Molekulární teploměr pro vzdálený vesmír  
Mezinárodní tým astronomů poprvé provedl nejpřesnější měření kosmické teploty v raném vesmíru. Pozorovaná „neviditelná“ galaxie leží od Země ve vzdálenosti 11 miliard světelných let, které zhruba odpovídají asi 80 % stáří vesmíru.

 

 

Zvětšit obrázek
Objev dobře skryté galaxie. Oblaka mezihvězdného plynu v dobře skrytých galaxiích pohlcují část světla kvasarům, které leží na stejném zorném paprsku. Ve výsledném spektru kvasaru jsou tmavé čáry, které patří dobře známým prvkům, příp. molekulám. V tomto schematickém znázornění VLT pozoruje spektrum (D) „trojitý systém“, jehož jednotlivé složky se nacházejí v různých vzdálenostech (A, B, C) a čáry v jejich spektrech jsou pak posunuty o různé hodnoty. Jasný objekt v levé části obrázku je kvasar fungující jako maják. Kredit: ESO .

Astronomové pomocí VLT (Very Large Telescope, ESO, Chile) poprvé objevili molekuly oxidu uhelnatého v ultrafialovém světle galaxie nacházející se ve vzdálenosti asi 11 miliard světelných let. To jim umožnilo získat nejpřesnější měření kosmické teploty v tak velké vzdálenosti (vzdálené minulosti). Objev byl publikován v Astronomy and Astrophysics (R. Srianand et al.: „First detection of CO in a high-redshift damped Lyman-alpha system“).

 

 

Zvětšit obrázek
Raghunathan Srianand (IUCAA, Pune, Indie)

Raghunathan Srianand (IUCAA, Pune, Indie), Pasquier Noterdaeme (ESO), Cédric Ledoux (ESO) a Patrick Petitjean (IAP, Francie) tvoří mezinárodní tým astronomů, který „pozoroval“ dobře skrytou galaxii. Namířil na ni na více než 8 hodin spektrograf UVES (Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph) umístěný na dalekohledu VLT (Very Large Telescope, ESO, Chile). Světlu trvá téměř 11 miliard let než se od této galaxie dostane k nám, což je asi 80 % stáří vesmíru.

 

Jediný způsob, jak tuto vzdálenou galaxii „spatřit“, je zaznamenat otisk, který její mezihvězdný plyn zanechal ve spektru ještě vzdálenějšího kvasaru. „Kvasary jsou zde použity jen jako majáky ve velmi vzdáleném vesmíru. Mezihvězdné mraky plynu v galaxiích, které se nachází mezi kvasary a námi na stejném zorném paprsku, pohlcují část světla kvasarů. Výsledné spektrum tedy představuje tmavé čáry, které mohou být přiřazeny dobře známým prvkům, případně i molekulám,“ vysvětluje Srianand, vedoucí týmu.

 

Spojité spektrum hvězd je těmito tzv. Fraunhoferovými absorpčními čarami přerušeno. Vznikají při průchodu světla hvězdy chladnějším a méně stlačeným plynem (např. mezihvězdným plynem). Atomy chladnějšího plynu pohlcují záření (jsou ionizovány). Děje se tak pouze na některých vlnových délkách podle složení plynu. Atomů je mnoho, proto se toto pohlcení projeví na pozadí spojitého spektra tmavou čarou. Ta signalizuje přítomnost toho kterého prvku.

 

„Konkursu“ na vhodného kandidáta se zúčastnilo asi 10 000 kvasarů. Díky výkonu VLT a velmi pečlivému výběru cíle tým odhalil přítomnost molekul normálního vodíku (H2), deuteria (HD) a oxidu uhelnatého (CO) v mezihvězdném prostředí této vzdálené galaxie. „Je to poprvé, kdy byly tyto tři molekuly zjištěny při absorpci před kvasarem. Objev, který déle než čtvrt století zůstal nepolapen,“ říká Ledoux.

 

Stejný tým překonal rekord pro nejvzdálenější detekci molekulárního vodíku v galaxii, kterou můžeme vidět době, kdy vesmír nebyl starší než 1,5 miliardy let.

Mezihvězdný plyn je rezervoárem, ze kterého se tvoří hvězdy, proto je velmi důležitou součástí galaxie. Formování galaxií a stav molekul jsou velmi závislé na fyzikálních podmínkách plynu. Ty zase závisí na rychlosti tvorby hvězd. Podrobné studie chemie mezihvězdného prostředí je důležitým nástrojem pro pochopení formování galaxií.

 

Zvětšit obrázek
Spektrum vzdáleného kvasaru se stopami skryté galaxie (CO, vodíku a HD). Různé intenzity CO umožňují odvodit teplotu reliktního záření. Spektrum bylo získáno pomocí UVES/VLT. Kredit: ESO

Na základě pozorování astronomové ukázali, že fyzikální podmínky panující v mezihvězdném plynu v této vzdálené galaxii jsou podobné těm, které vidíme v naší Mléčné dráze.

Především byla dosud nejpřesněji změřena teplota reliktního záření kosmického pozadí ve vzdáleném vesmíru. „Na rozdíl od jiných metod, měření teploty kosmického pozadí při použití molekul CO zahrnuje velmi málo předpokladů,“ prohlašuje Noterdaeme.

 

 

Teorie zahrnující představu Velkého třesku a následující expanze horkého vesmíru je nyní již označována za standardní kosmologický model. Jedním z důkazů je existence kosmického mikrovlnného záření pozadí (CMBR - Cosmic Microwave Background Radiation). Objevili ho v roce v roce 1964 Arno A. Penzias a Robert W. Wilson (Nobelova cena v roce 1978). Přesnější měření satelitů COBE a WMAP ukázala, že toto reliktní záření vyplňuje vesmír a jeho dnešní teplota je menší než 3 stupně nad absolutní nulou (2,725 K neboli -270,4 °C). Teorie Velkého třesku přepokládá ochlazování rozpínajícího se vesmíru. Teplotní stupnice je úměrná faktoru rozpínání vesmíru (1 + rudý posuv). Při rudém posuvu galaxie (z = 2,41837) by se dala očekávat teplota 2,725 x (1 + 2,41837) = 9,315 K (-263,835 °C).

 

Kdyby vesmír vznikl při Velkém třesku, jak se většina astrofyziků domnívá, záření v minulosti by bylo teplejší. Přesně toto se zjistilo při nových měřeních. „Vzhledem k aktuální naměřené teplotě 2,725 K by teplota před 11 miliardami let měla být asi 9,3 K,“ říká Petitjean. „Naše unikátní měření pomocí VLT umožnila odvodit teplotu (9,15 ± 0,7) K, což je ve vynikající shodě s teorií.“

„Věříme, že naše analýzy razí cestu pro studii mezihvězdné chemie při velkém rudém posuvu. Spolu s detekcí dalších molekul je možné ji používat k řešení důležitých kosmologických problémů,“ dodal Srianand.

Zdroje: ScienceDaily, ESO

Datum: 19.05.2008 03:00
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Také se připojuji

Vlado,2008-05-19 09:05:49

Všechny vaše odhady stáří vesmíru jsou založeny na lidské omylnosti a nedokonalosti. Je škoda, že zde nedáváte poznatky do vztahu s tím, co uvádí Bible. Ušetřiloby vámto později mnohá zklamání.

Odpovědět


a proč bychom to měli dělat?

CC,2008-05-19 09:43:01

to bychom potom mohli se stejným úspěchem uvádět v souvislosti naše poznání o vesmíru i s védami, koránem, pánem prstenů a nezpochybnitelným zjeveným faktem existence psa paní kadrnoškové

Odpovědět


veľmi dobrá pripomienka!

robert,2008-05-19 09:50:23

Odporúčam pre upresnenie nezabudnúť ani na http://www.freebsd.nfo.sk/hinduizmus/mahabharata.htm, http://aztekove.aztekove.cz/?doc=bohove#Aztlan a hlavne http://tajomstva.org/zakazana-egyptologia/tutanchamonove-proroctva-4/. Tu sú všetky skutočné pravdy o vzniku a trvaní vesmíru...
A ak nestačí, odporúčam ešte http://vzostupzeme.eustudent.sk/vesmirniludia.html

Odpovědět

Tiež by som mal

robert,2008-05-19 08:36:10

zopár pripomienok a otázok:
1) „V době, která odpovídá asi 80 % stáří vesmíru“... Nie - má to byť: “Pred dobou zodpovedajúcou 80% veku vesmíru“, čiže“ V době, která odpovídá asi 20 % stáří vesmíru“
2) „který „pozoroval“ dobře skrytou galaxii“ Čo je to „dobre skrytá galaxia“? To je niečo ako vo vesmírnom snookeri? Ona je za niečím skrytá, alebo je len tak ďaleko, že jej vlastné svetlo nie sme schopní našimi prístrojmi zaznamenať?
3) „Konkursu na vhodného kandidáta se zúčastnilo asi 10 000 kvasarů.“ To za touto galaxiou sa nachádza 10 000 kvasarov? Alebo existuje 10 000 takýchto kombinácii Zem - galaxia - kvasar na jednej priamke?
4) kvasary majú spojité spektrum, z ktorého môže galaktický plyn „vyhryznúť“ absorpčné spektrálne čiary? Ak nie, ako sa potom zistilo, že tieto čiary zodpovedajú plynu v galaxii nachádzajúcej sa pred kvasarom a nie samotnému kvasaru?
5) ako sa určila vzdialenosť popisovanej galaxie a aká je vzdialenosť zodpovedajúceho kvasaru.
Ak mi niekto odpovie, budem rád. Ďakujem.

Odpovědět


nejlépe

CC,2008-05-19 09:50:15

nahlédnouti do originálu, na nějž je tu naštěstí odkaz

Odpovědět

Paní Hromadová

Pavel,2008-05-19 07:25:50

Váš článek jsem nějak obtížně chápal, jeho styl není ke čtěnáři zrovna přívětivý. Alespoň byste mohla hned na začátku napsat, že měřili teplotu reliktního záření (pojem "kosmická teplota" mi skutečně nenapověděl, vocogo). Dále odstavec začínající "Stejný tým překonal rekord..." by bylo vhodné přesunout na závěr (pokud ho vůbec uvádět), v daném místě jen ruší.

Ale nejvíc mi tam chybí vysvětlení, jak vlastně ze spektra zjisili teplotu reliktního záření. Dovedu si představit, že ze spektrá jde odvodit teplotu onoho oblaku (podle šířky absorpčích čar), ale teplotu reliktního záření? Jedině snad, že sledovali excitaci molekul CO způsobenou světlem quasaru z různých vibračních stavů excitovaných reliktním zářením, a z míry excitace těchto vibračních stavů odvodili spektrum reliktního záření. Hádám dobře, nebo to dělali jinak?

Odpovědět


není nic snazšího

janula,2008-05-19 09:35:54

Pavle, snadná věc. Tak si to přehoďte. Nic snazšího. Dejte si tu zmínku o reliktním záření ("Především byla dosud nejpřesněji změřena teplota reliktního záření kosmického pozadí ve vzdáleném vesmíru.") na začátek a tu větu, že se jedná o teplotu nakonec. Tak, jak Vám to vyhovuje. Není nic snazšího.
Já si to dělám u genetických článků taky tak. Jak je tam kekonci monoklonální, nebo molekulárně genetický a nebo dokonce histokompatibilitní, přesouvám si to hned na začátek. Pak hned aspoň vímo čem je řeč.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz