Létající chytráci  
Krkavci, vrány, havrani, sojky, straky, kavky – neznámější zástupci ptačí čeledě krkavcovití. Jejich pověstná inteligence je inspirací mnohých výzkumů, výsledky kterých udivují i samotné vědce.

 

O inteligenci, vynalézavosti a šikovnosti krkavcovitých pěvců se již hodně napsalo a z třídy ptáků jsou zatím jediní, co uspěli v známem testu se zrcadlem, který odhaluje schopnost sebeuvědomování. Tyto okřídlené chytráky si oblíbili i vědci a tak nadprůměrné schopnosti svých „pokusných“ chovanců znovu a znovu dokazují. Dubnové číslo časopisu Proceedings of the Royal Society B zveřejňuje téměř neuvěřitelné výsledky experimentů, které uskutečnil malý čtyřčlenný tým členů Katedry psychologie Aucklandské university na Novém Zélandu s vránami novokaledonskými (Corvus moneduloides).


V přírodě odchytili sedm ptáků, zavřeli je do voliéry a podrobili zkouškám typu: Chceš chutný pamlsek? Tak vyřeš hlavolam, jak se k němu dopracovat! Závěrečný komplexní úkol sestával z několika kroků:
1/ vytáhnout na větev visící konec provázku a získat na něm přivázanou kratší větvičku,
2/ pomocí získané kratší větvičky vytáhnou ze zamřížované malé klece delší dřevěnou tyčku,
3/ pomocí ní si na dosah zobáku přisunout pamlsek uložený v krabici z plexiskla na vzdálenější nedostupné straně naproti jedinému otvoru.


Vědci vrány rozdělili do dvou skupin, přičemž ptáci v té první měli možnost si každý krok samostatně vyzkoušet před tím, než byli postaveni před komplexní třístupňový hlavolam. Všechny vrány v této skupině uspěly hned na první pokus. 


Druhá skupina to měla těžší – v té si vrány mohly odzkoušet, jak se řeší první úkol. Samozřejmě nešlo o klacík na provázku, který není žádnou motivací, ale o potravu. Pak si mohly zkusit třetí krok – pomocí delší tyčky si přisunout potravu z nedostupného místa. Ale při celém experimentu byl pro ně druhý krok – získání pomocí jednoho nástroje nástroj jiný (delší tyčku z klece) zcela nový. K překvapení i vrány v této skupině byly úspěšné. Dvě sice nejdříve provedly tři – čtyři neplatné pokusy, než jim „došlo“ jak úkol správně vyřešit, ale třetí vrána jménem Sam se projevila jako vrozený myslitel. Sam zpočátku 110 sekund jenom vizuálně zkoumal celý postup a pak to jednoduše zvládl na první pokus, jak dokazuje následující video, které nepotřebuje žádný komentář:



Nejde zdaleka o první důkaz, že vrány dokážou promýšlet řešení několik kroků dopředu:

 

 

 

 

Na Oslu jsme již o inteligenci krkavcovitích psali:
Sova je síce symbolom múdrosti - ale neoprávnene , nebo Ve znamení havrana

Datum: 23.04.2010 12:15
Tisk článku

Související články:

Krkavci dokážou plánovat výměnný obchod     Autor: Dagmar Gregorová (16.09.2011)



Diskuze:

odkaz na článek

Pavel Steffal,2012-04-20 22:26:25

Vážená paní Gregorová, mohla byste mi, prosím, poslat odkaz na originální článek ze kterého jste čerpala? Nějak se ho nemohu dopátrat. Děkuji.

Odpovědět


odpovím si sám :-)

Pavel Steffal,2012-04-20 22:38:20

omlouvám se za paniku. Už ho mám! Chce to více pozornosti :-)

Odpovědět

Re: Dagmar Gregorová

Martin Bartoš,2010-05-05 13:36:46

Zravím Vás, no právě že zahradu máme, ale do klece bych ho teda asi nezavíral, když to tady pan Vomáčka nedoporučuje. Jenže jak to udělat? Kde ho sehnat ?

Odpovědět

Ondřej Vomáčka,2010-04-29 00:45:00

To mohu potvrdit. Dá se polozkrotit, ale nevíte kdy se rozletí za svým osudem. Nějakou dobu takto přilétal havran za rodiči na balkón, ale jak to tak bývá, jednou už se neukázal. Jen né klec! Havran musí mít volnost. Když je vidím v zoologické u nás v Děčíně, tak mi je z toho smutno. Jsem před léty, když jsem je tam byl pozorovat prostrčil prst klecí a málem jsem o něj přišel jak jsou vystresovaní.

Odpovědět


Ondřej Vomáčka,2010-04-29 00:55:45

Co myslíte, kdyby tam ta klec nebyla a já udělal ten pohyb o 4cm, klofnul by mě ten havran?

Odpovědět

paráda

Martin Bartoš,2010-04-28 12:12:17

Tak jak jsem tohle viděl, mám chut si pořídit svýho havrana

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2010-04-28 13:19:59

:)
povídejte mi o tom... :(
A to se na mnohých místech střílí a shazují se jim hnízda. Žel, vybírají si pro hnízdiště městské parky a lidem překáží jejich "zpěv" a ...

Jestli nemáte vlastní barák, tak bych Vám to nedoporučovala. Ale myslím si, že by se dal polo-zkrotit havran (vrána), který by žil volně a jenom dobrovolně by se zdržoval ve Vaši přítomnosti. Chtělo by to odchovat mládě, mít rodinný barák a hlavně ho naučit poznat okolí, aby věděl, kde má "domov". To je totiž problém uletěných krotkých papoušků. Ne, že by se nechtěli vrátit, ale když po prvé vylétnou z okna (nedej-bůh) paneláku, tak v stresové situaci návrat do správného okna v neznámém prostředí, navíc po generacích odchovaných v kleci - na to by nestačila žádná pozemská inteligence. V bytě uzavřeného krkavcovitého ptáka raději nechovejte. I s takovým inteligentem, jako je příbuzný exotický Loskuták (špačkovití, ne krkavcovití) je problém... Ale "mluvit", to se fakt dokáže perfektně.

Odpovědět

Šachy

Ondřej Vomáčka,2010-04-24 11:07:35

Fantastické. Ti ptáci mají vše potřebné k tomu naučit se hrát šachy.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz