Ropuchy zabíjejí krokodýly  
Ropucha obrovská (Bufo marinus) proslula v Austrálii jako „třtinová žába“, protože byla cíleně dovezena v roce 1935 z Havaje k likvidaci hmyzích škůdců cukrové třtiny.

 

 

Zvětšit obrázek
Krokodýl Johnstonův požírá ropuchu obrovskou

Žába se vymkla kontrole a stala se ničivým invazním organismem. Táhne Austrálií a drastickým způsobem mění tamější přírodu. Likviduje původní bezobratlé živočichy, kteří jí slouží jako potrava. Vytlačuje původní druhy žab. Ohrožuje i větší obratlovce, protože její kůže je vybavena jedovými žlázami s prudkým toxinem. Živočichové, kteří se pokusí zpestřit si jídelníček ropuchou obrovskou, riskují otravu. Tak padli za oběť ropuše obrovské někteří kunovci. Také některé druhy hadů a ještěrek už zdecimovaly otravy ropuším toxinem. U některých původních australských druhů hadů už pozorovali zoologové evoluční adaptaci. V populaci začínají převládat jedinci s menší tlamou, protože ti nedokážou pozřít velké ropuchy s dávkou jedu schopnou hada zabít.

 


Nejnovější masovou obětí ropuchy obrovské se stali sladkovodní krokodýli Johnstonovi (Crocodylus johnstoni). Od roku 2005 se množí hlášení nálezu mrtvých jedinců tohoto plaza. O příčině není pochyb, protože povodím severoaustralské řeky Victoria postupuje „krokodýlí smrt“ shodným tempem jako invaze ropuch obrovských. V některých lokalitách vymřely od roku 2005 tři čtvrtiny sladkovodních krokodýlů. To může mít nedozírné následky, protože úbytek krokodýlů vyvolá přemnožení jejich přirozené kořisti.

 

Zvětšit obrázek
Mrtvý krokodýl Johnstonův

Zoologové zaznamenali katastrofu krokodýlů Johnstonových v samém počátku. Mrtví krokodýli plavou břichem vzhůru a protože mají spodek těla bíle zbarvený, jsou nápadní i při letmém pohledu z vysoko letících malých letadel a helikoptér. Přesto se nepodařilo rozjet záchrannou akci.

 

„Kdyby něco podobného postihlo velryby nebo nějaké stvoření s velkýma hnědýma očima, byla by veřejnost v pohotovosti,“ posteskl si zoolog Grahame Webb.
Vědci se obávají, že v sušších oblastech, kde je mnohem méně řek a vodních  nádrží, budou následky invaze  ropuch podstatně horší, protože krokodýli a ropuchy se sejdou u vzácných vodních zdrojů ve vysokých počtech. Jedinou nadějí je adaptace krokodýlů na ropuší toxin. Momentálně ale vypadá situace tragicky, protože k jedu jsou nejvnímavější mladá zvířata a hrozí reprodukční kolaps krokodýlí populace.

 

Pramen: University of Sydney

Datum: 30.06.2008 06:12
Tisk článku


Diskuze:

v Amsterdamu začíná svátek vědy

eurostrings08,2008-06-30 08:37:37

Všichni lidé, kteří holdují opravdovým hodnotám -- přírodním vědám -- by měli zbystřit. Do Amsterdamu se dnes sjeli špičky teoretické fyziky na výroční konferenci EUROSTRINGS 2008:

http://www.science.uva.nl/research/itf/strings/amsterdam2008/eurostrings2008.html

Stručný obsah přednášek v českém jazyce naleznete zde:

http://arxiv.bloguje.cz/702147-eurostrings-2008.php

Nejedete do Amstru ? ;-)

Odpovědět


Ehm

Karel Vostal,2008-06-30 09:44:45

Do Amsterdamu nepojedu, protože od pojmem přírodní vědy si představuju i spoustu jiných věcí, které mě narozdíl od tohohle zajímají a aspoň trochu jim rozumím. Tím nesnižuju tenhle obor zkoumání. Jen jsem chtěl upozornit, že ne všechno bádání se točí kolem strun. Každopádně, pro fajnšmekry asi velkolepá událost :)

Odpovědět


ja tam pojedu

filip,2008-06-30 11:41:35

ale bohuzel na to nema vzdelani ale ty obrazky vypadaji jakoby autor navstivil mistni COFFE SHOP :-D

Odpovědět


Superbufo

Xavier,2008-06-30 13:10:13

Tady někdo sněd ropušku.

Odpovědět


No...

asd,2008-06-30 23:16:12

Myslím, že teorie strun je jako ekonomie - pavěda.

Odpovědět


Re: asd

jenda,2008-07-01 11:23:52

pokud tohle jsi schopen rict, tak 'vim', ze Ty jsi paclovek, ktery svetu nikdy nicim neprispeje, naopak, svou existenci je schopen pouze skodit

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz