Island chce prodávat elektřinu gigantickým podmořským kabelem  
Geologicky nesmírně bohatý Island by se rád připojil k Evropě nejdelším podmořským elektrickým kabelem světa, který by mu pomohl zpeněžit místní vulkány, gejzíry a vodopády.

 

Zvětšit obrázek
Led bojuje se sněhem. Erupce sopky Eyjafjallajökull 2010. Kredit: Boaworm, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Kouzelný Island. Kredit: Max Naylor, Wikimedia Commons.

Geologicky mladý ostrov Island leží těsně pod polárním kruhem, ale také na islandské horké skvrně a zároveň přímo skrz něj probíhá Středoatlantský hřbet, rozdělující Euroasijskou a Severoamerickou tektonickou desku. To dohromady dělá z Islandu naprosto přízračné místo, plné ledovců, dravých řek, vodopádů, sopek a gejzírů, kde věčně válčí led s ohněm ve zničujícím objetí. Sopečné erupce jsou tu tak běžné, že místní lidé jim už skoro nevěnují pozornost. Právě na Islandu, 80 kilometrů východně od Reykjavíku, se nachází gejzír Geysir, který dal jméno všem gejzírům světa. Jeho výtrysky jsou nepravidelné a mohou i na dlouhé roky ustat, i tak je ale uznávaný jako nejvyšší aktivní gejzír planety, protože dokáže vystříknout horkou vodu až do výšek značně přesahující 100 metrů. U jižního pobřeží Islandu se zase v roce 1963 během sopečné erupce objevil zcela nový vulkanický ostrov Surtsey, který je v těch místech dodnes k vidění.

 

 

Jak je vidět, při pobytu na Islandu by i zavilého nepřítele obnovitelných zdrojů energie napadlo využít a pokud možno i výhodně zpeněžit všechny ty geologické speciality, které má Island k dispozici. Proto není nijak zvláštní, že takové sklony jeví islandská státní společnost Landsvirkjun, největší producent elektrické energie na celém Islandu se 75 procentním podílem na trhu, který provozuje 13 hydroelektráren, 2 geotermální elektrárny a 1 elektrárnu na zemní plyn. Podle slov mluvčí společnosti Ragna Sara Jonsdottir by na Islandu rádi vybudovali nejdelší podmořský elektrický kabel světa, který by jim umožnil v Evropě prodávat islandskou geotermální, vulkanickou a vodní elektřinu.

 

 

Zvětšit obrázek
Gejzír Geysir v roce 2009. Kredit: Chmee2, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Ostrov Surtsey se rodí ze sopečné erupce v mořských vlnách. Kredit: Howell Williams, NOAA, Wikimedia Commons.

Je to bizarní, ale sympaticky ambiciózní plán, který momentálně prochází fází intenzivního výzkumu. Pokud odborníci shledají projekt stavby gigantického kabelu na prodej obnovitelné elektřiny uskutečnitelným, mohl by se rozjet do čtyř až pěti let. Při nedávné malé erupci vulkánu pod ledovcem Eyjafjallajökull se Islanďané namlsali mocí, kterou měli nad evropským vzdušným prostorem a teď chtějí odvážně prorazit na evropský trh s energií a ukázat tak přívětivější tvář jejich divoké geologie.

 

 

Významnou roli by samozřejmě v celém projektu hrály cílové země, kam by islandský kabel vedl. V úvahu prozatím připadají Velká Británie, Norsko, Nizozemí a Německo. Poloha cílových zemí určí délku podmořského kabelu, která se bude pohybovat mezi 1200 a 1900 kilometry. Společnost Landsvirkjun plánuje po dokončení kabelu každoročně exportovat až zhruba 5 terawatthodin, tedy pět krát deset na dvanáctou. Při dnešních cenách elektřiny v Evropě by za to na Islandu utržili něco mezi 250 a 320 milióny euro a svoji roční potřebu elektřiny by z islandského kabelu pokrylo 1,25 miliónu evropských domácností. Mluvčí Jonsdottir uvedla, že je po této elektřině v Evropě poptávka, zároveň ale odmítla odhadnout, kolik by projekt gigantického podmořského kabelu stál.

 

 

Zvětšit obrázek
Dettifoss na severu Islandu. Největší vodopád Evropy. Kredit: Roger McLassus, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Krafla, geotermální stanice společnosti Landsvirkjun. Kredit: Mike Schiraldi, Wikimedia Commons.

Island je jednou z obětí nedávné finanční krize. Na konci roku 2008 se tam zhroutil přehřátý bankovní sektor a část závazků tří největších bank převzal stát, který se tím dramaticky zadlužil. Bankrot odvrátili jen díky úvěru od Mezinárodního měnového fondu a několika zemí. Islanďané, kteří v depresi dokonce podali přihlášku do Evropské unie, se teď podle všeho snaží najít způsob, jak resuscitovat svoji ekonomiku z hlubokého komatu. Třeba se to povede státní firmě připojením islandských sopek, gejzírů a vodopádů na evropskou energetickou síť.


Prameny:

AFP 7.3. 2011
Wikipedia (Iceland)


 

Datum: 11.03.2011 08:16
Tisk článku



Diskuze:

budu asi vypadat jako kverulant

Miroslav Bezouška,2011-03-11 20:15:51

který má soustavně k něčemu připomínky, ale jakáž pomoc: počítejte, prosím, se mnou. Takzvaný energetický rok čítá 8760 hodin, pět terawatthodin představuje roční výrobu instalovaného výkonu asi 570 MW, tedy zhruba jedné čtvrtiny "temelína" ("temelín je moc hezká energetická jednotka, každý nebo téměř každý si o tom umí udělat nějakou reálnou představu). Obávám se, že budovat kvůli takové věci "gigantický" podmořský kabel bude poněkud ekonomicky nevýhodné. Něhledě už na to, že technicky jsou rozumně zvládnutelné střídavé přenosy asi na tisíc kilometrů, VN stejnosměrné pak o něco dál, jenže jsou dražší a i problematičtější. Mírně mne fascinuje, co dokážou velká čísla dělat s lidskou psýchou - pět terawatthodin, to už je přece něco!

Odpovědět


Výkony přenášené kabelem

Vladimír Wagner,2011-03-11 23:23:10

Těch zhruba 600 MW přenášeného výkonu je dáno asi možnostmi kabelu. Zatím nejdelší kabel je NorNed propojující Norsko a Holandsko. Je dlouhý 580 km a přenášený výkon je 700 MW. Blíže o něm a ještě větším budoucí zatím jen plánované evropské síti kabelů psal Petr Nejedlý http://nejedly.blog.idnes.cz/c/123599/Supersit-pro-budouci-vetrne-elektrarny-v-Evrope.html

Odpovědět


Projektovaná kapacita

JiříVesecký EgonEgon,2011-03-12 02:34:16

HVDC Insland je projektován na přenosovou kapacitu 1100MW bude tedy s rezervou. Pokud by se tedy těm Islanďanům dalo poradit. Tak bych investoval něco navíc do lepší PE izolace kabelů a počkal až budou měniče s vyšším provozním napětím. Budou kapacitu moc zvýšit bez výměny kabelů. Provozní napětí bude DC asi 750kV a proud je asi jasný max 2000A včetně 3% ztrát na 1000km. Snad to nebude systém monopole nechtěl bych mýt na trase zemního proudu vlastní infrastrukturu.

Odpovědět


Oprava:Projektovaná kapacita

JiříVesecký EgonEgon,2011-03-12 02:41:23

Proud max.1550A. "špatně započítané ztráty vedení"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz