Léky proti HIV nenahradí kondom  
Velké pozdvižení vyvolala letos švýcarská federální komise expertů, kteří hodnotili rizika přenosu viru HIV a došli k závěru, že HIV-pozitivní lidé nemusí při pohlavním styku používat kondomy. Podle švýcarské komise stačí, když pacientům zabere léčba a srazí množství viru HIV v jejich těle na dostatečně nízkou úroveň. Komise prohlásila léčené HIV-pozitivní osoby za „pohlavně neinfekční“. Nejnovější analýzy australského epidemiologa Davida Wilsona z University of South Wales v Sydney dokazují, že doporučení švýcarské komise může během deseti let zvýšit nárůst počtů HIV-pozitivních osob na čtyřnásobek.

 

Pietro Vernazza: „HIV- pozitivní lidé, kteří se podrobují antiretrovirové léčbě, nejsou při pohlavním styku infekční. Nemusí používat kondomy.“

Wilson vyšel ze skutečnosti, že HIV-pozitivním lidem klesne po léčbě protivirovými preparáty koncentrace viru HIV zhruba na deset virových částic v mililitru krve. Pro oddálení nástupu choroby AIDS představuje takový pokles v počtu virů významný úspěch. Pokud by však měl takový člověk nechráněný pohlavní styk, nelze se stoprocentní jistotou garantovat, že se od něj jeho partner nenakazí. Při stu nechráněných pohlavních styků do roka by  se objevilo mezi deseti tisíc párů homosexuálních mužů 3 524 nově infikovaných osob. Mezi 10 000 heterosexuálními páry by se za stejnou dobu nově nakazilo 425 žen a 215 mužů.

Bulletim

Kontroverzní článek publikovaný v Bulletin of Swiss Medicine, pod nímž jsou podepsané nejvyšší švýcarské autority na AIDS: Pietro Vernazza, president švýcarské federální komise pro HIV/AIDS, Markus Flepp, president subkomise klinických a léčebných aspektů HIV/AIDS z federálního úřadu veřejného zdraví, a další. experti. (Celý text článku je ke stažení ZDE)

„To je zhruba čtyřnásobek počtu nových případů infekce virem HIV, než jaký pozorujeme v populaci, která se rovněž léčí protivirovými preparáty a navíc používá kondomy,“ vysvětluje

 

Wilson závěry své studie zveřejněné prestižním lékařským časopisem The Lancet.
„Užívání protivirových léků samo o sobě může zvýšit ochranný efekt kondomů,“ tvrdí australský odborník na problematiku HIV a AIDS Jonathan Anderson z melbournské Carlon Clinic. „Wilsonova studie odhaluje rozsah katastrofy, jaká nás čeká, pokud v roli klíčových  preventivních prostředků nahradíme kondomy protivirovými léky.“

 

David P Wilson: „Důsledky rozhodnutí švýcarské komise mohou být děsivé. Během deseti let může vzrůst počet HIV-pozitivních osob na čtyřnásobek.

Wilson nepopírá, že užívání antivirových léků dramaticky snižuje pravděpodobnost, s jakou dojde k nákaze při nechráněném pohlavním styku. Švýcaři se však podle něj dopustili fatální chyby, když zaměnili nízkou pravděpodobnost nákazy za stoprocentní bezpečnost nechráněného pohlavního styku s HIV-pozitivní osobou. Nevzali do úvahy skutečnost, že když se aktivita s velmi nízkým rizikem znovu a znovu opakuje,  výsledné riziko už zanedbatelné není.

 

„Závěry formulované švýcarskou komisí měly logicky za následek, že HIV-pozitivní lidé přestali používat kondomy,“ říká Wilson. „My jsme ukázali, jak děsivé to může mít následky  především pro přenos viru mezi homosexuálními muži.“

 

Výsledky Wilsonova teoretického epidemiologického modelování potvrzuje nepřímo i vývoj za posledních deset let v Británii a Austrálii. V těchto zemích se HIV-pozitivní lidé léčí protivirovými preparáty a přesto tam prudce vzrostl počet nově nakažených osob. Podle Wilsona se na tom podílí i mylné přesvědčení HIV-pozitivních lidí, že díky léčbě získali nad infekcí kontrolu a nemusejí už proto používat při pohlavním styku kondomy.

Datum: 01.08.2008
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz