Bakterie přispívají k nezávadnosti a trvanlivosti ovoce a zeleniny  
Nové ošetření potravin vyvinuli v Agricultural Research Service (ARS). Mělo by zvýšit účinnost konvenčních sanitačních metod zaměřených na ovoce a zeleninu.

 

 

Jako mimořádně účinní pomocníci se ukázaly být bakterie Pseudomonas fluorescens 2-79 (Pf 2-79). Ponoření paprik do roztoku obsahujícího Pf 2-79 asi na dvě minuty, prakticky zastavilo množení patogenů.

Mikrobiolog z ARS Ching-Hsing Liao vyvinul a testoval metodu, která staví prospěšné bakterie do zápasu s těmi potenciálně škodlivými. Prospěšné bakterie dokáží utlumit růst těch patogenů, které přečkají klasické fyzikální a chemické metody, jež by měly vést k jejich odstranění z čerstvého ovoce a zeleniny. Patogenní zárodky na ovoci a zelenině jsou totiž významným zdrojem potravou přenosných nemocí nejen ve Spojených státech.

 

Ve Východním regionálním výzkumném centru ARS ve Wyndmooru Liao použil tři prospěšné bakteriální “bojovníky“ k  účasti na boji za vyšší bezpečnost potravin. Ponořil paprikové lusky do vodního roztoku s těmito prospěšnými bakteriemi a testoval jejich účinek na povrchové patogeny, jakými jsou například Salmonella a E.coli O157:H7.

 
Na neošetřených paprikách se přitom populace patogenů dokázala rozmnožit asi stotisíckrát, když byly pouhé dva dny uskladněny při teplotě 20 stupňů Celsia. Ošetření paprik Pf 2-79 růst patogenů potlačilo. Nová metoda by měla ochránit před rozmnožením patogenů do té úrovně, která by už nebyla schopná způsobit onemocnění u člověka. Namočení do ochranného roztoku dokázalo krom toho zastavit růst i dvou druhů bakterií, které způsobují měkkou hnilobu plodů.

 

Zvětšit obrázek
Výzkumníci z ARS identifikovali tři druhy bakterií, které mohou inhibovat růst patogenů na čerstvém ovoci a zelenině. Bakterie byly testovány ponořením paprik do roztoku s prospěšnými bakteriemi. (Credit: USDA)

Pf 2-79 se snadno množí a ochotně kolonizuje různé typy plodů. Protože může růst při nižších teplotách například v chladničce, mohla by být účinná při tlumení patogenů tolerantních k nízké teplotě, jako jsou například Listeria monocytogenes a Yersinia enterocolitica.

 

Liao a jeho kolegové plánují ověření tohoto výzkumu ve větším měřítku. Jejich výzkum bude mít také za cíl identifikaci dalších bakteriálních kmenů, které by mohly být použity spolu s Pf 2-79 k dalšímu zlepšení kvality a bezpečností potravin.

 

Spotřebitelé pak doma snadno odstraní bakterie z ovoce a zeleniny oloupáním, umytím nebo uvařením plodů.


Zdroj: USDA/Agricultural Research Service.

 

 

 



 

Datum: 17.06.2008 07:28
Tisk článku

Související články:

Bakteriální žalobník     Autor: Jaroslav Petr (04.08.2005)



Diskuze:

A sim se ty prospesny bakterie zivi?

Dr Meduza,2008-06-17 19:34:03

Cim se tydle prospesny bakterie na tom ovoci zivi, ze se tam muzou v klidu mnozit?

Odpovědět


josef,2008-06-17 20:09:48

Sím, živí se tím samým co patogenní baktérie. A protože jim sežerou co mohou, tak holt toho patogenům už moc ke spokojenémuživotu nezbývá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz