Těžké dny NASA  
Zkomolení jména raketoplánu na oficiálních stránkách NASA je muškou ve srovnání s průšvihy, které odhaluje nová kontrolní zpráva o chodu americké vesmírné agentury.

 

 

Zvětšit obrázek
S takovouhle vidinou se nestartuje lehce.

V Čechách můžete s hladinou alkoholu za hranicí otravy usednout nejvýš do traktoru, auta či autobusu (jednostopá vozidla jsou z pochopitelných důvodů „mimo hru“). V USA lze nasednout do raketoplánu a „letět ke hvězdám“. Z interní zprávy NASA vyplývá, že na vesmírné mise opakovaně startovali astronauti pod vlivem alkoholu. Byli opilí natolik, že „představovali bezpečnostní riziko“. Není jasné, kteří astronauti letěli „pod parou“ a kterých letů se to týkalo.

 


 

Zvětšit obrázek
Jste-li zaměstnancem NASA, může se váš laptop zatoulat hodně daleko – až na oběžnou dráhu kolem Země.

Nedá moc práce si představit, že třeba posádky, které startovaly po tragédiích Chellengeru nebo raketoplánu Columbia potřebovaly před letem dodat kuráž.  O tom, že i astronauti (či kosmonauti) jsou jen lidé svědčí bezpočet příkladů. Ponechme stranou bulvárem přetřásaný případ astronautky Nowakové, která se vydala za sokyní napříč Spojenými státy s úmyslem si to s ní vyřídit jednou pro vždy. Stres při výcviku i samotném letu je enormní a mnozí astronauti se vracejí na Zemi jako „jiní lidé“. Příkladem může být James Aldrin, u kterého po letu na Měsíc došlo k výrazným změnám osobnosti. Takže větším důvodem k zamyšlení je, že NASA starty podnapilých astronautů povolila. Názorně to dokazuje, že tvrzení o snaze „udržet glanc za každou cenu“ asi příliš nepřehánějí.

 

Podnapilá posádka na palubě není to zdaleka jediným prohřeškem vesmírné agentury. Za posledních deset let se v NASA ztratily věci za 94 milionů dolarů. O tom, že ve vesmírné agentuře vládne „turecké hospodářství“ svědčí výmluvně například zdůvodnění ztráty jednoho z osobních počítačů.

 

 

Pro návrat zapůjčeného laptopu může posádka zvolit poněkud neobvyklý způsob. Takto jsou expedovány kosmické odpadky na stanici ISS.

„Tento počítač byl sice zapsán na moje jméno, ale ve skutečnosti byl používán na Mezinárodní vesmírné stanici. Bylo mi řečeno, že poté, co se rozbil, byl vyhozen ze stanice, aby shořel v atmosféře.“
NASA toto vysvětlení přijala bez mrknutí oka.
Jistý JUDr. Kohoutek radil svým mandantům v právních sporech: „Žádná výmluva není tak blbá, aby se nedala použít.“ Jak vidět, slavná „kohoutkova věta je další vývozní artikl, s kterým slavíme úspěch za „velkou louží“.

 

 

P.S. Čech žasne, že tohle vše je v INTERNÍ zprávě NASA. Agentura nabonzovala sebe sama. Při vzpomínce na nejrůznější vyšetřovací parlamentní komise a výsledky jejich vyšetřování je jasné, že bychom na oplátku za Kohoutkovu větu mohli z USA zase něco importovat (radar to není).

 

Pramen: NASA, news@nature.com

 

 

Datum: 28.07.2007 10:09
Tisk článku

Související články:

Ví NASA, jak se jmenují její raketoplány?     Autor: Jaroslav Petr (16.07.2007)



Diskuze:

James Aldrin a Chellenger?

kj,2007-09-02 14:22:15

Pokud mě paměť neklame, raketoplán, zničený v roce 1986 se jmenoval Challenger a astronaut, který se jako druhý člověk prošel po Měsíci, slul jménem Edwin Eugene (Buzz) Aldrin Jr. Pane Petře, než příště budete psát články o ničem, zjistěte si alespoň reálie.

Odpovědět

Běžte do řiti s Čechami!

Jan,2007-08-02 14:41:51

Běžte do řiti s Čechami!

Odpovědět

No NASA...

Ccecil,2007-07-30 22:56:48

NASA je prostě organicace financovaná z daňového výnosu. Proto není nic podivného, že její hospodaření s penězy je vpravdě socialistické. Nicméně je to organizace, u které jsou i vyhozené peníze několikařádově smysluplnější, než u jinych podobných spolků. Jestli mne ale něco dokáže rozčílit, tak to jsou kradené vzorky z lunárních expedicí rozprodávané přes ebuy.

Odpovědět

viac penazi na zbrojenie

One,2007-07-30 21:25:21

zrejme chcu menej penazi pre NASA a este viac do vojny v Iraku.

Odpovědět

"Opakovaně"

Pavel,2007-07-30 20:26:07

Podle různých internetových zdrojů se mělo jednat o dva případy. V jednom o člena posádky ruského Sojuzu - což ruská strana kategoricky popřela - a v druhém o astronauta, jehož let byl odložen z technických důvodů. Možná pil na žal, že nemohl letět :)

Každopádně se nezdá, že by to byla běžná praxe ...

Odpovědět

James Aldrin

Jirka,2007-07-30 12:51:17

Kdo to byl?

Odpovědět

A u nás?

Mem,2007-07-30 09:30:02

"V Čechách můžete s hladinou alkoholu za hranicí otravy usednout nejvýš do traktoru, auta či autobusu"

A nevíte prosím, jak je to u nás na Moravě? ;-)

Odpovědět


Ogare poslůchaj ....

Moravák,2007-07-30 10:59:33

... ještě hůře ... kolego ... . :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz