Geckel  
Lep inspirovaný škeblí a gekonem

 

 

Zvětšit obrázek
Tlapky gekonů drží pevně. Ale jen na suchém povrchu.

Gekoni se podobají ještěrkám. Na rozdíl od nich však umějí bez problémů běhat po svislých stěnách. Prohánějí se dokonce i po stropě v pozici „hlavou dolů“. Příroda je pro tyto akrobatické kousky vybavila jedinečným chodidlem. Vyrůstají jim z něj statisíce mikroskopických vlásků, které se dokonale přilnou k jakékoli podložce. S takhle „chlupatým“ chodidlem může gekon šplhat prakticky kdekoli. S jedinou výjimkou. Podložka nesmí být mokrá. Na vlhkém podkladu gekonova noha nedrží. Řada vědeckých týmů vyvinula „suchý zip“ pracující na stejném principu jako noha gekona. Tyto materiály ale sdílejí s gekoní nohou i její slabinu. Za vlhka jsou krajně nespolehlivé. 

 

 

Tým amerických vědců vedený Phillipem Messersmithem z Northwestern University v Illinois se rozhodl „gekoní suché zipy“ zdokonalit. K inovaci je inspiroval živočich, který je ve vodě jako doma. Mořští měkkýši slávky žijí přisedla na pobřežních skaliscích, kde do jejich lastur nepřetržitě buší příboj. I slávky se musí pevně držet. Využívají k tomu zvláštního bílkovinného lepidla.

 

Messersmith a jeho spolupracovníci vyrobili tradiční náhražku gekoního chodidla a jeho vlásky potáhli bílkovinným lepidlem. Při jeho výrobě použili recepturu inspirovanou pojivem mořských mlžů. Nový materiál  dostal jméno geckel. Slovo je složeninou anglického označení pro gekona („gecko“) a výrazu „mussel“, kterým se označují škeble. Už první testy dopadly na jedničku. Geckel držel za sucha lépe než původní „gekoní suchý zip“. Messersmithe zajímalo, jak se bude materiál chovat ve vodě. Laboratorní měření prokázala, že díky bílkovinnému lepidlu drží „gekoní chlupy“ na podložce patnáctkrát pěvněji než stejný materiál bez lepidla.

 

Zvětšit obrázek
Phillip Messersmith

„To nás popravdě řečeno ani moc nepřekvapilo,“ přiznal Messersmithův blízký spolupracovník Haeshin Lee. „Lepidla inspirovaná mlži jsou velice účinná a je možné s nimi opakovaně lepit předměty na suchý i mokrý podklad.“

 

Zvětšit obrázek
Kombinací lepivého proteinu s chlupatou tlapkou gekona vzniknul materiál, který lepí jak za sucha, tak i za mokra. O lepivost jej nepřipraví ani tisíc (!) opakovaných cyklů...

Klíčový test měl prověřit, jak se geckel osvědčí při opakovaném používání. Právě opakované lepení a odlepování představuje jeden z velkých nedostatků nových přilnavých materiálů inspirovaných gekoním chodidlem. Napoprvé drží výborně, ale po odlepení a opětovném přilepení ztrácejí přilnavost. Geckel se této nectnosti zbavil. Po 1 100 přilepeních a opětovných odlepeních si i za mokra udržuje plných 85% z původní  přilnavosti. Za sucha ztratí po stejně náročném testu na přilnavosti jen dvě procenta. Zprávu o úspěšných testech geckelu přinesl prestižní vědecký týdeník Nature.


 

Zatím umějí vědci vyrobit geckel o velikosti nejvýše jednoho čtverečního centimetru. Usilovně pracují  na převodu celé technologie do provozních měřítek a rádi by výrobu výrazně zlevnili. To by otevřelo geckelu cestu do praxe.

 

Velkou budoucnost věští Messersmith materiálu, který využívá nedávno objevené bílkovinné lepidlo schopné spojovat vlhké sliznice. Geckel, který by tyto molekuly obsahoval, by se hodil lékařům při nápravě následků vážných zranění nebo při chirurgických zákrocích.

 

 

 

 

 


 

Datum: 27.07.2007 11:43
Tisk článku

Související články:

Rozřezat, přiložit… opraveno! O kaučuku se samoregeneračními vlastnostmi     Autor: Dagmar Gregorová (17.12.2022)
A další medicínské lepidlo     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
O biolepidla je zájem     Autor: Josef Pazdera (27.05.2022)
Žabí lepidlo na bolavá kolena     Autor: Jaroslav Petr (10.10.2004)



Diskuze:

velcro

velcro,2007-07-29 09:35:59

Jak muze nekdo pouzivat tek debilni nazev jako "suchy zip"? To snad neni mozne... Pritom slovo velcro ci velkro je jednouche, lehce zapamatovatelbe a je to jmeno ktere se pouziva na celem svete. Suchy zip je iracionalni blbost.

Odpovědět


-

Zdeněk,2007-07-29 11:11:48

Asi proto, že Velcro je ochranná známka, na kterou tu není nikdo zvědavý. To už bychom mohli rovnou mluvit anglicky, když se tak přece mluví po celém světě.

Odpovědět


velcro pane Zdenku

velcro,2007-07-30 06:17:12

ovsem pochazi ze Svycarska, takze to asi tezko bude anglictina. Logika vas argumentu je: radeji blbe Cesky nez spravne jinak. Mimochodem, kde nyslite, ze se vzalo slovo zip?

Odpovědět


My Češi

Duke,2007-08-02 12:26:42

Samozřejmě tak ohavné slovo jako je zip nepoužíváme. Správně se tomu říká DRC. :-)

Odpovědět

Bohuže tyhle zipy..

Ccecil,2007-07-28 07:43:34

nebudou fungovat v prašném prostředí.

Odpovědět


všichni tady

pavelm,2007-07-28 11:57:24

Všichni tady ti jistě vysvětlí, že tvůj názor je naprosto směšný. (proč? No to je přece každýmu jasný!)

Odpovědět

Gekoni - nikoliv suchý zip

Jiří Urban,2007-07-27 23:17:13

Se suchým zipem to bude zřejmě mýlka. Na tomto principu totiž jeho přitažlivá síla nefunguje. Jedná se o využití van der Waalsovy síly - tzn. že se chemicky naváže na podklad. Více na http://vesmir.msu.cas.cz/Pavel/gekoni_tlapky.html

Odpovědět


Ale no tak!

Josef,2007-07-28 00:20:37

Jiříku, to je přece přirovnání. A docela trefné, protože až na to, že nemají "protikus", tak se ta chloupkama porostlá gekoní nožka tomu zipu /teda jedné polovině) opravdu podobá. A protože se jedná o přenesený význam, tak je v článku "suchý zip" uvedeno v uvozovkách. Ostatně, i v zahraničí používají označení velcro. No a to je zkráceně suchý zip.

Odpovědět

jak

pavelm,2007-07-27 18:36:18

A jak to udělali aby se jim tam nelepil prach?

Odpovědět


Moutkovi

Srnka,2007-07-27 20:12:13

Neotvírali okna a podlahu vytírali mokrým lavičníkem.

Odpovědět


srnko

ble,2007-07-28 00:38:51

srnko táhni do háje

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz