Britský E-day. Nula od nuly pošla  
Ekologická akce, která získala podporu i u anglikánské církve, si kladla za cíl snížit spotřebu elektrické energie. Výsledek? Mírný nárůst!

 

 

Londýnský biskup Richard Chartres

Stačí když budeme jen trochu chtít a dokážeme hravě snížit spotřebu energie a zároveň i produkci skleníkových plynů.

Matt Prescott

S takovým mottem vstupovala Velká Británie do „dne E“. Písmeno „E“ znamenalo „energii“. Britský „E-day“ začal ve středu 27. února v 18.00  a skončil o 24 hodin později. Lidé v celé Británii měli vypnout elektrické spotřebiče, které nutně nepotřebují.

Výsledkem měl být významný pokles spotřeby elektřiny. Konečná bilance vyšla ale poněkud jinak. V Británii se během E-dne spotřebovalo ve srovnání s očekávanou spotřebou o 0,1% více elektrické energie.

 


Organizátoři E-dne vidí hned několik příčin neúspěchu. Akce nezískala potřebnou publicitu. Původně nad ní převzala mediální záštitu BBC, ale ta z projektu opět vycouvala po nepříjemných zkušenost s nízkou sledovaností pořadů vysílaných při podobných akcích. Organizátor E-dne Matt Prescott se proto rozhodl uspořádat E-den jako nezávislou akci. Sponzory se staly elektrorozvodné závody, elektrárenské společnosti a stavební firmy specializované na stavební izolace.

 


E-day zahájil na schodišti katedrály sv. Pavla londýnský biskup Richard Chartres, který při té příležitosti označil změny klimatu za otázku morálky.
„Vzpomeňme na obyvatele delty řeky Gangy, kteří již pociťují následky vzestupu mořské hladiny a změn klimatu,“ vyzval Chartres. „Věda se mění každým rokem, i když málokdy tím správným směrem, ale morální imperativ zůstává stejný.“

 

E-Day upozorňoval na úspory energie a změny klimatu.


Prescott očekával, že „dobří lidé“ dokážou společným úsilím snížit během E-dne britskou spotřebu elektrické energie o 2 až 3% a ušetří tak produkci jedné tepelné elektrárny.

 

Zvětšit obrázek
Promítání filmu v jednom kině využívalo během E-dne elektřinu získanou šlapáním do bicyklových pedálů.


„Pokles teplot z 27. na 28. únor zřejmě způsobil, že zůstalo zapnuto více světel i topidel, než jsme původně předpokládali,“ říká Prescott na svých webových stránkách. 

Inu morální imperativ osudu obyvatel delty Gangy je jedna věc a domácí teploučko věc druhá. Jak je vidět, Britové je míchat nehodlají.

Pramen: BBC, e-day.org.uk

 

 Skutečná spotřeba
Skutečná spotřeba lektřiny během E-dne ve Velké Británii. 

 

Obvyklá spotřeba
Obvyklá spotřeba elektrické energie předpokládaná na tento den. 
            

 

Datum: 03.03.2008 08:11
Tisk článku


Diskuze:

A k čemu to bylo?

Kolemjdoucí,2008-03-08 11:54:18

Mě by jenom zajímalo, jak chtěli tu ušetřenou energii zužitkovat? Myslim, že ten den se v elektrárnách míň netopilo, takže stejně běžely všechny na obvyklý výkon, spálilo se stejně uhlí/uranu jako obvykle.. Jenom by se ta energii v síti nevyužila. Nebo mi něco uniklo?

Odpovědět

hloupost je smrtelně nebezpečná

jin,2008-03-05 13:22:11

Ten biskup by měl zatrest nosit transparent s nápisem "moje hloupost je smrtelně nebezpečná". Mě vyzvat biskup s poselstvím "Věda se mění každým rokem, i když málokdy tím správným směrem", tak pustím ten den všechny elektrospotřebiče. Proti omezené a omezující hlouposti je třeba bojovat od úplných počátků, je mnohem nebezpečnější, než oteplování/ochlazování. S těmi se lidstvo vyrovná, ale omezenost je smrtící.

Odpovědět

..nejen klima ale i pocasi...

jara cimrman,2008-03-03 20:21:52

....jeste dodavam, ze povazuju za otazku moralky nejen klimaticke zmeny jako kolega biskup Richard, ale ja navic i mizerny pocasi...kdyz napriklad s vodpustenim ch...e jako z konve, neni to rozhodne moralni.....nemoralni je napriklad i vedro jako v pekle.....globalni oteplovani nas totiz privadi, teologicky receno, blize k peklu.....

Odpovědět


Blíž k peklu...

Bikkhu,2008-03-04 08:40:53

Boží nápad. Konečně by církev mohla dokázat že je k něčemu dobrá a odvrátit oteplování modlitbou :-)))
A nebo raději ne, při tom jak to s tím oteplováním vypadá by se jim to mohlo i podařit (ne že by modlitba fungovala, spíš že by nefungovalo to oteplování :-))

Odpovědět

..ja myslim

jara cimrman,2008-03-03 20:08:06

...ze to byla zelena akce takovy dulezitosti, ze se tomu, s pozehnanim kdekoho, melo proste trochu pomoct...na dve, tri hodiny vypnout ten den po celym kralovstvi proud...nebo tak nejak....a vysledky by nabyly na zadouci presvedcivosti.....

Odpovědět

Delta Gangy

Pavel,2008-03-03 12:08:01

Obyvatelé delty Gangy pociťují následky vykácení lesů v podhůří Himaláje. S oteplováním ani stoupáním hladiny moří to nijak nesouvisí.

Odpovědět


my jsme si to nevymysleli

jarda petr,2008-03-03 12:30:42

My jsme si to nevymysleli, my jenom citujeme. Takže výtky adresujte panu biskupovi.
Telefonicky na 020 7248 6233
nebo na jeho e-mail: bishop@londin.clara.co.uk
Pan biskup z toho určitě bude mít radost. Ale pochybuji, že se nechá přesvědčit. Váš argument ho asi jen utvrdí v jeho stávajícím názoru, že věda přináší pořád něco nového a málokdy něco pozitivního. Tak krásně mohl pan biskup argumentovat bědnou situací v deltě Gangy a vy se mu do toho namontujte s podhůřím Himálaje. To vám není opravdu nic svaté?

Odpovědět


To nebyla výtka autorovi článku

Pavel,2008-03-03 13:28:35

Já jsem jen chtěl uvést ten blud na pravou míru.

Nicméně, vaše odpověď mi připoměla kázání, která jsem slyšel na půlnoční mší (jsa pozván coby posila do sboru), kde pan farář v kostele osvětleném zářivkami a vytápěném plynem kázal do mikrofonu, že věda a vědecký pokrok odvádí lidi od církve. Pak se někdo diví, že podezírám věřící z pokrytectví (pokud to je nevědomost, tím hůř).

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-03 16:08:17

Otázka je, jak dlouho budeme církvi její excesy tolerovat.

Odpovědět


Víra za to nemůže

Ccecil,2008-03-03 17:19:25

Tady bych snad jen chtěl napsat, že za to víra v Boha jako taková nemůže. To co za to může se jmenuje hloupost. A ikdyž je to s podivem, tak hloupost se sice projevuje u ateistů jinak než u věřících, ale ve výsledku přináší stejné ovoce.

Odpovědět


G.K.Chesterton:

MirekS,2008-03-03 17:44:28

"Není pravda, ze lidé, kteří nevěří v Boha, nevěří v nic. Naopak - jsou ochotni uvěřit čemukoli."

Takže raději ať věří v Boha než v třeba v Marxe.

Odpovědět


Chesterton

Jirka,2008-03-07 12:08:20

No jo, Chesterton. Ten rozuměl ateismu jako koza petrželi.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz