Tiplíci v Bavorsku  
Ochranné pásmo Bluetongue zasahuje Karlovarsko.

 

 

Zvětšit obrázek
Tiplíci (Culicoides imicola)


Tiplíci (Culicoides imicola) jsou hmyzem, který saje krev a má na svědomí přenášení choroby, které se lidově říká „modrý jazyk“. Jde o katarální horečku ovcí, známou spíše pod anglickým názvem bluetongue.

Zvětšit obrázek
Virus napdá sliznice i struky.

 

Původcem tohoto onemocnní je virus (BTV),  orbivirus, který patří mezi Reoviridae. V současné době je známo 24 sérotypů  BTV 1 až BTV 24.
Situace v šíření tohoto viru je podobná jako u viru chikungunya, typickému pro tropy, kterému se věnoval předchozí článek "Tropický virus pronikl do Evropy".

 


Také u orbiviru, způsobujícího modrý jazyk, jsme již v loňském roce zaznamenali jeho tažení Evropou na sever. Šířil se sérotyp (BTV8), který pro Evropu nebyl typický a který se zatím vyskytoval v Keni, v Nigerii, v Jižní Africe, v jižní a v centrální části Ameriky.

 

 

Zvětšit obrázek
Zvířatům často z tlamy visí oteklý promodralý jazyk.


Na rozdíl od viru chikungunya, není tento virus přenosný na lidi. Český název choroby (katarální horečka ovcí) je ale poněkud matoucí. Choroba se totiž netýká jen ovcí, ale i skotu a všech divoce žijících přežvýkavců. V případě onemocnění ovcí se udává více než tři procenta úhynů, u skotu je to o procento méně. Nicméně, velké škody způsobují i nižší přírůstky, sníženou produkci mléka a nemluvě o utrpení zvířat.

 

Zvětšit obrázek
Ovcím  vypadává vlna.

 

Mezi příznaky onemocnění patří horečka, otoky hlavy, očních víček a uší, a jsou patrné krváceniny a vředy na sliznicích. Jazyk bývá oteklý, překrvený a ve zvláště silných případech zamodralý visí zvířatům z tlamy (odtud název modrý jazyk). Otoky se mohou rozšířit i na ostatní části těla.  Svaly degenerují. Onemocnění postihuje i končetiny, především rohová pouzdra paznehtů. Bolest má za následek, že se zvířata odmítají pohybovat.
Výskyt původně tropických chorob se stále častěji týká i našeho území a to, co začíná jako chřipka, může být něco zcela jiného a to jak u lidí, tak u zvířat.  

 

 

ochranné pásmo

Ochranné pásmo zasahuje do ČR. (SVS ČR)

Datum: 12.09.2007 14:30
Tisk článku

Související články:

Vědci rafinovaně hackli počítač pomocí kódu ukrytého v syntetické DNA     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2017)
Nový koronavirus MERS straší odborníky     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2013)
Co jsme chytli od myší?     Autor: Jaroslav Petr (01.04.2006)
Pohlaďte si opičku! A umřete!     Autor: Jaroslav Petr (04.01.2006)
Vakcína proti Ebole a viru Marburg     Autor: Gabriela Nižnanská (07.06.2005)



Diskuze:

Z pohraničí

praktický veterinář,2007-09-15 20:13:14

Dívám se, že redakce doplnila, že autorem mapy je SVS ČR. Pan úředník, který tu výtku sem psal,možná ani neví, že v sousedním Německu to jehokolegové udělali mnohem dříve. Včetně vyznačení oblastí na českém území. Jediné, co naše SVS udělala je, že přenesla ty červené kroužky z německé mapy na tu česky psanou. No, vskutku počin hodný úředníka, který je na svou práci patřičně hrdý.
Já bych naopak označil jako autora mapy Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft, ale u sousedů se pod kroužky udělané kružítkem okolo místa výskytu infekce, ani nepodepisují...

Odpovědět


soukr. zemedelec

J. Zenkl,2007-09-15 20:23:52

Jenje nechte, ať radeji sedí tam kde sedí a malují kroužky. Jinak začnou vymýšlet formuláře a já budu místo krmení zase vyplňovat kolonky jestli chodím do stáje dost často a kontroluji aby náhodou nedocházelo k týrání zvířat.... Nemám pak čas ani na dojení...

Odpovědět


Honza z Prahy,2007-09-16 16:45:10

Tak jsem se chtěl podívat co pan MVDr. Wallo dělá. Ale Google mi nic nevyhodil. Teda, abych byl přesný, kromě jedné podepsané politické petice. Jinak jsem fakt nic nezjistil. Asi se fakt živí děláním interních tabulek a těch kroužků. To se pak nedivte, že je na ně tak hrd.

Odpovědět

uvádění zdrojů

Richard,2007-09-14 17:29:15

Článek je pěkný, pouze pokud používáte cizí obrázky, např. mapu ochranných pásem ze stránek SVS ČR, bylo by korektní uvést zdroj.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz