Nanočástice které rozpoznají rakovinu, artritídu i počínající stádium infarktu  
Peroxid vodíku je nedílná součást domácích lékárniček a mnozí z nás mu stále ještě říkají „kysličník“. Není to ale jen povrchové antiseptikum a zabiják mikrobů. Ve spojení s nanotechnologií můžeme jeho přítomnost využít jako indikátor chorobných stavů v jejich nejranějších stádiích.

 

 

Zařízení, na kterém v Dr. Niren Murthy „vaří“ nové typy biodegradabilních polymerů.


Vědci dvou věhlasných pracovišť (Georgia Institute of Technology a Emory University) zhotovili nanočástice, které rozpoznají i stopová množství peroxidu vodíku. K čemu to je dobré? Bez přehánění prakticky ke všemu.

 

Zvětšit obrázek
Niren Murthy, vedoucí týmu na Georgia Institute of Technology.

Tentokrát nejde o fulereny, jichž se tělo nedokáže zbavit ani o nanotrubičky, které napichují kromě baktérií kde co. Tentokrát má jít o neškodnou záležitost z biodegradabilních polymerů. Jedná se o titěrné gelovité kuličky, které uvnitř skrývají ještě titěrnější kapičky barvičky. Protože se jedná o netoxický materiál, lze jej použít in vitro i invivo. A s tím se také počítá. Nanočástice se budou používat v buněčných kulturách i vstřikovat do různých orgánů. Poté, co se vpraví do těla a dostanou-li se kuličky do prostředí, v němž je peroxid vodíku, změní barvu.

 


Metoda je založena na faktu, že peroxid vodíku se v těle tvoří v místech, kde se začíná tvořit zánět. No a  protože zánět je průvodním jevem celé řady chorob, jde o princip, který je schopen celou řadu chorob také odhalit. Prosté, jednoduché, geniální. Levná diagnostika nepřeberného množství počínajících onemocnění a to v jejich bezpříznakovém období.

 

Peroxidové radikály nejsou jen  produktem obranných reakcí bílých krvinek proti choroboplodným zárodkům, ale objevují se i při vzniku degenerativních mozkových chorobách jako je Alzheimerova choroba, prionové choroby,.. 

 

 

Zvětšit obrázek
Nanočástice obsahují ester peroxalát. Uvnitř částice z polymeru jsou mikrokapičky flurescenční barvičky (pentacen). Jakmile se nanočástice při svém putování dostane do prostředí, kde je peroxid vodíku, dojde k excitaci a barvička začne emitovat fotony. Rozsvícené částice lze pak snadno optickým zařízením detekovat.

Nanočástice, které vědci připravili, jsou indikátorem neuvěřitelně citlivým. Takový lékaři dosud neměli k dispozici. Nyní jsou schopni zjišťovat množství látky, která se vyjadřují v nanomolech. Taková citlivost je doslova omračující. Omráčilo by nás už to, že při takovém nano-vyšetření by u nás doktoři nemuseli najít ani jeden orgán zdravý. 

 

 

Zvětšit obrázek
Robert Taylor, vedoucí týmu na Emory University School of Medicine.

K omezení případné frustrace teď čeká výzkumníky (tentokrát již z aplikovaného výzkumu), stanovit mantinely a určit hladiny peroxidu, které budeme považovat za přijatelné a při jakých hodnotách, v tom kterém orgánu, se již bude zahajovat léčba.

 


Nic z toho ale nesnižuje význam objevu. V každém případě jde o další nástroj, který bude lidstvu sloužit na mnoha frontách. Kromě praxe bude posouvat i hranice poznání v tom, co se v tkáních děje v těch nejranějších stádií vzniku chorobných stavů a to i tehdy, kdy organismus chorobu ještě zvládá.  

 

Perlička na závěr. Vědci na sebe „práskli“, že se zpočátku snažili o zcela opačný koncept – částice barvičky měly obsahovat peroxalát uvnitř. Prý jim dost dlouho trvalo, než na toto jednoduché řešení přišli.

Pramen: Georgia Institute of Technology

 

Datum: 24.08.2007 12:01
Tisk článku

Související články:

Kanabinoidy z konopí fungují proti zánětům. Vědci zjistili proč     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2023)
Veteráni války v Zálivu mají silně poškozené mitochondrie     Autor: Josef Pazdera (17.07.2023)
Zánět – dobrý sluha, zlý pán     Autor: Josef Pazdera (19.06.2023)
Sliny jako indikátor zánětu dásní     Autor: Dagmar Gregorová (17.02.2023)
Co na zánět střev? CO pěnu!     Autor: Josef Pazdera (20.07.2022)



Diskuze:

překlep

xb,2007-08-24 13:06:19

Nemělo tam být "lze jej použít in vivo"?

Je to pěkné, není mně ale jasné, jak se bude světlo uvnitř těla detekovat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz