HIV a demence  
Demence vyvolaná virem HIV je nejčastější příčnou demence u pacientů do 40 let. Pacienti trpí především silně zhoršenou pamětí, ale příznakem je často i narušení pohybu dolních končetin. Příčiny byly donedávna nejasné.

 

 

Zvětšit obrázek
Anatomie viru HIV. Jednou z povrchových struktur je protein gp 120 (Kredit Medscape)

Podle jedné z teorií byla demence důsledkem infekce mikrofágů. Mikrofágy napadené virem HIV produkují řadu faktorů posilujících zánětlivé reakce. Ty jsou důležité pro boj s virem, ale na druhé straně mohou pronikat do mozku a poškozovat neurony.

 

 

Některé studie ale naznačovaly možnost podstatně přímočařejšího  působení viru HIV na mozek. Obalový protein viru HIV označovaný jako gp120 je v laboratorních podmínkách s to blokovat dělení nervových kmenových buněk.

Stuart Lipton

 

Pokud působí virus stejně i v podmínkách in vivo, pak může blokovat tvorbu nových neuronů, jež je důležitá pro udržení kognitivních funkcí.

 

Stuart Lipton  z Burnham Institute for Medical Research v kalifornské La Jolla nyní nashromáždil řadu důkazů pro druhou z teorií a otevřel tak nové možnosti pro léčbu demence provázející AIDS. Ve stati zveřejněné ve vědeckém časopise Cell Stem Cell přesvědčivě demonstroval, že  virový obalový protein gp120 zvyšuje v nervových kmenových buňkách koncentrace proteinu p38, který je důležitým regulátorem buněčného cyklu.

 

 

Zvětšit obrázek
Protein gp 120 (Kredit: Bing Chen)

Při narušení DNA brání dalšímu dělení buněk a je tak důležitým ochranným prvkem proti vzniku nádorového bujení. V nervových kmenových buňkách zvyšuje virový protein gp120 hladiny  proteinu p38 na úroveň, která nedovoluje buňkám množení.

 


V současné době jsou v klinických zkouškách léky, které potlačují kinázovou aktivitu proteinu p38. Jejich prvotním účelem je léčba autoimunitních onemocnění, např. revmatoidní artritidy. Lipton a jeho tým ale již zahájili první testy, které mají prokázat, nakolik jsou tyto preparáty účinné proti zvýšení koncentrací proteinu p38 při infekci virem HIV.

 


V současné době se omezuje boj s demencí vyvolanou virem HIV jen na podávání antivirotik. Ta však mívají různě vysokou účinnost a pacienti si k nim vytvářejí rezistenci. Nový typ léků, jejichž účinek je založený na potlačení aktivity proteinu p38, by proto lékaři uvítali.

 

Pramen:
Burnham Institute for Medical Research  

Datum: 27.08.2007 09:22
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:

Ponekud pofiderni hypoteza

Rasheed,2007-08-27 12:10:05

Uz sama premisa cele prace se mi jevi jako znacne pochybna : "...pak může blokovat tvorbu nových neuronů, jež je důležitá pro udržení kognitivních funkcí." Opravdu? To je tvrzeni prinejmensim diskutabilni. Z toho, ze ve zdravem mozku v pomerne omezene mire k neuronalni proliferaci dochazi, bych rozhodne takhle primocare neimplikoval, ze ztrata teto schopnosti zpusobuje zavaznou demenci s relativne rychlou progresi. Naopak je v zajmu prevence neuronalni desorganizace(ktera by spise sama o sobe vedla k nejake te kognitivni alteraci), aby pripadne deleni bylo drzeno pod velmi prisnou kontrolou a vyuzivano spise sporadicky. Navic prokazatelne pri poskozenich mensiho rozsahu mozek pouziva spise schopnosti remodelace svych kognitivnich siti(pricemz vyuziva vyhod paralelniho processingu)nez nejake "zaplatovani" novymi bunkami. I kdyz to ma nepochybne take svuj vyznam, rozhodne neni schopnost reparacni plasticity nutne spojena s tvorbou novych neuronu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz