Čerstvé novorozeně s hvězdnými ambicemi  
Hvězdné soustavě L1527 IRS z blízké porodnice v souhvězdí Býka je maximálně 300 tisíc let. To zní dělá nejmladší známý hvězdný systém s rotujícím diskem, o němž víme. Jak asi bude vypadat za miliardy let?

 

Zvětšit obrázek
Mladičká hvězda L1527 IRS, s pořádným diskem. Kredit: NASA/JPL-Caltech.



Sluneční soustavě je už přes 4 a půl miliardy let a její dětské krůčky jsou už dávno ztracené v závějích času. Přesto máme poměrně pěknou představu o tom, jak asi Slunce s planetami vznikalo. Ve vesmíru kolem nás totiž pozorujeme spoustu mladých hvězdných systémů, kde ke vzniku hvězd a jejich planet dochází právě teď, před našimi zvídavými přístroji. Nedávno prostudovaná soustava L1527 IRS, z nejbližší hvězdné porodnice TMC-1 (Taurus Molecular Cloud) v prostoru souhvězdí Býka, je ale výjimečná. Je to totiž podle všeho úplně nejmladší známý hvězdný systém, který jsme zatím našli.

 

Zvětšit obrázek
Schéma fungování soustavy L1527 IRS. Kredit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF.

Hvězdné novorozeně, jehož stáří odhaduje tým vědců vedený Johnem Tobinem z americké National Radio Astronomy Observatory (NRAO) na maximálně 300 tisíc let, se ve vzdálenosti 450 světelných let od nás chystá na kariéru hvězdy. Dokonce je prý možná ještě mladší, podle toho, jak rychle zatím pohlcovalo okolní hmotu. Observatoř Gemini, sídlící na dvou místech – na slavné havajské sopce Mauna Kea a v chilských Andách, před časem v soustavě L1527 IRS postřehla náznaky velkého disku hmoty.


 

Zvětšit obrázek
Observatoř SMA, Mauna Kea. Kredit: ESO.

Badatelé ho teď detailně pozorovali se zařízením observatoře Submillimeter Array (SMA) na havajské Mauna Kea a také observatoře Combined Array for Millimeter-wave Astronomy (CARMA) v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Momentálně váží zhruba jako jedna pětina Slunce, nejspíš ale ještě nakyne pohlcováním hmoty ze svého okolí, asi do hvězdy velikostí blízké Slunci. Obklopuje ho rotující disk mezihvězdného materiálu, který váží zhruba tolik, jako sedm našich Jupiterů.

 

Zvětšit obrázek
John Tobin. Kredit: NRAO.

Tobin a spol. si prohlédli soustavu L1527 IRS v pásmu milimetrových rádiových vln a zaznamenali tam mezihvězdný prach a také oxid uhelnatý. Přesvědčivě tím doložili, že kolem hvězdného novorozeněte opravdu rotuje disk hmoty a vůbec poprvé určili hmotnost čerstvého zárodku hvězdy. Měřením Dopplerova posunu rádiových vln pocházejících z materiálu v dotyčném disku ověřili, že hmota v disku rotuje velmi podobně tomu, jak obíhají planety kolem Slunce, tedy keplerovskou rotací podle třetího Keplerova zákona. Taková rotace vede ke stabilitě protoplanetárního disku a dovoluje vzniknout případným planetám. Právě systém L1527 IRS je zatím nejmladším, u něhož jsme takovou rotaci disku pozorovali a podle všeho se mladičká hvězda na nějaké ty planety může těšit.


 

Zvětšit obrázek
Observatoř CARMA, pohoří Sierra Nevada. Kredit: Caltech.

Podle nadšeného Tobina je tato soustava v mnoha ohledech velmi podobná té naší. Vzhledem k superlativům, které systém L1527 IRS provázejí, nepřekvapí, že se ji badatelé chystají studovat ještě detailněji na výkonných radioteleskopech dokončované severochilské observatoře Atacama Large Millimeter Array (ALMA).

 

Prameny:

NRAO News 5.12. 2012, Nature 492: 83–85


 

Datum: 11.12.2012 19:15
Tisk článku

Související články:

Obsahuje planetka Polyhymnia prvky, které nejsou v periodické tabulce?     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2023)
Webb zřejmě vyřešil záhadu zmizení masivní hvězdy z roku 2009     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2023)
Nejvíce magnetická hvězda ve vesmíru umírá do magnetaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.08.2023)
Surfing pro titány: Na hvězdném monstru se valí vlny vysoké jako 3 Slunce     Autor: Stanislav Mihulka (11.08.2023)
Ultraexotické Buchdahlovy hvězdy jsou jako černé díry bez horizontu událostí     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz