Proč papež nerad kondomy  
Co napsala k papežově kondomovému skandálu Debora MacKenzie pro Short Sharp Science, úderný blog popularizačního serveru par excellence New Scientist?

 

Když papež Benedikt XVI. letěl letos v půlce března do kamerunské metropole Yaoundé na svůj první úřední výlet do Afriky, vyjádřil se v tom smyslu, že AIDS je drama, které nemůže být překonáno šířením kondomů a že to jsou naopak kondomy, které celý problém s AIDS zhoršují.

 

Papež, který poslední dobou medializuje Vatikán asi jako stádo opilých slonův porcelánu, prakticky okamžitě čelil tsunami kritiky odborné veřejnost, představitelů mnoha států i odvážnějších hlasů své vlastní organizace.

 

UNAIDS, dceřiná organizace Spojených národů zaměřená na globální pandemii AIDS zareagovala bleskovou rychlostí. Podle nich je umělohmotný kondom pro muže nejúčinnější dostupnou technologií omezující sexuální přenos HIV. Přesně to samé navíc platí i pro celou řadu mnohdy zákeřně skrytých pohlavně přenosných infekcí.

 

Je papež z jiného světa? Nebo je to hlupák? Nevzdělanec? Patrně ani jedno. Ví snad něco, co my nevíme? Ani to ne. Jeho hlášku odsoudili odborníci i praktičtí zdravotníci celého světa. Realistická prevence přenosu HIV při pohlavním styku je podle nich naprosto klíčová při snaze omezit globální nástup pandemie AIDS.

 

Ještě to není tak dávno, co lidé s virem HIV umírali během pár let. Dneska je to ale jinak. Máme k dispozici relativně účinné protivirové léky a už je dostávají i chudí Afričané, kteří dnes představují největší skupinu lidí nakažených HIV. Mnozí z nich díky těmto zázračným lékům najednou přežívají o desítky let déle. Je to jistě triumf medicíny a vítězství humanismu, ale zároveň se z nemocných stávají nebezpeční bacilonosiči, kteří při nechráněném sexu nakazí spoustu dalších obětí.

 

Statistika je dost hrozivá. UNAIDS odhaduje, že roce 2007 se nově nakazilo AIDS kolem 2,7 milionu lidí. 45 procent z nich jsou mladí lidé mezi 15 a 24 lety. V této skupině hrozí větší riziko nákazy dívkám. UNAIDS přitom mluví s podporou reálných dat z reálného světa. Vědci v řadě studií prokázali, že kondomy skutečně významně omezují šíření virů.

 

O co se tedy opírá papež? Jen o zatvrzelou katolickou doktrínu. Katolická církev totiž káže, že lidé musí provozovat sex pouze v rámci manželství, tudíž pod kontrolou víry, a to bez jakékoliv antikoncepce, aby vždy mohlo dojít k plození nových oveček do lůna církve. Antikoncepční vynálezy podle oficiální věrouky povzbuzují nemanželský sex, protože omezují jeho nepříznivé následky. Konzervativci trvají na tom, že kondomy vedou k neřestnému sexu a intenzivnějšímu šíření AIDS.

 

Takové středověké myšlenky nejhrubšího zrna jsou ale zcela mimo realitu. V některých případech snad může kondom hrát roli jazýčku na misce vah, když se nějaká dvojice odhodlává k sexu. Zdravotní prospěch kondomů je ale zcela univerzální. Přes veškerá kázání světa jde mužům a ženám této planety především o sex. Mladé ženy v kamerunském Yaoundé obvykle nejsou v pozici, že by mohly odmítat sex. Kondomy, které tolik vadí hlavě katolíků, jsou jejich jedinou nadějí proti bezcitným retrovirům. Kondomy jim dávají slušnou šanci vyhnout se smrtící nákaze a uchránit před ní i děti, které budou rodit.

 

Benedikt ale je, stejně jako jeho předchůdci brojící tak jako on proti kondomům, v pasti své vlastní víry. V popisu práce nemá popularizaci vědeckých pravd, ale prosazování katolické věrouky. V tuhle chvíli se asi nedá čekat, že by Vatikán svoje stanovisko nějak zásadně změnil.

 

Když papež tvrdí, že kondomy zhoršují AIDS, jistě to nedělá kvůli nějakým tajným informacím, které zbytek světa nezná. Jenom se, snad i v dobré víře, drží své oficiální stranické linie. Vědci ale říkají něco zásadně jiného. Kondomy brzdí HIV.

 

Papež asi není veden pohnutkami masového vraha, i když právě takové důsledky jeho slova prodchnutá vírou mají. Blyštivá stavba víry pro něho očividně znamená víc, než lidské životy. Podle papežových slov křesťan nesmí mlčet při setkání s násilím, chudobou, hladem, korupcí nebo zneužívání moci.

 

Jenže mlčet tváří v tvář chladně vražedné ideologii by neměl ani vědec.

 

Prameny:
Short Sharp Science 19.3. 2009. (Pro Osla přeložil a upravil S. M.)

Datum: 01.05.2009
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:

hm

Palo Priezvisko,2012-01-18 16:02:24

je to ko*ot

Odpovědět

Vám asi blízké není

Blažej Zelinka,2009-06-16 20:55:13

Jsem věřící,nejsem ateista.Pokud se na konci svého života dozvím,že posmrtný život neexistuje a alespoň částečné dodržování zásad katolické morálky bylo pro mne zbytečné,nijak mne to nerozhodí. Psát a diskutovat zde můžeme díky tomu,že naši rodiče měli úctu k našemu nenarozenému životu. Potraty zavedl a vědecky zdůvodnil tolik pranýřovaný a odsuzovaný (z jiných důvodů) minulý režim -tuším v roce 1957. Mohli žít lidé nenávidění,milovaní,(ne)prospěšní,kdo ví?

Odpovědět

Křesťanům jde více o víru jak o lidi

Petr Balcar,2009-05-11 14:53:20

Kdysi jsem se mylně domníval, že křesťanům jde o lásku k bližnímu svému a excesy jsou vyjímky potvrzující pravdoláskové pravidlo. Toto je široce propagovaný PR obraz. Jak to vypadá ve skutečnosti? Jsi nevěřící? Pak se zhroutíš a do pekla s tebou. Jsi hříšník, ale věřící? Po pokání ti bude odpuštěno a dojdeš spasení. Leitmotivem není ochrana života jednotlivce, ale "záchrana" rozuměj spasení lidské (věřící) duše.
Jak s tím souvisí komdomy? Jednoduše : nenapravitelnému hříšníkovi přece netřeba mimomanželský sex usnadňovat, ale označit ho minimálně za promiskuitního, lépe za hříšného a co nejrychleji hříšníka odeslat tam kam patří : do horoucího pekla věčného zatracení. Středověk jak vyšitý, jen v jiném kabátě. Inu "hodní" křesťané. Add absurdum: Kdo nevěří s námi, nevěří proti nám. A je potřeba postarat se o jeho potrestání. Nejlépe ještě na zemi, co kdyby to u posledního soudu viděli jinak. Odtud pak vanou legistlativní větry typu nulové tolerance, třikrát a dost, ... .
Výroky papeže jsou dalším kamínkem do mozaiky o znasilňování reality a kontrolu nad lidskou sexualitou, vědomím, uplatňivání emocionálního vydírání, manipulací se svědomím.

Odpovědět

Trochu OT: spočítejte si svůj index

Radim Dvořák,2009-05-04 19:03:49

http://www.youtube.com/watch?v=jCX0JJ16dFM&feature=related

Odpovědět

RE: Je vůbec nějaké srovnání?

Martin Man,2009-05-04 15:35:33

Samozřejmě že používání kondomů šíření HIV nezastaví. Pouze sníží riziko přenosu při správném použití.
Kondomy rovněž nijak nepodporují zdrženlivější a opatrnější chování. Na informovanost o HIV, jeho přenosu a důsledky by se nemělo zapomínat. Stejně tak by měli být kampaně zaměřené na věrnost a sexuální zdrženlivost.

Dejte si sami otázku.. Váš syn potká na dovolené v Thajsku krásnou ženu se kterou se to vyvine opravdu slibně. Dejme tomu že bere antikoncepci a nemá běžné sexuálně přenosné nemoci. Jediné co není jasné je, zda má či nemá Aids. Pro sex s ní je zcela rozhodnut.

Doporučíte mu, ať si vezme kondom?

My tady nemluvíme o lidech, kteří by se do takového dobrodružství nepustili. Mluvíme tu o lidech, pro který je mimomanželský styk zcela běžný. Jistě, osvěta, informovanost a zvyšování morálky ponese své ovoce 1000x účiněji než kondomy. Ale to neznamená, že by se ty kondomy měli plošně zakázat a odvrhnout jejich používání.

Jsme lidi.. a jestli tu někdo má čisté svědomí, tak ať zkusí být více upřímný.

pokud by to někoho zajímalo, článek o srovnání thajska a Filipín a zdrojích odkud se čerpalo naleznete třeba zde:
http://oslik.wordpress.com/2009/03/19/tyden-kondomy-proti-aids-nepomahaji/

Odpovědět


Tento Zdroj informací ...

Petr Balcar,2009-05-11 14:19:05

... máme považovat za objektivní?
Už jen formulace nadpisu "KONDOMY PROTI AIDS NEPOMÁHAJÍ" je ála Blesk a s objektivitou pracuje tendenčně. Kdyby byl formulován jinak "Samotné kondomy proti AIDS nepomůžou" , pak by se s ním dalo souhlasit, ale podobným pisatelům, přes rétorickou starost o lidské životy, nejde o lidi ale o dodržování dogmatu.

Odpovědět

Je vůbec nějaké srovnání?

Marcel Faust,2009-05-04 09:05:15

Narazil jsem na jedno srovnání v křesťanských kruzích.
Dvě země, které řešili problém šíření HIV/AIDS různě. První země se mocně vrhla na kondomovou kampaň, kterou nasadila proti šíření HIV. V té době bylo v této zemi nakažených virem HIV něco přes stovku. Ve druhé zemi měli stejný problém. Rozjeli celostátní kampaň na manželskou a partnerskou věrnost a za sexuální odpovědnost -> kondomy se lidem do hlav necpali. Nakažených bylo v té době přes stovku. Dnes po 20 letech od obou kampaní je stav nasledující. V první zemi je nakažených přes 3/4 milionu ve druhé přes 11 tisíc.
Můžeme zpochybnit toto srovnání jako nerelevantní, ale taky se můžeme nad tím zamyslet, jestli nakonec křesťané nemají pravdu: Že šíření HIV kondomy nezastaví- spermie je mnohonásobně menší než vir HIV.

PS:Druhá země Filipíny cca 80 mil. obyv.
První země Thajsko cca 60 mil. obyv.

Odpovědět


ale trend je opačný, než by ste to chceli vidieť

Dagmar Gregorova,2009-05-04 15:26:35

Neviem, prečo sa diskusia „zvrhla“ na Áziu a hľadajú sa akékoľvek „vhodné“ argumenty.

Áno, máte pravdu, že v „zlom“ Thajsku je HIV situácia podstatne horšia, ako v „dobrých“ kresťanských Filipínach. Ten trend je však v súčasnosti opačný.

Neuvádzate zdroje svojich informácií, ja Vám k danej téme ponúkam informácie aj so zdrojmi:
Mapa, na ktorej vidíte, že v Thajsku sa situácia zlepšuje, napriek tomu, že je obklopená krajinami s opačným vývojom:
http://siteresources.worldbank.org/INTEAPREGTOPHIVAIDS/Resources/HIVAIDS_Epidemic_in_EAP.jpg

Ďalšie vysvetlenie príčin tohto rozporu možno objavíte na stránke:
http://www.peripheries.org/2008/07/21/hiv-thailand-versus-the-philippine/
z ktorej si dovolím citovať:
And did condoms failed in Thailand? Thanks to the “Condom King” (Senator Mechai Viravaidya) and its ‘100% condom’ program in brothels and national awareness campaigns, by the end of 2005, national HIV prevalence was 1.4%, down from 1.8% in 2003 and more than 2% a decade earlier.
Meanwhile, in the Philippines, HIV prevalence is on the increase, slowly but surely.

A údaje z ďalšej stránky: http://www.un.org/womenwatch/daw/csw/hiv.htm
According to studies in late 80’s, 43% of 15-19 years old girls in Thailand, 24% in Indonesia, 20% in Sri Lanka and 18% in Philippines were using some form of family planning, including traditional methods. However, adolescents are seeking abortion in rising numbers in India, Thailand, Nepal and Philippines. In one centre at Manila, there are 6 requests for abortion everyday.
Abortion je potrat a Manila je hlavné mesto „dobrých Filipín... to len ak by ste chceli poukazovať na pozitívny vplyv kresťanstva a zakazovať antikoncepciu....

A z relatívne nedávnych správ – z konca roku 2008 si dovolím len narýchlo nájdené info:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/132800.php
Increasing Number of HIV/AIDS Cases Recorded in Philippines, Official Says
[Dec 11, 2008]
The Philippine's Department of Health has recorded an 84% increase in the number of HIV/AIDS cases since it began monitoring in 1984, causing some officials to express concerns about the increasing prevalence of the disease in the country, the Manila Bulletin reports.

A ďalší článok:
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jvzq0YE3VHWtjogL3mYFhbKTYlBA
HIV/AIDS "hidden but growing" problem in the Philippines

A ak nemáte záujem sa trápiť s angličtinou, odporúčam veľmi prehľadný graf:
http://www.google.com/hostednews/afp/slideshow/ALeqM5jvzq0YE3VHWtjogL3mYFhbKTYlBA?index=2

Želám veľa úspechov v hľadaní „pádnych“ argumentov na tému, či je, alebo nie je vhodné, aby pápež neodporúčal používanie kondómov v Afrike.
A ak by ste – úplne nezmyselne a bez ďalšieho kontextu chceli korelovať mieru kresťanskej religiozity s percentuálnym zastúpením nakazených HIV, odporúčam- dúfam, že dôveryhodný dokument –
http://hivaids.worldconcern.org/wp-content/uploads/2008/12/hiv-aids-statistics.pdf
Na 7. strane pdf dokumentu je prehľadná mapa. Asi stojí za zamyslenie.
Dopriala by som vám mesačný pobyt prežitý na predmestí nejakého afrického mesta výlučne medzi domorodým obyvateľstvom. Nie v hoteli, ale v chatrčiach zbitých z vlnitého plechu. V afrických horúčavách... bez hygieny, majetku, práce...
Nemyslím si, že by si títo ľudia hromadne kupovali kondómy, ale myslím si, že akýkoľvek spôsob ich uchrániť pred HIV je dobrý, aj propagácia kondómov. A nikto nemá morálne právo tvrdiť, že je to zlá cesta, pretože edukačnéa preventívne programy majú svoj význam aj výsledky. Ku kresťanstvu sa hlásila relevantná časť obyvateľstva v najviac postihnutých afrických krajinách už pred epidémiou HIV. V niektorých veľmi postihnutých krajinách dokonca je to vyššie percento ako v Čechách, kde kondómy môžte kupiť kdekoľvek - aj v každých potravinách :)

Odpovědět

Tak pilně studujte a hlavně přemýšlejte.

Jan Krásenský,2009-05-03 16:08:35

Ad 1. To platí pro veškeré průzkumy
AD 2. S nikým se nepřu o neprostupnosti virů HIV skrz kondom. Jen si dejte dohromady údaj Pearl indexu a možnosti nakažení. Jestliže při používání kondomu otěhotní během roku patnáct žen ze sta, znamená to, že dostatečný (a to nemalý) počet spermií unikne (různými způsoby) přes barieru kondomu (nehoda typu protržení). V naší literatuře se uváděla spolehlivost 96%. Představte si, že máte partnerku HIV+. Stýkáte se s ní pravidelně a užíváte kondom. Otázka zní: Za jak dlouhou dobu se nakazíte? A opačný případ: Encyklopedie Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Condom)uvádí, že spolehlivost kondomu jako antikoncepčního prostředku se pohybuje mezi 82 % - 98 %. Obvyklá míra selhání se tedy pohybuje okolo 10 %, a to během jednoho roku používání.) Ovšem vy jste přesvědčen, že viry HIV do jejího těla nepronikne.
Ad. 3. To je opravdu vhodný článek ke studiu. Je v něm zmíněna nižší účinnost mikrobicidech než u kondomů. Nikoli výrazně nižší (desítky procent). Všude se dočtete pouze o jediné studii staré patnáct let. Lid s kritickým myšlením to musí zarazit. Účinnost je dle té to studie stoprocentní. V kterém dalším případě čehokoli je bezpečnosti stoprocentní? Zveřejněte novější studie, se širším vzorkem. Tohle smrdí manipulací.

Odpovědět


Poslední odpověď, už mě nabavíte.

Radim Dvořák,2009-05-03 17:00:38

1. Vhodně zvolenými dotazy a zvážením korelací se dá dospět k lepším výsledkům.

2. Věrní partneři v dlouhodobém vztahu kondom po úvodních testech v podstatě nepotřebují. Antikoncepci mohou řešit jinak. Otázkou je, jestli existuje něco jako absolutně věrný a důvěryhodný partner.

Otočme to tedy - pomůže-li používání kondomu výrazně snížit riziko nákazy AIDS, což je zřejmé, proč tedy papež nabádá, aby se nepoužívaly? Že by měl v Africe nějaké eugenicko-demografické plány?

3. I kondomy jsou takovými látkami lubrikovány. Myslím, že jsou určeny především pro doplňkové použití, ne jako jediná a hlavní ochrana před nákazou.

Odpovědět


Michal Marny,2009-05-04 13:26:49

Je zde ještě jedna "drobnost". Otěhotnění je možné cca. 5 dnů ze 30 v cyklu, HIV působí pořád. Analogicky k Pearl indexu 82 - 98% je pravděpodobnost nákazy HIV během roku soužití s pozitivním partnerem 11-69% i při ochraně kondomem. Lepší než nic, ale je to přijatelné riziko?

Odpovědět


Pro Radima Dvořáka

Jan Krásenský,2009-05-04 18:01:05

bod dvě: Šíření AIDS může používání kondomu zbrzdit, pouze pokud jej používá nenakažený a má jen velmi výjimečný sex s rizikovým partnerem. Pokud jej používá nakažený a ve svém konání se nijak neomezuje, účinek kondomu se vytrácí. Církev, Vatikán a papež klade hlavní důraz na odpovědnost (nejsem promiskuitní a mám-li AIDS tak nesexuji) a změnu smýšlení (žena není sexuální objekt, ale lidská bytost stejně jako je muž; člověk z jiného kmene je můj bližní a má stejná práva jako jako já). A vy si opravdu myslíte, že lidé, kteří se chovají v rozporu s desaterem (promiskuita, znásilňování...) a tedy i s učením církve (těžce hřeší), se budou řídit jakýmkoli doporučením církve a papeže, včetně toho, že nemají používat kondom?

Odpovědět


Re: Pro Radima Dvořáka

Pavel Táborský,2009-05-04 19:49:31

Nikdo po papežovi asi nechce, aby kondomy nějak zapáleně propagoval. Stačilo by, aby nesabotoval osvětové aktivity v Africe (kde, aspoň krátkodobě, monogamie, věrnost a sex až po svatbě asi nehrozí).

A ano, pedofilní kněží by si třeba mohli vzít k srdci doporučení papeže, ať, když už to musí dělat a papež je musí krýt, proboha aspoň používají kondom. :-)

Odpovědět


Takže prořože ochrana není 100%

Petr Balcar,2009-05-11 14:05:46

Takže prořože ochrana kondomem není 100%, tak ji nemá smysl používat? Jak k tomu přijde věrný partner, který se nakazí od toho nevěrného?

Odpovědět

Pane Zelinko, článek není o jiných církvích

Radim Dvořák,2009-05-03 15:08:01

a náboženstvích, ale právě o římskokatolickém křesťanství. Asi proto, že je nám nejbližší, že?! To, že soused je zloděj a vrah, mě neopravňuje k tomu, abych se jím stal také.

Odpovědět

Nechápu, proč katoličtí aktivisté

Miroslav Gretschelst,2009-05-03 12:08:33

neustále musí doplňovat a vysvětlovat slova svého papeže? Proč to neřekne sám? Že se obrací ve svých proslovech jenom na katolíky a na ostatní ne. Že doporučuje nepoužívat kondom jenom těm, co dodržují přísně přikázání, kdežto těm, co ho nedodržují, naopak používání kondomu doporučuje. Já mohu jenom říci, za svůj život jsem udělal zkušenost, že křesťané hřeší docela rádi a to ani žádného Afričana neznám. Takže ani téměř dvoutisíciletá aktivita v propagaci pátého a devátého přikázání zatím nepřináší dostatečné výsledky, a proto zaplať přírodo za vynález kondomu. On totiž neslouží jenom pro plánování rodičovství a jenom proti AIDS, ale dobře slouží i proti dalším infekcím přenášeným pohlavním stykem. Proto by se měla katolická církev zamyslet, jestli opravdu nabízí svým ovečkám to nejlepší a jestli nakonec neškodí sama sobě. Já alespoň mám pocit, že škodí.

Odpovědět


Církev si to neumí pohlídat ani u hodnostářů

Pavel Táborský,2009-05-03 19:10:38

Nejen že 2000letá aktivita v propagaci byla neúčinná mezi ovečkama - ona církev si neumí tyhle základy morálky pohlídat ani mezi svými hodnostáři.

Na tuhle otázku mi žádný katolík ještě neodpověděl: Když už kněz dělá něco tak strašného jako zneužívání dětí, měl by si natáhnout gumičku?

Odpovědět

Ten základní omyl

Petr Hatina,2009-05-03 11:27:28

Je v tom, ke komu se papež se svými doporučeními (nikoliv příkazy či zákazy)obrací. Nejsou to všichni lidé na světě, kterým by bylo snad legislativně (a pod nějakými tresty) zakázáno používat kondom. Jsou to jen a jen věřící katolické církve (popřípadě křesťanstvo jako celku). Pro tyto lidé již platí desatero a v ně jasně napsáno "nesesmilníš" a "nebudeš dychtit po ženě svého bližního". Nebudou se tedy dohadovat s papežem o výhodnosti použití kondomu pro náhodný sex s neznámým rizikovým partnerem na jednu noc. A naopak pro ně bude zcela přirozené mít jednoho manželského partnera na celý život. Jen pro ně jsou slova papeže. Pro každého jiného . Je to asi kdyby se fotbalová diskuze o změně pravidel kopání desítky přenesla do nesportovní veřejnosti - nic jim do toho není a stejně nechápou o co jde...

Odpovědět


RE: Ten základní omyl

Martin Man,2009-05-03 12:11:28

Papež je nejvyšším představitelem církve. Oslavuje se tuším jako Jeho svatost? Jestliže je člověk ovečkou této víry, pak protivit se vůli papeže, je stejné jako rouhat se proti víře. Kolik křesťanů to takto nevnímá? Takže v papežovo "příkazech" či "doporučeních" nevidím žádný rozdíl.

Lidé věří v boha a jsou křesťané, protože většina lidí potřebuje něčemu věřit a většina lidí vnímá existenci něčeho většího, než jsou oni sami a ony přikázání pak naplňují jejich představu o tom, jak by to bylo krásné, kdyby se takto žilo. Ale málokdo se těmito přikázáními řídí. Pokud totiž na člověka přijde pohlavní touha, nějaká přikázání jsou mu v tu chvíli prakticky volná.. obzvláště jedná-li se o lidi, kteří jsou spíše zvyklí řídit se smysli a pudy.
Takže příkaz nesesmilníš pak nemá příliš velkou šanci uspět, ale papežův výklad "nepoužiješ kondom" je lehké uposlechnout a zachovat si tak svou blízkost k víře.

Problém ovšem není v papeži, ale v celé struktuře církve a lidech, kteří místo aby sami pro sebe zkusili cítit boha a našli ho v sobě, poslouchají doktrínu a výklad mocenské organizace jménem církev. Ten rozpor je třeba si uvědomit v klasické otázce.. jaký je záměr církve? Je to šíření bezvýhradné lásky a jednoty mezi lidmi? Nebo je to o šíření jednotné víry mezi lidmi. Ačkoliv se to tak na první pohled nemusí jevit, je v těchto dvou záměrech naprosto propastný rozdíl a jediné co mají společné je slovo šíření. Ale to má i například Šíření pohlavních nemocí mezi lidmi, že?

A abych se vrátil k důvodu, proč když lidé věří, je to právě křesťanství, které je tak rozšířené. Není to proto, že by dávalo něco více než ostatní víry, ale protože na to šíření šli opravdu od podlahy, věděli jak si vybudovat a udržet moc a jak s ní ovlivňovat dění ve světě a také věděli, jak si poradit s "kacíři". Také se potlačovala jakákoliv individualita a víra byla synonymem pro poslušnost.

Odpovědět


Martin Man: Velmi výstižné.

Radim Dvořák,2009-05-03 12:39:15

Odpovědět


Airbagy jsou zbytečné

Pavel Táborský,2009-05-03 19:14:44

No ale zdá se, že pro významnou část katolíků (včetně hodnostářů, kteří by měli jít příkladem) to tak přirozené není.

Mimochodem, neměly by se zakázat bezpečnostní pásy a airbagy? Zákon přece jasně říká, že jezdit se má bezpečně. Jestli tahle analogie v něčem kulhá, rád si přečtu v čem.

Odpovědět

Josef Pazdera

Blažej Zelinka,2009-05-03 10:43:16

Díky za vysvětlující odpověď. Svým dotazem jsem vůbec redakci neobviňoval,že mne cenzuruje. Proti panu S.M.,ani nikomu jinému-nic nemám. Během diskuze jsem pouze uvedl svůj názor, že i jiné církve neschvalují používání kondomů i potraty coby konečné řešení nechtěného těhotenství.

Odpovědět

Dotaz redakci:

Blažej Zelinka,2009-05-03 07:54:24

Na moji přihlášku do diskuze jste mi odepsali: Děkujeme,že nepoužíváte NICK.Zdejší komunita to považuje za nedůstojné. Napsal a odeslal jsem tedy neurážlivou slušnou odpověď panu R.D. a odpověděli jste mi,-že příspěvek nebyl přijat, protože nejsem přihlášen.

Odpovědět


Diskuse

Josef Pazdera,2009-05-03 10:24:16

Pokud Vam počítač napsal: "Váš příspěvek nebyl přijat, protože nejste přihlášen". Zapomenul jste se přihlásit a nebo Vám připojení, během psaní příspěvku zhavarovalo. Systém Vás proto automaticky upozornil, že nejste připojen. Není v tom žádný zásah vyšší moci redakce.

Problém této diskuse je ale jinde. Meritem článku pana Mihulky je, zda používání kondomů problém s AIDS zhoršuje. A kdo má právo jejich používání nedoporučovat.
Odborná diskuse by měla ctít zásadu - diskutovat k problému, který se článku týká.

Odpovědět

Pane Zelinko, pletete páté přes deváté.

Radim Dvořák,2009-05-03 01:22:38

Antikoncepce nerovná se interupce. Plánované rodičovství je výsadou moderní společnosti. Nejsme přece krysy nebo hmyz, abychom se množili živelně a bez rozmyslu. Pokud má používání kondomu navíc i přidanou hodnotu ochrany před pohlavními nemocemi, tím lépe.

Náboženství obecně, zejména organizované v podobě církví, je temnou stránkou dnešního světa. Svými často středověkými, nenávistnými, ničím nepodloženými názory, snahou získat moc, ovládat masy a vnutit jim svůj zvrácený pohled na svět, ignorujíce fyzikální, přírodní i společenské zákonitosti, jsou prohnilou skvrnou na posledních několika stech letech historie lidské civilizace.

Odpovědět

Radim Dvořák aj

Blažej Zelinka,2009-05-02 14:02:31

Rád bych znal Váš názor na můj dotaz,zda i jiné, nekatolické církve,stejně jako římskokatolická církev, pravděpodobně nedoporučují svým věřícím používání kondomů a jsou proti potratům. Možná i někteří Vaši předkové byli stoupenci této-podle Vás -tmářské církve,nepoužívali ochranu proti početí,ani neutratili nenarozené dítě a tudíž jste se i Vy mohl narodit. Vlastně tak mohli přijít na tento svět všichni kolem nás- nám milí i nemilí. Tedy tito rodiče měli úctu k nenarozenému životu a nepovažovali ho za něco zbytečného, nicotného. Díky potratům se zvyšuje hranice odchodu do důchodu a můžeme pouze hypoteticky spekulovat,zda lidé,kteří by se navíc narodili-byli pro nás horší,či lepší. Následná léčba žen,které prodělaly chtěný potrat, není zadarmo. Tím ale vůbec netvrdím,že by si to měly platit. Potrat traumaticky poznamená mnoho žen na celý život.

Odpovědět

Jakou ochranou před AIDS jsou kondomy?

Jan Krásenský,2009-05-02 12:16:16

Patnáct žen ze sta otěhotní během jednoho roku pokud používají kondom (Pearl index, http://www.sexus.cz/clanek/1231-spolehlivost-antikoncepcnich-metod.html, http://www.planovanirodiny.cz/view.php?cisloclanku=2006010602). Kolik se jich nakazí AIDS pokud jej jejich partner pozitivní? A tady si něco přečtěte o účinnosti ochrany proti AIDS: http://www.aids-hiv.cz/mikrobicidy.html. Vyplývá z toho jediné, kondomy šíření nezastaví ani kdyby je používali všichni nemocní. Nelze ani hovořit o nějakém významném zpomalení epidemie (vzhledem k opakovanému počtu pohlavního styku). Ano při jednom náhodném styku je tak osmdesáti procentní naděje, že se nenakazíte. Při druhém styku tato pravděpodobnost klesá... Kondom je řešení pro nízce penetrované společnosti (a civilizované) třeba v Evropě. V zasažených oblastech Afriky ztrácí používání kondomu smysl. Jediní kdo na tom vydělají, jsou výrobci.

Odpovědět


Ono je asi také otázkou, jak ten kondom používají.

Radim Dvořák,2009-05-03 01:26:47

Pokud si nafouknutým pinkají, zatímco souloží bez ochrany, tak to vysvětluje Váš názor.

Odpovědět


Než začnete něco psát,

Jan Krásenský,2009-05-03 11:28:57

přečtěte si odkazy, které jsem vám uvedl.

Odpovědět


Jan Krásenský: k článkům, podle pořadí v textu

Radim Dvořák,2009-05-03 12:50:08

1. V článku je jasně uvedeno, že výpovědní hodnota podobných průzkumů je diskutabilní - není jasné, jak často tázaná souloží, jak konkrétně používá zvolenou antikoncepční metodu, zda ji kombinuje s jinou a zda pro případ selhání kondomu má v záloze další. Dole je zmíněno lidské selhání, což je i moje podezření pro vysoká čísla.

2. V článku http://www.planovanirodiny.cz/clanky/antikoncepce je, zřejmě speciálně pro Vás, věta: "Fámy o prostupnosti kondomů pro virus HIV je ovšem nutno odsoudit do oblasti fabulací."

3. Článek pojednává nikoliv o kondomech, ale o mikrobicidech.

Doporučím Vám tedy dále studovat, než nás zase budete krmit dalšími bláboly.

Odpovědět

Osvěta?

Blažej Zelinka,2009-05-02 08:55:36

Za osvětu bych nepovažoval pouze propagaci kondomů.Stejně by mne zajímalo,jestli se z kondomů při nadměrném dlouhodobém používání neuvolňovaly v minulosti chemikálie do ženského organismu a nebyly spolupříčinou ženských onemocnění -samozřejmě při působení dalších chemikálií,kterým jsme denně vystavováni. Materiály kondomů během desetiletí,kdy byly vyvíjeny a zdokonalovány, nemusely být na dnešní vysoké kvalitativní úrovni.Vím,že tu nikdo nebrojí proti manželské věrnosti,ani ji nezpochybňuje-ale ani příliš nepreferuje(myslím tím papežovy oponenty).Nikomu nemohu nastavovat měřítko morálky podle sebe,tudíž ani papežovi, k tomu nejsem oprávněn.

Odpovědět

Zajímavé

Martin Pražský,2009-05-02 08:32:20

Tohle řekl na semináři "Darwinismus: věda nebo ideologie", který pořádal Klausův CEP a který Klaus moderoval Klausův vicekancléř a poradce prezidenta Petr Hájek. Jasné kreacionistické stanovisko a ostrý útok na darwinismus:

http://www.fragmenty.cz/iy074.htm

Odpovědět


a?

Zdenek Musil,2009-05-02 12:22:22

To se nesmi nebo proc to zminujete?

Odpovědět

Schizofrenie křesťanství? Ne.

Jan Krásenský,2009-05-01 20:56:03

To je velký omyl těch, kteří nemají o křesťanství ani o židovství ani páru. Hlavním problémem je mimomanželský sex. Jakýkoli. Znásilnění je daleko horší hřích, než sex s kondomem. Křesťanství se od samého počátku snaží o jiný pohled na ženu, na ženu ne jako sexuální objekt, ale lidskou bytost. "5,28 Já však vám pravím, že každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci." Možná se vám to zdá příliš přísné, ale dnes je to přirozený požadavek proti "sexizmu". Znásilnění je hřích a zločin, nemanželský sex jiný hřích, ale také hřích. Hlavní je nevidět v ženě jen ukojení svého chtíče. A o tom hovoří církev, Vatikán i svatý otec.

Odpovědět

kondomomanie

Antonin Stefka,2009-05-01 20:46:44

za chvíli se bude do šprcek balit všechno ,a na to papež upozorňuje .Se sexem má člověk spojovat riziko a odpovědnost.......jinak neni o čem ,navíc jsou africké ženy znásilňovány bez kondomu .Jednou sem to použil ze zvědavosti ,jako formu onánie to beru .Kondom je dobrý max.jako ochrana zbraňové hlavně .

Odpovědět

taky katolická Botswana

Dagmar Gregorova,2009-05-01 18:18:41

Přes 70% obyvatelstva v Botswaně se hlásí ku křesťanství.
A hle:

In three southern African countries, the national adult HIV prevalence rate has risen higher than was thought possible and now exceeds 20%. These countries are Botswana (23.9%), Lesotho (23.2%) and Swaziland (26.1%).

Není to pro Botswanu zrovna šťastné téměř prvenství, že?
A v statistice třetí Lesotho? Wikipedie o jeho náboženství tvrdí: Roman Catholics, the largest religious group, make up more than two-fifths of the population; smaller groups include the Lesotho Evangelical Church which comprises more than one-fourth of the population; Anglican, one-ninth; and other Christian and tribal religions. V české verzi: Náboženství:křesťané 80%, domorodé náboženství 20%.
A aby to bylo kompetní - "vítězní" Svazijci:
The most common religion in Swaziland is Christianity which totals 82.70% of the total population

Chtělo by to asi přece jenom více kondomů, že? Jde přece o lidské životy... nebo ani ne?

Odpovědět


Botswana není katolická

Frantisek Smejkal,2009-05-15 23:18:59

Když už tak ráda používáte anglickou verzi wikipedie, tak ji prosím používejte pořádně. Botswana je sice KŘESŤANSKÁ, ale nikoli KATOLICKÁ. Náboženské složení je následující 62% protestanti, 23% původní náboženství a jen 5 % katolíků.
A o vypovídající hodnotě Lesotha bych velmi pochyboval, neb je to ostrůvek (s necelými 2 miliony obyvatel) obklopený JAR (přes 40 mil obyvatel). JAR - katolíci 7%.
Zkusím ocitovat odstavec z květnového čísla časopisu hnutí pro život:
"... z afrických zemí s nízkým počtem katolíků má např. Botswana s 37,3% nemocných AIDS a 5% katolíků. Ve Svazijsku bylo v roce 2009 38,8% nemocných AIDS s 20% katolíků. Oproti tomu v Burundi, kde je 62% katolíků, je výskyt AIDS 6%. V Angole, kde je katolíků 38%, je tento výskyt 3,9%. Ghana je ze 63 % křesťanská, v některých oblastech ze 33% katolická, a výskyt AIDS zde činí 3,1%. Nigerie, rozdělená mezi muslimský sever a křesťanský a animistický jih, má 5,4% nemocných AIDS.
Ssempa tvrdí, že UNAIDS nemá žádný prokazatelný úspěch. To připustila i Světová banka."

Odpovědět

katolická Uganda

Blažej Zelinka,2009-05-01 17:09:57

Tam kondomy nejdou příliš na odbyt a nakažených virem HIV prý není příliš mnoho.Proč?

Odpovědět


mozna pro toto:

Dagmar Gregorova,2009-05-01 17:47:36

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Life_expectancy_in_some_Southern_African_countries_1958_to_2003.png

Myslite si, že je to manželskou věrností v krajine s tak zoufale nízkým předpokládaným věkem života? (Věk dožití je něco jiného...)
Ne, nebude to v modlení, ale: while public education projects campaigns have had a positive effect in Uganda.
Protože v Ugandě je na Afriku překvapivě vysoká gramotnost. A TO JE PRO OSVETU DULEZITE! V Ugandě byla v roce 1986 tak hrozivá situace, že patřila mezi krajiny s největší epidemií HIV... s 29 % nakaženého obyvatelstva ve městech. A to navzdory katolické víře. Nebýt zahraniční pomoci a osvěty, tak se z toho ta krajina nevzpamatuje!
---------------------------------
Uganda is often held up as a model for Africa in the fight against HIV & AIDS. Strong government leadership, broad-based partnerships and effective public education campaigns all contributed to a decline in the number of people living with HIV & AIDS in the 1990s.

Although there is a lot to learn from Uganda’s comprehensive and timely campaign against the AIDS epidemic, emphasising Uganda’s success story must not detract from the devastating consequences that AIDS continues to have across the country: personally, socially and economically. There are currently an estimated 940,000 people living with HIV in Uganda, and a further 1.2 million children who have been orphaned by AIDS.
------------------------------------
A propos - jak jste zjistili, ze se v poměru k počtu obyvatel se v Ugandě používá méně kondomů, než v jiných krajinách Afriky? Nikdo tu nebrojí proti manželské a partnerské věrnosti, ani její význam nezpochybňuje. Oč v článku jde a v diskusi by jít mělo, jesli má papež vůbec morální právo v Africe postižené HIV brojit proti používání kondomů.

Odpovědět

A co jiné církve a náboženství?

Blažej Zelinka,2009-05-01 16:38:15

Můžete mi sdělit,kteří představitelé jiných křesťanských církví jsou zastánci či propagátory kondomů? Vyznavači Koránu snad svým věřícím doporučují kondomy? A co jiná náboženství-ta mají kladný vztah ke kondomům?

Odpovědět

ale chápou

Dagmar Gregorova,2009-05-01 16:15:55

Chápou, že je absolutně naivní požadovat "odpovědné" chování ve formě jedna sexuální partnerka na celý život a již žádná jiná od Afričanů, když to nedokázal nábožensky bigotní středověk, nebo katolicky silná Itálie, Španělsko a jiné věřící, no horkokrevné národy.
Požadovat na Afričanech s jinou kulturou pravidla z naší kultury a navíc také, co se v té naší porušují snad nejvíce, bez ohledu, jestli to nazýváme hříchem nebo ne, je ... promiňte, ale pokrytecké až amorální.
A navíc... nejedná se jen o "cizoložství"... kolikpak přítelkyň měl třeba váš syn, než se oženil?

Odpovědět


Gregorova se stale vice snazi nechapat

Zdenek Musil,2009-05-01 20:46:15

Je zbytecne si dosazovat, ze jsem pod pojmem zodpovednost a vernost myslel jedna partnerka na cely zivot. Ale pokud me chcete obvinit z pokrytectvi, tak se to dobre hodi. Nejpis bych nepsal o snizeni promiskuity a vetsi zodpovednosti pri vyberu sexualniho partnera, kdybych to videl tak, jak se mi to snazite podsouvat. Napsal bych treba jedna a dost a bude klid, ale to bych byl papezstejsi nez papez. Vy tedy resite kondomem nasledky, krestani jdou za pricinou, to je cely rozdil. Ze se jim to nepovedlo cela staleti a naopak za vlady kondomu se dari? Slava. Ale ani to neni duvod brat krestanum presvedceni, ze naucit ty lidi neco vic, nez jen pouzivat kondomy by bylo lepsi.

Odpovědět

Brojení proti kondomům je hanbou katolické církve.

Radim Dvořák,2009-05-01 15:10:26

Jak nás historie naučila, tato veskrze pokrytecká, tmářská organizace se středověkými názory se neštítí ničeho. Proto díky za článek, pane Mihulko.

Odpovědět

nechapou

Zdenek Musil,2009-05-01 13:54:38

Ja nevim co na tom neni komu porad jasnyho: kondom nijak nesnizi promiskuitu a nezvedne zodpovednost pri vyberu sexualniho partnera, spis naopak. Chce snad nekdo snizovat vyznam techto dvou cinitelu pri sireni AIDS? Jiste ne. Papez nerika nic jinyho, nez to co si kazdej dovede odvodit sam: vernost a zodpovednost proste funguje. Co je na tom slozityho pochopit a proc to nekoho vede ke zesmenovani a zpochybnovani nositele takhle jasneho uceni? Ano, je to ideolog a to je spatne, zvolime si nas, moderni, vedecky pristup. Ten se vyznacuje tim, ze jim posleme kondomy a nazdar, vedci rikali, ze to bude stacit. S takhle povrchnim pristupem se neni co divit se dokonce i na Oslu objevi clanek, kterej je s terminy jako 'vrazdena ideologie' prakticky na hrane hanobeni a pritom se porad tvari vedecky. Ostuda.

Odpovědět

"středověké myšlenky nejhrubšího zrna"

Jan Krásenský,2009-05-01 13:04:25

Křesťanství má svou morálku, do jaké míry je středověká, to bych se s vámi mohl přít velmi dlouho a o velmi podstatných věcech.
Víte, že zcizení do pěti tisíc korun, není zločin, ale v novověkém zákoníku jen přestupek? Jenže když pět tisíc seberete důchodci, který má devět tisíc na měsíc a musí z toho zaplatit nájem a vše co s ním souvisí, nezbude mu na jídlo téměř nic. Morálně to je těžký hřích, legislativně jen přestupek. Ale co do toho tahám morálku.
Píšete, že papež tvrdí, že kondomy jen zhoršují situaci a dokládáte to že vědci tvrdí opak. No nevím zda z nepochopení či zlého úmyslu vykládáte slova papeže k potvrzení vlastního vztahu k církvi. Vatikán zcela jistě ví, že kondom do jisté míry chrání před AIDS (před oplodněním prý z 96%, kolik je pak na AIDS se neodvažuji odhadovat, ale více rozhodně ne). Důraz klade na rizikové chování, kterému vy říkáte promiskuita a on a křesťané cizoložství. Pro křesťany je mimomanželský sex hříchem a to je zejména pro ochranu matky a dětí. Potom je jedno, zda lidé používají kondom či nikoli a je jedno, zda jej při sexu používají, důležité a podstatné je odpovědné chování zdravých i nakažených. Je samozřejmě demagogické tvrdit, že jedna či dvě generace odpovědných zamezí šíření AIDS, ale je velmi neodpovědné tvrdit, že kondom je záchranou. Bez odpovědného chování je lidstvu kondom stejně na nic. Proč? Protože neodpovědní jej tak jako tak nepoužívají. Jistě si můžete zvyšovat sebevědomí a strefovat se do hodnot, jimiž opovrhujete, ale nakonec dospějete k témuž. Bez osobní odpovědnosti (alespoň většiny) se lidská společnost zhroutí.

Odpovědět


Schizofrenie křesťanství

Jiří Svejkovský,2009-05-01 19:27:57

Podle mě, je problém v tom, že se (nejenom katolický papež) křesťani nevyrovnali s brutalitou Mojžíšova starého zákona proti pravdoláskovému Ježíšovu novému zákonu. Nikdo z katolíků neřekl, že Levicitus je zastaralý a že do moderní společnosti nepatří. Asi si to nechávají v záloze. Průser nastane v okamžiku, kdy v africké zemi, kde křesťanství nabízí určitou "spásu" začnete přesvědčovat ženy, že soulož s kondomem je hřích. Ta žena si nevybírá milence, jak je to obvyklé v Evropě. Takřka vždy je "legálně" znásilněna. To je ale katolíkům celkem u zadku.

Odpovědět


Re: Schizofrenie křesťanství (J. Svejkovský 19:27)

Rudolf Dovičín,2009-05-01 22:56:11

Problem je, ze vacsina krestanov netusi, co priniesol (a za co nakoniec aj zomrel) Jezis:
Neuprosne drzanie sa dogiem je "na prd", ale ludia by sa mali mat radi a z toho vychazdat.

Odpovědět


Martin Vincíbr,2009-05-02 09:37:46

To s tím zlodějstvím, jste si asi pěkně naběhl. Takový krásný příklad je skoro 100procentně křesťanská venezuela. Vraždy a znásilnění na denním pořádku a krádeží nepočítaně, kde tam asi uděla Bůh chybu?

Odpovědět


Tak nevím, Martine, jestli jste mne dobře pochopil

Jan Krásenský,2009-05-02 11:24:00

Příklad krádeže jsem uvedl jako příklad změny vnímání práva a spravedlnosti naší společnosti. Větší toleranci ke krádežím odůvodňují naši právní pozitivisté i plnými věznicemi, nízkým věkem pachatelů a malou společenskou nebezpečností... Pokud však důchodce přijde o pět tisíc, dostane se velmi svízelné situace a ohrožení svého bytí. Nevím proč proti mne argumentujete Venezuelou, předpokládám, že znásilnění i vraždy jsou tam trestným činem a tedy jsou zákony v souladu s morálkou. Máte za to, že církev (církve) ve Venezuele schvalují nebo vybízejí k těmto trestným činům tedy i k porušování nejen Ježíšova přikázání lásky ale i k porušování desatera? Fakt nerozumím. Nebo si myslíte, že církev má mít i jakýsi mocenský donucovací aparát? Fakt nevím, je samozřejmě smutné, že to tak je, ale právě v takové společnosti má církev velkou roli. Konec konců kde jinde, "zdraví lékaře nepotřebují".

Odpovědět


Pane Krásenský, asi taky nechápete

Martin Vincíbr,2009-05-05 23:03:43

Právě že křesťanství má desatero, kde (mimo jiné) je nezabiješ a nepokradeš, myslíte, že tohle ve venezuelském desateru chybí?
Jen se Vám uvedl příklad, že příslušenství k nějaké církvi z člověka slušňáka neudělá, já jako ateista bych řekl, že i naopak! :-)
O toleranci krádeží a vybízení k trestným činům jsem nepsal snad ani mezi řádky, netuším, kde jste to vyčetl.

Odpovědět


Pan Krásenský nechápe

Petr Balcar,2009-05-11 13:45:39

, pan Krásenský věří

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz