlivy. Ale není nutné kvůli tomu zahodit celou fyziku.

Odpovědět


Teorie éteru a černý díry

ZEPHIR,2007-06-13 14:16:30

Podle éterový teorie je vakuum tvořený hustou hmotou černý díry a vesmír vznikl jejím kolapsem. Zdrclá hmota kolapsaru zkondenzovala do malejch kapek - kvasarů, který se po vyrovnání tlaku začaly radiačně vypařovat do okolí za vzniku galaxií, dokud z nich nezbyly černý díry. Tahle teorie nemá problém s vysvětlováním, kde se černý díry a kvasary vzaly krátce po vzniku vesmíru.

Odpovědět

sdfsdfg

rtwer,2007-06-13 07:45:41

Černá díra je jakýmsi „motorem\\" kvasaru a leží v jeho centru.

Nejsem odborník a asi proto mi tato věta nejde nějak do hlavy. Kvasar je velmi rychle se otáčející neutronová hvězda. Tzn. superhustá hvezda která je složena jen z neutronů ... proto nechápu jak uvnitř této hvězdy funguje černá díra? ... Bylo by sice možné, že hmota co je vtahována do černé díry, ještě předtím než v vní zmizne navždy, je stlačena gravitací do té míry, až jsou elektrony vměstnány do protonů. Pak může vzniknout hmonta ne nepodobná té z neutoronové hvězdy. Ale jak říkám, odborník nejsem. Je to jen má myšlenková kontrukce .....

Odpovědět


asdfa

asdf,2007-06-13 07:47:08

... říci však že je to kvasar s černou dírou uvnitř bych si netrouf .....

Odpovědět


Eh?

Pavel,2007-06-13 07:59:38

Neplete si náhodou pán termity quasar a pulsar?

Odpovědět


njn

d.,2007-06-13 10:21:11

ale pletie si to :-)

Odpovědět


Kvasar je otáčející se neutronová hvězda

ZEPHIR,2007-06-14 18:38:20

Kvasar je podle současnejch teorií hustý galaktický jádro, který můžem pozorovat ve starších oblastech vesmíru. Až se začnou objevovat i ve mladších, začne to zavánět průšvihem.

Vznik kvasaru je docela složitej i v rámci jednoduchý éterový teorie a jde si ho přiblížit představou, co se asi tak stane s jádrem těžký hvězdy, když gravitačně zkolabuje. Já si ten proces představuju tak, že v jádrem se rozletí přibližně sférický rázový vlny, podél kterejch nastartuje rychlá fázová transformace vakua. V místech, kde se ty rázový vlny čelně střetnou vznikne obrovský množství metastabilního přehřátýho vakua v podobě pozorovatelný hmoty.

Když se tlak začne vyrovnávat, přebytečná hmota se prudce anihilačně vypaří na záření, který ji odnáší rychlostí světla od centra gravitace. Jakmile se dostatečně vzdálí od kolapsaru a intenzita gravitačního pole kolem epicentra poklesne, část hmoty zkondezuje materializačníma procesama zpět na jemně rozptýlený částice viditelný hmoty. Kvasar uprostřed se i nadále intenzívně vypařuje, tlak záření všechny vnzikající částice rozfukuje a kvasar postupně chladne.

To co můžeme najít v centru většiny galaxií je vychladlej zbytek v termodynamický rovnováze s okolním vakuem, kterej se vypařuje už jen Hawkingovým mechanismem. Rozptýlená hmota je metastabilní a pomalu se shlukuje na hvězdný soustavy, ve kterejch probíhá cosi podobnýho, ale v menším měřítku, přičemž kolem jejich okolí kondenzuje stále složitější hmota, tvořená atomy, molekulami a nakonec i buňkama živý hmoty.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz