Kamera Hubblova dalekohledu se rozloučila fotografií „české“ mlhoviny  
V pondělí 11. května 2009 ve 20:01 našeho času spadl kámen ze srdce nejednomu příznivci astronomie. Po zrušení, oživení a několika odkladech začala mise STS-125 k Hubblovu kosmickému dalekohledu. Jedním z mnoha úkolů sedmičlenné posádky raketoplánu Atlantis je výměna kamery Wide Field and Planetary Camera 2 za novější. Jen několik hodin před startem kosmického korábu byla zveřejněna poslední fotografie z této kamery.

 

Česko, Česko a zase Česko

S pátou a poslední servisní misí k Hubblovu dalekohledu má mnoho společného i Česká republika. V médiích už probleskla informace o tom, že si astronaut Andrew  J. Feustel vzal do osobního balíčku českou vlajku a výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy. Chce tak udělat radost své tchýni, která pochází z České republiky. Naše země je ale v souvislosti s touto misí spojována nepřímo ještě v jedné oblasti.

 

Kamera Hubblova kosmického dalekohledu Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2) pořídila krátce před svou výměnou poslední fotografii. Na ní je zachycena planetární mlhovina Kohoutek 4-55 (K 4-55). Že se vám zdá název český? Aby ne, vždyť mlhovina nese jméno českého astronoma Luboše Kohoutka (*1935), který se proslavil především objevem několika komet.

 

 

Zvětšit obrázek
Mlhovina Kohoutek 4-55

Kamera WFPC2 zachytila snímek mlhoviny 4. května letošního roku. Jednotlivé barvy na snímku představují chemické prvky – červená dusík, zelená vodík a modrá kyslík. Mlhovina Kohoutek 4-55 se nachází asi 4 600 světelných let daleko směrem v souhvězdí Labutě.

 

Hvězda typu Slunce se na konci svého života stává rudým obrem a odhazuje svou plynnou obálku. Tím vzniká planetární mlhovina a v jejím středu hustý bílý trpaslík.

 

o


Záznam startu raketoplánu Atlantis (STS-125) k Hubblovu dalekohledu.

 

 


Kamera Wide Field and Planetary Camera 2

Kamera WFPC2 byla na Hubblův dalekohled instalována v roce 1993 místo kamery Wide Field/Planetary Camera. Během své 16 let trvající neúnavné práce pořídila obrovské množství fotografií těles sluneční soustavy i vzdálených vesmírných objektů. Do historie astronomie se navždy nesmazatelně zapsala fotografiemi dopadu komety P/Shoemaker-Levy 9 do atmosféry Jupiteru v roce 1994 nebo projektem Hubblová hluboká pole, pomocí kterého se astronomům podařilo zpřesnit odhad počtu galaxií ve vesmíru. 

 

Zvětšit obrázek
Start raketoplánu Atlantis

 

Při současné servisní misi bude kamera vyměněna za novou a modernější s označením Wide Field Camera 3. Atlantis dorazí k Hubblovu dalekohledu ve středu večer. O den později začne první z pěti výstupů do kosmu. Při nich bude kromě kamery WFC3 instalován i nový spektrograf COS (Cosmic Origins Spectrograph). Mimo to dojde i k výměně baterií, části tepelné izolace a především gyroskopů. Tyto setrvačníky zajišťují orientaci kosmického dalekohledu v prostoru a postupně „odcházejí“.

 

Zdroje:
http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2009/21
http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_1349.html


 

 

Autor: Petr Kubala
Datum: 12.05.2009 09:59
Tisk článku

Související články:

Hubbleova nová ultrahluboká pole překonávají všechna přechozí     Autor: Vladimír Pecha (25.03.2014)
Hubble znovu otevřel oči     Autor: Pavel Koten (31.10.2008)
„Šťastná kamera“ soupeří s Hubblem     Autor: Miroslava Hromadová (10.09.2007)
James Webb ve Washingtonu     Autor: Miroslava Hromadová (18.05.2007)
Hubble dostane šanci     Autor: Pavel Koten (01.11.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz