Obří srážka kup galaxií  
Nová pozorování kupy galaxií, známé jako MACSJ0025.4 1222, pomocí kosmických teleskopů Hubble a Chandra, ukázala výsledek obří srážky, při níž se oddělila temná hmota od normální.ˇ

 

 

Zvětšit obrázek
Kupa galaxií MACS J0025.4-1222 (kombinovaný snímek HST a Chandra). Kredit: NASA, ESA, CXC, M. Bradac (University of California, Santa Barbara), and S. Allen (Stanford University)

Astronomové získali nezávislé potvrzení podobného jevu nazvaného „Bullet Cluster“, který byl pozorován již dříve (21. srpna 2006; článek: Chandra pozorovala temnou hmotu). Také se ukázalo, že „Bullet Cluster“ nebyl výjimkou, a že dřívější výsledky nebyly produktem nějaké neznámé chyby. Takové objevy pomáhají odpovědět na rozhodující otázku, zda temná hmota ovlivňuje sebe i své okolí jinak než gravitační silou.

Zvětšit obrázek
Maruša Bradač (UC, Santa Barbara)

Stejně jako originální „Bullet Cluster“, i MACSJ0025 se vytvořil po neuvěřitelně energetické srážce dvou velkých kup galaxií. Do jisté míry může být MACSJ0025 považován za předchůdce „Bullet Cluster“. Poněvadž leží v mnohem větší vzdálenosti od Země (5,7 miliardy sv. l.), muselo ke kolizi dojít dávno před „Bullet Cluster“ (3,8 miliardy sv.l.).

 

Z Hubbleových snímků ve viditelném světle byli astronomové schopni odvodit celkovou distribuci hmoty - temné i normální. Hubble používal pro mapování temné hmoty techniku známou jako gravitační čočka. Na Hubbleových snímcích kupy galaxií MACSJ0025 ve falešných barvách je temná hmota modrá.
 
Podstatný rozdíl mezi „Bullet Cluster“ a novým systém je, že MACSJ0025 neobsahuje „„bullet“ („střelu“) - husté plynné jádro, jasné zářící v rentgenu. Přesto je množství energie spojené s gigantickou srážkou MACSJ0025 téměř tak extrémní jako u „Bullet Cluster“.

 

Rentgenová observatoř Chandra umožnila astronomům přesně zmapovat normální hmotu, která většinou existuje ve formě horkého plynu, který jasně září v rentgenu, protože je gravitací stlačen a ohřát na teplotu asi 100 miliónu stupňů. Na snímku kupy galaxií MACSJ0025 ve falešných barvách je normální hmota růžová.

Dvě obří kupy galaxií (každá téměř biliardkrát hmotnější než naše Slunce) se k sobě před sloučením přibližovaly rychlostí milión km/h. Po srážce došlo ke zpomalení horkého plynu v obou kupách, ale temná hmota prošla přímo skrz tuto „bouračku“.

 

 

animace

Animace srážky kup galaxií. Jednotlivé galaxie jsou bílé a žluté a intergalaktický plyn je červený. Kredit: S.Allen/Stanford; M.Bradac/UC Santa Barbara

 

Na kombinovaném snímku z Hubbla a Chandry je zřetelně oddělená „růžová“ a „modrá“ hmota, což podle vědců poskytuje dostatečný důkaz existence temné hmoty ve vesmíru. Rovněž to podporuje názor, že částice temné hmoty se navzájem ovlivňují jen velmi málo nebo vůbec ne (mimo gravitaci).

 

Zvětšit obrázek
Steve Allen (Stanford University)

Jedním z cílů moderní astronomie je provést kompletní „inventarizaci“ hmoty a energie ve Vesmíru. Jen 4 % Vesmíru tvoří známý, viditelný materiál, zbývajících 96 % je označováno jako temná hmota (23 %) a temná energie (73 %). Poslední výsledky pozorování – nejen MACSJ0025 - tyto závěry potvrzují.

Výsledky této studie budou publikovány v aktuálním vydání Astrophysical Journal.

 

Mezinárodní tým astronomů vedou Maruša Bradač (University of California, Santa Barbara) a Steve Allen (KIPAC - Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology at Stanford University a SLAC - Stanford Linear Accelerator Center, Stanford, Kalifornie). Dalšími spolupracovníky jsou: Tommaso Treu (UCSB), Harald Ebeling (University of Hawaii), Richard Massey (Royal Observatory Edinburgh) a R. Glenn Morris, Anja von der Linden a Douglas Applegate (KIPAC).ˇ

 

Zdroj: ScienceDaily, Hubblesite

 

Datum: 01.09.2008 07:37
Tisk článku

Související články:

Webb pozoroval dávnou, záhadnou a zcela nemožnou galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2024)
PEARLSDG je galaxie, jaká by neměla existovat     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2024)
Jasné trpasličí galaxie na úsvitu vesmíru prověří temnou hmotu     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2024)
Ani elipsy, ani spirály: Rané galaxie připomínaly housenky     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2024)
Objevení Velkého prstenu v hlubokém vesmíru přidělalo vrásky kosmologům     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2024)



Diskuze:

spatna radka...

Frantisek Vrata,2008-09-01 22:54:16

To melo byt pod prispevkem pana Wagnera...

Odpovědět

Dekuji

Frantisek Vrata,2008-09-01 22:52:59

Dekuji za link, stavate se mym nejoblibenejsim autorem, na urovni pana Grygara.

Odpovědět

Podrobnější vysvětlení

Vladimír Wagner,2008-09-01 08:12:51

toho, jaké jevy a proč nám umožňují pomocí srážek kup galaxií prokázat existenci temné hmoty je možno najít na: http://hp.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/temna/Temnahmotavesmir.pdf

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz