Tenký led v Severním ledovém oceánu báchorka?  
Satelitní snímky nám umožňují vidět na „vlastní oči“, zda je Arktida zaledněna nebo není.




V roce 2007 bylo pokrytí Severního ledového oceánu ledem tak malé jako nikdy. Svět se začal obávat klimatické změny a medii kurzovaly zprávy o jeho brzkém roztání. V zimě 2007 až 2008 se ovšem led obnovil v rozsahu jaký jsme již mnoho let neviděli. Ze strany alarmistů se ale ozvaly hlasy, že led je tenký a brzy zase roztaje. A tentokrát úplně (např. zde ). Lidé, kteří se označovali za realisty prohlašovali, že led sice úplně neroztaje, ale velikost volné plochy překročí rekordní rok 2007. Jaká je tedy skutečnost asi tak v polovině léta 2008?

zalednění

Satelitní snímek ukazuje zalednění v Severním ledovém oceánu 12. července 2008. Severní pól je označenen v horní části obrázku písmenem N. Rozlišení je 1 km / pixel. Obrázek vpravo je orientační pomůcka k pochopení, která část byla vlevo vyfocena.


Kanada

Satelitní snímek severní Kanady a části Grónska z 2.července 2008.
Zde vidíme rozlišení 4 km / pixel. Zalednění je zřetelně vidět při rozlišení 250 m / pixel.



Na obrázku vidíme kudy probíhá severní cesta, kterou je možné projíždět v letních měsících.


O existenci ledu jsme tedy mohli při rozlišení 250 m / pixel přesvědčit na “vlastní oči” a nejsme odkázáni na to, co nám neobjektivní lidé předstírají. Jaké je zalednění letos v porovnání s předchozími lety ukazuje následunící graf. Z grafu můžeme vyčíst, že zalednění je stále podprůměrné, nicméně je vyšší než v roce 2007. Jaký byl trend se ukáže opět za dva měsíce v září.

graf

Graf zobrazuje rozsah zalednění v miliónech km2. Zdrojem je National Snow and Ice Data Center

Související články:
Zájezd věnovaný změně klimatu uvízl v Arktidě v mocném ledovci

Datum: 15.07.2008 23:15
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Zase jste mimo

Petr Habala,2008-08-05 21:54:56

Opet ukazujete, ze jste hodne nacetl, ale malo pochopil, snazite se poucovat, ale pritom jen ukazujete mezery. Hned druha veta je spatne:
"Každá plocha ledu má svou určitou tloušťku a každý led o určité tloušťce má určitou plochu."

Tyto dve implikace podle vseho neplati, tudiz vase pripomenuti stredoskolske logiky je zcela irrelevantni. Neni vam trapne vytahovat se necim, co spousta lidi zna uz v patnacti, a pritom ani po nekolikerem postu nechapat, ze dokud neukazate alespon jeden argument, ze, cituji, "každý led o určité tloušťce má určitou plochu," tak to tvrdit nemuzete? Zvlast kdyz existuji silne indicie, ze mohou existovat ledove pokryvy, ktere maji tloustku v zasade stejnou, ale plochu silne rozdilnou?

Opet jsme u te zakladni otazky, na kterou odmitate odpovedet. Kdyz jste si tak pekne cetl o logice, urcite tam bylo napsano, ze jakykoliv retezec logickych argumentu, at uz je jakkoliv prospikovany odkazy a latinskymi terminy, je na nic, pokud hned na zacatku mezi predpoklady date neplatny vyrok.

Odpovědět

Dokazování

Igor Turecek0,2008-07-27 12:48:51

Můžeme vytvořit výrok "Led má vlastnost tloušťka (nebo také tenkost)." a výrok "Led má plochu."
Každá plocha ledu má svou určitou tloušťku a každý led o určité tloušťce má určitou plochu.
Můžeme tak vytvořit pravdivou implikaci: „Je-li led tenký, pak má led určitou plochu.“

Logické pravidlo odloučení říká, že přijmeme-li za pravdivé dva výroky, z nichž jeden má formu implikace a druhý je antecedent této implikace, pak můžeme uznat za pravdivý i výrok, který tvoří konsekvent implikace. Tak říkajíc, „odloučíme“ antecedent od celé implikace.

Přijmeme-li výrok „Led je tenký“ a implikaci „Je-li led tenký, pak má led určitou plochu.“ za pravidvé, pak stačí první výrok odloučit, abychom dostali pravdivý výrok „Led má určitou plochu.“
Z logického hlediska stačí hovořit pouze o ploše ledu jako jeho vlastnosti, aby v tom byl zahrnut také antecedent, tj. tenkost nebo síla ledu, a satelitní snímky o rozloze ledu použít jako důkaz.

Pravidlo odloučení patří mezi základní mechanismy vědeckého dokazování. Jiným takovým pravidlem je substituce.

Z praktického hlediska, například pro lodní dopravu, ponorky, zřizování přistávacích ploch apod. je skutečná znalost síly ledu nutná. Ta se zjištuje například bójemi: http://www.crrel.usace.army.mil/sid/IMB/buoysum.htm

Odpovědět

Petr Habala,2008-07-26 13:28:33

1. Ocituji to, co citujete vy:

Petr Habala 20.07.2008 v 11:30 ..... Timto presne se (článek Tenký led ...) dostava na uroven alarmistickych manipulatoru-...“

Obvinit nekoho z manipulovani znamena prohlasit, ze tento dotycny clovek manipuluje, rozumi se zamerne. Ma veta toto vubec nerika. Rika, ze tak clanek zacina vypadat. Opakuji vetu, kterou jste asi pri cteni preskocil: "nikde jsem nenapsal, ze za tim vidim vas umysl; naopak jsem daval jasne najevo, ze jsem to povazoval za nedopatreni." Pokud ani nectete veci, na ktere odpovidate, pak se tezko diskutuje.

2. Jestlize do titulku date bachorka a dale pouzijete "tvrzeni alarmistu", pak jde o silne sugestivni jazyk, ktery uz otaznikem nezachranite. Navic pokud date do titulku otaznik, byva zvykem v clanku formulovat odpoved (viz nize), vy jste ji vyslovne nenapsal, ale obsahem ji naznacujete, i to je neseriozni.

3. Opet se vyhybate odpovedi na zakladni otazku: Kde se vas clanek tyka tloustky zaledneni? Opet odkazujete na graf, ktery mluvi o _rozsahu_, nikolvek tloustce. Opravdu nechapate rozdil? To uz je pak vubec zajimava diskuse.

4. Snad nejzajimavejsi je, ze primo na onech strankach, na ktere odkazujete, je krome snimku zaledneni dokonce samostatne oddeleni pojednavajici o tloustce ledu. Jasne se tam rika, ze letos je led vyrazne tensi nez byvalo zvykem, jsou diskutovany duvody atd. Cetl jste vubec stranky, na ktere se odkazujete? Jestlize ano, proc jste do clanku nadepsaneho "Tenky led bachorka?" nenapsal odpoved, tedy "ano, alarmiste maji vyjimecne pravdu a led je tensi"? Povazujete toto za seriozni jednani?

S kazdou dalsi odpovedi davate jen vic a vic najevo, ze nemate zajem zinformovat ctenare o tom, co skutecne zdroje rikaji. Jestlize v clanku to jeste mohlo vypadat jako nedopatreni, ted uz to opravdu vypada, ze manipulujete zamerne. A rikam to otevrene a s plnym vedomim toho, co pisu, dukazu jste hlavne svymi reakcemi snesl vic nez dost.

Odpovědět


Petr Habala,2008-07-26 13:29:47

Uz podruhe jsem klikl na "Odpovedet", ale udelal se z toho novy prispevek. Jsem zvedav, co se stane ted.

Odpovědět

K hodnovernosti clanku

Petr Habala,2008-07-24 19:56:02

1. Neobvinil jsem vas z manipulovani ctenaru. Napsal jsem, ze clanek do teto kategorie trochu zasahuje, coz je pravda, jak dale ukazi, ale nikde jsem nenapsal, ze za tim vidim vas umysl; naopak jsem daval jasne najevo, ze jsem to povazoval za nedopatreni. Je na vas, jak se k tomu postavite.

2. Cituji titulek vaseho clanku: "Tenký led v Severním ledovém oceánu báchorka?"
Cituji z uvodu clanku: "Ze strany alarmistů se ale ozvaly hlasy, že led je tenký a brzy zase roztaje. A tentokrát úplně (např. zde )"

Za prve, v clanku, na ktery se odkazujete, se vubec netvrdi, ze led uplne roztaje. Pise se tam, ze je zde _moznost_, ze by mohl roztat, a pravdepodobnost uspechu teto predpovedi je tam ohodnocena na skromnych 50:50, cili ani autori teto predpovedi to netvrdi nijak autoritativne - oznaceni "alarmiste" je tedy silne s otaznikem.

Za druhe, vas clanek nikde nevyvraci tuto predpoved, protoze v te citovane se mluvi o polovine srpna, coz jeste nemame. To je ale podruzne, nebot:

Za treti a hlavni, vas clanek se vubec nevyjadruje k tvrzeni ohledne tloustky ledu, dokonce ani v nasledne diskusi jste neprisel s argumentem, ktery by vyvratil ona "tvrzeni alarmistu" oznacena v nadpise za "bachorku". Pisete, ze Osel zasobuje ctenare informacemi z overenych zdroju, ale osobne si myslim, ze kdyz oznacite v nadpise za "bachorku" neco, co pak v clanku nevyvratite, dokonce se k tomu ani nevyjadrite, dobre povesti Osla prilis nepridavate.

Doporucoval jste mi opatrnost v obvinovani autoru. Ja si zase myslim, ze byste mel byt opatrnejsi pri psani uvodu clanku a titulku, o tom vlastne cela tato debata je. Pokud byste videl clanek s nadpisem "tloustnuti evropanu bachorka" a v clanku by se mluvilo vyhradne o tom, ze jsme za poslednich 50 let vyssi, povazoval byste to za korektne napsany clanek?

Mozna by vam take neskodila opatrnost pri predpokladani, ze kdyz s vami nekdo nesouhlasi, tak nutne musi o veci vedet mene nez vy. Muze to byt totiz klidne naopak.

3. K vasim "argumentum":
a) Zamrzavajici plochy jsem videl a to, o cem pisete, znam. Vase vety mi tedy jsou jasne, stejne jako je mi jasne, ze se vubec netykaji toho podstatneho - tedy otazky tloustky nove vznikleho ledu v porovnani s ledem ubyvajicim. Kdyz jsem se ja dival na led, tak jsem si vsiml, ze tvorici led se casto tvori ve vrstve, ktere se relativne tloustkou prilis nelisi na rozsahlych plochach, zatimco led odtavajici ma casto pricny prurez spise klinovity. Toto naznacuje, ze jestlize se nejaka plocha nove zaledni, tak tato vrstva muze byt tensi (a tudiz objem ledu mensi a take rychleji odtaje), nez kdyz je _stejna plocha_ zalednena odtanim puvodne vetsi plochy - tyka se to zejmena oblasti dale od okraje zaledneni. Nemohu to tvrdit s naprostou jistotou,
na par praci o chovani ledu jsem se dival, ale z tech diferencialnich rovnic jsem to nevykoukal (popisovane mechanismy vymeny tepla se zdaji tento nazor podporovat, ale jist si nejsem). Nenasel jsem k tomu ani nic na Internetu, treba jsem hledal spatne. Vzhledem k tomu, ze jste jeste neprisel s jedinym argumentem (stacil by i internetovy odkaz), proc by nove vznikly led mel byt stejne tlusty jako led odtavajici, tak se zda, ze ani vy jste nemel stesti a tato otazka zustava prinejmensim otevrena, jinymi slovy, zadne "bachorky" jste nevyvratil.

Dokonce si myslim, ze existuje argument pro to, ze by "stary" led mel byt tlustsi. Jestlize se totiz na urcite misto ukladal led opakovane v prubehu mnoha let, pak se zda, ze se tezko muze vrstva stejne tloustky vytvorit behem jednoho roku. Cast sice oddriftuje, ale asi ne tolik, aby ledovy prikrov udrzel na tloustce typickeho rocniho prirustku - to by pak totiz musel mit plus minus tuto tloustku led na vetsine stare plochy, coz nema.

b) To, ze je led na jednom miste necekane silny, prilis neznamena, protoze jednim z neprijemnych (z hlediska modelovani) prvku ledoveho pokryvu jsou vyrazne lokalni anomalie. Jeste dulezitejsi vec je fakt, ze v pripade one severni cesty se jedna o oblast, ktera kazdy rok odmrzne a zase zamrzne, tudiz se tloustka prikrovu chova jinak, nez oblasti, ktere byly zamrzle, co pamatujeme, nahle nejsou a pak kratkodobe znovu zamrznou (viz poznamka o opakovanem ukladani vyse) - a o ty prave v te diskusi o Arktide a tlousce ledu jde.

Zda se, ze vas vyse zminene veci evidentne nenapadly, pak se nabizi otazka, nakolik je namiste vase rada, at se nejdriv o veci informuji. Neni to spis naopak?

4. Vzhledem k tomu, ze letos leto prakticky jeste nezacalo (alespon v nasich krajich), by mne osobne neprekvapilo, kdyby led zustal rozlohou velky cele leto a pol na nas nevykouknul. Znovu opakuji, obsah vaseho clanku se mi libi, ale s titulkem bohuzel nic spolecneho nema. Ale sve uz jsem rekl, preberte si to, je to konec koncu vas clanek.

Odpovědět


velikost plochy zalednění versus síla ledu

Igor Turecek0,2008-07-25 11:45:05

Zvolte si jako studium oceánografii.

Odpovědět


velikost plochy ledu versus síla ledu

Igor Turecek0,2008-07-25 17:02:35

Již vaše první věta „1. Neobvinil jsem vas z manipulovani ctenaru. “ není pravdivá.
Cituji: „Petr Habala 20.07.2008 v 11:30 ..... Timto presne se (článek Tenký led ...) dostava na uroven alarmistickych manipulatoru-...“

Také nevím - cituji - „....proc by nove vznikly led mel byt stejne tlusty jako led odtavajici...“

Titul článku s otazníkem „Tenký led v Severním ledovém oceánu báchorka?“ a bez otazníku „Tenký led v Severním ledovém oceánu báchorka.“ jsou významově odlisné. Vycházíte mylně z věty bez otazníku. Vycházíte z mylných předpokladů.

Odpovědět


Graf rozsah zalednění je pravidelně aktualizován

Igor Turecek0,2008-07-26 12:13:35

Graf na odkazu na National Snow and Ice Data Center v grafu Rozsah zalednění Arktidy je - tuším - denně akualizován. Lze na něm vidět, že rozsah zalednění letos sleduje dluhodobější průměr. Je sice stále podprůměrný, ale nedosahuje rozsahu z roku 2007.

Odpovědět

Pane Turečku stejně se nemohu ubránit dojmu,

Karel Malý,2008-07-18 08:32:07

že vaše věta: "V zimě 2007 až 2008 se ovšem led obnovil v rozsahu jaký jsme již mnoho let neviděli," není větou přesně vystihující situaci. Na obrázku na http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/current.area.jpg je vidět, že plocha zalednění podobná té v zimě 2007-2008 byla před čtyřmi nebo maximálně pěti lety. Z toho vyplývají i moje otázky:

1) Kolik let je pro vás mnoho?
2) Případně z jakých jiných zdrojů vycházíte?

Předem vám děkuji za vaše odpovědi.

Odpovědět


Slova a čísla

Igor Turecek0,2008-07-18 09:25:24

Podle toho jak zakotvíte škálu to mohou být plus mínus tři roky nebo 3 až 8 let případně další hodnoty. Na kadý pád ale více jak pár let. Pár let je více jak jeden rok - řekněme 2-3 roky. Představte si, že máte škálu s nulou uprostřed. Probandově odpovědi "ani pro, ani proti" pak můžete přiřadit nulu, odpovědi "trochu" hodnotu 1 nebo -1, odpovědi "středně" hodnotu 2 nebo -2, odpovědi "mnoho" hodnotu 3 nebo -3. Nebo odpovědi "ani pro ani proti" přiřadíte hodnotu 5, poněvadž s nulou se špatně počítá.
Mnohem více naleznete v literatuře
Balcar K., Kožený J.: Slova a čísla: Vliv kontextu na význam verbálních kvantifikátorů, Československá psychologie, 20,5,411-416,1976.
Balcar K., Kožený J.: Slova a čísla: Studie ke škálování verbálních kvantifikátorů,
Československá psychologie, 19,5,447-458,1975.
V těchto článcích jsou také odkazy na zahraniční literaturu.
Vycházím ze stejných zdrojů jako vy. Když během 4 až 5ti let můžete absolvovat vysokoškolské studium, je vám to málo nebo hodně (mnoho)? Sám vidíte, že číslo (počet let) se může od člověka k člověkovi lišit. Je ale individuální zakotvení slov a čísel při určitém problému důležité?
Pokud bych byl stejným šťouralem jako vy, mohl bych se začít ptát co znamená "zalednění jednoho miliónu čtverečních km?" Je to 999 999 nebo 1 000 001? Pro někoho je 10 km2 zalednění málo pro někoho hodně. Nebo které plochy budete počítat za zaledněné? Brzy by jste zjistil, že údaje z NSIDC plavou na vodě. A ničeho by jste se nedopátral.
Podobná námitka vuči mně se tu již jednou objevila. Neodpověděl jsem na ni, poněvadž v kontextu byla napodstatná. A také nevím zda jste to byl vy. Pokud ano, tak vás evidentně problematika škál zajímá. Pro konstrukci škál a kvantifikátorů existuje rozsáhlá literatura. Např. Václav Břicháček: Úvod do psychologického škálování, Psychodiagnostické a didaktické testy, Bratislava, 1978.

Odpovědět


Vše je relativní.

Karel Malý,2008-07-18 17:47:22

Co je jednomu málo, je jinému mnoho. :o)

Neberte mě jako nějakého rýpala, mám vaše články moc rád a velmi pozorně čtu nejen je, ale i vaše trefné příspěvky v diskusích.

To je důvodem proč mě zaujal diskusní příspěvek s odkazem pod vaším článkem, který zpochybňoval vaše "mnoho", (nebyl můj) když jste potom znovu použil stejné slovní kvantifikace, tak jsem se chtěl ujistit, zda jste nečerpal z jiných dat, která jsou nějak výrazněji odlišná.

Děkuji za vaši odpověď a těším se na některý z vašich příštích článků.

Odpovědět


Petr Habala,2008-07-18 22:00:49

Myslim, ze nemate pravdu, a odkazy na literaturu v tomto moc nepomuzou. Vyznam slov "malo" a "mnoho" se zjevne odviji od kontextu (to v tech knihach urcite je take, jedna to ma i v nazvu). Pokud bychom se bavili o studiu, pet let by bylo "mnoho", jak pisete. Clanek ale pojednava o zmenach klimatu, kde se bezne meri na staleti, v tomto kontextu je jeden az dva roky "nic", pet let je "skoro nic" a "hodne" je prinejmensim v radu dvojcifernych cisel, nekdo by mozna cekal i triciferna.
Clovek od cloveka se to samozrejme muze menit, ale pokud vy v tomto kontextu povazujete 5 za hodne, pak jste asi sam. Zkuste se znovu podivat do tech knizek a najit si, jestli autori povazuji za normalni, aby se jako "hodne" oznacovalo mnozstvi, ktere v danem kontextu odpovida nejmensimu dilku na ose x pri vynaseni hodnot. Prijde mi to, jako bychom se bavili o udalostech, ktere cloveka behem jeho cca 80-ti leteho zivota potkaji, a behem tohoto rozhovoru by nekdo oznacil tyden za dlouhou dobu.

Odpovědět


Dojmy a dojmologie

Igor Turecek0,2008-07-19 19:49:39

Moje věta „V zimě 2007 až 2008 se ovšem led obnovil v rozsahu jaký jsme již mnoho let neviděli.“
je spíše hodnotící soud o zážitku – viz sloveso vidět - než popis vývoje nebo změny klimatu.
Alespoň pokud jde o mě, protože jsem v polárních oblastech nikdy dosud nebyl. Možnost podívat se na zaledněný oceán v rozlišení 250 m / pixel bylo pro mě něco nového. Věta vznikla tedy v kontextu subjektivním. A také né v kontextu lidského života, ale v kontextu asi tak od roku 2006, kdy světlo světa spatřil film Nepříjemná pravda doprovázený Al Gorem. Teprve tehdy si toho lidé začali všímat – včetně mě - a zjistili, že v tom filmu jsou nesmysly. Jenže se kolem klimatu rozvinula naprostá hysterie medii, politiků, křesťanské církve a různých hnutí, odměnou Nobelovou cenou, změnami v hospodářství – viz prodej odpustků za neprodukování CO2 - jakou svět snad už dlouho nezažil. A při tom CO2 je v tom naprosto nevinně. Podle mého asi naivního názoru se z nějakého důvodu rozehřívá matička Země. Nedávno jsme byli svědky jak se indická deska podsunula pod pacifickou. K tomu je zapotřebí obrovské energie. Při takových pohybech vzniká obrovské množství tepla. Z oteplených kontinentálních desek se teplo uvolňuje do oceánů. V důsledku toho se oceány ohřívají a v nich rozpuštěný CO2 se uvolňuje do atmosféry. A následují pochopitelně všechny ty další jevy, které se zdůvodňují lidskou existencí a činností. Neviděl bych proto příčinu oteplování v lidské činnosti. K tomu si připočtěte, že 70 procent amerických pozemských meteorologických stanic jsou hrubě zkreslené ve smyslu umělé oteplených údajů (viz http://www.osel.cz/index.php?clanek=3368). Nedávno jsem četl článek o tom, jak jsou údaje z Arktidy z doby studené války zkreslené. Technik pracující na takové základně a která měla monitorovat prostor a hlásit nalétávající rakety ze Sovětského svazu na Juesej (USA) popisoval, že údaje o teplotách se vymýšlely. Nikoho tehdy nenapadlo, že se budou po padesáti letech používat k dokazování oteplení. Lidem na těchto základnách se prostě nechtělo docházet každý den k meteorologické budce, mnohdy vzdálené 150 metrů, poněvadž půl roku tam byla tma a nehořeli nadšením, aby je v té tmě přepadl polární medvěd. A ti se kolem těchto základen rádi potulovali, poněvadž tam nacházeli žrádlo.
Také moje poznámka k článku Poválečné ochlazení moří má na svědomí kýbl – totiž údaje z Nature plavou na vodě - jsem si nevycucal z prstu, nýbrž jsem se opřel o popis jednoho námořníka jak se to dělalo. Pokud to ještě najdu, tak to sem umístím. http://www.osel.cz/index.php?clanek=3655

Kontext tedy není ani v souvislosti se stoletími, nýbrž v kontextu čistě subjektivním. Ale zpátky k „mnoho let“. Namísto „mnoho let“ lze napsat „naposledy před čtyřmi lety“. „Mnoho let“ je hodnota na pořadové škále: Nějaký jev A je větší než jev B, mnoho let je více než pár let. U pořadových škál nelze tvrdit opak. Například všichni víme, že pár let je méně jak mnoho let a nikoliv naopak. Intervalové škály jsou ty různé teploměry nebo cykly (hodiny, letopočty) apod. Už jsem uvedl, že pro mnoho lze zvolit nějaké číslo mezi 3 a 8. Jestliže by to bylo 9, 10, 11 atd let, hovořil bych o desítkách let. Pak o stovkách apod. Nevím jak vy nebo ostatní čtenáři, ale pocitově má devítka blíže k desítce než k osmičce. Už jsme příliš nacvičení myslet v desítkové soustavě. Intervalové škály jsou přesnější. Hodnoty lze sčítat a odečítat a ne jen pouze určit pořadí. Nelze s nimi ale dělit nebo násobit. Nelze říci, že včera bylo dvakrát tepleji jako dnes, když včera bylo 20 stupňů a dnes jenom 10. I když se tak v hovorové řeči mluví. Proč? Jestliže včera bylo nula stupňů Celsia a dnes je 2 Celsia, je dnes dvakrát tepleji jak včera? Asi sotva. U intervalových škál není přesně definován nějaký absolutní nulový bod. Musel by jste pak vzít Kelvinovu stupnici, aby jste mohl teploty násobit a dělit. Celsius dokonce původně nulou označoval bod varu a bod tuhnutí stovkou. Přísně vzato nelze například říci „před čtyřmi lety“ je dvakrát více jak „před dvěmi lety“. V mluvené řeči se to ale říká běžně. Kdybychom věděli, že vesmír vznikl v pondělí, mohli bychom se tak vyjadřovat. Poněvadž ale víme, že pondělek vznikl na začátku týdne, můžeme pouze říce, že čtyři roky jsou více jak dva roky, nikoliv ale dvakrát více.

Souhrnně: Vzhledem k tomu, že oteplování vzniklo 24. května 2006 – byla to premiera filmu Nepříjemná pravda s Al Gorem - a nikoliv před desítkami let, zdají se mi skutečně 4 roky mnoho let. Podle mě to dopadne podobně jako s Dänikem. Vyvolává se rozruch, který stojí na vodě. A stejně jako zkrachoval Dänikenův zábavní park v Luzernu, zkrachuje také ekonomika s odpustky a lidi se budou bavit nějakými jinými nesmysly. Třeba tím, že ochlazováníb Země je zaviněné člověkem. Už jsem o tom četl teorie. A budou se prodávat odpustky za ochlazování. Lidi vyhodí ledničky, obviní eskymáky za to, že rozvinuli ledničkový průmysl a bude to. Katolická církev se rozlítí, že na světě není horšího ksindlu jak eskymáci a svět bude zase v pořádku.

Odpovědět


měření teploty kýblem apod

Igor Turecek0,2008-07-19 21:34:22

slíbený komentář námořního technika ......

Podle něho se hodnoty mohou náhodně lišit až o 10 stupňu Celsia.

I am a retired merchant marine engineer. I made my living on merchant ships from 1966 to 1999, when I retired as Chief Engineer of a 32,000 SHP steam turbine powered container ship.
A ship moves through the water at between 12 knots and 22 knots. (Twelve knots for an old Liberty Ship from WWII, 22 knots fairly representative of new ships.) At even 12 knots, the speed is fast enough to cause turbulent flow of the sea water and thereby prevent a “warm” layer forming along the ship. In addition, very little of the ship is a significant heat source; only the area in way of the machinery spaces. Most of the ship is thermally inert cargo space that may be warmer or colder than the sea temperature. The main cooling water pump (Main Circulator) takes suction through the hull at a depth of 15 feet to 60 feet (depending on the ship) below the surface of the water. In addition, a Main Circulator will pump up to several thousand gallons per minute.
In short, the concept that the water would be heated by a measurable amount is far fetched at best. The statement indicates that assumptions were made about the measurement process and there was no meaningful investigation before these opinions were voiced.
Actually, there is cause for concern in using these numbers. Typically, either alcohol type bulb thermometers or bimetallic type thermometers were used. They were calibrated at the factory before they were installed, but never after that as long as the readings were “close enough”. It was not until the late ‘60s that thermo-electronic (e.g. RTD and Thermister) methods started to enter the fleet. It is to be expected that, particularly with the older readings, each one may be on the order of up to 10 degrees off, with a random distribution.
Regards,
Steamboat Jack
http://wattsupwiththat.wordpress.com/page/12/

Odpovědět


Petr Habala,2008-07-20 11:30:42

Na mnohem se shodneme, i mi je proti chuti ten cirkus kolem oteplovani, jenze stejne tak se mi nelibi, kdyz nekteri jejich oponenti delaji take fauly, dostavame se pak do situace, kdy ani jedna ze skupin nema te druhe co vycitat. Bohuzel se to na Oslovi obcas do tehle manipulativni roviny dostava a tento clanek jiz zacina do dotycne kategorie zasahovat. Argumenty, ktere uvadite (manipulace, casove rady vycucane z prstu atd), znam a uznavam, ale nemaji nic spolecneho s tim, o cem diskutujeme, totiz ze se vas clanek nadpisem i uvodem tvari, ze neco vyvraci, ale ve skutecnosti to nevyvraci. Timto presne se dostava na uroven alarmistickych manipulatoru a prave k tomuto jste se jeste v diskusi nevyjadril.

Tato pachut je asi take duvod, proc nekterym vrta hlavou to "hodne". Akceptuji vas osobni argument, zazitek videt to na vlastni oci je opravdu uchvatny; presto bych ale radil k opatrnosti ve vyjadrovani, uz proto, ze by bylo pekne videt vyrazny rozdil v kvalite argumentace na strane alarmistu a na strane druhe. Vadi mi, ze tomu tak casto neni. Jak uz jsem psal, u vaseho clanku by stacilo prestat predstirat, ze je neco, co neni (tloustka ledu), bude pak z toho pekny clanek o prekvapive rozloze ledu v roce 2008 s uchvatnymi obrazky.

Odpovědět


tloušťka ledu versus plocha

Igor Turecek0,2008-07-20 15:33:07

Už jste měl v životě možnost vidět zamrzající nebo tající rybník déle než 14 dní ? Pokud ne, tak vaši odpověď chápu. Já bydlím v okolí poměrně rozsáhlých vodních ploch a tak mám každý rok možnost vidět, jak to probíhá. Totiž čím více volné plochy, tím tenčí led. A naopak. Čím tenčí led, tím více volné plochy. Současně také souvisí zamrzlá plocha (nebo nezamrzlá plocha) s teplotou a dobou působení mrazu. Čím nižší teplota působí delší dobu, tím zamrzlejší je plocha. A naopak. Čím výšší je teplota a čím déle působí, tím méně zamrzlá je plocha. Co myslíte, jaká musí být teplota, aby se vytvořil led? Já vám to prozradím. U destilované vody to je nula stupňů. U mořské vody to je méně. Poněvadž jste asi člověk z města, tak vám jistě neuniklo, že v zimě se silnice solí. Pokud ještě nevíte proč, tak to je proto, aby sníh nebo led roztál i za mrazu. Solí se proto, aby se nevytvářela pro auta nebezpečná námraza. Vzhledem k tomu, že oceánská voda je slaná a nikoliv sladká, znamená to, že v Severním ledovém oceánu musí mrazy působit déle, aby voda zamrzla než na nějakém rybníku. A teploty musí být také mnohem nižší. V Severním oceánu je věc ještě komplikovanější o to, že v moři existují různé proudy, které zamrznutí brání. Pokud tuto moji odpověď nepochopíte a budete dále tvrdit, že dělám nějaké fauly nebo že někoho manipuluji, tak vám tuto moji odpověď rád zopakuji. Musíte ale k tomu současně napsat, které větě nerozumíte. Když budete psát obecně, je domluva nemožná. Zřejmě vám také unikl článek z května 2008, kde jsem popisoval událost s ledoborcem Kapitán Chlebnikov http://www.osel.cz/index.php?clanek=3618. Tento ledoborec uvízl v Nothern Passage (Severní kanadská cesta) v místech, kde podle ekologů měla být volná hladina. A sice uvízl na týden. Pomohla už jen příroda - vítr, příliv a odliv. Vlastními silami se ledoborec ven nedostal. To znamená, že led v těch místech byl silný. A sice tak silný, že to neodhadli ani zkušení lidé z ledoborce. To jest kapitán a příšlušný důstojník, odborník, jehož úkolem je sledovat aktuální stav zalednění. Než opět začnete rozdávat rozumy o opatrnosti, doplňte si informace. Jak už jste jednou sám napsal, stačilo by přestat předstírat, že víte něco, co není. Tím něčím jsou informace o tloušťce ledu. Podle vás jsem předstíral informace o tlouštce ledu. Podle informací z článku Kapitán Chlebnikov ten led silný byl. A sice neočekávaně silný. Zcela logicky s tím souvisí také informace z tohoto článku, totiž, že Severní cesta zatím podle satelitních snímků neroztála. Údaje ze satelitu a ledoborce hovoří jasnou řečí. Led byl silný a proto ještě neroztál. A led byl silný proto, že teploty byly nižší než loni. Čtenáři Osla jsou zásobeni ověřenými informacemi z původních zdrojů a nikdo z jeho autorů čtenáře nemanipuluje. Pomlouvání autorů z manipulování čtenářů - no, na vaší straně bych si to rozmyslel a byl opatrnější.

Odpovědět

Tloušťka ledu

Igor Turecek0,2008-07-18 00:07:21

Pokuste se na internetu nalézt podvodní fotografie mořských ledovců. Pochopíte, že led v Arktidě nemůže být všude stejně silný.
Odvážíte se také jít bruslit na rybník, který není zcela zamrzlý, nýbrž jen z 15ti procent? Velikost volných ploch a síla ledu spolu souvisí. Čím více je volné plochy, tím tenčí je led.

Odpovědět


Petr Habala,2008-07-18 21:51:04

Ne zcela. Zalezi totiz na tom, jestli je ten led novy a pribyva, nebo stary a ubyva. Vypada opravdu srandovne, kdyz nadpis mluvi o tloustce ledu, rekne se v uvodu, ze se vyvraci namitka alarmistu o tloustce ledu, a pak je cely clanek o plose. Myslim si, ze kdybyste takovyto trik nasel v clanku nejakeho alarmisty, i vy byste jej (opravnene) oznacil jako manipulatora.
Coz takhle proste zmenit nadpis a vynechat ten uvod? Bude z toho dobry clanek.

Odpovědět

Jak souvisí

Jan Koucký,2008-07-17 03:38:55

tlouška ledu s tím, co ukazuje satelit? Led může mít po celé ploše Arktidy tloušťku jen několika centimetrů - a ze satelitu se nepozná nic. Článek žádná měření tlouštky nezmiňuje.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz