Tetování zvyšuje účinnost vakcín  
Využití DNA ke stimulaci imunitní reakce se zdá být tou správnou cestou k výrobě lepších vakcín na široké spektrum chorob – od chřipky po rakovinu. Nicméně dosud byl tento způsob léčby omezován jeho nízkou účinností při intramuskulární aplikaci DNA.

 

 

Zvětšit obrázek
"DNA vakcíny podané tetováním navodily řádově vyšší hladiny protilátek než DNA vakcíny podané intramuskulární injekcí."



Využití stejného způsobu aplikace vakcíny do podkoží jako barvy při tetování je jednou z možností, jak podávat novou generaci experimentálních DNA vakcín.

Dana Pokorná, UHKT, Praha

Samozřejmě není při aplikaci používán inkoust, takže toto tetování nezanechává žádné trvalé stopy.

 

Výsledkem výzkumu, na kterém se společně s vědci z Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ)v Heidelbergu podílela i MUDr. Dana Pokorná z Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze, bylo zjištění, že tetovací metoda je mnohem účinnější než tradiční injekce do svalu. „Podání DNA prostřednictvím tetování by mohlo být způsobem jak rozšířit komerční aplikaci DNA vakcín,“ říká Martin Müller. I když v současnosti nejsou na trhu žádné schválené humánní DNA vakcíny, jednotlivé farmaceutické společnosti provádí klinické testy, investuji do technologií a první DNA vakcíny se již používají ve veterinární praxi.

 


Müller a jeho kolegové během pokusu testovali využití tetování k aplikaci DNA vakcín. K vakcinaci myší použili DNA nesoucí gen pro obalový protein humánního papillomaviru (HPV) , pohlavně přenosného viru způsobujícího rakovinu děložního čípku.

 

Výsledkem výzkumu bylo zjištění, že tři dávky DNA vakcíny podané tetováním vedly k minimálně 16x vyšší hladině protilátek než při podání tří intramuskulárních injekcí. Tuto silnější odezvu imunitního systému lze vysvětlit tím, že při použití vibrující tetovací jehly dochází k většímu poranění podkoží a následnému zánětu. A potvrzuje to i Müller, když říká: „To je pravděpodobně důvod, proč je tento způsob aplikace lepší než injekce. Tkáň je poškozená a to působí na buňky imunitního systému, které vyhledávají antigeny.“

 

 

Zvětšit obrázek
Pokud by s tetovací barvou byla aplikována také vakcína, potom by tato dívka nedostatkem protilátek rozhodně netrpěla. (Foto: http://www.tattoo-japanese.com/)

Ale vše má svá pro a proti. Aplikace DNA vakcíny tetováním, které zaujímá asi 1 centimetr čtvereční, je sice mnohem účinnější než normální injekce do svalu, ale na druhou stranu je také mnohem bolestivější. I proto bude tato metoda vhodnější při léčebné vakcinaci, která je jako protiklad k preventivní vakcinaci vyvíjena k léčbě chorob a nikoliv k jejich prevenci.

 

Martin Müller,
GCRC, Heidelberg

 

K tomu Müller dodává: „Tetovací vakcíny nebudou vhodné v každém případě. Budou určitě přínosem při podávání speciálních léčebných vakcín při boji proti rakovině nebo při dalších vážných stavech, kde je určitý stupeň bolesti akceptovatelný.“ Müller také řekl, že využití aplikace vakcín tetováním by možná mohlo najít své uplatnění i v jiných oblastech – třeba při vakcinaci hospodářských zvířat.
 

 

Zdroj: Genetic Vaccines and Therapy.

 

 

 

 

Datum: 10.02.2008 03:39
Tisk článku

Související články:

Rozluštěno jedno z tajemství bezpříznakového průběhu COVIDu-19     Autor: Dagmar Gregorová (24.07.2023)
Zánět – dobrý sluha, zlý pán     Autor: Josef Pazdera (19.06.2023)
Když rychlá smrt selže     Autor: Josef Pazdera (06.02.2023)
Když makrofágům přestane fungovat skartovačka     Autor: Josef Pazdera (20.09.2022)
Očkování proti chřipce snižuje riziko Alzheimerovy choroby     Autor: Josef Pazdera (28.06.2022)



Diskuze:

Minijehly?

Colombo,2008-02-16 20:11:09

Tuhle jsem četl, že japonci vyvíjejí nějaké mikrojehly, které jsou tak krátké, že se nedostanou k nervovým zakončením, ale mohli by dodávat látky do organizmu. Bylo by toto možné použít? či je to příliš krátké, pro zanesení vakcíny k těm zprávným buňkám do té zprávné vrstvy kůže?

Odpovědět

Vakcinace soubezne s anestezi

Miguel,2008-02-11 02:04:33

No vite, ono to samozrejme jde, nicmene otazka nezni jak neutralizovat vsechny nezadouci ucinky lecby, ale jak pacientovi pomoci s minimalni invazi do organismu. Vlastne na velkou vetsinu nezadoucich ucinku existuji preparaty, ktere je tlumi. Nekdy pravda mivaji jine vedlejsi ucinky, ale ty lze tlumit ... citite to? Budete radeji brat jeden preparat a smirite se s tim, ze napr. po nem mate zizen (dehydratuje), nebo budete radeji bez vedlejsich ucinku uzivat sest ruznych preparatu? O lidskem organismu toho stale vime prilis malo na to, abychom ho zbytecne pretezovali chemii.

Muze to znit jako blabol mimo kontext clanku, ale neni to tak, jen vysvetluji, proc je uvazovani zmineneho vyzkumneho tymu logicke.

Odpovědět

irka Volf,2008-02-10 17:25:47

Nová náplň tetovacím studiím - současně s vytvářením obrázků přidat do barvičkyimunizační DNA :)

Odpovědět

Langrhansovy buňky

Pavel,2008-02-10 16:13:04

Vysvětlení se zánětem je logické, jen bych ale připomněl, že v podkoží jsou Langerhansovy buňky, které patří mezi tzv. antigen prezentující buňky (APC). Imunitní odpověď na vakcínu, která je podaná do oblasti s vysokým počtem APC je pochopitelně daleko silnější.

Odpovědět


Langrhansovy buňky

Dana Pokorna,2008-02-11 10:26:07

Opravdu je kuze mnohem vhodnejsi pro podani vakciny nez napriklad sval. (Mimochodem, hloubku tetovani lze nastavit na pristroji, pri nasem tetovani by se mela DNA dostavat i do hornich vrstev podkozi, kde jsou i dermalni dendriticke bunky.) Srovnani podani DNA vakciny pomoci tetovani se subkutanni injekci nebo i intradermalni injekci ale take vyzniva ve prospech tetovani. V jedne praci dosahli lepsich ucinku pri podani do kuze pomoci genove pistole, ta je ale mnohonasobne drazsi nez tetovaci pristroj.

Odpovědět

bolestivosť

Martin,2008-02-10 08:39:21

"...je sice mnohem účinnější než normální injekce do svalu, ale na druhou stranu je také mnohem bolestivější..."

Je problém použiť lokálne anestetikum? Alebo by to znížilo účinnosť?

Odpovědět


Je to názorná ukázka

Jan Šimůnek,2008-02-10 12:53:08

Velice úzkého zaměření odborníků. Zvládnou frakcionovat DNA a podobné věci, ale že se dá aplikovat lokální anestesie, na to nepřijdou. V té souvislosti je docela hezká ta zmínka o aplikaci na zvířata. Sice nejsem zastáncem restrikcí pokusů na zvířatech, ale tady jde jednoznačně o zbytečně způsobenou bolest.
Mimochodem, umělecká tatuáž je něco jiného, tam by otok způsobený lokální anestezií znemožnil přesně udělat ten obrázek. A na svodnou anestezii (aplikace k míšním kořenům) nemají provozovatelé salonů kvalifikaci (on ji na tohle v podstatě nemá ani obvodní lékař).

Odpovědět


Lokální anestezie

Pavel,2008-02-10 16:16:34

Použít lokální anestetika by samozřejmě šlo, s účinkem vakcín nijak neinterferují

Odpovědět


Vakcinace soubezne s anestezi

Dana Pokorna,2008-02-11 10:20:23

Mysi byly v celkove anestezii.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz