Dokonale ukrytý HIV  
Ani ty nejlepší současné léky nedokážou úplně vymýtit virus HIV z nakaženého těla. Mikroskopický zabiják přežívá v skrytých zákoutích organismu i u úspěšně léčených pacientů, u kterých testy přítomnost viru neprokázaly.

 

Ze svých „skrýší“ proniká  HIV dále do těla. K tomuto závěru došli američtí lékaři ve studii zveřejněné v předním vědeckém časopise Journal of Infectious Diseases. Potvrdili tak názor, že jakmile se virus v těle infikovaného člověka jednou uchytí, nelze se jej už nikdy zcela zbavit.

 

Zvětšit obrázek
Mízní uzliny přiléhající ke střevu jsou účelnou zásobárnou lymfocytů připravených zdolat vetřelce pronikajícího ze střev do těla. V případě infekce virem HIV jsou uzliny také dobře utajeným rezervoárem infikovaných lyfocytů odolávajících jakékoliv léčbě.

Tým vedený Anthonym Faucim vyšetřil osm pacientů, kteří se úspěšně léčili z infekce virem HIV. Užívali kombinace hned několika léků. Jeden z nich byl sledován po dobu bezmála deseti let. Léky výrazně snížily množství viru HIV v těle dobrovolníků. V jejich krevní plasmě se už nedal prokázat. Objevoval se jen v některých bílých krvinkách. Fauciho a jeho spolupracovníky zajímalo, odkud se virem nakažené krvinky berou. Záhadný zdroj nákazy odhalili, když odebrali pacientům vzorky z mízní uzlin obklopujících střevo. V nich se virus udržel navzdory léčbě. V těchto mízních uzlinách také ničil bílé krvinky, které jsou k němu citlivé. Výrazně tak oslaboval imunitní bariéra chránící tělo před průnikem mikrobů přijatých s potravou. Když infikovanými mízními uzlinami střeva procházejí bílé krvinky, virus do nich „přestoupí“ a šíří se i do dalších částí těla.
„Virus HIV nelze z lidského organismu definitivně vymýtit,“ říká Fauci. „Zůstává v těle, i když se pacientům vede dobře.“

Fauci však zároveň zdůraznil, že na základě tohoto objevu není třeba zpřísňovat stávající preventivní opatření, jež mají za úkol bránit šíření viru HIV.

Zvětšit obrázek
Anthony Fauci

Anthony Fauci a jeho spolupracovníci potvrdili, že infekce virem HIV zůstává nevyléčitelnou chorobou navzdory tomu, že lékaři dokážou podáváním léků u nakažených osob odvrátit propuknutí choroby AIDS. Švýcarská národní komise pro AIDS došla nedávno k závěru, podle kterého lze považovat pacienty, u nichž po léčbě vymizel virus HIV z krevní plasmy, za „neinfekční“ i při nechráněném pohlavním styku. Všechny ostatní zdravotnické organizace ale trvají na tom, že jedinou spolehlivou ochranou před infekcí při pohlavním styku s HIV-pozitivní osobou je používání kondomů.
Britští virologové a epidemiologové jsou přesvědčeni, že Fauciho objev dává zapravdu jejich volání po mnohem častějším testování na přítomnost viru HIV v těle. Čím dříve je infekce zjištěna, tím lepší jsou pacientovy vyhlídky. Virus proniká velmi záhy i do mízních uzlin kolem střev a včas zahájená léčba by mohla jeho usídlení v této „skrýši“ výrazně omezit.

 

 

Susan Buchbinderová

Výzkum vakcín proti HIV na scestí?

Referát Ronalda  Desrosierse rozpoutal na nedávném kongresu o retrovirech hotovou bouři. Americký imunolog označil za neudržitelnou situaci, kdy americký Národní ústav pro zdraví vynakládá plnou třetina z 600 milionů dolarů určených na výzkum choroby AIDS na vývoj vakcín a jejich testování na lidech. Podle Desrosierse jsou to promrhané peníze, protože žádná ze současně vyvíjených vakcín nemá nejmenší šanci na úspěch. Jejich zkoušky jsou předčasné.
„Sešel Národní ústav pro zdraví na scestí? Já myslím, že ano!“ hřímal Desrosiers na konferenci.


Desrosiers argumentuje tím, že v září loňského roku byly zastaveny klinické zkoušky vakcíny proti viru HIV poté, co se ukázalo, že očkovací látka nechrání před infekcí. Navíc se zdá, že protilátky vytvořené po očkování mohou za určitých okolností pravděpodobnost nákazy virem HIV dokonce zvýšit. Americká epidemioložka Susan Buchbinderová tuto možnost razantně vyloučila.


„Jsem přesvědčená, že pravděpodobnost nákazy virem HIV se očkováním nezvýšila,“ prohlásila ve svém referátu na konferenci o retrovirech.

 

 

Datum: 20.02.2008 11:04
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz