Máslo zvyšuje hladinu krevního tuku méně než rostlinné oleje  
Vysoký obsah tuku v krvi vede k vyšším hodnotám cholesterolu, což ve svém důsledku zvyšuje riziko aterosklerózy a infarktu. Švédská studie nyní prokázala, že konzumace másla nám zvyšuje množství tuku v krvi méně, než když si pochutnáváme na jídlech s tuky rostlinnými.

 

Také jste podlehli reklamě která hlásá, že chcete-li pro své zdraví něco udělat, musíte máslo ve svém jídelníčku nahradit rostlinnými ztuženými tuky? Hydrogenované oleje mají celou řadu podbízivých jmen, jsou většinou levnější než máslo a na obalech se dočteme, že jsou k vašemu srdci vstřícnější. Výsledky studie, kterou provedli v Lund University ale ukazuje na něco jiného. Rozbory krve u lidí ukázaly, že pojídání másla zvyšuje v porovnání s rostlinnými tuky hladinu krevního tuku výrazně méně. Vysvětlení je třeba hledat v tom, že asi 20 procent mléčného tuku tvoří krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin. Jsou to molekuly přímo využitelné jako zdroj energie. Proto nijak zvlášť hodnoty, které označujeme jako hladinu krevního tuku, nezvyšují. Pro zajímavost lze dodat, že tyto kyseliny se používají k výživě pacientů, kteří mají problémy s příjmem potravy. Kyseliny původem z másla by se měly řadit mezi „dobré mastné kyseliny“.

 

Julia Svensson: Při hodnocení lepších a horších tuků je dobré mít na paměti, že všechny tuky skrývají v sobě velké množství energie. Pokud je tělesnou námahou nespalujeme, jde naše hmotnost nahoru, což ve svém důsledku vždy vede ke kardiovaskulárním problémům. Z jakého tuku to je, je pak zcela vedlejší.

Švédští vědci uvádějí ještě jeden argument, který by měl poněkud změnit momentální představu o škodlivosti másla. Souvisí s chováním našeho zažívacího traktu. Střevní buňky raději uskladňují máselný tuk než dlouhé řetězce rostlinných tuků. Máslo sice zvyšuje množství volných mastných kyselin v krvi, ale ty jsou v těle snadno a rychle "spalovány“. Ale ať už tělo dosahuje nízké hodnoty tuku v krvi čím chce, rozhodující je zjištění, že máslo zvyšuje obsah tuku v krvi méně než jiné tuky. Při pokusu s pokusnými osobami se také projevil vliv pohlaví. I když se máslo jeví být k cévám šetrnější u mužů i žen, výraznější rozdíl se ukázal u silnějšího pohlaví. Není to nic mimořádného, protože obsah tuků v krvi souvisí s hormony a ty rozhodují o rozdílném ukládání zásob tělního tuku. Jde prostě jen o odchylky dané rozdílným metabolismem muže a ženy. Známou věcí je i nutnost provádět taková porovnávající šetření u žen v odpovídajícím stádiu jejich cyklů. Zdá se, že všechna rizika, která by mohla výsledky pokusu zpochybnit byla vzata v potaz. Ze severské země k nám tak přichází poněkud jiný obraz dějů v naší krvi, než jaký by si přáli manažeři továren, jejichž náplní je do levných rostlinných olejů nacpat pod tlakem molekuly vodíku a prodávat to jako „zdravější máslo“. Hydrogenace, jak se proces nazývá, je relativně jednoduchá a její úlohou je zajistit, aby výsledný produkt netekl. Ale abychom výrobcům náhražek másla nekřivdili, rozdíl od margarínů z dob válečných tu přece jen je. Dnešní výrobky jsou přibarveny oku lahodící žluťí, mnohé jsou příjemně parfemovány a do některých se dodávají i vitamíny.

 

Jaké asi je v naší populaci zastoupení těch, kteří se dají ovlivnit reklamními slogany typu: "Náš ztužený tuk XY je zdravý a máslo vašemu organismu škodí!"...?


Pokusy na Universitě v Lund nebyly provedeny na velkém souboru. V pokusu bylo jen 19 žen a 28 mužů. Každý z dobrovolníků měl v povinnostech postupně zdlábnout tři jídla. Den před každým sledovaným jídlem se prověřovaná osoba musela postit. To aby hladiny tuku v krvi nebyly ovlivněny něčím jiným, než zkoumanou dietou. Jednotlivá jídla obsahovala tuky z různých zdrojů. Jedno bylo maštěno lněným olejem, druhé olejem řepkovým a třetí mléčným tukem. Následující den pak všem dobrovolníkům čtyřikrát v průběhu sedmi hodin odebrali vzorky krve a sledovali jejich složení. Výsledky potvrdily známou věc - že máslo také zvyšuje obsah krevního cholesterolu. Jeho efekt se ale prosazuje pozvolna. Rostlinné oleje tak činí mnohem razantněji. Podle autorů publikace tyto krátkodobé efekty konzumace tuků a jejich vlivy na náš zdravotní stav nejsou zatím dostatečně studovány a ani známy. Vše nasvědčuje tomu, že různé tuky budou mít různé přednosti. Rozdělovat je jen na "ty zdravé“ a „nezdravé“ je hloupé. Jestli chovatelé skotu nové poznatky ze Švédska využijí a dotáhnou věc do konce k mnohem přesvědčivější argumentaci a zda fakta také využijí k propagaci svého produktu na trhu obdobně, jako to umí výrobci margarínu, je už poněkud jiná otázka.

 

Pramen: Lund University

 

Datum: 10.02.2010 15:51
Tisk článku

Související články:

Hladina lipoproteínu (a) - ďalší cieľ prevencie srdcovocievnych ochorení     Autor: Matej Čiernik (19.09.2022)
Léčba cholesterolem?     Autor: Josef Pazdera (04.05.2022)
Lieky, ktorých predpisovanie by mal lekár prehodnotiť     Autor: Matej Čiernik (10.09.2017)
Nahrazením másla rostlinnými oleji riziko srdečních chorob neklesá     Autor: Josef Pazdera (17.04.2016)
Zklamání z dobrého cholesterolu     Autor: Josef Pazdera (30.01.2014)



Diskuze:

Důkaz příkladem?

Sagita Šedá,2010-02-14 18:07:55

Nevím, zda má být Váš příspěvek důkazem "příkladem", jak živočišné tuky pomáhají dlouhověkosti, ale povím Vám jinou historku: můj děda se dožil 62, zemřel na třetí z infarktů myokardu, které jej postihly a jeho žlučníkové záchvaty by mu jistě nikdo nezáviděl. Samozřejmě, že vše se dělalo na sádle, chovali totiž prasátko a zabijačkové výrobky tak nebyly v naší rodině cizí. Neřekla bych, že je babička s dědou konzumovali každý den, ale i přes fyzicky náročnou práci oba trpěli nadváhou. A nakonec mého příspěvku si troufám tvrdit, že kdyby si moji prarodiče upravili životní styl podle dnešních představ zdravěji (vyvážený příjem a výdej energie, žádná nadváha, dostatek zeleniny a ovoce, konzumace celozrnného namísto bílého pečiva) děda tu s námi mohl pobýt nejméně o desítku let déle.

Odpovědět

Naši předkové žili v těžších podmínkách

Jaroslav Santner,2010-02-12 23:59:47

Naši předkové se s větší pravděpodobností setkávali s tak nepříznivými životními podmínkami, že podlehli častěji jejich zátěži. Přesto mezi nimi byly typy schopné přežít i v nejtěžších podmínkách dvou světových válek. Můj děda se dožil 89 let a zemřel vlastní vůlí, když ho přestal tento svět bavit (oslepnul a ohluchnul). Z našeho hlediska jedl absolutně nezdravě, Každý druhý den si dával k večeři hrst škvarků z vepřového sádla a 4 vejce (spolu smažené). Miloval morek z kostí a hovězí polévku z žeber (maso bylo obalené lojem). Ten lůj si dával ještě teplý s chlebem. Něco jako rostlinné oleje absolutně nesnášel. Vše se dělalo na sádle. Když ho jednou sestra vzala na Vánoce do města a na štědrovečerní večeři mu dala kapra smaženého na rostlinném oleji, bylo mu celou noc špatně. Nekouřil a pil jedno pivo denně. V životě nebyl u doktora. Nevím, jestli by žil déle, kdyby jedl podle nešich představ zdravěji, ale asi by ho to zabilo.

Odpovědět

O riziku nic neříká

Milan Šárek,2010-02-11 23:10:23

Je to zajímavá informace o metabolismu tuků, ale bohužel dělat závěry z pozorované vyšší hladiny tuků v krvi, že máslo je zdravější oproti rostliným olejům/tukům z toho opravdu nelze...
V článku mi nějak chybí jaký "tuk" v krvi se zvyšuje...

Odpovědět

Nechci delat chytreho

Amos Komensky,2010-02-10 18:03:23

ale svym selskym rozumem a empirickym analytickym pristupem, jsem casem sam prisel na to ze rostlinne margariny nejsou o moc lepsi jak maslo ktere bylo provereno generacemi po staleti!!! a takhle je to se vsim co reklamy nabizi, proto potraviny zasadne nenakupuji podle reklam v TV!!!

Odpovědět


Barak Obava,2010-02-10 18:55:19

Však jsou také ty chemicky ztužené, chemicky dobarvené a chemicky dochucené rostlinné tuky patřičně nechutné. To si může do jídla dát jenom člověk, který přišel o chuťové buňky, případně čuně, jako je Babica. A ten smrad, když se to vyrábí, zajeďte si čuchnout do Nelahozevsi.

Odpovědět


Milan Šárek

Frantisek Kriz,2010-02-12 11:28:08

Co rozumíte tím "empirickym analytickym pristupem"? Rostlinné tuky doporučuje nejenom reklama ale mnoho let i odborníci na zdravou výživu s argumentem že máslo zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu. Při jeho dlouhodobém působení dochází k zanášení cév a zvyšuje se riziko srdečně cévních nemocí. To se dělo po staletí a naši předkové také dříve umírali.

Odpovědět


Barak Obava,2010-02-12 12:07:41

Františku, naši předkové umírali dříve na nejrůznější infekce, rozhodně ne na konzumaci másla. Můj děda kupříkladu si na chleba nikdy nic jiného než máslo či sádlo nenamazal, dneska je mu 88 a cévy má v pořádku. Infark a cévní potíže obecně jsou civilizační choroby, které nikdy neohrožovaly lidstvo tak, jak je tomu dnes, v době, kdy se masivně propagují "zdravé" chemicky zpracované rostlinné tuky.

Odpovědět


Barak Obava

Frantisek Kriz,2010-02-12 13:01:25

"Infarkt a cévní potíže obecně jsou civilizační choroby" - Tím spíš nemůže předřečník argumentovat že je máslo "prověřeno generacemi"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz