Bt- kukuřice přátelská k lumčíkům  
Na geneticky modifikované kukuřici žije více mšic. Ty kukuřici nevadí. Naopak, lákají k sobě lumčíky a ti chrání kukuřici před housenkami motýlů.

 

 

Kukuřice MON 810 byla a je u nás ve středu pozornosti aktivistů Greenpeace. Je ale zapsána do evropského registru odrůd a jako pro členskou zemi EU je pro nás zcela legální. (foto: Greenpeace)

Prestižní PLoS ONE přináší další studii, která ukazuje geneticky modifikované plodiny v celkem příznivém světle. Švýcarsko-britský tým vedený Tedem C. J. Turlingsem z katedry zoologie na universitě v Neuchätelu si povšiml, že na kukuřici, která nese gen pro tzv. Bt-toxin, žije o něco více mšic. Vědce zajímalo, jestli to není náhoda, jaké to má příčiny a jaké následky.

Zvětšit obrázek
Ted Turling, Universita Nuchätel, Švýcarsko

 

Pro svou studii zvolili tři různé Bt-kukuřice. Pro nás je bezesporu zajímavé, že mezi nimi byla i kukuřice modifikovaná stejně jako u nás pěstovaná linie MON 810. To je jediná geneticky modifikovaná rostlina, která se u nás smí volně pěstovat. (Kukuřice MON 810 byla v EU zapsána do registru odrůd a tudíž byla u nás ve smyslu zákona o geneticky modifikovaných organismech „uvedena do oběhu“. Letos jí u nás zemědělci osejí asi 4000 ha.)

 


 

Bt-plodiny mají do dědičné informace vnesen gen z bakterie Bacillus thuringiensis a podle něj produkují protein, který je sám o sobě neškodný. Až po průchodu trávicím traktem hmyzu (nikoli obratlovců) jsou z jeho konců odštěpeny určité úseky. Zbývající část proteinové molekuly tak získá schopnost vazby na specifické receptory  na buňkách sliznice střeva vybrané skupiny hmyzu a vyvolá poškození střevní stěny.

 

 

 

Daný typ toxinu zabírá jen na hmyz s určitým typem receptorů. Bez vazby na tuto molekulu je Bt-toxin neúčinný. Bt-plodiny jsou díky tomu odolné k vybrané skupině hmyzích škůdců – housenkám motýlů, larvám brouků nebo dvoukřídlého hmyzu. Necílovým skupinám hmyzu, např. blanokřídlým (tedy např. včelám, čmelákům nebo mravencům) používané Bt-plodiny a jejich toxiny neškodí.

 

Zvětšit obrázek
Mšice Rhopalosiphum maidis …

 

Turlingsův tým použil k pokusům mšice druhu Rhopalosiphum maidis a lumčíka Cotesia marginiventris. Nejprve testoval, jak se vede mšicím na rostlinách kukuřice. Ukázalo se, že mšicím žijícím na Bt-kukuřicích se vede o něco málo lépe. Toto „zlepšení“ (nazíráno okem mšice) nevybočuje z variability přežívání mšic na konvenčních liniích kukuřice. Dodejme, že mšice Rhopalosiphum maidis není nikde uváděna jako škůdce a její přítomnost na rostlinách nepředstavuje nějaké výrazné nebezpečí. Důvodem pro vyšší prosperitu mšic na Bt-kukuřicích je aspoň zčásti poněkud pozměněné aminokyselinové složení tekutin proudících floémovými cévními svazky. Ani tato změna nevybočuje z variability složení tekutin floémových svazků konvenční kukuřice.

 


Dospělí lumčíci hledají jako potravu především zdroje cukrů, protože jejich život je energeticky náročný a zásobu bílkovin nabrali během larválního vývoje. Samička klade vajčíka do housenek motýlů a vylíhlé larvy svého hostitele pomalu vyžírají až ho nakonec (když už ho prakticky spotřebují) zabijí. V přírodě se živí dospělí lumčíci například květním nektarem. V polních porostech ale mají s naleznutím vhodného zdroje cukrů problémy. Nejdostupnější je tu pro ně medovice mšic (blíže viz knihy o Ferdovi mravencovi od Ondřeje Sekory).

 

 

Zvětšit obrázek
…. ani lumčík Cotesia marginiventris zjevně odpor k Bt-kukuřicím s Greenpeace nesdílejí.

 

Pokud najdou lumčíci zdroj cukrů, mají energii na kladení vajíček a mají i zájem zdržovat se v dané lokalitě. Turlingse a jeho kolegy zajímalo, nakolik to bude platit i pro kukuřici, mšice Rhopalosiphum maidis a lumčíka Cotesia marginiventris. Ukázalo se, že to platí. Kde je více mšic, tam je více medovice a tam se lépe vede i lumčíkům. Ti žijí déle a samice kladou více vajíček, jsou tedy s to zahubit více housenek.

 

 


Autoři studie konstatují, že samozřejmě záleží na druhu mšic a míře, v jaké jsou rostliny mšicemi napadeny. V daném případě má ale poněkud vyšší „háklivost“ kukuřice na mšici Rhopalosiphum maidis pozitivní efekt v podobě vyšší životnosti a reprodukční schopnosti lumčíka Cotesia marginiventris.

 

Pro zájemce, kteří chtějí vidět krmení lumčíka na medovici mšic doporučujeme video z PLoS ONE – z oddílu Supporting Information – Movie S.1 Cotesia marginventris feeding on aphid honeydew

 

Zdroj: PLoS ONE

Datum: 12.07.2007 10:05
Tisk článku


Diskuze:

Král Kojot

Pepa z depa,2007-07-14 07:49:12

Mám dostatek knih-i odborné literatury- z tohoto období a nijak ji nezavrhuji, dokonce jsem s oblibou nakupoval v "Ruské knize" překlady nejrůznějšího žánru z cizích jazyků(např Bourbaki-matematika) do ruštiny,byly jednak velmi levné, srozumitelné a vycházely za několik měsíců po originálu. Naše překlady vycházely až za několik roků, nebo vůbec ne. Některé knihy by u nás tehdy vyšly s obtížemi(přírodní léčení)- nebo vůbec ne.

Odpovědět

Král Kojot

Pepa z depa,2007-07-13 09:47:45

Máte pravdu, v literatuře z období socialismu se o této mšici téměř nic nedozvíme. Kdyby pocházela z Ameriky(jako mandelinka bramborová), zcela určitě by to byl škůdce záměrně dovlečený, aby ohrozil budování socialismu.(O mandelince se učilo na zemědělských školách po roce 1925.) Mšice Rhopalosiphum maidis nebyla extra hrozbou a myslím si, že agronomové ani neurčili, že se jedná o tento druh.

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-07-14 00:30:46

No konkrétně tahle knížka není žádný propagandistický pamflet ale normální odborná literatura. Vím něco málo o jejím vzniku. Autora dokonce vyslýchali, že údajně napomáhá imperialistům vést biologickou válku (texty jsou mj. v němčině). Zavrhovat veškerou vědeckou literaturu, která u nás vyšla za socialismu jen právě proto, že vyšla za socialismu je hloupé a krátkozraké. Inteligent si dokáže přebrat "zrno od plev".

Odpovědět

Osliku :)

Jirina Hynkova,2007-07-13 09:42:16

Vazeni, velice si vazim Vaseho pristupu k vede a celkovemu "lidskemu" pojeti vasich stranek. Vzdycky mi zlepsite naladu. Drzim palce i dal.

Odpovědět


Naprosto souhlasím...

Klásná Klysa,2007-07-18 13:29:18

... s výše uvedeným názorem. Úroveň článků je v průměru o řád výše než jinde na webu a i diskuse tu nejsou tak agresivní a vulgární. Připojuji se k díkům...

Odpovědět

Rhopalosiphum maidis

Král Kojot,2007-07-12 22:38:48

Zaujalo mě druhové jméno mšice. Maidis - kukuřičná? Že by druh specializovaný na kukuřici? Nebo je to shoda názvů?

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-07-12 22:51:39

Tak asi je. Wikipedie ji uvádí jako škůdce kukuřice (což je v článku popřeno). Na druhou stranu atlas chorob a škůdců obilnin (Benada a kol., 1967, SZN) ji nezná.

Odpovědět


chce to číst originál

jarda petr,2007-07-13 09:40:17

Vážení. Vřele doporučuji, abyste si danou studii důkladně přečetli. Je volně dostupná na adrese uvedené pod článkem. Pak byste se o dané mšici dočetli, že
...its pest status varies in different parts of the world, they usually do not cause economical damage to the crop...
což je doloženo následujícími citacemi:
Jauset AM, Munoz MP, Pons X. (2000) Karyotype occurrence and host plants of the corn leaf aphid (Homoptera: Aphididae) in a Mediterranean region. Annals of the Entomological Society of America 93: 1116–1122.
Kring TJ, Gilstrap FE. (1986) Beneficial role of corn leaf aphid, Rhopalosiphum maidis (Fitch) (Homoptera, Aphididae), in maintaining Hippodamia spp. (Coleoptera, Coccinellidae) in grain sorghum. Crop Protection 5: 125–128.
Kröber T, Carl K. (1991) Cereal aphids and their natural enemies in Europe - a literature review. Biocontrol News and Information 12: 357–371.

Přeji pěkné počteníčko na PLoS ONE.

Odpovědět


ještě jsem zapomněl

jarda petr,2007-07-14 06:11:38

Hlavní hostitelskou rostlinou pro mšici Rhopalosiphum maidis je čirok.

Odpovědět

blíže viz knihy o Ferdovi mravencovi od Ondřeje Se

Petr,2007-07-12 12:23:43

dobry forek :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz