O výsledcích voleb v USA bude spolurozhodovat postoj ke změně klimatu  
Zhruba za tři týdny (2. listopadu) proběhnou v USA volby celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a většiny guvernérů. Míchat kartami bude zřejmě klima. Předvolební atmosféra se nese v mrazivém duchu proti klimatickým oteplovačům.

Demokraté ovládají prozatím jak Bílý dům, tak Sněmovnu reprezentantů, ale i Senát. Recese ekonomiky, vyšší nezaměstnanost než slíbil Obama a podpora boje s globálním oteplováním se začínají setkávat s nevolí ekonomů i prostých občanů. Barometrem přání voličů a možná i předzvěstí blížících se změn, jsou postoje politiků, kteří mají šanci uspět. Z analýzy provedené nestranným časopisem National Journal vyplynulo, že devatenáct z jednadvaceti vážných republikánských kandidátů do Senátu věří, že závěry vědy o změně klimatu jsou nepřesvědčivé a nebo dokonce, že jsou to nesmysly. Širší rozbor uveřejněný levicovějším médiem Wonk Room se ve svých závěrech prakticky neliší. Podle něj 31 z 37 republikánských kandidátů  do Senátu, včetně devíti z deseti stávajících senátorů v nedávné době tuto vědu kritizovali. Pět ze zbývajících šesti proti závěrům klimatického panelu (IPCC) tvrdě a dlouhodobě aktivně vystupuje.

All Gore, demokratický politik, který podpořil kandidaturu Barracka Obamy na prezidenta. Společně s Mezivládním panelem pro klimatické změny (IPCC) je držitelem Nobelovy ceny míru za rok 2007

Experti odhadují, že pokud ve Sněmovně reprezentantů nebo v Senátu, zvítězí republikáni, klimatologům bude doporučeno aby znovu posoudili všechny dopady a správnosti dosavadních závěrů ve smyslu globálního oteplování. Naznačuje to postoj republikána Darrella Issa, který je ve výboru dohlížejícím na vládní reformy. Slíbil vrátit klimatologii její kredit. Jiný člen Senátu a dlouhodobý klima-skeptik James Inhofe (republikán za stát Oklahoma) zase slibuje, že pokud republikáni získají ve volbách důvěru a kontrolu nad křeslem pro životní prostředí, využije příležitosti a přinutí klima-vědce k odpovědnosti a zajistí jejich výslechy před senátním výborem.
Vůdci demokratů mají tak trochu máslo na hlavě. V roce 2009 se tehdy postarali aby Sněmovna hlasovala  “pro klimaticky”. Teď se jim to zřejmě vymstí a republikánští kandidáti na tom staví svou kampaň. Argumentují například tím, že zavedením daní na dopravu a energie přijde jen ve státě Ohio o práci 100 000 lidí.

Ozývají se hlasy, že používat klimavědu k sestřelení svých politických odpůrců není dobrá zpráva pro budoucnost a že by se téma přírodních zdrojů s ohledem na měnící se klima mělo řešit až po volbách. Jen naivkové ale věří, že by rivalové, kterým jde o všechno, nechali tuto kartu v rukávu. 

Dalším bodem sporu je kupčení s emisními kvótami, jež dovolují znečišťovatelům si na uhlíkovém trhu koupit co potřebují. Očekává se, že demokraté prosazující tyto zákony půjdou od vesla. Pro republikány není celoplošné pojetí přijatelné a řídí se heslem, že otázky znečišťování jsou místní záležitostí a rozhodovat by si o nich měli ti, jichž se to týká.


Věda byla zatažena do politikaření a to není dobré znamení. Otázkou je, jestli si za to klimatologové nemohou tak trochu sami. 

Datum: 14.10.2010 21:08
Tisk článku


Diskuze:

Klimatologie je věda?

Barak Obava,2010-10-20 14:26:46

To bych se tedy hodně divil. Sbírka zfalšovaných měření a na nich postavené hypotetické počítačové pseudomodely upravené tak, aby poskytovaly očekávané výsledky, to nemá s vědou zhola nic společného.

Odpovědět


Barak Obava,2010-10-20 14:28:23

Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak nejblíž je scientologie. Ta používá podobné postupy.

Odpovědět

Nechci diskutovat o oteplování,

Miroslav Zapletal,2010-10-16 21:25:31

jen panu Balíkovi opožděně poděkovat za poklonu v jiné diskusi. Byl jsem dva týdny "off line" a musím říci, že i vaše reakce je zde pro mne nevídaným zjevem (alespoň pokud jde o reakce na má slova do pranice).

Odpovědět

Tomu říkám chucpe jako z učebnice

Jaroslav Záruba,2010-10-15 19:57:07

"Ozývají se hlasy, že používat klimavědu k sestřelení svých politických odpůrců není dobrá zpráva pro budoucnost..."
no comment

Odpovědět

Postnormální věda

Adolf Balík,2010-10-15 00:44:46

Tzv. klimatologie sesadila gender-studies z pozice ikony představující tzv. postnormální vědu – politický konstrukt ve vědeckém hávu sloužící k evangelizaci politickou korektností servírovanou jako údajná věda. Ne snad, že by nebylo vědecké zabývat se klimatem, jako to odjakživa činí meteorologové, oceánologové, geologové, biologové atp. Ale tahle doktrinářská nauka vyvlastňující problematiku různých věd týkající se politického zájmu, aby nad nimi nastolila nucenou správu ohledně zájmových oblastí, je spíš něčím na způsob „vědeckého“ komunismu než vědy. Dosud se tak postupovalo jen v humanitních vědách, klimatologie je pionýr v nastolování politické korektnost i ve vědách přírodních.

Nyní, když po ClimateGate klimatologie produkuje „Gatey“ úplně sériově už zaslouženě získává image, že je zkorumpovanější než samotná politika. Politici, kteří na ní v US vsadili jako na nástroj manipulace veřejných rozpočtů směrem k těm správným tunelům do veřejných peněz a ke zvýhodňování těch správných firem na úkor těch konkurenceschopných, se teď dostávají do toho pravého světla – totiž, že jsou stejně zkorumpovaní jako např. Michael Mann a další podvodníci, co měli prsty v klimatické hokejce a dalších podvodech a manipulacích vědeckého procesu ve stylu akademika Trofima Denisoviče Lysenka. A republikánům se daří přesvědčovat veřejnost, že kdo zkouší přes klimatologii k „ušlechtilým“ cílů vyvlastňovat vědcům vědu, bude chtít i lidem vyvlastnit jejich business a okleštit jejich svobody stejně jako klimatologie zkouší okleštit svobodu bádání v přírodních vědách.

Z toho klimatologického patologického ložiska se to rozšířilo např. už i k fyzikům.
http://www.klimaskeptik.cz/news/vedec-vystupuje-z-akademie-na-protest-proti-vedecke-korupci-/
http://www.klimaskeptik.cz/news/aps-se-vymlouva/

Ještě dobře, že se povedlo, že Pačaurí zůstal na svém místě v IPCC. Tato ikona klimatické prohnilosti krásně pošpiní každého, kdo bude hrát s kartou klimatismu dále.

Odpovědět

V poslední větě

Hesiodor Hesiodor,2010-10-15 00:12:04

možná vzpomíná autor (spolu se mnou) na leta, kdy klimatologové a vědci vzdychali v BBC a na discovery, že politiky ekologie a příroda nezajímá. Postupem času se myšlenka (mem) rozšiřovala, z velké části zásluhou rokových a jiných hvězd. Jak se ukazuje jejich snažení nebylo marné.
PS: berme ale na vědomí, že to stálo mnoho lidí 20 let soustředěného úsilí. Bylo by naivní myslet si že by popřely těch 20 let a uznaly, že prvotní předpoklad mohl býti mylným.

Odpovědět

K poslední větě

Karel Š,2010-10-14 22:49:24

Věda (tedy klimatologie) byla zatažena do politiky ... ano, s tím souhlasím. Akorát že ne teď, ale už dávno, možná dokonce ještě předtím než na ní Al Gore postavil svou kampaň. A podle mého na tom mají politici větší podíl než klimatologové.
Bylo by velká škoda kdyby teď klimatologie pro změnu "upadla v nemilost". Úplně bude stačit když k jejím závěrům budou lidé (i politici) přistupovat s rozumem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz