Mechových 36 000 g  
Mechy jsou synonymem pro měkkou podušku, ale jejich život je plný „tvrdé fyziky“. Dokážou se natlakovat na 5 atmosfér a urychlit na 36 000 g.

 

Zvětšit obrázek
Rašeliník (Sphagnum) Kredit: Magicmoss.co

Rašeliníky (Sphagnum) patří k nejhojnějším pozemským rostlinám. Pokrývají 1 % souše a mnohde vytvářejí mnohametrová souvrství rašeliny. Nejsou to žádní čahouni, a tak mají velký problém s šířením výtrusů. Těsně nad rašeliníkovým kobercem panuje bezvětří a uvolněné výtrusy by rychle padly k zemi. Na šíření po krajině by neměly nejmenší šanci. Rašeliník si proto pomáhá skutečně průmyslovou vysokotlakou technologií.


Uvnitř zrající tobolky plné výtrusů je uzavřen i vzduch. Jak tobolka zraje a vysychá, její stěny se smršťují. Uvnitř narůstá tlak vzduchu až na 5 atmosfér. Tobolka má v horní části prstenčitě zeslabenou stěnu. Právě v tomto místě je nejnáchylnější k prasknutí. Když víčko tobolky odletí, vystřelí  výtrusy z tobolky rychlostí 110 kilometrů v hodině. Zrychlení výtrusů přitom dosahuje hodnot 36 000 g. Během 0,2 tisícin sekundy vytvoří vzduch a výtrusy prstencový „vír“ podobný kroužku dýmu vyfouknutému kuřákem dýmky. Během zlomku sekundy dosáhnou výtrusy výšky až 20 centimetrů nad zemí, kde je uchopí vítr a roznese je v širou dál.

Tohle úžasné divadélko se podařilo teprve nedávno zachytit na speciální kameru Dwightu Whitakerovi a Joan Edwardsové. Popis mechové kanonády zveřejnili v týdeníku Science.






Další videa: http://www.the-scientist.com/blog/display/57571/

 http://www.the-scientist.com/blog/display/57571/

 

 

Pramen: Science, The Scientist 


 

Datum: 26.07.2010 13:10
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz