Ví NASA, jak se jmenují její raketoplány?  
Může rodič zapomenout jméno svých dětí nebo ho zkomolit? Americké vesmírné agentuře NASA se to povedlo.

 

Takhle nechala NASA odstartovat raketoplán pod zkomoleným jménem. Je to, jako kdyby Kolínem projel rychlík Tondolino a nikoli Pendolino.

Přiznám se, že mám potíže pamatovat si, jak jsou staré mé děti, neboť tento údaj se každoročně mění. Jejich jména (zatím) nezapomínám a věnuji tichou vzpomínku babičce, která před vyslovením mého jména obvykle „vystřílela“ první slabiky ze jmen všech svých ostatních vnoučat. Nakonec se (většinou) strefila.  


Americká NASA nechala na svém webu odstartovat raketoplán Endeavor. Stroj tohoto jména však vůbec nevlastní. Naštěstí už při přistání bylo vše pořádku a na Zemi se vrátil raketoplán Endeavour.


 

Zvětšit obrázek
Americký raketoplán dostal jméno podle korábu Endeavour slavného mořeplavce Jamese Cooka.

Rozdíl mezi Endeavor a Endeavour vyvěrá z rozdílu mezi britskou a americkou angličtinou. V obou jazycích to znamená snahu či úsilí. Američané to ale píšou bez „u“. Jméno raketoplánu je výsledkem národní soutěže studentů. Zvítězil návrh pojmenovat raketoplán podle lodi slavného mořeplavce Jamese Cooka Endeavour. Jméno lodi se psalo samozřejmě britskou angličtinou. Američané zaměstnaní v tiskovém oddělení NASA by na to neměli zapomínat.


Jméno pozorného čtenáře, který si chyby na webu NASA všiml a upozornil na ni, zůstalo v anonymitě. Je možné, že si ten člověk nepřál zveřejnění svého jména z obavy, že mu jej NASA překroutí?

 

Pramen: New Scientist

 


 

Datum: 16.07.2007 05:21
Tisk článku

Související články:

Těžké dny NASA     Autor: Jaroslav Petr (28.07.2007)



Diskuze:

Novinky

Luděk,2007-07-18 17:48:13

No jako snižovat se na úroveň novinek nemá tento server zapotřebí. Všechny věci kolem nás se nějak nazývají a jiní lidé s jiné země je nazývají zase jinak a že se někdo splete, to se stane a není to ani zajímavost. Zajímavostí je že jen hloupý a škodolibý člověk z toho dělá vědu a i to není zajímavé jen otravné, doporučuji odstranit.

Odpovědět


UMG Praha

Ludva,2007-07-18 18:19:19

Neposlouchejte ho, debila. U nás vlaborce jsme se tomu smáli všichni. Díky za dobrou náladu. L

Odpovědět


Redakci

Luděk Nojvirt,2007-07-19 11:51:35

Omlouvam se za jmenovce. Patřím k Luďkům, kteří vtipu rozumějí. Rubriku osloviny zachovejte. Je dobře, že ty vaše "hutné" články někdy vystřídáte lehčím žánrem. Taky si potřebujeme od myšlení oddychnout a zatřepat bránicí. Nechtěné vtipy jsou někdy lepší, než ty chtěné. Rozumný člověk si ve Vašem článku ten vtip našel. Za jmenovce se ještě jednou omlouvám.

Odpovědět

Jedna vlaštovka jaro nedělá...

Gio,2007-07-17 09:23:20

Někdo se překlepl v názvu. Co z toho plyne? Nic. Prostě jen to, že se někdo překlepl v názvu. Je to spíše taková zajímavost, ale nic, co by přímo souviselo s NASA. Připadá mi trapné, že se na stránkách Osla setkávám i s takovýmito zbytečnými příspěvky...

Odpovědět


Doporučení...

Špajda,2007-07-17 14:46:40

Na úvodní stránce (té s přehledem článků), je u každého článku v pravo dole vypsaná rubrika. Takže pokud vás znechuchuje humor, tak rubriku osloviny prostě vynechte...

Odpovědět


?

palo,2007-07-18 12:27:25

a to si cely pripravny tim nevsimol ze tam svieti nezmyselny nazov?

Odpovědět

city elefant

Stitch,2007-07-16 23:24:31

To mě vždy klepne do hlavy název \\"City Elefant\\" českých drah na jejich nových sopravách :)
Stitch

Odpovědět

nadpis

jmeno,2007-07-16 22:18:33

asi to kontroloval americký spell checker :)

Odpovědět

...ono se tak moc nestalo...

jara cimrman,2007-07-16 18:35:51

...po precteni cele zpravy je videt, ze se tak nic moc nestalo..
..ostatne myslim, ze by se puvodne anglicky slovo tvaroh melo psat i nadale twarough...nemel bych nic proti tomu aby timto nazvem NASA oznacila svuj dalsi vesmirny korab.....

Odpovědět

ach jo

jenis,2007-07-16 17:55:18

že by okurková sezona?člověk který vypustí na stánky o vědě a technice takovou zprávu by se měl nad sebou zamyslet.doufám že tu nemám žádný překlep,nabo gramatickou chybu.nerad bych aby o tom někdo napsal článek

Odpovědět


zamýšlím se

jarda petr,2007-07-17 03:57:45

Díky za radu. Poslechl jsem, a tak jsem se zamyslel. Za poslední týden jsem dal na Osla deset příspěvků o vědě plus ten jeden o zkomolení názvu raketoplánu. Takže nařčení z okurkové sezóny je myslím vedle. Rozhodně mám o čem psát. A proč nepsat i o tom, že se NASA povedlo zkomolit název raketoplánu? Jak dokládá přiložená fotka, tak to není výmysl - tedy "novinářská kachna". Je to fakt. Možná podružný, ale je to fakt. Proč to nevzít jako důkaz toho, že i v NASA jsou jenom lidé a mohou chybovat. Občas chybují i ve vážnějších otázkách. Jen tak namátkou si vzpomínám na sondu, která se rozmázla o povrch Marsu, protože jeden programátor zadal údaje pro sestup v metrech a druhý programoval brždění podle údajů v mílích. Mimochodem, právě na takovéhle zprávy máme na Oslu speciální rubriku Osloviny. A já jsem moc rád, že ji máme. Udělat si z vědy a vědců občas legraci nemůže uškodit ani vědě ani vědcům. Ti nejlepší vědci si totiž umějí zhusta dělat legraci sami ze sebe.

Odpovědět

ccc

anonnymm,2007-07-16 08:27:04

spis to vypada ze je to tak jako s color a colour :-)

Odpovědět

Překlep

wrah,2007-07-16 08:14:41

A není to prostě normální překlep? Sice by to měl ještě někdo zkontrolovat, ale chybka se stát může..

Odpovědět


Re: Překlep

Pavel Koten,2007-07-16 11:48:13

Asi ano, četl jsem mnohokrát různé tiskové zprávy NASA a neuvědomuji si, že bych někdy takovou chybu zaznamenal.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz