Na superbakterie platí nanotrubičky s enzymem  
Vědci z Rensselaerova Polytechnického Institutu připravili materiál, kterým by se měly potahovat chirurgické nástroje i stěny místností. Nanovrstva takové „barvy“ by měla spolehlivě zabránit šíření multirezistentních kmenů bakterie Staphylococcus aureus (MRSA).

 

 
Nanostruktury z uhlíku samy o sobě působí baktericidně. Proč narušují bakteriální stěny se zatím neví. (Kredit: Shanghai Institute of Applied Physics)


Mikrobům odolným k antibiotikům se v nemocnicích daří stále radostněji a tak i banální zákroky, po nichž následuje zápas o holý život, přestávají být výjimkou.  Multirezistentní bakterie MRSA se stávají noční můrou chirurgů a i když dnes nejde o přenášení infekce špinavýma rukama, jako za dob Ignáce Semmelweise, jistá paralela s porodníky, kteří měli se smrtí bojovat a místo toho smrtelnou nákazu šířili na další pacienty tady je. V obou případech jde o nemocniční nákazu a rozdíl je snad jen v tom, že tehdy neznali mikroorganismy.

Zvětšit obrázek
MRSA z eubakteriální linie Firmicutes (methicillin-resistant Staphylococcus aureus), čili zlatý stafylokok odolný vůči methicilinu se s námi nemazlí. Wikimedia Commons.

Dnes původce známe, ale na schopnosti těch nejschopnějších je veškerá medicína krátká. Proto je každá zpráva o tom, že bychom s novodobou obdobou horečky omladnic přece jen mohli zatočit, tak vítaná.  Měla by nám v tom pomoci látka, která nám při styku neškodí, nevzniká na ní rezistence, neproniká do buněk a neuvolňuje se do prostředí. Ještě kdyby se tak podařilo udělat z takové látky latexovou barvu, která by se snadno nanášela na různé povrchy, byla trvanlivá a moc by se jí nespotřebovalo. I to se zřejmě nyní vědcům z RPI (stát Washington, USA) podařilo.


Kde se Američané přiučili?
U bakterií a hlavní roli v celé záležitosti hraje lysostafin. Z řeckého základu slova lze vytušit, že jde o protein způsobující lýzu. Veřejnosti není tato látka neznámá, i Osel o lysostafinu psal. Článek popisoval vznik transgenních krav odolných zánětům mléčné žlázy. Lysostafin je tedy látka známá a využívaná, jen v názorech na něj se jaksi nedokážeme shodnout. Jedni hovoří o přírodní a přirozené látce, jiní o věcičce, se kterou si není radno zahrávat. Přirozenou tato látka ale bezpochyby je, neboť se s její pomocí jedny stafylokokové bakterie brání jiným stafylokokům. A protože nejlepší obrana je útok, je to látka, která protivníka připraví o život pouhým kontaktem. Inu, když jde o možnost dostat se k majetku a zabrat území pro sebe, neznají bakterie sestru. K agresorovi bychom v tomto případě ale mohli být poněkud shovívavější, není totiž patogenní a žádného nebezpečí nám od něj nehrozí. Zato od jeho oběti ano, tou je totiž Staphylococcus aureus, a mezi jeho bratry patří i jedinci odolní na antibiotika přezdívané MRSA. Využití účinného lysostafinu by nám proto nemuselo být tak proti srsti.

 
Superzmetkovi odolnému na methicillin podlehla i nadějná brazilská modelka Mariana Bridi da Costa. ( Kredit: NoRock).

Pravdou je, že antimikrobiálních povrchů je nepřeberně. O jednom zajímavém, který zabíjí plísně, bakterie i viry s pomocí N-halaminu jsme psali i na Oslu. Na rozdíl od těchto povrchů, které zabíjejí „na potkání všechno“, je působení lysostafinu selektivní, dokonce úzce selektivní – působí jen na MRSA. Podle autorů objevu by tento povrch neměl uvolňovat ani žádné toxické chemikálie do prostředí a ani by se časem neměl „zanášet“ - omytím neztrácet na efektivitě. Také trvanlivost barvy v plechovce připravené k použití je přijatelná – ani půlroční její skladování by nemělo být na úkor účinnosti. Další podrobné informace o novém materiálu, přináší nejnovější číslo časopisu ACS Nano, vydávaného Americkou společností chemiků.

 

 
Jonathan S. Dordick: „lysostafin atakuje bakteriální membránu a dělá do ní díru“


Poněkud překvapivé se nám může zdát spojení enzymu s uhlíkatými nanotrubičkami. Podle autorů za jejich použití v kombinaci s lysostafinem stojí pokusy s jeho roztokem. Celkem logicky z nich vyplynulo, že čím je roztok koncentrovanější (plave v něm více molekul lysostafinu), tím je účinnější, což souvisí s pravděpodobností kontaktu s bakteriemi. Podobně, jako zvýšení koncentrace molekul v roztoku působí  navazovaní molekul enzymu na nanotrubičky. Enzym se k nim připojuje pomocí pružných molekul polymeru. Nanotrubičky zvětšují plochu jimi ošetřeného povrchu a tak přispívají ke zvýšení pravděpodobnosti kontaktu bakterie s na ně nalepenými molekulami enzymu. Tak nějak zjednodušeně řečeno tato zvláštní kombinace trubičky-enzym působí. Kromě toho tu ale je ještě jedna věc, která vyplývá z jiných nedávno publikovaných prací - samotné uhlíkaté nanostruktury (nanotrubičky, fullereny, grafen) rovněž vykazují antibakteriální účinky samy o sobě. Z nedávných pokusů prováděných v Číně například vyplynulo, že gram-pozitivní bakterie (E. coli - indikátor střevních infekcí)  ve styku s uhlíkovou strukturou fullerenem, se nedokážou množit. Kontakt s takovou vrstvou snižuje viabilitu bakterií o 98%. Setkání baktérií s takovým povrchem jim naruší buněčnou membránu. Zatím není zcela jasné, jak a čím to tyto struktury dělají je ale v tuto chvíli vedlejší. Naštěstí podobně jako lysostafin i uhlíkaté struktury nejsou cytotoxické. Jinak řečeno - zabíjet bakterie umí, ale savčích  živých buněk si nevšímají, nebo alespoň ne tak, aby to bylo významné.

Ať už tedy mají nanotrubičky v nové barvě funkci zvětšování styčné plochy, nebo pomáhají narušovat buněčnou stěnu bakterií přímo, důležité je, že jim tato kombinace s enzymem svědčí a spolu se jim daří likvidovat „super bugs“ lépe a radostněji. Dohady okolo toho, kdo je v tomto účinku úspěšnější zda nanotrubičky nebo enzym budou asi ještě nějakou dobu pokračovat, protože jak kontakt s uhlíkatou nanostrukturou, tak dotek molekuly lysostafinu, mají za následek to samé - díru v bakteriální stěně, což masožravým mikrobům nedělá dobře a oni se k nám pak chovají zdvořileji.

Zvětšit obrázek
Toto je Annie. Jde o klon skotu plemene jersey, kterému američtí vědci vsunuli do dědičné informace gen pro tvorbu bakteriálního proteinu – lysostafinu. Zvíře si ve svém těle tvoří obrannou látku, která jej činí k stafylokokové infekci rezistentní.

Bylo by nefér ubírat zásluhy také tomu třetímu vzadu – polymeru. Je na něm, že to všechno nějak drží pohromadě ale kromě snahy aby se to nerozpadlo i on zajišťuje v těchto konglomerátech vícero funkcí. Podílí se na jakémsi postupném „vystrkování“ molekul enzymu do prostředí, čímž přispívá k tomu, že na rozdíl od jiných antibakteriálních přípravků, tento neztrácí na účinnosti tak rychle.

Jedinou důležitou nezodpovězenou otázkou se zdá být případné vytvoření dalších rezistentních kmenů mikrobů k lysostafinu. Podle autorů publikace ale žádná rychlá adaptace v tomto směru nehrozí. Je nepravděpodobné, že by bakterie snadno překonaly něco, co se tu vyvíjelo miliony let. A i kdyby. Mikroby MRSA berou lidské životy a dělají to teď. A my k jejich zastavení toho na výběr zase tak moc nemáme.


 


 

Datum: 24.08.2010 14:42
Tisk článku

Související články:

Lék zkrotí nebezpečné bakterie     Autor: Jaroslav Petr (29.09.2008)
"Osvícená" bakterie je nebezpečnější     Autor: Josef Pazdera (29.08.2007)
Budou pacientům na jednotkách intenzivní péče čistit zuby?     Autor: Redakce (28.03.2007)
Irácké tažení sekvenátorů bakteriálních genomů     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2007)
Mikrovlnná trouba jako domácí sterilizátor     Autor: Jaroslav Petr (27.01.2007)



Diskuze:

Mohlo jít o MRSA

Jan Beran,2010-08-24 22:02:34

Ono klidně mohlo jít o MRSA:
Although most infectious disease specialists acknowledge that contracting a Pseudomonas infection outside the hospital is not common, this is a sobering reminder that drug-resistant infections are not only possible, and may be on the rise. We are already seeing an increase in the number of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Clostridium difficile cases within the community. (Health Spain)

Odpovědět

Přesnější je...

Bronte Harkaitz,2010-08-24 15:13:59

Mariana Bridi Costa zemřela pravděpodobně na infekci Pseudomonas aeruginosa. Článěk naznačuje, že to byla MRSA což není pravda.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz