Arktický mořský led na dosud nejnižší úrovni  
Arktický mořský led letos zřejmě dosáhl své dosud nejnižší úrovně, když se vzhled letního ledového pokryvu Severního ledového oceánu přiblížil k rekordnímu minimu minulého roku, navíc s celkově tenčí vrstvou ledu.ˇ


 

Zvětšit obrázek
„Existují již náznaky, že takové druhy, jako je lední medvěd, pociťují negativní účinky toho, jak klimatické změny narušují ledový pokryv, na který spoléhají,“ říká doktor Martin Sommerkorn (WWF-Canon / Jack Stein GROVE)

Konečná čísla minimální plochy ledového pokryvu pro rok 2008 jsou očekávána v podstatě každým dnem, ale již nyní „flirtují“ s loňským rekordně nízkým výsledkem, který byl 1,59 miliónů čtverečních mil (4,13 miliónů čtverečních kilometrů).

 

Plocha ledu ubývá
„Vezmete-li v úvahu ještě sníženou tloušťku vrstvy ledu, bude tento rok celkově méně ledu v Arktidě, než v kterémkoliv jiném roce od té doby, co jsme začali s monitoringem,“ řekl Martin Sommerkorn, Senior Climate Change Advisor mezinárodního arktického programu WWF.

 

Zvětšit obrázek
Minima arktického mořského ledu v září 1982, 2005 (čárkovaná čára) a 2007. Plná čára ukazuje průměr z minimální ledové pokrývky z let 1979-2000.


„Je to také první rok, kdy jak Severozápadní cesta nad Severní Amerikou, tak Severovýchodní cesta nad Ruskem zůstaly bez ledu,“ pokračuje doktor Sommerkorn. “Pokračující úbytek staršího, silnějšího ledu znamená, že Arktický ledový pokryv každým rokem následuje trend omlazování a ztenčování. Oblast s ledem, který je alespoň pět let starý, klesla o 56 procent mezi lety 1985 a 2007. A ještě starší led v podstatě zmizel.“

 
Globálně vzato, nová čísla jasně ukazují, že Arktida prožívá pokračování zrychleného sestupného trendu. „Očekáváme, že rok 2008 bude buď nejnižším, nebo druhým nejnižším rokem ve smyslu plochy letního ledového pokryvu,“ řekl doktor Sommerkorn.

„To znamená, že se nám po sobě sešly dva roky s rekordně nízkým ledovým pokryvem od té doby, co jsme začali zaznamenávat rozlohu ledové vrstvy na arktickém moři a pokračuje tak trvalý katastrofický sestupný trend.“

 
„Již existují zjevné známky toho, že některé zvířecí druhy, jako je například lední medvěd, pociťují negativní účinky toho, jak klimatické změny nahlodávají ledovou platformu, na které tito savci žijí. Tyto změny působí i na lidi, jejichž živobytí tradičně závisí na zdravém fungujícím ekosystému Arktidy.“

 

 

Zvětšit obrázek
Mroži nacpaní na pobřeží Čukotky daleko na východě Ruska. (WWF Russia/Polar Bear Patrol/ V Kavry)

Ohrožení jsou i mroži
Daleko na východě Ruska má mizející arktický led katastrofický vliv i na mrože. Donedávna byl každé léto rozptýlený mořský led obvykle přítomen v Čukotském moři, a to na dohled nejzazšího severovýchodního okraje Asie, a mroži žijící v těchto oblastech byli schopni na tomto ledu odpočívat, když se vydávali na cesty za potravou. Ale nyní tento led ustoupil do hlubší vodní zóny a nechává tu moře během léta úplně bez ledu. Mroži nemohou získávat potravu v tak hluboké vodě, takže jsou nuceni k shlukování se na lovištích při plážích čukotského pobřeží.

 

Zvětšit obrázek
Graf kolísání březnové a zářijové ledové pokrývky z jednotlivých let. Čára padající hluboko pod graf ukazuje rekordní minimum ledového příkrovu z konce minulého léta. Jak asi bude graf pokračovat letos?


Tato příbřežní loviště jsou pak extrémně přeplněná, což vede k tomu, že zvířata často umírají, když se při panice a pokusu o útěk derou jeden přes druhého. Extrémní koncentrace mrožích stád nejenom vede k omezení potravních zdrojů, ale vznikají také ideální podmínky k šíření infekcí.
V loňském roce bylo pracovníky WWF a dobrovolníky napočítáno více než tisíc uhynulých mrožů na pouhých 350 kilometrech pobřeží. Nepřítomnost ledu v blízkosti pobřeží také způsobuje, že moře je zde bouřlivější a jak mroži plavou dále v těchto bouřlivých vodách, aby našli potravu, tak někteří umírají vyčerpáním.

 


„Arktida je klíčovým faktorem ve stabilizaci globálního klimatu,“ řekl doktor Sommerkorn. „Arktický led je jako zrcadlo odrážející sluneční teplo zpět do vesmíru. Jak led mizí, arktické vody absorbují více tepla, a to přidává další stupínky ke globálnímu oteplování. Lokální oteplování Arktidy také brzy uvolní více skleníkových plynů, které zde byly dříve „uzamčeny“ v trvale zmrzlé půdě.“ˇ

 

Zdroj: World Wildlife Fund

 

 

Autor: Ota Beran
Datum: 17.09.2008 05:57
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Trošku zavádějící

Jaroslav Petr,2008-09-25 03:33:35

Letošní úbytek ledu v Arktidě byl výrazně menší než loňský! Vyplývá to zdat NASA. Nature o tom píše následující: Sea-ice cover in the Arctic has reached its annual low — and not broken last year's record of the smallest ice extent since satellite records began, says the US National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado.
Ice cover began to grow again from 10 to 14 September after bottoming out at 4.52 million square kilometres, the centre says. That's 9.4% more ice than last summer's minimum. Contributing factors include the fact that there were fewer warm days in the Arctic region this year than last, and also that winds blew in different directions instead of packing the ice together into a small area.

Odpovědět


Ale jenom trošku.

Ota Beran,2008-09-25 10:30:00

Je otázkou, zda se dá říci že úbytek ledu byl výrazně menší v případě necelých deseti procent nad loňské rekordní minimum. To že oproti minulým letům k snižování ledovcové pokrývky dochází je fakt, který se tu objevil i v diskusi. Zde je odkaz na graf:http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png

Je trošku ošidné vzít si rekordní minimum a nárůst necelých deseti procent prezentovat jako výrazný obrat k lepšímu. Trošku mi to připomíná projev bývalého ministra vnitra Rumla, který prohlásil, že dynamika nárůstu zločinnosti zvolnila svůj růst a tak je vlastně policie úspěšná.

Odpovědět

jiný článek na Oslu

Kája Novák,2008-09-22 12:11:40

zajímavé hlavně v porovnání s článkem na Oslu (kde někdo dělal ramena):
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3768

Odpovědět

Máte to špatně

Pavel Táborský,2008-09-18 12:02:16

Pan profesor z hradu přece říkal, že ledovce tají jenom ve filmech Ala Gorea.
Tak co tady alarmujete?
:-)

Odpovědět

Dyson o oteplovani

Dagmar Gregorova,2008-09-17 20:52:31

Odkupim za rozumnu cenu kusok, lokalne pouzitelneho globalneho oteplenia. Akosi sa nam tu prudko ochladilo...
Ale vazne: Odporucam septembrove (září) cislo casopisu Vesmir a clanok:
Kacířské myšlenky o vědě a společnosti
O potřebě heretiků
Freeman Dyson
(Freeman John Dyson (1923) is an English-born American theoretical physicist and mathematician, famous for his work in quantum field theory, solid-state physics, and nuclear engineering.)
http://www.youtube.com/watch?v=JTSxubKfTBU
http://www.youtube.com/watch?v=k69HUuyI5Mk

Odpovědět

Zajímavé.

Ládík Moravský,2008-09-17 14:45:10

Jakoby Beringovou úžinou pouštěl někdo teplou vodu k pólu. V tom nemá prsty GO, ale mořské proudy ...

Odpovědět


Obdivuhodný ostrovtip

Duke,2008-09-27 11:59:02

Nějak mi přitom uniklo, kdože k sevenímu pólu to tu teplou vodu pouští. Že by agent s teplou vodou?

Domnívám se že globální oteplování je přirozenějším vysvětlením.

Odpovědět

Ako bude graf zaladnenia vyzerat letos?

Tomas Habala,2008-09-17 10:59:02

Takto: graf ukazujuci zaladnenie Arktidy v realnom case:
http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz