Věda magická?  
Zatímco mnohé aktivity svých předků obdivujeme – třeba malířství, architekturu nebo metalurgii – pro mágy a alchymisty máme jen pohrdání. My, racionálně uvažující a vzdělaní, těžko chápeme, jak někdo mohl kdy zasvětit život snaze přeměnit laciné olovo v drahocenné zlato, snaze odhalit tajemství správných konstelací těles v nejvyšších sférách světa, snaze získat slávu, moc a bohatství pomocí zaklínadel a formulí, adresovaných tajemným, neznámým a stěží ovladatelným mocnostem.

 


 

Zvětšit obrázek
Kdo používá magické síly k dalšímu poznání, nedopadne dobře! (Doktor Johan Faust)

My, stojíce na ramenou obrů jako byli Newton, Mendělejev a Freud, dokážeme věci dříve nevídané.  Jak?
Ze všeho nejdříve je třeba napsat grant. Grant přinese peníze, potřebné na plat vědce, PR managera i sekretářky, peníze na židli, stůl a odpadkový koš, peníze na chléb a letenky, peníze, bez nichž zkrátka nic pořádného neuděláte.


Při psaní grantu je důležité použít ta správná slova. Ne, žádné „abrakadabrah“,  spíše slova jako „multimediální“, „inovativní“ „interdisciplinární“ (ta, která OPRAVDU fungují, si samozřejmě nechám pro sebe). 

Zvětšit obrázek
Jak financovat výzkum komerčními zakázkami. (Leonardo da Vinci)

Naivky a nevzdělanci si snad mohou myslet, že na obloze se znenadání objeví jejich šťastná hvězda. Zasvěcenci ale znají řád pohybu nebeských těles a grantových komisí, které se rozhodnou tento rok podporovat to - a ono zavrhnout. Jsou tedy připraveni na budoucnost lépe než ostatní, jejich úspěch není náhodný. Ostatním zbývá pečlivě sledovat oblohu a web.


Grant je třeba poslat ve správnou chvíli na správné místo. Netřeba počítat údery půlnočního zvonu – ale běda tomu, kdo uvízne v dopravní zácpě, když podatelna má v úterý jen do dvou.

 

Zvětšit obrázek
Kdo by dnes bral vážně astronomy živící se astrologií?

O vyslyšení smrtelníkovy prosby  - chci říci o podpoře grantu – nerozhodují již neznámé, nevyzpytatelné síly, kdepak -  ale nezávislé grantové komise, jejichž složení se z dobrých důvodů předem nezveřejňuje. Jak si je jenom naklonit? Obětovat rituálně psa? Copak máme středověk?  Stačí obětovat čas! (Čas na psa?) Čas na společenských večírcích, čas na golfu a na zasedáních, čas na konferencích a v komunální politice, při psaní tiskových zpráv, čas strávený s novináři, v diskusích na internetu… Kdo ví, zda právě zde nezaujmu ty, kdo o mém grantu  budou rozhodovat?   

Kdo získal grant, má vyhráno.  Ještě nedávno šlo vlastně o přeměnu obyčejného potištěného papíru na papír potištěný ve státní tiskárně cenin. To je jistě snazší než přeměna prvků, jakkoli je olovo zlatu bližší než křemík. Pokrok ale nezastavíš – elektronická žádost se může přeměnit na elektronické peníze, aniž by změna byla patrná zrakem, hmatem, sluchem či chutí. Jen ti s čichem na peníze je poznají v jakékoli formě.

A. C. Clark kdysi řekl, že dostatečně vyspělá technologie není rozeznatelná od magie. Zdá se, že to platí i pro jiné obory.  
 

Datum: 03.07.2007 01:36
Tisk článku

Související články:

Létající prkno     Autor: Redakce (19.04.2016)
Kam se pohne balónek     Autor: Martin Tůma (23.04.2014)
Zákeřně chytrá toaleta     Autor: Martin Tůma (08.08.2013)
Budou Angry Birds v Rusku zakázanou hrou?     Autor: Martin Tůma (01.04.2013)
Konec (nejen) pražských taxikářů?     Autor: Martin Tůma (01.04.2012)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz